Ir gamtos siautėjimas...
Na puola gi tas ruduo, nors tu ką. Lyg trankios vasaros pabaigtuvės - ne vėjo gūsiai, o visa audra iškart. Prasidėjo viskas taip nekaltai nuo tyliai lyjančio šilto lietaus ir beprotiškos ramybės. Jau laukėm, nes ore kvepėjo ir jautėsi, kad prieš tokią šiltą tylą, dangų nutvieskus vaivorykštėms, tikrai taip ir nesibaigs...
Na puola gi tas ruduo, nors tu ką. Lyg trankios vasaros pabaigtuvės - ne vėjo gūsiai, o visa audra iškart. Prasidėjo viskas taip nekaltai nuo tyliai lyjančio šilto lietaus ir beprotiškos ramybės. Jau laukėm, nes ore kvepėjo ir jautėsi, kad prieš tokią šiltą tylą, dangų nutvieskus vaivorykštėms, tikrai taip ir nesibaigs...
... Labiausiai supyko jūra. Jau šitaip susivėlė, trankėsi, maišėsi ir siautėjo! Suskubom po darbų į bangų lenktynes. Geras reginys. Belenktyniaudamos bangos susidauždavo tarpusavyje, susikryžiuodavo ir apsipurslojusios iš pykčio pakildavo į orą. O tada kaip trenksis į smėlį... Užėmė visą krantą - tiek ties Karkle, tiek ties Palanga. Pliažo kaip nebūta. Kažkas (gal sinoptikai?) prognozavo rekordinį bangų aukštį - iki 4 - 6 metrų. Nieko panašaus. Tačiau bendras reginys nuostabus, sunkiai nusakomas. Minėjau, kad jūra rudenėjant labai graži. Kiekvieną kart vis kitokia, atsiskleidžianti visu gražumu ir didingumu. Mėgstu audringą jūrą. Jei ne tie vėjai (neleidžiantys net įkvėpti oro ir verčiantys iš kojų), galėtum stovėti ir žiūrėti, žiūrėti... Čia kaip ir kalnuose, atsisėdi ir pamiršti, kad gyveni... Jautiesi, lyg grįžęs iš bažnyčios, kažko atsikratęs, prapūstom smegenim, prablaškytom įkyriom mintim...
Prieš vėją nepapūsi, bet labai jau norėtųsi, kad per daug neįsijaustų. Jau ir taip saulėgrąžas nulaužė, šermukšnių uogas nudraskė ir šiandien eisu pažiūrėt, ko dar pridarė...
Paplotėlius, kuriais dalinuosi, galėjau pavadint ir picomis, bet tešla visai ne kaip picų. Gal kažkiek primena daržovių tartą, bet kepiau kaip picų paplotėlius, tad ir pavadinau tiesiog paplotėliais. Tešla jogurtinė, plona ir skani. Daržovės gali būti uždedamos žalios, t.y., nekeptos, bet kažkaip paskrudę cukinijos ir pomidorai daug skaniau. Tad siūlau puikų užkandį prie vyno (ar kavos puodelio) - tiek šiltą, tiek šaltą.
Tešlai:
180 g miltų;
120 g natūralaus riebesnio jogurto;
60 g šalto sviesto, supjaustyto gabalėliais;
1/4 a. š. druskos.
Viršutiniam sluoksniui:
120 g (maždaug puse indelio) rikotos sūrio;
šlakelio pieno;
dviejų šaukštų sezamo sėklų;
žiupsnelio šviežių mėtų lapelių;
šviežios čiobrelių žolės;
jaunos cukinijos (plona odele);
dviejų pomidorų;
poros šaukštų tarkuoto sūrio "Džiugas" (ar panašaus);
rupios jūros druskos, maltų pipirų;
alyvuogių aliejaus pašlakstymui.
Tešlai visus produktus suminkyti iki minkštos vientisos masės (gali būti, kad tešla bus per minkšta, tuomet truputį galima pridėti miltų, bet tik truputį, iki teisingos konsistencijos). Tešlą suformuoti į rutulį, pridengti plėvele ir palikti šaltai ne mažiau nei 30 minučių. Galima pasiruošti iš vakaro.
Pailsėjusią tešlą padalyti į dvi dalis ir plonai iškočioti. Kuo ploniau, tuo bus skaniau. Galima formuoti apvalų blyną, tačiau puikiai tinka ir laisvos formos debesėliai. Ant abiejų lakštų užberti sezamo sėklų ir pakočioti, kad įsispaustų. Perkelti ant kepimo skardos, subadyti šakute, uždengti kepimo popieriaus lakštu ir prispausti žirniais. Kepti 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie 10 minučių (ne iki galo).
Ant pravėsusių paplotėlių (žirnius ir popierių nuimti, žinoma) užtepti rikotos sūrio, prieš tai išsukto su šlakeliu pieno. Ant vieno užbarstyti smulkintų mėtų ir išdėlioti kaip įmanoma ploniau supjaustytų cukinijų riekelių. pabarstyti druska, pipirais ir pašlakstyti aliejumi. Ant kito užbarstyti kapotų čiobrelių ir išdėlioti ne per plonai (bet ir ne storai) supjaustytas pomidorų riekeles. Vėl pabarstyti druska, pipirais, žolelėmis, pašlakstyti aliejumi ir paberti tarkuoto sūrio:
Pašauti į orkaitę ir kepti dar 10 - 15 minučių arba kol daržovės apskrus, o paplotėliai pilnai iškeps.
Praaušusius aštriu peiliu supjaustyti juostelėmis ir patiekti. Kaip jau minėjau, galima pirmiausia pilnai iškepti paplotėlius, užtepti sūrio, uždengti cukinijų riekelėmis, apibarstyti pagardais ir patiekti. Tokia užkanda bus traškesnė. Manuoju būdu iškepti paplotėliai minkštesni. Kviečiu pabandyti!
Su pakeitimais pagal čia.
ech ta audra, ji man irgi patiko, tik per atstumą - gėrėjausi per langą kaip vėjas beržus ir liepas lankstė, vieną ir nulaužė. išpūtė iš Palangos visą vasariškumą ir tuom tik džiaugiuos. pagaliau ir mes pailsėsim :D
AtsakytiPanaikintiskanūs užkandukai, kad man porą tokių po ranka va dabar...
Gražūs tie gamtos kontrastai, tikrai, o į Palangą, manau, trumpam sugrįš dar vasara, tik jau nebe taip intensyviai... Atsipūst vis tiek jau bus pats tas... :) Mėgstam Palangą ne vasaros sezonu, tada tikrai gražu ir romantiška...
AtsakytiPanaikinti