2013 m. spalio 22 d., antradienis

MARINUOTOS VYNUOGĖS



Marinuoti, tikriausiai, galima viską. Beveik viską. Net ir tai, ko nebūtume net pagalvoję :) 
Aš marinuoju ne vien agurkų griežinėlius, lauže keptas paprikas, bet ir agrastus, ridikėlius, varškės sūrį, net rabarbarus. Apie pastaruosius papasakosiu pavasarį, kai mėgausimės jų derliumi. O šį kart - apie marinuotas vynuoges. Tokiomis, kvapniomis ir saldžiai rūgščiomis, su "cinkeliu", kaip ir agrastais, paįvairinsite užkandžių stalą, pavaišinsite puikiu priedu prie vynų, pagardinsite salotas, nustebinsite draugus ir svečius. Bėda tik tame, kad marinuotos vynuogės ilgai nesilaiko. Pradeda rūgti, gesti, todėl reikia suvartoti greičiau nei per mėnesį. Bet išbandyti tikrai įdomu!


Reikia (apytikriai, trims puslitriniams stiklainiams):
850 g vynuogių (per puse, mėlynųjų ir žaliųjų)
200 ml obuolių acto
40 ml balzaminio acto
80 g rudojo cukraus
80 g cukraus (įprasto, baltojo)
400 ml vandens
gabalėlis šviežio imbiero (apie 3 cm ilgio šaknies)
3 žvaigždinių anyžių
1 arb. š. juodųjų pipirų žirnelių
2 arb. š. rudųjų garstyčių žirnelių
3 nedidelių cinamono lazdelių
3 mažų laurų lapų
3 mažų šviežių ar džiovintų čili (jei mėgstate aštriai)

Puode sumaišykite nurodytas acto rūšis, cukrų ir vandenį. Pakaitinkite iki užvirimo, kol ištirps cukrus.
Vynuoges ir prieskonius išdalinkite į tris stiklainius. Užpilkite karštu marinatu ir palikite, kol atvės. Užsukite dangteliais ir padėkite į šaldytuvą. Kuo ilgiau laikysite, tuo labiau prieskoniai įsigers į vynuoges.
Laikykite šaldytuve ir suvartokite per mėnesį...


Receptas ruoštas DEBESŲ žurnalo 2013 m. rudens numeriui.


Puikusis ruduo, rudenėlis... Miškas kvepia drėgme, lapais ir bekrašte ramybe. Juodkrantėje ji ypatinga, nuo jos pailsi ir protas, ir siela...







2013 m. spalio 16 d., trečiadienis

FOLIJOS IR KEPIMO POPIERAUS RYŠULĖLYJE KEPTOS DORADOS SU POMIDORAIS IR IMBIERU




Vynioti kepimui ruošiamą žuvį į foliją ir dar į kepimo popierių mane išmokė Mitch Tonks knyga "Fish Easy". Joje teigiama, kad kepant žuvį būtent tokiu būdu, pastaroji išlieka itin sultinga. Naudojant kartu foliją su kepimo popieriumi, kepimo vokelis ar ryšulėlis bus ypač tvirtas, žuvį galėsite užpilti gardžiu padažu, aliejumi, sviestu, vynu ar kitokiu skysčiu ir jis niekur "nepabėgs". Išbandžiau ir man patiko. Dažniausiai taip kepu menkę ar starkį, bet pabodo. Kai pašonėje ošia jūra, nuolat dovanojanti šviežios žuvies, į nevietinę dažniausiai nesidairau. Bet tik dažniausiai :) Paragavau visų taip išgirtos dorados. Nuostabi žuvis!



Reikia:
2 doradų (dviems valgytojams)
keturių griežinėlių citrinos
keletos šviežių šalavijo lapų
žiupsnio šviežių čiobrelių
2 skiltelių česnako
sojų padažo
maltų pipirų

padažui:
gabalėlio šviežio imbiero (2 - 3 cm šaknies)
skiltelės česnako
1 svogūno
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnio malto kumino
4 gerai prisirpusių pomidorų
1 valg. š. citrinos sulčių
druskos ir maltų pipirų pagal skonį

kepimo popieriaus
folijos

Orkaitę įkaitinkite iki 240 laipsnių kaitros.

Doradas išvalykite (galvas palikite). Ištrinkite maltais pipirais, gausiai apšlakstykite sojų padažu, pilvus prikimškite žolėmis, smulkintais česnakais ir citrinų griežinėliais. Palikite, kad pasimarinuotų.

Padažui imbierą ir česnaką nuvalykite ir susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite imbierą su česnaku. Šiems suminkštėjus, įberkite žiupsnį malto kumino ir maltų pipirų. Tiesiog ranka įspauskite gerai prisirpusius pomidorus (jei ranka to daryti nesinori, pomidorus įtarkuokite burokine trintuve). Patroškinkite apie 4 - 5 minutes. Paragaukite. Jei reikia, pagardinkite druska ir pipirais. Įspauskite citrinos sulčių.

Ant stalo patieskite nemažą folijos lakštą. Ant jo - kepimo popieriaus gabalą. Į vidurį dėkite paruoštą žuvį.


Popieriaus kraštus pakelkite ir suformuokite laivelį. Ant kiekvienos žuvies užpilkite paruošto padažo, paviršių dar šiek tiek apšlakstykite alyvuogių aliejumi...


... ir gerai užsukite.


Dėkite ant kepimo skardos ir pašaukite orkaitėn. Kepkite apie 15 minučių (kepimo laikas priklauso nuo žuvų dydžio).

Prieš patiekiant, ryšulėlį įdėkite į lėkštę ir praplėškite... Pabarstykite kapotomis žolėmis ir... skanaus :)


2013 m. spalio 7 d., pirmadienis

IMBIERŲ DŽEMAS




Šaltą ir žvarbų rudens vakarą, kai ima šalti rankų ir kojų pirštai arba kai nei iš šio nei iš to ima perštėti gerklę, mane gelbsti imbierų džemas, kurį atradau visai neseniai. Tokį kabinu šaukšteliais ir užgeriu nesaldinta kava. Dedu puodelin kartu su griežinėliu citrinos ir užpilu karštu vandeniu - turiu puikios arbatos, atbaidančios pačius įvairiausius virusus. Tepu ant baltos duonos. Maišau į marinuojamus vištienos sparnelius. Gardinu obuolių pyragus... Macnus ir skanus, tokio bent mažą stiklainėlį būtina turėti po ranka darbe. Rekomenduoju!


Reikia:
1 kg imbiero šaknų (nenuluptų)
1 l šviežiai spaustų obuolių sulčių
uogienių cukraus (per pus mažiau nei gausite imbierų tyrės. Man, naudojant nurodytą kiekį imbierų, jo prireikė 650 g)
pusės citrinos sulčių
50 ml brendžio

Imbierus plonai nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Suberkite į puodą, užpilkite obuolių sultimis ir užvirinkite. Užvirus, kaitrą sumažinkite iki vidutinės ir virkite apie pusvalandį (jei reikia, vis nugraibykite susidariusias putas). Kaitrą išjunkite, o imbierus sultyse palikite per naktį.

Kitą dieną imbierus nusunkite ir sutrinkite elektriniu trintuvu. Sumaišykite su nusunktomis sultimis ir gautą tyrę pasverkite. Vienam kilogramui tyrės imkite pusę kilogramo uogienių cukraus. Manoji tyrė svėrė 1,3 kg, tad prireikė 650 g uogienių cukraus.
Imbierų masę vėl supilkite į puodą ir užvirinkite. Pavirkite ant vidutinės kaitros apie 15 minučių, tuomet supilkite uogienių cukrų, citrinos sultis ir dar šiek tiek pakaitinkite. Supilkite brendį, gerai išmaišykite ir supilstykite į sterilius stiklainius....

Nepamatavau tikslaus kiekio, kiek gavosi šio kvapnaus džemo, supilsčiau į mažesnius stiklainius, manau, bus kažkur apie litrą...



Adaptuota pagal "Moters savaitė", 2012 m. rugsėjo 18 d.

2013 m. spalio 1 d., antradienis

DŽIOVINTŲ POMIDORŲ IR LAUŽE KEPTŲ PAPRIKŲ UŽTEPAS



Šį rudenį šokom aplink laužą. Beveik tikrąja to žodžio prasme. Mat sumaniau ant ugnies iškepti visą maišą paprikų. Ne tik iškepti, bet ir pamarinuoti žiemai. Truputį nustebinom aplinkinius, gal kai kuriuos prajuokinom, o kai kurie, tikriausiai, pamanė, kad su mumis jau visiška netvarka :) Pusvalandį lyg laumei teko šokinėti vidury pievos aplink rūkstančią ir liepsnojančią šašlykinę. Dūmo kvapo ir skonio paprikos, lyg rūkytos sukrito stiklainin ir buvo užpiltos saldžiarūgščiu marinatu. Su česnakais, čiobreliais, bazilikais ir kitokiais gerumais. Bet šito recepto šiemet nebus, tik erzinu. Paprikas baigiam suvalgyti, nes labai gardžios ir ne tik ant skrebučio. Prieš porą dienų dalį šių skanėstų sutryniau kartu su džiovintais pomidorais ir pagaminau puikų, dūmų skonio užtepą. Puiki užkandžių idėja. O jei neturite lauže keptų paprikų ar vietos laužui, iškepkite jas tiesiog orkaitėje, nulupkite odelę, o užtepą pagardinkite malta saldžiąja rūkyta paprika. Arba naudokite marinuotas paprikas.


Reikia:
150 džiovintų pomidorų (sausų, ne aliejuje)
vienos nedidelės keptos paprikos (be odelės, o jei didesnė, tai pakaks pusės)
2 valg. š. marinuotų kaparėlių (kaparėlių marinatą ar sūrymą pasilikite)
skiltelės česnako
keletos lapelių šviežio baziliko
druskos, cukraus ir maltų pipirų pagal skonį (jei mėgstate, naudokite maltą čili)
pusės citrinos
keletos šaukštų tyro alyvuogių aliejaus

Pomidorus užpilkite karštu, bet ne verdančiu vandeniu ir palikite 15 - 30 min.

Išmirkusius pomidorus nusunkite (sunkos kol kas neišmeskite) ir švelniai nuspauskite. Elektriniu trintuvu dalimis sutrinkite pomidorus ir česnaką, palaipsniui pridėkite paprikų. Jei per sausa, įpilkite truputį skysčio, kuriame mirko pomidorai, bus lengviau sutrinti. Baigiant trinti, įberkite kaparėlių ir baziliko lapelių. Tirštumą reguliuokite "pomidorų skysčiu" pagal save.

Gautą masę pagardinkite citrinos sultimis, kaparėlių sūrymu, cukrumi, maltais pipirais ir druska. Pastarosios gali ir neprireikti. Įpilkite šaukštą ar du alyvuogių aliejaus ir gerai išmaišykite. Sukrėskite į dailius indelius, paviršių užpilkite aliejumi ir patiekite. Skaniausia su paskrudintu prancūzišku batonu ar itališka duonele.
Šaldytuve puikiai laikosi iki savaitės...