Šiluma kaip staiga užėjo, taip ir praėjo...Vėl sukamės tarp vėjų. Ir panašu, kad ilgam. Klaipėda savaitgalį atsisveikino su savo talismanu - Meridianu. Nežinia kuriam laikui ir neaišku, ar iš vis jį bepamatysime Danės krantinėje. Pirmasis laivų paradas kiek prastokas... Daugiau dar plaukiančių "lukštų", nei laivų. Šiaip, idėja labai graži, o ir marios, "apsipylusios" mažais ir didesniais šviečiančiais laiviukais labai jau gražiai atrodo, ypač šiek tiek pritemus. Reikia tikėtis, kad renginys virs tradicija ir po kelerių metų bus galima pamatyti ne tiek ištaigingų, kiek naujesnių ir gražiai pasipuošusių laivų...O geriausiai atrodė laivas, vandens patrankomis ar kuom tai panašiu purškiantis į šonus vandenį ir besisukinėjantis valso ritmu...
Mano virtuvėje vėl kvepia rabarbarais. Ir dar ne paskutinį kartą. Šiemet kažkodėl ypatingai jų norisi. Šį kart trisluoksnis pyragas, o gal visas tortas. Nelygu kokioj formoj ar kokia proga gaminti...Ploni drėgno biskvito, rabarbarų rūgštelės ir maskarponės su šokolado drožlėmis sluoksneliai. Ypatingai skanus vien dėl plonų sluoksnelių...
Biskvitui:
2 kiaušiniai;
50 g cukraus;
1 v. š. su kaupu miltų;
1 nubrauktas šaukštas kukurūzų krakmolo.
Rabarbarų sluoksniui:
1 l (su kaupu) nuluptų ir supjaustytų rababarų (galima ir daugiau);
200 g cukraus;
2 nubraukti šaukštai želatinos.
Maskarponės sluoksniui:
1 indelis (190 g) Maskarponės sūrio (pas mane lietuviškas);
250 g riebios grietinės (kaimiškos arba galima keisti grietinėle);
6 v. š. cukraus, vanilinio cukraus;
1 nubrauktas šaukštas želatinos;
60 g (šiek tiek daugiau nei pusė plytelės) tamsaus šokolado.
Visą želatiną užpilti trupučiu vandens, kad išbrinktų. Biskvitui kiaušinių trynius ištrinti su cukrumi iki purumo. Sudėti persijotus miltus, krakmolą ir gerai išmaišyti. Atsargiai įmaišyti iki standžių putų išplaktus baltymus. Storesniam biskvito sluoksniui produktų kiekius proporcingai galima pasididinti. Purią masę sukrėsti į kepimo formą (manoji 28 cm skersmens), išlyginti paviršių ir kepti apie 10 - 12 min. 200 laipsnių kaitros orkaitėje iki gražaus rusvumo:
Palikti, kad atvėstų. Supjaustytus rabarbarus su cukrumi supilti į nedidelį puodą ir užvirinti. Pavirti kokias dvi minutes, kol ištirps cukrus ir lengvai suminkštės. Nukaisti ir nupilti maždaug 100 ml susidariusio sirupo, kurį ataušinti. Į likusią masę supilti ištirpintą želatiną, išmaišyti ir palikti ataušti (galima trumpam patalpinti į šaldytuvą, kol šiek tiek sutirštės).
Maskarponės sūrį išmaišyti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir grietine. Įmaištyi ištirpintą želatiną ir susmulkintą šokoladą. Atvėsintu rabarbarų sirupu sulaistyti biskvitą. Paskleisti rabarbarų masę bei ant viršaus - maskarponės masę. Visą grožį palikti šaldytuve kelioms valandoms:
Baigta!
Galima gaminti mažesnėje formoje, gausime storesnius sluoksnelius. Galima didinti produktų kiekius, jei reikia didesnio pyrago. Žinot, o gimė šis skanėstas iš tiramisu. Internete pilna rabarbarų tiramisu receptų. Piršteliai, rabarbarai ir maskarponė su plaktais kiaušiniais. Man kažkaip nei tie pirktiniai taip vadinami biskvitiniai "piršteliai", nei žali kiaušiniai nekelia "skanių" emocijų. Vat todėl tokia tat mano improvizacija...:)
Ausra, tu ir vel pribloskei. Siemet as irgi pamisusi del rabarbaru. Baigiu save uzgrauzti, kad pamirsau prisiskinti. Teks specialiai vaziuoti del ju...Net seiles skiriasi skaitant. Ach..........
AtsakytiPanaikintiTai skubėk, nes rabarbarų valgymo laikas į pabaigą, nebent teks užsišaldyti. O kur dar uogienė...:0)
AtsakytiPanaikintiDėkui už receptą. Pyragas puikiai pavyko...rūgštokas, gaivus, pavasariškas, nenusibodęs...
AtsakytiPanaikintiDžiaugiuosi, kad patiko!
AtsakytiPanaikinti