Užmiestyje gyvenantys žmonės turi daug dangaus, kuriuo gėrėtis nieko nekainuoja ir kuriuo jie turėtų didžiuotis. Jei tik nevaikštome nuo skubėjimo ir rūpesčių panarinę galvas, turime galimybę džiaugtis besileidžiančios saulės spalvų išdaigomis, debesų figūromis apniukusią dieną, žvaigždėtu dangumi rugpjūty, sugrįžtančiais paukščiais pavasarį... Į išskrendančius geriau nežiūrėti, kad per daug nespaustų širdies...
Šią vasarą dangus mus ypač stebina. Kai taip nuolat vasariškai pila trumpi lietūs ir tuoj vėl išlenda kaitri saulė, jau nuo birželio pabaigos dangų raižo didelių ir stambių vaivorykščių lankai ir puslankiai... :) Ar tai reiškia, kad ruduo bus gražus?
Agrastų uogas atradau iš naujo. Ir už tai esu dėkinga Rennie ir Eglei. Už marinuotas uogas, už gardų ir lengvai egzotišką džemą su bananais. Ir dar už tai, kad pernykštis agrastų vynas tikrai puikus...
Pyragą būtų galima pavadinti apverstu, mat ant dugno - tirpinto cukraus sluoksnis, labai tinkantis rūgščioms uogoms, virš kurių - plonas biskvitas, kurį ta saldi rūgštelė teisingai sudrėkina. Tačiau galima jo ir neversti, receptas to nereikalauja, ypač jei kepame išardomoj kepimo formoj... Bet kuriuo atveju, skanus, nuo stalo ištirpęs per akimirką.. Kaimynai tikrai neuduotų sumeluoti :)
Reikia:
500 g rūgštesnių agrastų;
200 g cukraus;
2 - 3 šaukštų vandens arba brendžio;
50 g sviesto;
2 kiaušinių;
75 g cukraus;
šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės;
150 g miltų;
šaukšteio kepimo miltelių;
50 ml grietinėlės.
Agrastus švariai nuvalome (nuskabome kotelius ir barzdeles), nuplauname ir apdžioviname.
Keptuvėje (patogiau būtų iš kart kepimo formoje, jei yra galimybė) ant kaitros ištirpiname cukrų. Nukeliame nuo viryklės ir maišant atsargiai supilame drungną vandenį ar brendį (labai atsargiai, kad karštas cukrus nevirstų pavojingu vulkanu). Jei cukrų tirpinome keptuvėje, iš kart visą supilame į kepimo formą, kurioje kepsime (cukrus turi uždengti visą dugną).
Kiaušinius stipriai suplakame su cukrumi. Sudedame citrinos žievelę ir supilame tirpintą sviestą.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir įmaišome į tešlą. Supilame grietinėlę ir išmaišome, kad susidarytų lygi tešla.
Agrastus sudedame ant ištiprinto cukraus.
Ant viršaus užtepame tešlos.
Kepame 175 laipsnių kaitros orkaitėje, apatinėje lentynoje apie pusvalandį, kol šiek tiek paruduoja.
Patiekiame dar šiltą, su plakta grietinėle ar vaniliniu padažu. Skanus ir atvėsęs, "be nieko" :)
Agrastus šiame recepte galima keisti vyšniomis.
Cukrų galima ne vien ištirpinti, bet ir ilgėliau pakepinti su gabalėliu sviesto, kol šiek tiek karamelizuosis. Panašiai, kaip prancūziškajam "tarte tatin"...Šaltinis "Didžioji virtuvės knyga", 2004 m.