2011 m. birželio 27 d., pirmadienis

ŽEMAITIŠKAS ŠMAKALAS


Sakysit, kas čia dabar? Jei esate tikri žemaičiai, tikrai taip nesakysite. O jei ne, galiu pasakyti, kad tai senoviška ir viena skaniausių šaltų sriubų. Man pati skaniausia, gal net gardesnė už šaltibarščius. O gal ir ne. Tiek pat gardi. Tikriausiai, pagal nuotaiką :) 
Negaliu sau atleisti, kad kurį laiką šmakalą buvau pamiršusi. Dėkoju tikriems žemaičiams, kurie priminė...

Žemaičiai su manimi pasiginčys tik dėl pavadinimo. Kai kas šią sriubą vadina cibulyne, nors tai visiška netiesa. Apie cibulynę papasakosiu kitą kartą. Ir apie rasalynę, ir apie česnakynę. Ir apie kleckynę...

O šmakalas arba "šmakals", jeigu žemaitiškai, tai šalta kefyrinė sriuba su kepta silke ir daug maltų pipirų. Kartą paragavę, tikrai norėsite vėl ir vėl, garantuoju.
Beje, šiemet, mūsų kiemo kaimynų šventės metu, organizavom kulinarinį konkursą pavadinimu "nustebink kaimyną". Žmonių išradingumui ribų nebuvo. Persivalgymo vakarėlis. Diskusijos, receptų dalybos ir aikčiojimai iš nuostabos. Ir štai, tarp visokių šiuolaikinių įmantrybių, paprasčiausias žemaitiškas šmakalas paėmė viršų ir laimėjo pagrindinį prizą.. :)

Jei vadovautis J. Uginčienės knygele "Žemaičių valgiai", kurioje ši sriuba taip ir vadinama, ir dar mano vaikystės prisiminimais, kai šmakalą ruošdavo močiutė, šią sriubą reiktų ruošti taip:

Sūdytą silkę su visa galva ir neišskrostą, sausai nušluostyti ir storai suvynioti į švarų kepimui tinkamą popierių. Iškepti ant žarijų (šašlykinėje, židinyje ar ant laužo), išvynioti, atsargiai nuimti nuo kaulų ir supjaustyti gabaliukais (sausai kepta silkė lengvai nusiima nuo kaulų ir odos).
Kefyrą ar rūgusį pieną supilti į dubenį, dėti ant viršaus paruoštą silkę, pabarstyti pipirais. Patiekti su karštomis, su lupenomis virtomis bulvėmis..

Jei po ranka ne visada turime karštų žarijų ar vasarą nekūrename židinio, siūlau paprastesnį, bet neprastesnį ir daug kartų išbandytą būdą. "Miesčionišką" šmakalą.

Reikia:
vienos stambios sūdytos silkės (su galva, neišdarinėtos);
1 l skanaus kefyro ar rūgpienio;
šviežiai maltų juodųjų pipirų;
svogūnų laiškų ir krapų.

Silkę nulupame, išskrodžiame ir nuimame nuo kaulų.


Gautus file gabalėlius pakepiname gerai įkaitintoje sausoje keptuvėje. Be jokių riebalų, paprastai, po keletą kartų apvartant iš abiejų pusių. Silkė turi gerai apskrusti, tapti sausa, biri ir dar šimtą kartų sūresnė, tik jokiu būdu nesudegti. Jei žuvis pradės byrėti kepant, nieko baisaus.


Iškeptą silkę susmulkiname šakute ir gerai išrenkame ašakas.


Į puodą pilame kefyrą, sudedame smulkintą silkę, suberiame smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus ir krapus,


negailint pabarstome maltais pipirais (sūdyti nebereikia) ir pamaišome. Puodą uždengiame ir paliekame ramybėje bent pusvalandžiui, kad silkės sūrimas, aromatas ir kiti puode esantys dalykai tarpusavyje susimaišytų. 
Patiekiame su šviežiomis virtomis mažomis bulvytėmis...



Sakysit, kas čia tokio? Taip nesakykit, geriau paragaukit, tada ir suprasit :)

Tikrai rekomenduoju ir keptą ant žarijų. Nedaug kainuojantis, mažai darbo reikalaujantis, bet skanus patiekalas atostogaujant gamtoje, karštą vasarą, ypač, jei yra kur nors šaltai paslėpto kefyro. Ir bičiulių rate nėra žemaičių... :)

31 komentaras:

  1. Nu kas per ciūdas, silkė ir kefyras! Mano kaimynai dzūkai išvirstų iš koto. Tikiu, kad turėtų būt labai skanu. Reikia kada susikaupt ir pasigamint.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ką gi, jei nesate ragavę, tikrai reiks susikaupti, kad išmėginti. Suprantu, kad skamba keistai. Rennie, senieji žemaičiai silkę ne vien su kefyru maišė :) Ko tik iš biednumo neprisigalvosi..

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jaučia širdis, kad skanus daiktas tas šmakalas, kai aptiksiu Briuseliškėse cielą silkę - reikės pabandyt.

    Teko virti ir ragati žirnelių sriubąsu silke. Visi labai atsargiai į ją žiūrėjo, bet po to srėbė taip, kad ausys lapsėjo.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rūta, su ta sriuba ir pas mus taip pat. Žiūrėjo labai įtartinai, bet srėbė... :)
    Tikrai rekomenduoju!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū už receptą. Pasiknebinėjimo su silke, žinoma, yra. Gal tik man, neįgudusiai cielų silkių darinėt.
    Dabar, po dviejų bliūdų vos pakvėpuoju, bet - skanu... Dėkui.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Va kaip Kamčiatkos rusai silke vien rankomis darinėja. Keli rankos mostai ir net irankiu nereik. Lieka dvi gražios puselės :-)
      Video va čia:
      https://www.youtube.com/watch?v=uQkN-N8Ktwo

      Panaikinti
    2. Tai kad ne puselės, o ketvirtadaliai :) Mat taip susukus ore silkę, ji persikryžiuoja ir pasidalija truputį kitaip :) Bet šmakalui tiktų :)

      Panaikinti
  6. Asta, šiai sriubai silkes reikia paknibinėt, kad ašakų mažiau būtų. Bet ir aš jos suvalgius neprakvėpuoju :) Džiaugiuosi, kad patiko ir ačiū už atsiliepimą!

    AtsakytiPanaikinti
  7. išbandžiau - nuostabus skonis :) ačiūūūū ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O, dar viena drąsuolė! O jei rimtai, tai tie kurie ragavo, nors nebuvo girdėję apie šį stebuklą, nė vienas nesigailėjo :0) Ačiū už atsiliepimą!

      Panaikinti
  8. O galit pasidalint žirnelių sriuba su silke?
    Bandysiu gamint ir šį receptelį, įdomus skonis laukia ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tokios sriubos nežinau :) Ir žemaitiškų patiekalų knygoje nėra. Jei žinot, jūs pasidalinkit :0)
      O šmakalas beprotiškai skanus :)

      Panaikinti
  9. Kai kalbėjot su Rūta, maniau Jūs abi apie tą pačią kalbat.
    O Šmakalą bandysiu tikrai. Jau šiandien skaičiuoju silkes, kiek reikės visiems patiekalams ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, čia tik Rūta apie tokią kalbėjo :) Skanių švenčių!

      Panaikinti
  10. Mes šmakal's paragavome tik šią vasarą, Plateliuose ir likome sužavėti :) Rekomenduoju!!!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai labai smagu :) Kas galėjo pagalvoti, kad toks paprastas dalykas suras tiek gerbėjų :)

      Panaikinti
  11. Šitą šaltsriubę pati nuo vaikystės valgau ir mano vaikams ji skanesnė už šaltibarščius :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Deja, manieji vaikai žiūri skersom :) Užtat aš atsivalgyti negaliu :)

      Panaikinti
  12. Šitas patiekalas yra HBH Virkštininkuose. Super sriubytė! Gaila mano močiutė žemaitijoj negamina jos, bet užtai puikiai padaro cibulynę. Taip ir stovi akyse: ryte po baliaus - ant stalo tikra žemaitiška cibulynė su bulvėm ir šviežiu kastiniu. Va čia tai tikra palaima iš dangaus sunkų rytmetį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man cibulynė primena senoviškas vestuves. Žemaitijoj beveik visuomet antrą dieną tokią gamindavo :) Ir kastinį. Nuo to, kaip greit susisuka, šeimininkės spręsdavo apie jaunųjų gyvenimą - ar lengvai klosis ar sunkiau :)

      Panaikinti
  13. aciu uz receptuka , butinai darysiu , prisimenu dar vaikystei mama visad darydavo , tik silke sukdavo i laikrasti ir kepdavo ant zariju ,

    AtsakytiPanaikinti
  14. Nesveikai skanu. Su sužadėtine ką tik pavakarieniavom. :) ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Labai skanu. Daznai darau savo seimynai:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, kad ir kaip bebūtų neįtikėtinai paprasta, bet yra labai skanu :)

      Panaikinti
  16. Jergau,tiek nugyvenau zemaitijoje ir tik dabar suzinojau apie toki patiekala. Kretingaleje bare buvau uzsisakiusi cibulynes tai vos nesupykino iki....ir nuo to laiko nesu valgiusi.O cia visai kas kita,jauciu bus skanu,gaminsiu is norvegiskos silkutes....Aciu uz recepta ir tikslu pavadinima.....

    AtsakytiPanaikinti
  17. bandysime, dėkui.
    cibulynės aprašymą irgi būtų smagu kada pamatyti.:)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Sveiki, Aušra, rašiau jums į gmail dėl šmakalo nuotraukų panaudojimo - ar gavote laiškutį?

    AtsakytiPanaikinti
  19. Aš jau senas cibulines.rasalines.gerbejas.Tai žemaičių šedevras.Vasara tai pasaka.😘

    AtsakytiPanaikinti