2014 m. liepos 10 d., ketvirtadienis
AVIEČIŲ ŠERBETAS
Vakar vakare, kol aš gaminau ledus, vyresnysis sūnus studijavo D. Lebovitz knygą "The Perfect Scoop". Jam buvo naujiena, kiek daug yra ledų rūšių. Pasirodė, kad lietuviškai teturim vos keletą apibūdinimų - ledai (t.y., grietininiai arba pieniški) ir vaisiniai ledai arba šerbetai, kuriais vadiname beveik bet kokius gaivesnius, taip vadinamus vandeninius ledus, o ypač tą pusiau skystą, saldžią ryškių spalvų pliurę, primenančią šlapią sniegą ir geriamą per storą šiaudelį. Vakar studentas sužinojo, jog šerbetai, sorbetai arba granitos - gaivių ir lengvų vaisinių ledų rūšys. Šerbetai - tai ledai iš vaisių ar uogų su pienu ar pasukomis, sorbetai - vaisiniai ledai, vien tik iš vaisių ar uogų, o granitos - sicilietiški ledai, paprasčiausiai sušaldyta vaisių, sulčių ar kitokio saldaus skysčio rupi kristalinė keletą kartų supurenta - išmaišyta masė. Dar egzistuoja kreminiai ledai, pagaminti iš grietinėlės, pieno ir kiaušinių trynių, tiesiog ledai, gaminami iš pieno, grietinėlės ar grietinės, bet be kiaušinių ir šaldytas jogurtas, su uogomis, vaisiais ar kitais priedais. Tokia tad buvo skanių atradimų akimirka...
Kai taip karšta, tikrai, norisi gaivesnių ledų, ypač vaisinių. Aviečių šerbetas geras tuo, kad pagamintas iš pirmųjų aviečių, yra natūraliai ryškios spalvos, lengvas ir gaivinantis, aromatingas ir sodraus skonio, labai gardus be jokių papildomų priemaišų ir greit pagaminamas, nors šaldyti vis vien tenka per naktį....
Reikia (apytikriai 1 litrui ledų)
450 g šviežių aviečių
500 ml riebaus pieno
200 g cukraus
1 1/2 arb. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių
Uogas kartu su cukrumi suberkite į elektrinį trintuvą ir gerai sutrinkite iki tyrės. Supilkite pieną ir dar paplakite. Iškoškite, kad neliktų sėklyčių, supilkite citrinos sultis ir supylę į ledų mašiną, išsukite. Sukrėskite į indelius ir atšaldykite šaldiklyje.
Toks lengvas skanėstas labai gaivina šiomis karščiu alsuojančiomis dienomis, taip pat nuostabiai dera su riebesniais, pvz., vaniliniais kreminiais ledais...
Šaltinis D. Lebovitz "The Perfect Scoop"
Labai ačiū už aiškiai paaiškintas ledų rūšis. Bandžiau kažkada internete domėtis 'sorbetais' bei 'šerbetais', bet, tuo metu neradusi koncentruotos informacijos, šią informacijos paiešką nukėliau į 'kada nors vėliau'. :) Dabar jaučiuosi labai 'mandra', galėdama šį bei tam, kam tai įdomu, paaiškinti. :D
AtsakytiPanaikintiNa, taip, ledų pasaulis, pasirodo, ne toks jau ir paprastas :)
Panaikinti