2011 m. vasario 21 d., pirmadienis

KEPTAS STARKIS...

... svogūnų - porų patale.


Smagu, kai Klaipėdos turguje pavyksta "pagauti" žuvį, kuri ką tik spurdėjo. Ir dar tokią puikią, kaip starkis ar ešerys. Šios giminaitės - vienos skaniausių žuvų, turinčių baltą, sultingą mėsą.
Apskritai, man skaniausia žuvis, kepta orkaitėje. Šį kart pasiūlysiu labai gardų būdą, su svogūnais, porais bei šlakeliu apelsinų aromato.

Reikia:
apie 1 kg dydžio starkio;
dviejų apelsinų;
keturių - penkių svogūnų;
vieno stambaus poro šviesiosios dalies;
prieskonių žuviai (aš naudojau džiovintų čiobrelių, raudonėlio, šalavijų, petražolių, česnakų, druskos, pipirų mišinį;
200 ml grietinėlės;
šaukšto miltų;
gabalėlio sviesto;
keletos bulvių;
druskos ir pipirų pagal skonį;
aliejaus skardai.

Žuviai nuskusti žvynus, išvalyti ir švariai nuplauti. Įtrinti prieskoninėmis žolėmis, druska ir vieno apelsino nutarkuota žievele. Palikti porai valandėlių šaltai.

Nuluptus svogūnus ir porą supjaustyti žiedais, suberti į keptuvėje įkaitintą sviestą ir pakepinti, kol suminkštės. Užtarkuoti antrojo apelsino žievelės. Įberti miltų ir, šiek tiek pakepinus, supilti dviejų apelsinų sultis, o kiek vėliau ir grietinėlę. Patroškinti, kol šiek tiek sutirštės, padruskinti, pagardinti pipirais.

Pamarinuotą žuvį patalpinti aliejumi pašlakstyton skardon. Ant viršaus sukrėsti svogūnų - porų - grietinėlės padažą. Šalia priglausti įpjautas ar smulkiau supjaustytas ir padruskintas bulves, kurias dar truputėlį apšlakstyti aliejumi.


Kepti 200 laipsnių kaitros orkaitėje apie pusvalandį ar kiek ilgiau, kol iškeps ir lengvai apskrus bulvės...

15 komentarų:

  1. Na, aš irgi neatsisakyčiau! Eina sau, kaip užsimaniau žuvies...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Du dalykai kuriuos buvo gaila palikti gimtajame mieste - jūra ir žuvies turgus "Delfinas". Vilniuje jų labai pasigendu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taip žuvies turgus Klaipėdoje nuostabus. Lietuvoje niekur kitur negausi ką tik išdarinėto sterko file.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rennie, Odeta, mielai pavaišinčiau :0)

    Vilma, labai suprantu tavo ilgesį..
    Žuvinė pavadinimu "Delfinas" gyvavo miesto centre, Manto gatvėj. Turėtum prisiminti. Ir tai buvo mano vaikystės laikais. Dabar šioj vietoj viena kavinė keičia kitą...
    Tiksliai nepamenu, bet turbūt, prie taip vadinamo, "Eglės" turgaus, žuvinė taip pat buvo pavadinta delfinu, nes ją taip iki šiol kai kas vadina.
    Aš dažniausiai lankausi senojo turgaus senojoj žuvinėj... :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dalia, ne tik sterko... ir ne tik file :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tikrai taip - delfinu buvo vadinama ir ta žuvinė prie "Eglės. Pamenu, kai ten atsidarė naujasis turgus, kiekvieną šeštadienį eidavome apsipirkti, nes jis visai netoli namų. :) Ech, nostalgija.
    O tu, kaip suprantu, gyveni netoli senojo turgaus?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Vilma, daug metų su tėvais gyvenau prie Mažvydo skulptūrų parko. Dabar gyvenu Klaipėdos rajone, pakeliui į Palangą. Man senasis turgus mielesnis, ten eidavom ir su mama, ir su močiute, nors keletą metų (kol vaikai buvo maži) gyvenau ir žvejybos uosto rajone, prie "Eglės" turgaus :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Visos tos vietos išvaikščiotos ir pažįstamos. :) Reiks važiuoti kovą šeimynos aplankyti, sukėlei man nostalgiją.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Oi, Klaipėda gi didžiulis kaimas, kur beitum, su pažįstamais per nepažįstamus susiduri...
    Linkiu malonių akimirkų lankantis gimtajame mieste!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Buvo labai skanu..aciu uz puiku recepta...

    AtsakytiPanaikinti
  11. Vakar kepiau zuvyte pagal Jusu recepta, mhhh galima pirstus aplaizyti. Labai geras receptas! Aciu!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Gal kas gali patarti ką daryti kad prieskoniai įdiegtų į starkį. Marinavau 3 valandas, jokio skonio. Gal reikėjo visai atšildyti?
    Ir ką daryti su kaulais, kauliukais kepant ne filę?

    AtsakytiPanaikinti