Lengvi lyg pūkas...
Ruduo ne visai tradicinis. Su šiltais vėjais. Vešliai želiančia žole. Gausiai atžėlusiu prieskoninių žolių atolu. Su dar neišskridusiomis kielėmis. Su jūra, dar leidžiančia braidyti po vėstantį vandenį...
Tačiau jau išsitraukė savąją spalvų paletę ir pamažu darbuojasi. Švelniais potėpiais, kai kur labai atsargiai, švelniai pradėdamas nuo viduriuko, o kai kur iškart suteikdamas ryškių spalvų. Juk tuo ruduo nepakartojamas :)
Moliūgai labai rimtai prisideda prie nuotaikos gerinimo. Vien savo ryškia spalva. Įsibėgėjo jų naikinimo metas. "Naikinimo" gerąja prasme... Nuskyniau mažylį, kuris niekaip nenorėjo augti, tačiau subrendo saldesnis nei įprastai. Kitas, kelis kart didesnis, dar liko "pagyventi" lauke, tegul dar pabus, kol nešąla.
Daugiau aiškumo recepto šaltinyje: Food 4Tots
Reikia (11 - 12 keksiukų):
125 g miliūgų tyrės*;
1 kiaušinio;
90 g cukraus (naudojau rudąjį);
žiupsnelio druskos;
100 g tiršto kokosų pieno (keičiau natūraliu jogurtu);
30 ml aliejaus (panašiai 4 šaukštų);
200 g miltų;
1,5 šaukštelio kepimo miltelių.
* Moliūgų tyrei gabalą moliūgo supjausčiau riekėmis (žievę palikau) ir sudėjus į kepimo skardą, pašoviau į 200 laipsnių kaitros orkaitę maždaug pusvalandžiui. Kepimo laikas priklauso nuo moliūgo rūšies bei gabalų storio. Suminkštėjusį ataušinau, nupjausčiau žieves, truputėlį nusunkiau skysčio perteklių ir sutryniau elektriniu trintuvu. Jei moliūgas vandeningas, skysčius reiktų dar kartą nusunkti.
Gaminame keksiukus.
Puode, kuriame virsime, užviriname vandenį.
Kiaušinį ištriname su cukrumi ir druska, supilame kokosų pieną ar jogurtą, sudedame moliūgų tyrę.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir palengva įmaišome į tešlą.
Keksiukų formeles pripildome tešla (2/3 formelių tūrio) ir sudedame ant grotelių puode. Uždengiame dangčiu ar kuo kitkuo ir verdame apie 15 minučių. Puode esantis vanduo turėtų kunkuliuoti pilnu pajėgumu ir jį reikia nuolat prižiūrėti (papildyti), kad nesuvirtų ir neįvyktų kokie nors nenumatyti įvykiai.
Neturėjau kokosų pieno, tad jį keičiau jogurtu, tačiau tikrai rekomenduoju pabandyti būtent su kokosu. Moliūgas nėra aromatingas, todėl tešlos visai nepagadintų vanilė, cinamonas, kardamonas ar kas nors panašaus.
Iškepusius ir ataušusius kekiukus pagardinau citrinų sulčių ir miltinio cukraus glajumi. Valandėlę pastovėję tapo dar ir drėgnesni...
Įdomu, reikės išbandyti tokį garinio puodo ir keksiukų variantą :)
AtsakytiPanaikintiReiks išmėgint, manau bus puiku pupai į darželį gimtadienio proga :)
AtsakytiPanaikintiKviečiu pabandyti, "garinių" pyragų tekstūra visai kitokia...
AtsakytiPanaikintio kur dabar gaut silikoninių formelių, nes manau popierinės čia tikrai netiks?
AtsakytiPanaikintiVioleta, popierinės tikrai netiks, galima naudoti metalines, stiklines ar porcelianines, t.y., tai, ką randi namie ir gali pritaikyti. Tai gali būti didesnės taurelės, mažos stiklinės, dubenėliai ar dar kas nors. Pagalvok, gal ką pritaikysi, svarbu, kad tilptų į puodą. O silikoninių keksiukų formelių kartais būna prekybos centruose. Aš savuosius pirkau maksimoje, gal prieš metus..
AtsakytiPanaikintiIr dar, pažiūrėk recepto šaltinio nuorodą. Ten keksiukai verdami tokiuose metaliniuose indukuose. Tokių būna parduotuvėse, kurios prekiauja indais, skirtais kavinėms, barams ir restoranams :)
AtsakytiPanaikintiSilikoninių keksiukų formelių (žydros spalvos 8 vnt.) vakar mačiau Rimi...
AtsakytiPanaikintio jau augalų grožis, spalvos ir formos...ir, aišku, keksiukų gardumėlis...
AtsakytiPanaikintiDėkui, Jolanta!
AtsakytiPanaikintiSusigundžiau ir aš išbandyti šiuos keksiukus, nes turėjau laaabai didelį moliūgą, tai naudojau jį visur :).
AtsakytiPanaikintiBet puikiai, deja, nesigavo... Įtariu, kad perviriau(viriau gal pusvalandį)ir ko gero ant per mažos kaitros. Tokie purūs, kaip matyti Jūsų foto, nesigavo. Mano moliūgas buvo šviesesnis, cukrų naudojau ne rudą, o laukiau panašios spalvos rezultato (...), tai belaukiant ir perviriau:). Skanūs, bet ne purūs manieji buvo. Įtariu, kad bandysiu dar kartą, bet jau laikysiuos VISŲ nurodymų:).
Daiva, su tuo virimu garuose ir man ne iškart pavyko.. Daugiausiai prisižaidžiau kepdama pyragą:
AtsakytiPanaikintihttp://ausrra.blogspot.com/2010/04/garuose-gamintas-pyragas.html
Svarbiausia susigalvoti gerą būdą, kaip su turimais rakandais pasigaminti garų puodą. Geriausiai būtų, kad kepiniai stovėtų ant grotelių ne per aukštai, t.y., arčiau puodo dugno, tuomet jie verda tikrai karštuose garuose ir lengviau juos pridengti. Dar labai svarbu, kad ant jų nebėgtų besikaupinatys garai. Kaitros turi būti daug. Keksiukai turėtų virti ne per ilgai, gerai iškilti ir gautis purūs ir lengvučiai lyg debesėliai.. :0) Čia pabandymas kantriesiems.. :) Tačiau, kai jau "pagauni kampą", viskas sekasi puikiai.. Sėkmės kitam kartui!
O kur alieju deti?
AtsakytiPanaikinti