2015 m. rugsėjo 14 d., pirmadienis

BUROKĖLIŲ SALOTOS SU ŠILAUOGĖMIS IR MARINUOTU VARŠKĖS SŪRIU


Praėjusį rudenį gaminau šilauogių salotas su kukurūzais, jos tikrai gaiviai puikios! O ar įsivaizduojate, kaip puikiai šios uogos dera su keptais burokėliais? Burokėlių visiškai nevalgo manoji vyriška draugija, o aš nei dienos neįsivaizduoju be šios daržovės, ypač vasaros pabaigoje ir ankstyvą rudenį, kai pasirodo šviežūs. Pati gardžiausia daržovė, ypač su sūryme palaikytu ir aliejumi bei prieskoniais ir gausybe česnakų marinuotu lietuvišku varškės sūriu. Pridėkite čia dar saują kitą šilauogių, pagardinkite baltųjų (ar raudonųjų, o jei turite, juodųjų) serbentų drebučiais, apibarstykite linų sėmenų sėklomis ir vualia, puikios salotos paruoštos!
Maža subtilybė, varškės sūrį, parą ar dvi palaikytą sūriame vandenyje, nusunkite ir užpilkite ne bet kokiu, o moliūgų sėklų aliejumi, kuriuo vėliau galėsite šlakstyti salotas. Tik liežuvio nenusikąskite!


Reikia:
Salotų lapelių
2 nedidelių ilgųjų keptų burokėlių *
2 saujų šviežių šilauogių
1 valg. š. linų sėmenų
marinuoto varškės sūrio
druskos ir maltų pipirų pagal skonį
baltųjų serbentų drebučių (jei turite, naudokite kitokių serbentų drebučius, svarainių džemą, o jei neturite, šlakstykite balzaminiu actu)
ypač tyro alyvuogių aliejaus (arba moliūgų sėklų, graikinių riešutų ar kitokio gardaus aliejaus)

*Burokėlius man labiau patinka kepti nei virti. Švariai nuplaunu, suvynioju į foliją (kiekvieną atskirai) ir iškepu 200 laipsnių kaitros orkaitėje. Atvėsinu, nulupu ir naudoju. Šioms salotoms renkuosi pailgus, jie saldesni ir patogūs pjaustymui.

Lėkštėje išdėliokite salotų lapelius. Burokėlius nulupkite ir supjaustykite griežinėliais, sudėkite ant salotų. Ant viršaus užberkite šilauogių, trupinto varškės sūrio, linų sėmenų. Pagal skonį gardinkite druska ir maltais pipirais. Mažais kauburėliais uždėkite serbentų drebučių ir apšlakstykite aliejumi nuo marinuoto sūrio. Skanaukite su baltos duonos skrebučiais!



4 komentarai:

  1. Laba diena,

    salotos atrodo l. skaniai - šiuo metu taip pat esu apimta burokėlių manijos, priešingai nei likusieji šeimos nariai. Jūsų recepte labiausiai sudomino varškė sūrio marinavimas - ar galėtumėte detaliau aprašyti kaip viską darote.
    Ačiū labai iš anksto

    Sigita

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sigita, paprasčiausią lietuvišką varškės sūrį supjaustau stambesniais kubeliais ir sudedu į stiklainį. Užpilu sūrymu - litre vandens ištirpinu šaukštą druskos. Palaikau parą, o kartais dvi, kad sūris gerai prisigertų sūrimo. Tuomet vandenį nupilu, o ant sūrio kubelių dedu traiškyto česnako, pipirų, čiobrelių, bazilikų ar kitų mėgstamų prieskonių ir užpilu aliejumi. Po paros galima skanauti :) Labai primena sūriminį sūrį fetą, labai skanu trupinti ant salotų ir pan.

      Panaikinti
    2. Sakykit, kiek laiko kepat burokėlius orkaitėje?

      Panaikinti
  2. Priklausomai nuo jų dydžio, apytikriai nuo 40 min. iki valandos.

    AtsakytiPanaikinti