Pas mane žuvies dienos :)
Šiai žuvelei laikas pakeisti pavadinimą. Į "auksinė", vietoj stinta. Visom prasmėm.
Šiai žuvelei laikas pakeisti pavadinimą. Į "auksinė", vietoj stinta. Visom prasmėm.
Perkant stintas sutikau kaimynę. Prisiminėm visai nesenus laikus, kai stintos kainavo po tris litus už kilogramą. Kai pabrangino iki 6,50 Lt, visi šaukė, jog tai jau svieto pabaiga...
Šiandien stintos Klaipėdos turguje po 15 Lt/kg. Na, gerai, paprastą dieną 13 Lt/kg. Palangos stintos šventės metu - 20 Lt/kg. Nieks nebešaukia, nes, matyt, užtraukė žadą.
Ir ką gi, vis vien perkam, nors kartą per sezoną. Dėl agurkų kvapo. Dėl skonio. Dėl sentimentų... Vaikystėj su tėvu esu žvejojusi stintas ant Kuršmarių ledo. Ir ne kartą. Jau šitie prisiminimai niekad neišdils. Prigaudydavom maišus, skaičiuodavom šimtais "štukelių"...
Nežinau, ar atveža stintų į kitus miestus. Manau, kad taip. Kartais matau, kaip atvažiavusieji šviežią žuvį perka kilogramais. Stintas ir mes veždavom lauktuvių...
Seniau, pirkdavom, kepdavom, vėl pirkdavom, kepdavom ir kai atsibosdavo keptos, marinuodavom.
Skanesnės marinuotos žuvies, turbūt, nėra... Kitokių patiekalų su stintomis nelabai ir žinau.
O mano marinuojamos stintos receptas paprastas ir nesudėtingas. Dažniausiai proporcijos liaudiškos, "iš akies", pagal skonį.
Taigi, stintas išvalau, padruskinu ir neilgam palieku šaltai.
Volioju miltuose ir iškepu. Kai atsivalgom keptų...
... likusioms ruošiu marinatą, kuriam reikia (maždaug 1 kg žuvelių):
1 l vandens
keletą laurų lapų
šiek tiek pipirų grūdeliais
žiupsnio garstyčių grūdelių
3 šaukštų cukraus
šaukštelio druskos
apie 50 ml acto (9%)
šiek tiek pipirų grūdeliais
žiupsnio garstyčių grūdelių
3 šaukštų cukraus
šaukštelio druskos
apie 50 ml acto (9%)
dviejų morkų
dviejų svogūnų
Vandenį užvirinu, suberiu pipirų bei garstyčių grūdelius, laurų lapus (kartais dar gardinu petražolėmis ar gvazdikėliais) ir pavirinu. Įberiu druskos ir cukraus. Po keletos minučių, suberiu riekelėmis pjaustytas morkas, pusžiedžiais supjaustytus svogūnus ir pavirinu, kol daržovės suminkštėja, bet išlieka tvirtos. Pabaigoje įpilu acto (darau "macniai", nes žuvis viską sugeria, todėl nebijokite viršyti nurodyto kiekio. Ragaukite!).
Marinatą vos ataušinu ir dar karštą užpilu ant keptų stintų.
Palaikau bent per naktį (geriausia iki 24 val.). Ryte neiškenčiu ir valgau, valgau, valgau... :)