...arba "Karvutė"
Aš šiuos skanėstus pavadinčiau senoviškais. Iki skausmo žinomi. Mano močiutė tokius virdavo iš sviesto, grietinėlės ir cukraus. Ačiū Savaitėms už progą pasiterlioti, o tuo pačiu ir "drakoniukus" namuose palepinti.
Radau namie ne taip daug rudojo cukraus, tai sugalvojau jį sunaudot vietoj baltojo, kondensuoto pieno - vietoj giretinėlės. Taigi, aš dariau taip:
Puode išlydžiau apie 70 g sviesto, supyliau 150 g rudojo cukraus ir indelį saldinto kondensuoto pieno. Viskas! Pagrindinis procesas - virimas. Pastoviai pamaišydama mediniu šaukšteliu, visą šį reikalą viriau apie valandą laiko ant nedidelės kaitros (šiek tiek kunkuliavo), kol iš balkšvai rusvos tapo karamelinės rudos spalvos.
Vis patikrindavau - šaukšteliu masės įdėdavau į lėkštę ir žiūrėdavau, kaip stingsta. Kai ragaujant nustojo kibti prie dantų, supyliau į kepimo popieriumi išklotą skardelę. Praaušo, bet ataušti nelabai spėjo, mat sklindantis kvapas ir visiška kantrybės stoka vyriškos giminės namiškius paskatino reikalauti šių skanėstų tuojau pat. Kol buvo kaičiama kava ir arbata, spėjau prapjauti ir nufotografuoti. Skonis puikus, žinoma, beprotiškai saldu ir karvutiška tik be jokio tąsumo, kuris, manau, priklauso nuo virimo laiko. Kitą kart bandysiu virti trumpiau, gal pridėsiu riešutų, pvz., pekano.
Žodžiu, terliotis buvo verta...
sveika, gi jauku pas tave tarp vėjo gūsių, tarp saldaininių kvapų
AtsakytiPanaikintivajei,o skonis tikrai kaip karvutės?Mat,mano patys skaniausi saldainai :)
AtsakytiPanaikintiAčiū, už gerus žodžius, o skonis tikrai kaip karvutės, tik va, sunku be specialiaus termometro nutaikyti, kiek tą masę virti, galima padaryt lengvai tįstančius.
AtsakytiPanaikintiTermometrą tam reikalui,turiu.
AtsakytiPanaikintiMan labai patikdavo tarybines karvutės ne su skystu vidum :)
o jei per trumpiau virsi tai gal kaip karamele gaunasi?
AtsakytiPanaikintiŽiūrint, kokios tos karamelės reikia. Trumpiau verdant galima pasigamint minkštos, šiek tiek tįstančios karamelės (kaip irisus). Pavirus dar trumpiau, ji bus skysta, galima nardint obuolius ar kitus vaisius. Pavirus ilgiau, iki tamsesnės spalvos, gausim kietą karamelę - griliažą. Reikia bandyt arba įsigyt saldainių virimo termometrą :)
AtsakytiPanaikintiĮsidėjau į savo to-do list'ą :) reikės būtinai pamėginti. Ačiū už idėją.
AtsakytiPanaikintiMaloniai prašom eksperimentuoti...
AtsakytiPanaikinti