2012 m. kovo 15 d., ketvirtadienis

MORKŲ PYRAGAS SU GRAIKINIAIS RIEŠUTAIS

Man labiausiai patinka morkų pyragai, kurie nėra labai sunkūs, šlapi ir sukritę nuo morkų drėgmės. Mėgstu daugiau "biskvitiškus", puresnius ir lengvesnius, taip vadinamus, "arbatinius" pyragus, todėl morkas tokiems pyragams arba stambiai tarkuoju, arba sutarkavusi smulkia trintuve, morkų tirščius nuspaudžiu. Tikrai ne tiek, kad gautųsi visiškai sausos išspaudos, lyg iš sulčiaspaudės, bet tik šiek tiek, kad nebūtų drėgmės pertekliaus ir kepdamas pyragas lengviau iškiltų. Nuspaudus daugiau sulčių, pyragas iškepa lengvesnis ir mažiau drėgnas, nuspaudus tik šiek tiek - drėgnesnis, bet vis vien nesunkus ir nesukritęs. Kaip suprantante, galima varijuoti. 
Šis toks ir yra. Tik recepto šaltinyje morkas siūloma sutarkuoti stambia trintuve ir šiek tiek nuspausti sulčių perteklių, o aš vis gi sutarkavau smulkia bulvine trintuve ir tik tuomet nuspaudžiau skysčio perteklių.
Žinoma, jei jūs - itin drėgnų morkų pyragų gerbėjai, dėkite tarkuotas morkas nenuspaudę...


O pagal mano skonį - puikus arbatinis morkų pyragas, ypač gardus užpiltas citrininiu padažu.. :) 




Reikia:
200 g miltų;
šaukštelio kepimo miltelių;
150 g cukraus (naudojau rudąjį);
šaukštelio cukraus su vanile;
150 ml aliejaus (jei mėgstate, naudokite alyvuogių, man jis per intensyvus, renkuosi neutralaus skonio);
2 kiaušinių;
180 g morkų (vienos dručkės ar dviejų mažesnių);
80 g išlukštentų graikinių riešutų;
80 g konservuoto ananaso gabalėliais.

citrininiam kremui:
2 nuplikytų ir švariai nušveistų citrinų;
3/4 stiklinės (apie 180 g) cukraus;
65 g sviesto;
2 didelių kiaušinių.

Konservuoto ananaso gabalėlius sutrinkite elektrine trintuve. Nuskustas morkas sutarkuokite bulvine trintuve. Trintus ananasus ir morkas sudėkite į sietą ir šaukštu šiek tiek nuspauskite skysčio perteklių.

Riešutus šiek tiek pakepinkite sausoje keptuvėje ir rupiai sukapokite peiliu ar elektriniais peiliais.

Miltus dubenyje sumaišykite su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi, įberkite cukraus, įpilkite aliejaus, pastoviai maišant po vieną įmuškite kiaušinius. Gerai išmaišykite. Sukrėskite tarkuotas morkas su ananasais.
Tešlą supilkite į kepimo formą (aš kepiau apvalioj formoj, su skyle per vidurį), išklotą sviestiniu popieriumi ar gerai išteptą aliejumi ir kepkite 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie 40 min. arba kol įbestas medinis pagaliukas išlįs sausas.

Kremui nuo dviejų citrinų nutarkuokite geltonąją žievelės dalį, o iš pačių vaisių išspauskite sultis. Jas supilkite į nedidelį storadugnį puodą, ten pat suberkite nutarkuotą žievelę, sudėkite cukrų, paplaktus kiaušinius bei kubeliais supjaustytą sviestą. Užkaiskite ir ant ne pačios didžiausios kaitros kaitinkite, kol sviestas ir cukrus ištirps. Nuolat maišykite rankine šluotele ir kaitinkite tol, kol kremas sutirštės, maždaug apie 20 minučių (tik neužvirinkite!). Dar šiltą kremą supilkite į stiklinį indą ir atvėsinkite. Visiškai atvėsusį patalpinkite šaldytuvan, šaltai stovėdamas jis sutirštės dar labiau. Patiekite su morkų pyragu... :)

Šis pyragas labai skanus dar šiltas. Galite jį aptepti minkšto sūrio, pvz., Maskarponės ar Filadelfijos su trupučiu cukraus kremu arba aplieti citrinų sulčių ir miltinio cukraus glajumi. Jei patinka, į tešlą įmaišykite šiek tiek cinamono, imbiero ar kitokių prieskonių. Taip suteiksite daugiau spalvų skoniui ir aromatui...
Jei viso nesuvalgote, laikykite sandariai uždarytą, kad nedžiūtų...


Pyrago šaltinis: žurnalas "Škola gastronoma" (rusų k.) Nr. 17, 2011 m. rugsėjo mėn.
Citrininio kremo šaltinis: Duonos ir žaidimų

8 komentarai:

  1. Man irgi patinka ir "arbatiniai", ir morkiniai pyragai :) Aš kartais morkų pyragą kepu su atlikusiais nuo morkų sulčių spaudimo tirščiais, jie būna sausoki, tai pyragas visad iškyla.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Rennie, iš išspaudų galima iškepti puikų arbatinį morkų pyragą. Viena mano kaimynių kepa tokį Kalėdoms, meduolinį, tik recepto neišduoda :) Kada nors dar prašysiu :0)

      Panaikinti
  2. Tavasis pyragas priskiriams drėgniems,ar sausesniems?
    Man visada morkų pyragai "išeina" drėgni, šeima nevalgo - tenka pačiai viską suvalgyti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, šis prie sausesnių, taip vadinamų, arbatinių ("tea cake"). Tarkuotas morkas šaukštu gerai reikia nuspausti ir bus sausesnis :)

      Panaikinti
  3. Aš kaip tik nusižirėjus keksiukus su morkomis ir graikiniais riešutais :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Medeja, šis taip pat gali virsti puikiais keksiukais.. :)

      Panaikinti
  4. Laba diena, ka tik savo seimynai iskepiau morku pyraga pagal Jusu receptuka, tik vietoj ananasu ydejau tu paciu morku :))). Skonis nuostabus!!! Valge ir vyras, ir mazasis sunelis. Manau, kad bandysiu ir kitus Jusu receptukus. Aciu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū, Rasa :0) Tikrai džiaugiuosi, kad patiko, tikiuosi patiks ir kiti skanumynai :) Sėkmės!

      Panaikinti