2014 m. gegužės 30 d., penktadienis
ŽYDINTYS LIETINIAI
Sako, vyrams gėlių nedovanoja, tačiau žydinčių lietinių, manau, jie tikrai neatsisakytų... O jei dar turite mažų vaikų, tai turėtų būti ne tik šventė, bet ir didžiulis džiaugsmas tokius blynus kepti drauge. Kaip suprantat, našlaitėmis pražydusiais lietiniais palydžiu pavasarį ir skiriu juos visiems vaikams bei tėčiams...
Jei šitokius lietinius keptumėt ne su darželinėmis, bet su kvapiosiomis našlaitėmis, jūsų lietiniai dar ir gaiviai kvepėtų. Įsitikinau, mat tos didžiosios našlaitės, kurias naudojau kaip "inkliuzą" blynams, gaiviai dvelkė visą laiką, kol juos kepiau. Žinoma, našlaičių žiedai turi būti švarūs ir nepurkšti. Galite naudoti ir kur nors palaukėje surinktas mažutes dirvines našlaites, ir darželines ir kvapiąsias. Šiuos lietinius kepkite ant mažesnės kaitros nei įprastai, kitaip žiedai ims svilti ir ruduoti, blynui nespėjus nei apkepti...
Reikia:
1 kiaušinio
150 ml pieno
200 ml vandens
žiupsnio druskos
1 šaukšto cukraus
30 g tirpinto sviesto
1 arb. š. vanilių esencijos ar cukraus su natūralia vanile
150 g miltų
pačių įvairiausių našlaičių žiedų
Našlaitėms kruopščiai nuskabykite kotelius (iki pat žiedo) ir susidėliokite "veidukais" į viršų, kad būtų patogiau, nes suktis reiks gan sparčiai.
Kiaušinį suplakite su pienu, vandeniu, cukrumi ir druska. Suberkite vanilinį cukrų ar vanilių esenciją ir lydytą sviestą. Galiausiai, įmaišykite miltus. Tešlą palikite, kad pabrinktų, mažiausiai 30 min.
Keptuvę įkaitinkite, šiek tiek patepkite aliejumi ir nukėlę nuo kaitros įpilkite tešlos. Kol keptuvės nepadėjote atgal ant viryklės ir tešla nespėjo sustingti, stenkitės greičiau sudėlioti našlaičių žiedus. Keptuvę grąžinkite ant viryklės ir kepkite, kol galėsite apversti. Švelniai apverskite ir gėlėtąją pusę kepkite visiškai neilgai, apie 15 - 20 s, kad našlaitės nesudegtų. Išverskite į lėkštę ir atvėsinkite. Iškepkite likusius lietinius.
Manoji keptuvė mažesnė, tad aš iškepiau apie 12 blynų. Keptuvės kaitrą reguliuokite pagal save, iš pradžių pabandykite. Ilgėliau kepkite apatinę blyno dalį, kad apvertus kepti reiktų kuo trumpiau.
Šiuos lietinius rekomenduojama valgyti aplietus našlaičių sirupu. Beje, mėlynos našlaitės sirupą nudažo neįtikėtinai ryškiai, atrodo, kad pripilta dažų...
Gražių vasaros sutiktuvių!
Idėja iš Miche Bacher knygos "Cooking with Flowers", 2013 m.
2014 m. gegužės 27 d., antradienis
VARŠKĖS KEKSIUKAI SU RABARBARAIS
Šiuos keksiukus galite kepti su kremine varške, kaip daug kas daro, tačiau aš labai mėgstu tradicinę lietuvišką varškę, tad dažniausiai naudoju ją. Truputėlį užsisvajojau, nes miltų pribėriau per daug, tai keksiukus iškepiau truputėlį kietesnius, nei turėjo būti. Tačiau, jei jūs maišydami tešlą nesvajosite arba ne, geriau svajokite, tik beriamus miltus tiksliai pasverkite ir naudokite, kiek nurodyta (deja, aš to daryti nemėgstu, dažnai tešlos kietumą reguliuoju "iš akies", kuri kartais nebūna tiksli) ir iškepsite minkštus ir gardžius varškės keksiukus su rabarbarų rūgštele, kurią aš labai mėgstu. O jei dar ant keksiuko uždrėbsite maskarponės, sumaišytos su troškintais rabarbarais, puota garantuota!
Reikia (14 keksiukų):
apie 150 g nuluptų rabarbarų
1 vanilių ankšties
150 g minkšto sviesto
135 g cukraus (aš pastaruoju metu visur naudoju rudąjį)
2 kiaušinių
150 g kreminio sūrio arba varškės
95 ml pasukų
225 g miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros.
Rabarbarus supjaustykite mažais gabalėliais.
Vanilių ankštį perpjaukite išilgai ir išgremžkite minkštimą (pačią ankštį įsmeikite į sandarų stiklainį su cukrumi ir palikite, po kurio laiko turėsite kvapnaus cukraus!)
Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo. Sudėkite vanilių ankšties minkštimą, po vieną sumuškite kiaušinius.
Įmaišykite varškę, supilkite pasukas.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir pamažu, švelniai įmaišykite į tešlą. Suberkite rabarbarus ir dar kartą išmaišykite. Kepimo formą išklokite popierinėmis formelėmis ir sukrėskite tešlą (2/3 formelės tūrio). Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 25 minutes, kol vos paruduos ir dailiai pakils.
Maskarponės kremui keletą rabarbarų kotų patroškinkite su cukrumi, kol sutirštės ir atvėsinę, pagal skonį įmaišykite į maskarponės sūrį.
Skanaus!
Pagal Ninas kleiner food blog
2014 m. gegužės 22 d., ketvirtadienis
KOKOSINIS TAPIJOKŲ PUDINGAS SU ALYVŲ ŽIEDAIS
Turiu tokią knygą, pavadinimu "Cooking with Flowers" (gaminimas su gėlėmis). Negaliu nustoti jos vartyti. Piliarožių klafutis, ledai tulpių žieduose, tailandietiškos jautienos salotos su orchidėjų žiedais, sumuštiniai su nasturtėmis, kinrožių karamelė su aitriosiomis paprikomis, įvairiausių gėlių žiedlapių džemai ir taip toliau. Knyga nuostabi, ne tik akims paganyti, bet ir kasdienybei nuspalvinti.
Net nebūčiau pagalvojusi, kad valgomi gvazdikų, tulpių, viendienių, net pelargonijų žiedai... Žinoma, tai tėra tik patiekalų pagražinimas - raviolių tešlos nuspalvinimas ir pamarginimas medetkų žiedais, į keksiukų tešlą maišomi kiaulpienių žiedai, o į kepamą duoną ar avinžirnių salotas - saulėgrąžų žiedlapiai, bet vis vien, labai patrauklu ir žaisminga :)
Gegužės antroji pusė dvelkia vidurvasariu nors kaip gerai, kad tai dar ne vidurvasaris! Miškas kvepia žydinčiomis alyvomis, baigiančiomis žydėti ievomis, besiskleidžiančiomis pakalnutėmis, neužmirštuolėmis, šermukšniais ir viskuo, nes tikrai, žydi beveik viskas. Net naktys prie jūros tokios kvapnios, kad miegoti einu tik spiriama būsimų dienos darbų...
Aną vėlų vakarą iš miško parsivežiau žydinčių alyvų puokštę. Žinau, daug kur jos jau baigia žydėti, tačiau gaivus pajūrio oras viską vėlina, tad pas mus pats jų žydėjimas. Gaiviais kvapais teko pakvėpinti ne vien namus, bet ir desertus :)
Knygoje apie valgomas gėles rašoma, jog alyvų žiedų skonis kaip ir kvapas - gaivus, svaiginantis ir saldus, su lengvu kartumo dvelksmu. Paskanavau, tikrai. Dažniausiai jos naudojamos salotoms gaminti, aš težinau, kad iš alyvų žiedų žmonės gamina užpiltines sąnariams trinti, gydo peršalimą, verda kvapnų sirupą (šitą išbandžiau). Autorė net suskaičiavo, jog vienas puodelis alyvų žiedų - tai maždaug 40 - 60 žiedelių be kotelių...
Tapijokos perlai mano ne visai naujas, bet atradimas iš naujo. Jei neteko girdėti, tai iš tropinio augalo manijokos šakniagumbių išgaunamas krakmolas, vienas švariausių ir visų krakmolo rūšių, neturintis glitimo. Išvirę piene, grietinėlėje, o dar geriau, kokosų piene, tie maži ar didesni skaidrūs perliukai susiburia į nepaprastai gardų desertą, labai derantį su bet kokiomis vasaros uogomis. Tik šį kart, kol uogos dar sirpsta, įmaišiau saują alyvų žiedų. Netikėta!
Reikia:
150 ml kokosų pieno
100 ml pieno arba liesos grietinėlės
1 - 2 valg. š. cukraus (pagal skonį)
50 g mažų tapijokų perlų
1 arb. š. cukraus su natūralia vanile ar vanilių esencijos
alyvų žiedų (nuo vienos ar dviejų kekių)*
*Alyvas rinkite tik švarioje, nepurškiamoje vietoje, atokiau nuo kelių. Žydinčias kekes trumpam palikite, kad išsivaikščiotų vabaliukai, tuomet kruopščiai nuskabykite nuo šakelių, nepaliekant kotelių.
Kokosų pieną ir pieną supilkite į nedidelį puodą, suberkite cukrų ir vanilinį cukrų. Užvirinkite ir nuolat maišant, suberkite tapijokos perlus. Kaitrą sumažinkite ir virkite ant nedidelės kaitros apie 15 - 20 minučių, kol sutirštės, o perlai taps skaidrūs (nuolat maišykite, kad nepradėtų svilti!). Gerai atvėsinkite, įmaišykite alyvų žiedus ir sukrėskite į stiklines. Viršų papuoškite žiedais ir ragaukite!
Idėja iš Miche Bacher "Cooking with Flowers", 2013 m.
2014 m. gegužės 13 d., antradienis
ALYVUOGIŲ DUONA SU NATŪRALIU RAUGU
Kartais man patinka kepti duoną, ypač kai už lango daugiau saulės, ko negalėčiau pasakyti apie šilumą. Vėsus pajūris prie jūros šiemet paskatino ilgiau žydėti tulpes, nors ir matomai pabučiuotas paskutinių šalnų. Duoną kepu tik tam, kad nežūtų raugas, išsaugotas per žiemą ir kad pailsėčiau nuo aplinkinio pasaulio. Toli gražu ne kaskart pavyksta, bet kartais, kaip ir šį, pavyksta nuostabiai.
Matyt, tikrai reikia labai teigiamo nusiteikimo, susikaupimo ir geros nuotaikos. Duona su alyvuogėmis - lengvai paruošiama, ne visai šviesi, bet minkšta, puri ir labai gardi. Man skaniausia neplonai užtepta feta sūriu ir pagardinta salotomis bei ridikėliais, kas labai dera su iš duonos vis išlendančiomis alyvuogėmis! Jei užlaikot raugo, rekomenduoju!
Reikia: (2 kepaliukams)
400 g kvietinių duonos miltų
8 valg. š. aktyvaus ruginio raugo
50 g ruginių miltų
2 g šviežių mielių
300 ml vandens
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
1,5 arb. š. jūros druskos
2 valg. š. juodųjų alyvuogių (pasmulkintų)
Dubenyje išminkykite visus nurodytus ingredientus (jei turite elektrinę maišyklę, naudokitės ja). Tešlą padalinkite į dvi pailgas, 500 g talpos formas ir pridengę švariu audiniu, palikite, kad pakiltų dvigubai, priklausomai nuo raugo aktyvumo bei aplinkos temperatūros, 3 - 6 valandoms.
Orkaitę įkaitinkite iki 210 laipsnių kaitros, į apatinę orkaitės dalį įdėkite gilesnę skardą, pripiltą vandens.
Pakilusių kepaliukų paviršių sudrėkinkite vandeniu ir pašaukite kepti. Kepkite 15 minučių, po to orkaitės kaitrą sumažinkite iki 190 laipsnių ir kepkite dar 30 - 40 minučių, kol viršus dailiai paruduos.
Iškepusią truputį atvėsinkite ir išverskite iš formų. Sudėkite ant grotelių, kol atvės visiškai ir skanaukite!
Šaltinis Pracownia Wypiekow