tag:blogger.com,1999:blog-43830365563219657722024-03-02T10:41:16.828+02:00Tarp vėjo gūsiųAušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.comBlogger461125tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-51820343049408610512015-09-28T19:33:00.000+03:002015-09-28T19:33:22.553+03:00MOLIŪGŲ DŽEMAS... su apelsinais ir mangais.
Labai myliu rudenį tokį, koks yra pastaruoju metu. Įšilusį nuo jūros. Su gausybe išraiškingų debesų danguje. Su protarpiais lyjančiu lietumi ir vėl išlendančia saule. Myliu šlapiais lapais ir grybais kvepiantį mišką ir susivėlusią jūrą. Aronijomis pasistiprinti užsukančius migruojančius strazdus. Ir neįprastai didelį mėnulį. Pamažu raustančius klevus ir ąžuolus, Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-37593385201184245322015-09-14T17:52:00.001+03:002015-09-14T17:52:38.495+03:00BUROKĖLIŲ SALOTOS SU ŠILAUOGĖMIS IR MARINUOTU VARŠKĖS SŪRIU
Praėjusį rudenį gaminau šilauogių salotas su kukurūzais, jos tikrai gaiviai puikios! O ar įsivaizduojate, kaip puikiai šios uogos dera su keptais burokėliais? Burokėlių visiškai nevalgo manoji vyriška draugija, o aš nei dienos neįsivaizduoju be šios daržovės, ypač vasaros pabaigoje ir ankstyvą rudenį, kai pasirodo šviežūs. Pati gardžiausia daržovė, ypač su sūryme palaikytu ir aliejumi bei Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-13202266781100739082015-09-08T16:30:00.000+03:002015-09-08T16:44:36.473+03:00KAPOTOS TEŠLOS TARTA SU KRIAUŠĖMIS IR OBUOLIAIS
Kapota tešla - mano naujas labai gardus atradimas, tinkantis tiek saldiems, o ypač pikantiškiems, nesaldiems pyragams ir pyragėliams. Iš esmės tai visiškai nieko nauja. Daugelis Jūsų (ypač vyresnieji) tikrai pamena tortą "Seklyčia". Būtent šis skanėstas gaminamas iš kapotos, dar vadinamos pusiau sluoksniuotos tešlos. Jos receptą užtikau vartydama retro stiliaus, daugiau nei prieš trisdešimt Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-24206238906494282062015-08-31T16:33:00.001+03:002015-08-31T16:33:21.693+03:00PUSIAU DŽIOVINTI POMIDORAIVisą birželį ir liepą kovodama su vėsuma, drėgme ir gaiviais jūriniais vėjais, rugpjūtį vasara triumfavo. Nors aš mėgstu gaivumą ir man didžioji šios vasaros dalis buvo daug mielesnė nei karšta ir sausa jos pabaiga, atsisveikinti su šiltomis dienomis, kai pusplikė ir basa gali vaikštinėti po nuosavą pušyną, vis vien truputį gaila.
Bet man labai patinka rugsėjis. Aš į jį žiūriu kaip į gaivią Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com10tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-48757796311609905182015-04-23T20:03:00.000+03:002015-04-23T20:03:04.266+03:00KEPTŲ SALDŽIŲJŲ BULVIŲ SALOTOS SU BUROKĖLIAIS IR SAULĖGRĄŽŲ DAIGAIS
Ar žinot, kokie gardūs saulėgrąžų daigai? Traškūs, sultingi ir dvelkiantys saulėgrąžų aliejumi... Neįmanoma atsivalgyti! Ir nors tam, kad juos užsiauginti, reikia įdėti pastangų ir tai užtrunka laiko, tai vienas geriausių natūralių vitaminų pavasarį. Atradau juos seniai, tik visuomet nusipirkdavau pakuotę kitą parduotuvėje, o šį pavasarį pas ūkininką turguje pamačiusi maišą gražių Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-50736400641674346332015-04-21T20:16:00.000+03:002015-04-21T20:16:04.604+03:00MOLIŪGŲ SĖKLŲ - MEŠKINIŲ ČESNAKŲ UŽTEPAS
Nors pavasaris šaltas ir žvarbokas vėjas nuo jūros vis neleidžia skleistis žalumai, prisėsti ant suoliuko saulės atokaitoje čiulbant varnėnams, vis vien labai smagu. Pilnai pasiruošiau dviračių sezonui, jau nebesulaukiu šiltesnių dienų, važiuosiu į pajūrio mišką dilgėliauti.
Tačiau labiausiai pavasarį laukiu, kol turguje pasirodys pirmieji meškinių česnakų lapeliai, jauni lapeliai ypač Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-41449157611666031192015-04-01T21:26:00.000+03:002015-04-01T21:28:21.960+03:00CITRUSINĖ ANTIS, MARINUOTA SŪRYME
Apie šiuo būdu marinuojamą paukštį kepimui jau ketinau papasakoti, tikriausiai, nuo užpraeitų Kalėdų ir susiruošiau tik dabar. Bet tai tik į naudą, nes sūryme marinuoti išbandžiau kaimišką vištą, didžiulį kalakutą ir jo krūtinėles bei blauzdeles, o paskutinį kartą kažkurioms šeimos šventėms prireikė greit iškepti antį, tad, nors ir šiek tiek dvejodama, ar bus gerai, į sūrymą panardinau ir Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-18512815237287066232015-03-13T18:46:00.002+02:002015-03-13T18:46:59.677+02:00MORKŲ KEKSIUKAI SU MASKARPONĖS KEPURĖLĖMIS
Jaučiuosi lyg kokia meška, nubudusi po žiemos ir lendanti dienos švieson kartu su grįžusiais varnėnais ir kasdien būriais parskrendančiais paukščiais. Laukiu pavasario. Šilto pavasario.
Pritaupiau krūvą receptų ir šūsnį nuotraukų, prikaupiau užrašinę su pavadinimu "būtinai išbandyti"...
Džiaugiuosi virtuvės kampe besipuikuojančiu nauju vasariškai ryškiu pirkiniu, apie kurį man pasirodė, kad Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com13tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-39137737623602299772015-01-14T00:02:00.000+02:002015-01-14T00:02:22.295+02:00GLOGAS arba baltas karštas vynas skandinaviškai
Sugrįžtu. Lyg tyčia, nurimus pajūrio audrai, kuri praėjusį savaitgalį negailestingai nušlavė paplūdimius, medinius suolus ir takus, o siautėjanti jūra pasiglemžė smėlį, išplovė kopas ir pakrantėje paliko krūvą nuolaužų ir pagalių.
Turėčiau pasisveikinti su Naujaisiais, tačiau jau beveik sausio vidurys, bet juk geriems palinkėjimams niekuomet nevėlu.
Norėčiau pasiteisinti, bet ar tikrai Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-29541110157956233692014-11-26T00:14:00.001+02:002014-11-26T19:12:36.587+02:00OBUOLIŲ - FIGŲ SŪRIS
Gal namuose jau turėtų sklaidyti cinamonų, gvazdikėlių ar citrusinių vaisių kvapai, o gal kepamo kalėdinio džiovintų vaisių ir riešutų pritvinkusio pyrago aromatai, tačiau aš, matydama, jog mano tinklaraštyje pirmaujančias pozicijas užima obuolių sūriai, prapjoviau šių metų improvizaciją - obuolių - figų sūrį ir noriu pasidalinti jo receptu. Ne paslaptis, kad obuolių sūrius galima virtiAušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com13tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-70142540843759771232014-11-05T20:22:00.000+02:002014-11-05T21:09:10.443+02:00SVARAINIŲ ZEFYRAI
Nežinau, ar dar kur nors šaltojoj galima rasti paslėptų svarainių, ar visi jau supjaustyti ir pagaminti sirupai bei išdžiovintos skiltelės kramsnojimui. Sprendžiant iš to, kad turguje dar jų galima užtikti, laikosi jie puikiai. Ruduo buvo ilgas ir gražus, tad aš savuosius leidau patūnoti ant krūmo ilgiau, nei įprastai ir vos spėjau suskinti iki nors ir nedidelių šalnų. Vienintelis krūmas, kad Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com10tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-3057343439786334632014-10-22T19:26:00.000+03:002014-10-22T19:26:33.299+03:00MINIATIŪRINIAI MOLIŪGŲ KEKSIUKAI
Puikūs keksiukai mažyliai, ne tik minkšti ir gardūs, bet ir labai žavūs! Maniau, kad dailiai jų iškrapštyti iš minkštų silikoninių formelių nepavyks, tačiau didelių įgūdžių tam tikrai neprireikė :)
Man patinka netradicinės formos pyragų ir keksiukų formos ir šiaip įvairūs konditeriniai niekalai, jei tenka kur nors važiuoti, visuomet užeinu į konditerijos reikmenų parduotuvę ir Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-30697539285722524272014-10-14T18:07:00.000+03:002014-11-18T18:02:20.309+02:00ŠERMUKŠNINĖ SALDŽIOJI
"Gerai pašalusias šermukšnių uogas iškepti krosnyje, saugant, kad nepridegtų. Paskui supilti saujomis į bonką ir vis perpilti cukrumi.Kilogramui uogų įspausti po vieną citriną. Užpildžius tris ketvirtadalius bonkos talpos uogomis su cukrum iki pilno užpilti paprasta degtine. Laikyti šiltoj vietoj porą mėnesių ar ilgiau, kol cukrus visai ištirps. Antpilą nupilti, uogas pertrinti, nusunkti, Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-46308666585271047502014-10-09T20:31:00.001+03:002014-10-09T20:31:24.262+03:00PAPRASTAS, BET LABAI NEPRASTAS OBUOLIŲ PYRAGAS
Pasigirsiu, per trumpas atostogas padariau gerą darbą - Kretingos žiemos sodui padovanojau didžiąją dalį savo kaktusų kolekcijos. Suskaičiavome apie 40 vazonėlių. Viskas šiame gyvenime turi pradžią ir pabaigą. Net nebūčiau pagalvojusi, kad suteiksiu tiek džiaugsmo, pelnysiu gerų žodžių vietinėje spaudoje ir net atskiros vietos su vardine lentute žiemos sode. Tad jei lankysitės Kretingoje, Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-58349901447214206752014-09-22T13:06:00.000+03:002014-09-22T13:06:03.360+03:00KUKURŪZŲ ŠILAUOGIŲ SALOTOS
Neįtikėtinai šiltas ruduo pratęsė šilauogių derlių, tad džiugu, kad dar galiu pasidalinti šios vasaros pabaigos atradimu, puikiomis šilauogių - kukurūzų salotomis. Derinys labai netikėtas, bet tikrai puikus! Vos tris minutes virta kukurūzų burbuolė, sauja uogų, raudonasis svogūnas, egzotiškasis kuminas, čili paprikėlės, žalioji citrina, medus ir alyvuogių aliejus - tiek tereiks gardžiausioms Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-41939757591595119612014-09-18T20:50:00.000+03:002014-09-18T20:50:11.214+03:00SLYVŲ PASTILĖS
Atostogauju, tačiau prisėsti prie tinklaraščio vis vien neturiu kada. Džiaugiuosi puikiomis vasariško rudens dienomis. Minu dviračiu prie jūros, šiomis dienomis ypač gražūs saulėlydžiai. Nuostabūs Žemaitijos miškai šiemet padovanojo visą glėbį baravykų ir raudonviršių, o gaivus Platelių ežero vanduo puikių akimirkų...
Namai kvepia aviečių džemu ir obuolių bei slyvų pyragais. Savaitgalį Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-78187419548419071942014-08-06T18:50:00.001+03:002014-08-06T18:50:37.799+03:00ABRIKOSŲ DŽEMAS
Abrikosų džemas man gardžiausias su pačiais įvairiausiais sūriais. Dar naudoju pyragams pertepti ar gardinti. Kartais valgau vieną, su arbata, kai norisi kažko skanaus arba maišau su labai mažu kiekiu aitrios adžikos ir valgau prie paukštienos ar su lietuvišku varškės sūriu. Tai džemas, kurio niekuomet netepu ant baltos duonos ar skrebučio, man jis nedera net su blynais, visuomet norisi Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-46718226229560896202014-07-22T21:06:00.000+03:002014-07-22T21:06:03.515+03:00JUODŲJŲ RYŽIŲ SALOTOS SU TREŠNĖMIS
Šioms gaivioms ir be galo gardžioms salotoms tinka ir vyšnios, tačiau saldžios, sultingos ir didžiulės trešnės su vitaminų ir ląstelienos kupinais juodaisiais ryžiais, kurie išvirę pasidaro purpuriniai, dera nuostabiai. Tiesa, vietoj salotų, jei turite, naudokite kale, lapinius kopūstus, prieš dedant į salotas, šiek tiek juos pamasažavę rankomis su šlakeliu aliejaus ir žiupsniu druskos. Man Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-78287824014630261472014-07-16T19:36:00.001+03:002014-07-16T19:36:38.835+03:00ŠOKOLADINIAI KEKSIUKAI SU VARŠKĖS KREMO ĮDARU
Puikūs, minkštučiai ir labai gardūs šokoladiniai keksiukai su nepasakomai švelniu varškės - grietinėlės kremo įdaru.
Kažkada nusipirkau tokį mažą daikčiuką - plastikinį gremžtuką keksiukų viduriukams išimti, net nustebau, kad būna tokių primityvių reikmenų, bet geras daiktas!
Tokio neturint, galima panaudoti sausainių formelę aukštesniais kraštais ar nedidelę plonesnio stiklo taurelę, tai Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-60215743277270726512014-07-10T20:03:00.002+03:002014-07-10T20:08:59.169+03:00AVIEČIŲ ŠERBETAS
Vakar vakare, kol aš gaminau ledus, vyresnysis sūnus studijavo D. Lebovitz knygą "The Perfect Scoop". Jam buvo naujiena, kiek daug yra ledų rūšių. Pasirodė, kad lietuviškai teturim vos keletą apibūdinimų - ledai (t.y., grietininiai arba pieniški) ir vaisiniai ledai arba šerbetai, kuriais vadiname beveik bet kokius gaivesnius, taip vadinamus vandeninius ledus, o ypač tą pusiau skystą, saldžią Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-53886342098149180882014-07-09T13:43:00.003+03:002014-07-10T20:08:19.186+03:00ANAKARDŽIŲ RIEŠUTŲ UŽTEPAS SU KRAPAIS
Kai net ir nedidelėj lysvėj krapai ima bujoti lyg išprotėję, vis galvoju, ką tokio gardaus ir įdomesnio su jais nuveikti, kol neperaugo. Įvairiausi žalumynų pesto - vienas būdų tai padaryti. Šį kart labai magėjo pabandyti su anakardžių riešutais. Iš šių riešutų veganai ir vegetarai gamina pieną, sviestą, grietinę, varškę, įvairiausius užtepus ir naudoja kaip pagrindą pyragams. Keletą valandųAušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-18116411819401030792014-06-20T20:38:00.000+03:002014-06-20T20:38:28.474+03:00ŠALAVIJŲ ŽIEDŲ TRAUKTINĖ
Labai myliu šalavijus, gaiviai kvepiančią žolę, gausiai žydinčią mėlynais žiedeliais. Kiekvieną vasarą gausiai prisidžiovinu šalavijų lapų, o patį krūmą, vešintį pas mane gal kokius ketvirtus ar penktus metus, apdengiu, mat žiemą linkęs apšalti, vis tik šiltų kraštų gyventojas!
Tikriausiai, visi žino, kad šalavijai labai praverčia peršalus, kosint, o ypač užkimus, kas dažniausiai Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-1378476009436380342014-06-12T10:26:00.000+03:002014-06-12T10:26:11.642+03:00BULVIŲ SALOTOS SU RIDIKĖLIAIS, GRAŽGARSTĖMIS IR DŽIOVINTAIS POMIDORAIS
... bei žydėjimas!
Turguje pasirodžius pačioms ankstyviausioms šviežioms bulvytėms, purvinoms, žemėtoms ir mažytėms (tad didelė tikimybė, kad ne iš Egipto ir ne iš Kipro), suskubau jų šiek tiek prigriebti. Pačios skaniausios ir pilniausios vitaminų! Tokias valgau vienas, virtas su lupenomis, užgeriant kefyru arba su sviestu ir druska bei su trintomis kanapėmis. Apsivalgymas!
Bulvių salotųAušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-85661105830111808502014-06-02T21:58:00.000+03:002014-06-02T21:58:47.544+03:00MARINUOTI RABARBARAI Ir naujas, storas, spalvingas, vasara kvepiantis žurnalas "Debesys". Labai daug skanių idėjų, vartykit ir mėgaukitės!
Aš jau padariau išvadą, kad marinuoti galima viską. Marinuoti rabarbarai tik dar vienas netikėtas ir gardus atradimas į kompaniją prie marinuotų ridikėlių, agrastų, vynuogių, varškės sūrio ir kitokių skanėstų. Pirmąjį kartą jų paragavau jų praėjus vos kelioms Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-4383036556321965772.post-72802985084123243772014-05-30T18:10:00.000+03:002014-05-31T22:28:52.896+03:00ŽYDINTYS LIETINIAI
Sako, vyrams gėlių nedovanoja, tačiau žydinčių lietinių, manau, jie tikrai neatsisakytų... O jei dar turite mažų vaikų, tai turėtų būti ne tik šventė, bet ir didžiulis džiaugsmas tokius blynus kepti drauge. Kaip suprantat, našlaitėmis pražydusiais lietiniais palydžiu pavasarį ir skiriu juos visiems vaikams bei tėčiams...
Jei šitokius lietinius keptumėt ne su darželinėmis, bet su Aušrahttp://www.blogger.com/profile/14522069341250510528noreply@blogger.com15