Marinuoti, tikriausiai, galima viską. Beveik viską. Net ir tai, ko nebūtume net pagalvoję :)
Aš marinuoju ne vien agurkų griežinėlius, lauže keptas paprikas, bet ir agrastus, ridikėlius, varškės sūrį, net rabarbarus. Apie pastaruosius papasakosiu pavasarį, kai mėgausimės jų derliumi. O šį kart - apie marinuotas vynuoges. Tokiomis, kvapniomis ir saldžiai rūgščiomis, su "cinkeliu", kaip ir agrastais, paįvairinsite užkandžių stalą, pavaišinsite puikiu priedu prie vynų, pagardinsite salotas, nustebinsite draugus ir svečius. Bėda tik tame, kad marinuotos vynuogės ilgai nesilaiko. Pradeda rūgti, gesti, todėl reikia suvartoti greičiau nei per mėnesį. Bet išbandyti tikrai įdomu!
Reikia (apytikriai, trims puslitriniams stiklainiams):
850 g vynuogių (per puse,
mėlynųjų ir žaliųjų)
200 ml obuolių acto
40 ml balzaminio acto
80 g rudojo cukraus
80 g cukraus (įprasto,
baltojo)
400 ml vandens
gabalėlis šviežio imbiero
(apie 3 cm ilgio šaknies)
3 žvaigždinių anyžių
1 arb. š. juodųjų pipirų
žirnelių
2 arb. š. rudųjų
garstyčių žirnelių
3 nedidelių cinamono
lazdelių
3 mažų laurų lapų
3 mažų šviežių ar džiovintų čili (jei mėgstate aštriai)
Puode sumaišykite
nurodytas acto rūšis, cukrų ir vandenį. Pakaitinkite iki užvirimo, kol ištirps
cukrus.
Vynuoges ir prieskonius išdalinkite į tris stiklainius. Užpilkite karštu
marinatu ir palikite, kol atvės. Užsukite dangteliais ir padėkite į šaldytuvą.
Kuo ilgiau laikysite, tuo labiau prieskoniai įsigers į vynuoges.Laikykite šaldytuve ir suvartokite per mėnesį...
Receptas ruoštas DEBESŲ žurnalo 2013 m. rudens numeriui.
Puikusis ruduo, rudenėlis... Miškas kvepia drėgme, lapais ir bekrašte ramybe. Juodkrantėje ji ypatinga, nuo jos pailsi ir protas, ir siela...