Sakysit, kas čia dabar? Jei esate tikri žemaičiai, tikrai taip nesakysite. O jei ne, galiu pasakyti, kad tai senoviška ir viena skaniausių šaltų sriubų. Man pati skaniausia, gal net gardesnė už šaltibarščius. O gal ir ne. Tiek pat gardi. Tikriausiai, pagal nuotaiką :)
Negaliu sau atleisti, kad kurį laiką šmakalą buvau pamiršusi. Dėkoju tikriems žemaičiams, kurie priminė...
Žemaičiai su manimi pasiginčys tik dėl pavadinimo. Kai kas šią sriubą vadina cibulyne, nors tai visiška netiesa. Apie cibulynę papasakosiu kitą kartą. Ir apie rasalynę, ir apie česnakynę. Ir apie kleckynę...
O šmakalas arba "šmakals", jeigu žemaitiškai, tai šalta kefyrinė sriuba su kepta silke ir daug maltų pipirų. Kartą paragavę, tikrai norėsite vėl ir vėl, garantuoju.
Beje, šiemet, mūsų kiemo kaimynų šventės metu, organizavom kulinarinį konkursą pavadinimu "nustebink kaimyną". Žmonių išradingumui ribų nebuvo. Persivalgymo vakarėlis. Diskusijos, receptų dalybos ir aikčiojimai iš nuostabos. Ir štai, tarp visokių šiuolaikinių įmantrybių, paprasčiausias žemaitiškas šmakalas paėmė viršų ir laimėjo pagrindinį prizą.. :)
Jei vadovautis J. Uginčienės knygele "Žemaičių valgiai", kurioje ši sriuba taip ir vadinama, ir dar mano vaikystės prisiminimais, kai šmakalą ruošdavo močiutė, šią sriubą reiktų ruošti taip:
Sūdytą silkę su visa galva ir neišskrostą, sausai nušluostyti ir storai suvynioti į švarų kepimui tinkamą popierių. Iškepti ant žarijų (šašlykinėje, židinyje ar ant laužo), išvynioti, atsargiai nuimti nuo kaulų ir supjaustyti gabaliukais (sausai kepta silkė lengvai nusiima nuo kaulų ir odos).
Kefyrą ar rūgusį pieną supilti į dubenį, dėti ant viršaus paruoštą silkę, pabarstyti pipirais. Patiekti su karštomis, su lupenomis virtomis bulvėmis..
Jei po ranka ne visada turime karštų žarijų ar vasarą nekūrename židinio, siūlau paprastesnį, bet neprastesnį ir daug kartų išbandytą būdą. "Miesčionišką" šmakalą.
Reikia:
vienos stambios sūdytos silkės (su galva, neišdarinėtos);
1 l skanaus kefyro ar rūgpienio;
šviežiai maltų juodųjų pipirų;
svogūnų laiškų ir krapų.
Silkę nulupame, išskrodžiame ir nuimame nuo kaulų.
Gautus file gabalėlius pakepiname gerai įkaitintoje sausoje keptuvėje. Be jokių riebalų, paprastai, po keletą kartų apvartant iš abiejų pusių. Silkė turi gerai apskrusti, tapti sausa, biri ir dar šimtą kartų sūresnė, tik jokiu būdu nesudegti. Jei žuvis pradės byrėti kepant, nieko baisaus.
Iškeptą silkę susmulkiname šakute ir gerai išrenkame ašakas.
Į puodą pilame kefyrą, sudedame smulkintą silkę, suberiame smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus ir krapus,
negailint pabarstome maltais pipirais (sūdyti nebereikia) ir pamaišome. Puodą uždengiame ir paliekame ramybėje bent pusvalandžiui, kad silkės sūrimas, aromatas ir kiti puode esantys dalykai tarpusavyje susimaišytų.
negailint pabarstome maltais pipirais (sūdyti nebereikia) ir pamaišome. Puodą uždengiame ir paliekame ramybėje bent pusvalandžiui, kad silkės sūrimas, aromatas ir kiti puode esantys dalykai tarpusavyje susimaišytų.
Patiekiame su šviežiomis virtomis mažomis bulvytėmis...
Sakysit, kas čia tokio? Taip nesakykit, geriau paragaukit, tada ir suprasit :)
Geras! Reik išbandyt būtinai.
AtsakytiPanaikintiNu kas per ciūdas, silkė ir kefyras! Mano kaimynai dzūkai išvirstų iš koto. Tikiu, kad turėtų būt labai skanu. Reikia kada susikaupt ir pasigamint.
AtsakytiPanaikintiKą gi, jei nesate ragavę, tikrai reiks susikaupti, kad išmėginti. Suprantu, kad skamba keistai. Rennie, senieji žemaičiai silkę ne vien su kefyru maišė :) Ko tik iš biednumo neprisigalvosi..
AtsakytiPanaikintiJaučia širdis, kad skanus daiktas tas šmakalas, kai aptiksiu Briuseliškėse cielą silkę - reikės pabandyt.
AtsakytiPanaikintiTeko virti ir ragati žirnelių sriubąsu silke. Visi labai atsargiai į ją žiūrėjo, bet po to srėbė taip, kad ausys lapsėjo.
Rūta, su ta sriuba ir pas mus taip pat. Žiūrėjo labai įtartinai, bet srėbė... :)
AtsakytiPanaikintiTikrai rekomenduoju!
Ačiū už receptą. Pasiknebinėjimo su silke, žinoma, yra. Gal tik man, neįgudusiai cielų silkių darinėt.
AtsakytiPanaikintiDabar, po dviejų bliūdų vos pakvėpuoju, bet - skanu... Dėkui.
Va kaip Kamčiatkos rusai silke vien rankomis darinėja. Keli rankos mostai ir net irankiu nereik. Lieka dvi gražios puselės :-)
PanaikintiVideo va čia:
https://www.youtube.com/watch?v=uQkN-N8Ktwo
Tai kad ne puselės, o ketvirtadaliai :) Mat taip susukus ore silkę, ji persikryžiuoja ir pasidalija truputį kitaip :) Bet šmakalui tiktų :)
PanaikintiAsta, šiai sriubai silkes reikia paknibinėt, kad ašakų mažiau būtų. Bet ir aš jos suvalgius neprakvėpuoju :) Džiaugiuosi, kad patiko ir ačiū už atsiliepimą!
AtsakytiPanaikintiišbandžiau - nuostabus skonis :) ačiūūūū ;)
AtsakytiPanaikintiO, dar viena drąsuolė! O jei rimtai, tai tie kurie ragavo, nors nebuvo girdėję apie šį stebuklą, nė vienas nesigailėjo :0) Ačiū už atsiliepimą!
PanaikintiO galit pasidalint žirnelių sriuba su silke?
AtsakytiPanaikintiBandysiu gamint ir šį receptelį, įdomus skonis laukia ;)
Tokios sriubos nežinau :) Ir žemaitiškų patiekalų knygoje nėra. Jei žinot, jūs pasidalinkit :0)
PanaikintiO šmakalas beprotiškai skanus :)
Kai kalbėjot su Rūta, maniau Jūs abi apie tą pačią kalbat.
AtsakytiPanaikintiO Šmakalą bandysiu tikrai. Jau šiandien skaičiuoju silkes, kiek reikės visiems patiekalams ;)
Ne, čia tik Rūta apie tokią kalbėjo :) Skanių švenčių!
PanaikintiMes šmakal's paragavome tik šią vasarą, Plateliuose ir likome sužavėti :) Rekomenduoju!!!!!
AtsakytiPanaikintiTikrai labai smagu :) Kas galėjo pagalvoti, kad toks paprastas dalykas suras tiek gerbėjų :)
PanaikintiŠitą šaltsriubę pati nuo vaikystės valgau ir mano vaikams ji skanesnė už šaltibarščius :)
AtsakytiPanaikintiDeja, manieji vaikai žiūri skersom :) Užtat aš atsivalgyti negaliu :)
PanaikintiŠitas patiekalas yra HBH Virkštininkuose. Super sriubytė! Gaila mano močiutė žemaitijoj negamina jos, bet užtai puikiai padaro cibulynę. Taip ir stovi akyse: ryte po baliaus - ant stalo tikra žemaitiška cibulynė su bulvėm ir šviežiu kastiniu. Va čia tai tikra palaima iš dangaus sunkų rytmetį.
AtsakytiPanaikintiMan cibulynė primena senoviškas vestuves. Žemaitijoj beveik visuomet antrą dieną tokią gamindavo :) Ir kastinį. Nuo to, kaip greit susisuka, šeimininkės spręsdavo apie jaunųjų gyvenimą - ar lengvai klosis ar sunkiau :)
Panaikintiaciu uz receptuka , butinai darysiu , prisimenu dar vaikystei mama visad darydavo , tik silke sukdavo i laikrasti ir kepdavo ant zariju ,
AtsakytiPanaikintiTaip! Būtent taip darydavo ir mano močiutė :)
PanaikintiNesveikai skanu. Su sužadėtine ką tik pavakarieniavom. :) ačiū :)
AtsakytiPanaikintiLabai skanu. Daznai darau savo seimynai:)
AtsakytiPanaikintiTaip, kad ir kaip bebūtų neįtikėtinai paprasta, bet yra labai skanu :)
PanaikintiLabai skanu:)))
AtsakytiPanaikintiJergau,tiek nugyvenau zemaitijoje ir tik dabar suzinojau apie toki patiekala. Kretingaleje bare buvau uzsisakiusi cibulynes tai vos nesupykino iki....ir nuo to laiko nesu valgiusi.O cia visai kas kita,jauciu bus skanu,gaminsiu is norvegiskos silkutes....Aciu uz recepta ir tikslu pavadinima.....
AtsakytiPanaikintibandysime, dėkui.
AtsakytiPanaikinticibulynės aprašymą irgi būtų smagu kada pamatyti.:)
Sveiki, Aušra, rašiau jums į gmail dėl šmakalo nuotraukų panaudojimo - ar gavote laiškutį?
AtsakytiPanaikintiAš jau senas cibulines.rasalines.gerbejas.Tai žemaičių šedevras.Vasara tai pasaka.😘
AtsakytiPanaikinti