Nors receptų apstu ir pats procesas visiškai nesudėtingas, tačiau žinau, kad pavyksta toli gražu ne visiems ir ne iš pirmo karto. Reikia tikrai nemažai kantrybės, šiek tiek brangaus laiko ir gal dar kažkiek elektros sąnaudų.
Pati obelų neauginu, turim gerų žmonių, kurie obuoliais (daugiausiai sultims) aprūpina beveik veltui. Nori imi, nenori neimi. Šiemet buvo tie metai, kai norėjosi, nes sunku buvo atsispirti ne vien obuolių gausumui, bet ir jų dailumui, tad keletą pastarųjų savaitgalių mūsų namai kvepėjo šviežiais ir kepamais - verdamais obuoliais...
Obuolių sūrius galima gaminti keliais būdais - supjaustytus obuolius užpilant cukrumi ir kitą dieną juos suverdant arba iš kart, obuolius kepant orkaitėje. Aš kartais gaminu mišriu būdu - iš pradžių užpilu cukrumi, o kitą dieną gautą sirupą nuverdu ir sudėjusi obuolius kepu orkaitėje.
Išsamiai pasidalinsiu savo obuolių sūrio virimo - kepimo būdais. Kuriais begaminčiau, visuomet pavyksta puikiai. Kurį pasirinkti, priklauso nuo to, kiek turima laiko, kantrybės ir svarbiausia, noro.
Daugeliui atrodo, kad svarbiausias dalykas, verdant obuolių sūrius, obuolių rūšis. Sūrį galima išvirti iš beveik visų vėlyvųjų (rudeninių ir žieminių) veislių obuolių, labai tinka obuoliai raudona žievele, juose daugiausiai pektino. Priklausomai nuo rūšies, skirsis tik virimo laikas. Obuolius galima maišyti su slyvomis, kriaušėmis ir svarainiais, kaskart sūriukai įgaus vis kitokį atspalvį ir skonį. Gardinu juos riešutais, cinamonu ir kartais vanile.
Obuolių sūriams reikėtų rinktis prisirpusius (jokiu būdu nepersirpusius) kietesnius, rūgštesnius ir mažiau sultingus obuolius.
Jei vis dar kas nors augina 'antaninių' ar 'bogatyr' veislės obelis, tiems pasisekė, šie vaisiai šiemet ypač puikūs, o iš jų virti obuolių sūrį vienas malonumas. Aš šiemet viriau sūrius iš 'antaninių', 'bogatyr' ir 'gravenstein' veislės obuolių. Vieną obuolių dalį viriau su slyvomis...
Reikia:
3,5 kg neluptų *, išvalytų ir skiltelėmis supjaustytų obuolių (aš maišiau 'antaninius' su 'gravenstein')
0,5 kg cukraus
1 citrinos sulčių
* Obuolius galima lupti, o galima ir nelupti (nebent obuolių odelė labai stora ir kieta). Verdant, odelės beveik visiškai suverda. Be to, jose yra nemažai pektinų, todėl su odelėmis virti sūriai gaunasi tvirtesni ir greičiau suverda (bent jau man taip pasirodė :)
Obuolių skilteles užpilkite cukrumi, supilkite citrinos sultis ir palikite parai (aš visuomet laikau kambario temperatūroje), kad išsiskirtų sultys.
Kitą dieną obuolius gerai nusunkite, o gautą sirupą virinkite atvirame storadugniame puode ant didesnės kaitros, kol truputėlį sutirštės ir liks ne daugiau kaip trečdalis tūrio (turi nugaruoti kaip įmanoma daugiau vandens. Virimo laikas priklauso nuo to, kiek sultingi buvo obuoliai ir kiek tų sulčių išsiskyrė. Aš viriau apie pusvalandį).
Supilkite nusunktus obuolius ir užvirinkite. Nuolat maišant (mediniu šaukštu) virkite, kol obuoliai sukris, o masė ims tirštėti (apie 1 - 1,5 val.). Šiuo atveju virimo laikas vėl priklauso nuo obuolių rūšies, jų kiekio ir kaitros intensyvumo. Kuo intensyviau virsite, tuo labiau masė kunkuliuodama taškysis (ypač, jei obuoliai sultingi), tuo intensyviau teks maišyti. Jei virsite ant mažesnės kaitros, mažiau taškysis, bet ilgiau virs. Maišyti vis vien teks pastoviai, todėl nuo puodo nesitraukite, obuolienė gali greit prisvilti.
Kai obuolių masė visiškai sutirštės, o perbraukus per puodo vidurį, nebesubėgs, sūris išviręs.
II būdas (kepant orkaitėje)
Reikia:
3,5 kg nuluptų, išvalytų ir ketvirčiais supjaustytų obuolių (trečdalis 'antaninių', likusioji dalis 'gravenstein')
cukraus (vienam kilogramui obuolių košės reikia 200 g cukraus, man gavosi 1,8 kg obuolienės, tad prireikė 360 g cukraus)
geros saujos pakepintų migdolų
Obuolius sudėkite į gilesnę kepimo skardą (maždaug saują ar dvi obuolių supjaustykite skiltelėmis ir pasilikite pabaigai) ir kepkite 200 laipsnių kaitros orkaitėje, kol obuoliai visiškai sukris (šie obuoliai man kepė apie pusvalandį).
Masę atvėsinkite ir pasverkite. Obuolienę sukrėskite į karščiui atsparų storadugnį puodą, supilkite reikiamą kiekį cukraus, gerai išmaišykite ir kepkite 200 laipsnių kaitros orkaitėje apie valandą. Maždaug kas 15 - 20 minučių vis įkiškite medinį šaukštą ir pamaišykite.
Taip verdama obuolienė nesitaško, nesvyla ir nereikalauja nuolatinio budėjimo.
Masei pradėjus visiškai tirštėti ir tamsėti, puodą išimkite iš orkaitės ir statykite ant įkaitusios viryklės (būkite budrūs, puodas labai karštas). Nuolat maišant baikite virti ant vidutinės kaitros, kol visiškai sutirštės, dar maždaug apie pusvalandį. Sudėkite likusius skiltelėmis pjaustytus obuolius ir kai puode, šaukštu perskyrus obuolių masę, ji tokia ir lieka (nebesubėga krūvon),
... suberkite migdolus, gerai išmaišykite ir sukrėskite į nedidelę sviestiniu popieriumi išklotą kepimo skardą ar nedidelę formą. Gerai suspauskite, išlyginkite ir palikite, kad atvėstų.
Atsargiai išimkite iš formos, nulupkite popierių ir džiovinkite.
III būdas (mišriuoju būdu)
Reikia:
3,5 kg nuluptų ir skiltelėmis supjaustytų obuolių (naudojau vien 'gravenstein' veislės obuolius)
0,5 kg cukraus
nubraukto šaukštelio (arba pagal skonį) malto cinamono
geros saujos kepintų lazdyno riešutų
Paruoštus obuolius užpilkite cukrumi ir palikite per naktį, kad išsiskirtų sultys.
Kitą dieną gerai nusunkite (aš nupilu ir dar gerai nuspaudžiu rankomis) ir gautą sirupą virkite storadugniame puode, kol šiek tiek sutirštės, o jo tūris sumažės ne mažiau kaip tris kartus.
Sudėkite obuolius (šiek tiek pasilikite pabaigai, jei norite margo sūrio) ir pašaukite į 200 laipsnių kaitros orkaitę maždaug 1,5 val., kas 15 - 20 min. vis pamaišykite mediniu šaukštu.
Pradėjusią tirštėti ir tamsėti, obuolių masę išimkite iš orkaitės ir baikite virti ant viryklės. Nuolat maišydami, suberkite likusias obuolių skilteles ir virkite, kol obuolienė sutirštės tiek, kad perskyrus puode per vidurį, masė nebesubėgs į vidurį. Suberkite lazdyno riešutus, cinamoną, išmaišykite ir šiek tiek atvėsinkite. Pravėsusią masę sukrėskite dalimis į maišelius (aš sudėjau į tris maišelius nuo duonos), suformuokite sūrį, galus užriškite, prispauskite medine lentute ir uždėję svorio, palikite porai parų.
Paslėgtus sūriukus išimkite (maišelius atsargiai prakirpdami) ir išdžiovinkite.
Obuolių - slyvų sūris
Reikia:
3,5 kg nuluptų, išvalytų ir skiltelėmis supjaustytų obuolių (naudojau 'bogatyr' veislės obuolius)
1,5 kg vengrinių slyvų (perpjautų, išimtais kauliukais)
800 g cukraus
Obuolius ir slyvas suberkite į puodą ir užpilkite cukrumi. Palikite parai.
Gerai nusunkite. Išsiskyrusias sultis virkite, kol sutirštės ir jų tūris sumažės tris ar keturis kartus.
Sudėkite vaisius, gerai išmaišykite ir dėkite kepti į 200 laipsnių kaitros orkaitę. Vis pamaišykite mediniu šaukštu. Virkite kol sutirštės ir ims tamsėti, apie 1,5 - 2 val. (jei verdama masė imtų per greit tamsėti ar per smarkiai kunkuliuoti, orkaitės kaitrą sumažinkite iki 180 laipsnių).
Baigiant virti, puodą išimkite iš orkaitės ir nuolat maišant, baikite virti ant viryklės. Virkite tol, kol vaisių masė pati ims atsiskirti nuo puodo sienelių arba perskyrus per vidurį šaukštu, nebesubėgs.
Nestorai sukrėskite į popieriumi išklotą formą ar masei pravėsus, supilkite į maišelius ir paslėkite.
Gerai išdžiovinkite.
Pastarasis sūris gavosi tamsiausias ir virė ilgiausiai, tikriausiai, dėl didesnio vaisių kiekio ir sultingesnių obuolių.
Iš 3,5 kg nuvalytų obuolių man išvirė apie 1,5 kg obuolių sūrio.
Obuolių sūrius kepant orkaitėje, aš pabaigiu virti ant viryklės, nes tirštėjančią obuolienę reikia maišyti, ji linkusi svilti. Be to, geriau matyti, kada jau masė gatava.
Kuris būdas geriausias? Nežinau, geri visi, visaip pavyksta. Patogiau puodą statyti orkaitėn, nes tuomet nereikia keletą valandų stovėti lyg prirakintai prie viryklės. Orkaitėje kepama obuolių košė nekunkuliuoja taip smarkiai, kaip ant viryklės, nesitaško ir mažiau svyla.
Sūrius geriau virti tik puoduose storesniais dugnais arba tuose, kuriuose viskas mažiau svyla, tai labai svarbu. Emaliuoti puodai visiškai netinka. Puikiai pasitarnauja visi tie "gerieji ir brangieji", Zepter, Bauer, puodai keramine danga ir pan.
Talpinant puodus su obuoliais į orkaitę, jų nereikia perkrauti. Obuolių reiktų dėti tiek, kad sukritusi masė užimtų ne daugiau kaip du trečdalius puodo. Antraip kepama obuolių masė orkaitėje ims putodama bėgti per kraštus, svils ir pridarys dar daugiau darbo.
Labai svarbu verdamą masę nuolat maišyti. Neverdu obuolių iš kart didesniais kiekiais, kuo daugiau obuolių, tuo daugiau sulčių, o vėliau - suvirusios masės, tuomet ilgiau tenka viską virti. Kartais vien dėl to pritrūksta kantrybės ir atrodo, kad verdama obuolienė jau niekuomet nebesutirštės tiek, kiek reikia.
Išvirusius ir atvėsusius sūriukus, kokios formos jie bebūtų, labai svarbu gerai išdžiovinti. Ką tik suspausti ir išimti iš formų, jie labiau primena tvirtą obuolių džemą nei sūrį. Padžiovinti jie skanesni, ilgiau laikosi. Tai galima daryti įvairiais būdais. Išimtus iš sūrmaišių, geriausia įvynioti į retą lininį ar drobinį audinį ir džiovinti pakabintus virš krosnies, židinio, ant radiatoriaus ar tiesiog sudėtus ant šildomų grindų. Jei yra galimybė, nesuvyniotus keletą dienų naudinga padžiovinti 50 - 60 laipsnių kaitros orkaitėje ant grotelių, o tuomet suvyniojus (būtinai į retą audinį, kad kvėpuotų ir nepradėtų pelyti), pakabinti gerai vėdinamoje ir sausoje patalpoje arba sudėti ant šildomo radiatoriaus ir pamiršti. Kuo ilgiau džiovinami, tuo skanesni ir tinkami saugoti ne tik iki Kalėdų, bet ir iki Velykų...
Išvirusią obuolių košę patogiausia nestorais sluoksniais sudėti į kepimo formas ar skardas. Nedarau storų sūrių, plonesni greičiau išdžiūva ir skaniau atrodo supjaustyti.
Jei noriu sūrio formos skanėstų (tokie gražesni, jei gaminami dovanoms), karštos obuolių masės nepilu į medžiaginius sūrmaišius (man juose obuolienė prilimpa ir sūriai apsivelia plaušais), pravėsusią masę sukrečiu į maišelius nuo duonos. Gerai suvirusi masė slegiama nevarva ir joks sirupas nebėga, o palaikyta pora dienų po svoriu, puikiai laiko formą, nors yra minkštoka.
Apie obuolių - kriaušių sūrį skaitykite čia :)
O apie itin gardų obuolių sūrį su figomis čia :)
vau, kokie gražuoliai!:)
AtsakytiPanaikintiaš irgi šiemet jau viriau kokias 4 porcijas sūriukų po kokius 5 kg obuolių, bet man net nesigavo tokie dailūs.. džiovinam, laukiam, ragausim :)
o su riešutukais gera idėja, aš kažkodėl patingėjau jų nusipirkt ir papildyt :)
Ačiū, Jurga :) Man sekasi sunkiai juos saugoti, turėjau paslėpti :)
PanaikintiPaskaičiau aš šios šeimininkės sūrio gamybą, pažiūrėjau nuotraukas-sūriai atrodo puikiai, tačiau yra vienas BET. Jūs sūrius formuojate ,kaip rašote duonos, cukraus maišeliuose. Tačiau tie maišeliai pagaminti iš plastiko ir skirti duonai, cukrui-kitaip sakant šaltiems produktams. Taigi ką iš to maišelio absorbuos Jūsų auštantis sūris, parodytų laboratoriniai tyrimai ir ar jame nebus rasta kenksmingų likučių tai labai abejoju. Taigi jeigu norite įsitikinti- pasikonsultuokite su profesionalios maisto tyrimo laboratorijos darbuotojais ir jeigu jums leis kišenė, pasidarę tyrimą pamatysite ar toks sūris yra saugus maisto produktas. Taigi naudojant plastiką visiems su maisto gamyba susijusiems reikalams pažiūrėkite gamintojo nurodymus , o sūrio formavimui laikymui geriausia naudoti tik natyralius pluoštus- liną, medvilnę
PanaikintiDėkoju už nuomonę, Urte, smagu, kad rūpinatės kitų gerove :) Apskritai, jei kalbėsime apie plastiko panaudojimą maisto pramonėje ir jo žalą, būtų galima pradėti rašyti atskirą tinklaraštį. Mus supa ir valdo plastikas ir pradėjus domėtis, darosi silpna, nes tikrai ne viskas, ką perkame, valgome ar saugome pakuojama saugiai. Aš masine gamyba neužsiimu, mano trys ar keturi sūriukai kartą per metus supilti formavimui į duonos maišelius, palyginti su tuo, kaip ir kur supakuotus gaminius vartojame kasdien, tikrai tėra smulkmena ir nieko nepražudys. Težinau tiek, kad maišeliai duonai gaminami iš PP5 polipropileno, skaitomu saugiu ir daugkartinio naudojimo (tai žymi ženkliukas ant Klaipėdos duonos pakuočių, kurias prireikus, kartais naudoju). Iš tokio paties, kuriame fasuojamos sriubos, sultiniai, jogurtai, gaminami buteliukai kūdikiams. Savo sūrių jokiu būdu nededu verdančių ir labai karštų, tik pravėsusius. Pati obuolių masė atvėsusi iš kart labai nesustingsta, todėl į maišiukus drąsiai galima dėti gerai atvėsusią, lygiai taip, kaip kepyklose pakuoja dar gerai neataušusią duoną, nuo kurios maišeliai net aprasoja. Žinoma, jūsų nuomonė vertinga ir reikalinga, tai skatina visame kame vadovautis savo galva ir jei toks būdas nepriimtinas, rinktis tokį, koks atrodo saugesnis (pvz., kepimo formoje) :)
PanaikintiFantastika!! man tai pats vertingiausias perskaitytas irasas si rudeni; gal net rysiuos padaryti koki viena suri; arba gal net du;
AtsakytiPanaikintiAčiū, Aušra, smagu, jei įkvėpiau :)
PanaikintiKokia tu saunuole, kad daliniesi tokia vertinga patirtim! ;) Dievinu obuoliu surius, bande mama gamint, bet nepavyko. Dabar mano eile, ypac po tokiu gausiu aprasymu ;) viliuos, kad bent kazkiek valgomi bus, nes, kaip itariu, sudetingiausia, tinkamai ishdziovinti. Beje, kur juos dziovini? aciu!
AtsakytiPanaikintiVilma, turi pavykti, nėra taip sunku, kaip atrodo :) Džiovinu paprastai, pradžioj porą dienų palaikau 60 laipsnių kaitros orkaitėje ant grotelių vis apversdama, o po to suvynioju į retą lininį audinį ir dedu ant šildomų grindų arba kai kūrename, sudedu prie židinio :) Tie plonieji, iš skardos, išdžiūva daug greičiau, nei tie dailesni, sūrių formos iš maišelių :) Užtektų ir paprastai, sudėjus į drobinius ar lininius maišelius kur nors šildomoj patalpoj pakabinti (kad laisvai iš visų pusių gautų oro)ir palikti ramybėje. Užtruks, bet bus gardūs :)
Panaikintipora dienu palaikote ikaitintoje orkaiteje? o galima be peciaus ir orkaites isdziovinti? labai skaniai atrodo,norisi pabandyti:)
PanaikintiNeturiu komentarų. Stipru.
AtsakytiPanaikintiOdeta, prajuokinai :0)
PanaikintiOi kaip skaniai atrodo.... Paskutini karta valgiau pries kokius 10 metu :D noriu!!!
AtsakytiPanaikintiKą gi, tuomet teks raitotis rankoves, kad prisiminti tą skonį :)
PanaikintiDidelis ačiū, Aušra! Mano vaikystės skanėstas, kurio jau daugybę metų neragavau ir nežinojau kaip pasidaryti.
AtsakytiPanaikintiMedeja, tai kad receptų virtualiajame tinkle tikrai netrūksta :) Aš sūrio nebuvau virusi gal visą šimtą metų :) Tiesiog ūkininkai, pas kuriuos renkame obuolius, primygtinai prašė pasirinkti antaninių. Pamačiusi jų grožį ir gausybę jau rinkdama žinojau, ką su jais veiksiu. Visus keturis savaitgalius iš eilės viriau sūrius, gera proga prisiminti.. :)
PanaikintiPamenu, Buožytės-Brundzienės knygoje "Viskas iš obuolių" knygoje pakaičiau sakinį, kad virti obuolių sūrį - ilgas, sunkus ir varginantis darbas. Knygą užverčiau ir apie sūrį net nebesvajojau, o taip jį mėgstu. Tas su slyvomis pavergė mano širdį. :)
AtsakytiPanaikintiO šiaip, kai rašė Odeta - pamačiau įrašą, žandikaulis atvipo ir žodžių pritrūko. Metų įrašas tarp visų kulinarinių tinklaraščių!
Ačiū, Vilma :) Kad ilgas tai darbas, sutikčiau, nelygu iš kokio kiekio sūris bus verdamas, bet kad sunkus ir varginantis, tikrai ne. Pastangų reikia, bet ne tokių žiaurių :) Sakyčiau, daugiau kantrybės..
PanaikintiTas su slyvomis gavosi kitoks. Rūgštesnis, tamsesnis ir įdomesnis :) Labai norėčiau išbandyti su kriaušėmis, dar ne vėlu, gal pavyks susikaupti :)
Mano svajoniu desertas, ragavau tik karta. Ir kazkodel visi sako, kad ziauriai ilgas darbas. Viskas kita sestadieni issluosiu visus obuolius turgui. NORIU, Aciu jums!!!
AtsakytiPanaikintiPradžiai siūlyčiau pabandyti iš mažesnio kiekio, pvz., iš kokių trijų kilogramų neluptų obuolių (mano receptuose nurodytas jau nuluptų ir išvalytų obuolių svoris). Tokiam svoriui pakaks apytikriai 300 - 400 g cukraus. Darbas neatrodys toks ilgas ir kaip pirmą kartą bus lengviau. Išvirsite nedidelį sūriuką, bet užtat suprasite kas ir kaip. O tuomet, jau "pagauni kablį" ir į darbą :0)
PanaikintiTeks kibti į darbą. Ačiū😊
Panaikintisuper, būtinai pasigaminsiu,ačiū :)
AtsakytiPanaikintiTik grįžkite papasakoti, kaip sekėsi :)
PanaikintiPuikūs sūriai, ypač įdomu būtų paragaut su slyvomis. Pagarba už kantrybę :) Būt gerai vos vos daugiau laiko atrasti ir pamėginti, nes šauniai čia aprašyta... :)
AtsakytiPanaikintiAčiū, Dalia. Gal susigundysi :)
Panaikintio aš jau susipjausčiau obuolius su svarainiais, ryt darysiu vėl partiją :)
AtsakytiPanaikintiTai grįžk papasakoti, kokie sūriai gavosi, su svarainiais turėtų būti kvapnūs ir su rūgštele :)
PanaikintiDar klausimas, o nuo riesutu nuemet odele? ar su visa odele dejot i suri?
AtsakytiPanaikintiAš dėjau su odelėm, tiesiog, riešutus prieš tai paskrudinau orkaitėje, kad būtų traškesni ir sudėjau :)
PanaikintiAušra, jūs rašote, kad "Talpinant puodus su obuoliais į orkaitę, jų nereikia perkrauti. Obuolių reiktų dėti tiek, kad sukritusi masė užimtų ne daugiau kaip du trečdalius puodo". Norėčiau paklausti, ar kepant sūrį orkaitėje tas 3,5 kg obuolių telpa į puodą ar reikia šį kiekį virti kelis kartus? Kadangi mano puodai yra su plastmasinėm rankenėlėm, ketinu sūrį kepti woke :) Arba metalinėj anties kepimo formoj :) Taigi mane domina, ar tą 3,5 kg galima paruošti per vieną kartą?
AtsakytiPanaikintiParašiau taip dėl to, kad kiekviena šeimininkė naudoja skirtingo dydžio puodus. Kitos net apie 5 - 7 kg obuolių išverda per vieną kartą :) Aš viriau ne aukštame, bet platesniame, 4 l tūrio puode (tokį, kuris šiek tiek matyti nuotraukoje ties antruoju recepto būdu) su nesvylančia titano keramikos danga ir 3,5 kg obuolių kiekis puikiai tilpo, išviriau per vieną kartą; bet kai tame pačiame puode viriau obuolių - slyvų sūrį iš 5 kg vaisių, kepant orkaitėje, vaisių masė ėmė putoti ir bėgti per kraštus, vadinasi vaisų masės buvo per daug. Turėjau sumažinti kaitrą ir virti orkaitėje ilgiau. Atminkit, kad verdant masė gerokai sukrenta, pats "bėgimo" procesas vyksta tik pradžioj, kol obuoliai nelabai suvirę, o kunkuliavimo procesą galima reguliuoti orkaitės kaitra. Nežinau, kaip sektųsi wok keptuvėje, bet ar nemanot, kad metalinėje kepimo formoje gali labai svilti? Ir kaip tuomet ketinate užbaigti kepimo orkaitėje procesą, perdedant į puodą? Manieji puodai taip pat su plastmasinėmis rankenėlėmis, bet daugelis jų pakelia orkaitės kaitrą (žinoma, tai reikia būti išbandžius).. :) Jei nesate garantuota, kad obuolienė tikrai nesvils, geriau virkite ant viryklės nuolat maišant. Kepant orkaitėje, obuolienė gali prisvilti tiek, kad nenorėsite nė pažiūrėti daugiau į tą pusę :)
PanaikintiHmm, na va ir prasideda sūrio gamybos sudėtingumai :) Mano wok keptuvė yra Berghoff su metalo keramine danga, na toks, kur IKI už lipdukus dalino :) Taigi tikiuosi, kad nesvils. Rašo, kad yra 5 litrų talpos. Taigi vėlgi tikiuosi, kad pavyks viską paruošti per vieną kartą. Paskui perkelsiu woką ant viryklės ir pabaigsiu virimą jame. Na dar pažiūrėsiu, kaip čia man padarius, kad viskas gautųsi kuo geriau. Šiandien vakare planuoju tuo užsiimt :)
PanaikintiNa, šiaip, turint puodą storesniu dugnu ir verdant nedidelį kiekį, tai visai nesudėtinga :) Tikiuosi pavyko ir jums :)
PanaikintiŠiemet sūrius pagal jūsų receptą dariau jau antrą kartą. Verdu woke, viskas pavyksta, o skonis pasakiškas :)
PanaikintiLabai džiaugiuosi! Ačiū už atsiliepimą ir skanių sūrių :)
PanaikintiSVEIKI, MEGINU VIRTI, VISKAS PAVYKSTA ISVIRUSI MASE STENGSTA, BET PIRMIEJI SURIUKAI GAVOSI DREGNI KAI ISEMIAU IS MAISELIU... neaprasete kokiu budu dziovinate? jie man tokie truputi minkstoki, reikia atsargiai imti. turiu maiseliu is senos paklodes ir merles gera gabala, tai tuos suriukus dar padziovinti ant kokios pjaustymo lenteles pries dedant i medziaginius ir kabinant ar iskart sudeti ir sukabinti prie radiatoriaus kokio...? :)
AtsakytiPanaikintiPastraipa apie džiovinimą visai prieš pabaigą, paskaitykite atidžiau :) Taip, jie gaunasi minkšti (dar priklausomai nuo to, kokio storio gaminami). Aš savuosius sūrius po vienos ar net poros parų laikymo paslėgtus (jei maišeliuose), atsargiai išimu iš maišelių ir sudedu ant grotelių orkaitėje. Keletą valandų (kuo ilgiau, tuo geriau) padžiovinu 50 - 60 laipsnių kaitroje, o tuomet apgobiu į retą lininį audinį ir sudedu ant šildomų radiatorių ir šildomų grindų. Džiūsta puikiai :) Pradžioj, jei sūriai minkštesni, geriau nekabinkite, kad neprarastų formos. Galite šiek tiek įvynioti į marlę ir sudėti ant radiatorių ar bent padėti netoliese, to tikrai pakaks. Žiūrėkite, kaip jums patogiau ir kaip geriau džiūsta :) Vėliau, kai sutvirtės, galite ir sukabinti, jei turite kur :) Atminkite, kad kuo ilgiau džiovinsite, tuo skaniau valgysite :)
AtsakytiPanaikintiSmagu, kad gaunasi ir sėkmės!
atleiskite matyt taip gilinausi i virima kad nepaskaiciau iki galo apie ta dziovinima, na stovi jau antra para i orkaite nelabai galiu nes tokia sena kad arba labai didele kaitra buna arba isvis neveikia, tad teks pavyniot i marle dar po kokios dieneles ir sudet kur sausiau :)
AtsakytiPanaikintitikiuosi kad prades geriau dziuti, nes jau buvau pradejus abejoti ar taip gerai pavyko suvirti obuolius... :) aciu uz greita atsakyma ir puikius receptus :)
Jei sūriai neištižo išimant iš maišelių ir laiko savo formą, vadinasi, viskas gerai :) Aš siūlau juos pridengti kvėpuojančiu audeklu (tiesiog, kad nesėstų dulkės iš aplinkos) ir palikti ramybėje kur nors arčiau šiltesnės ir sausesnės vietelės...
PanaikintiManieji, pradžioje padžiovinti orkaitėj, stovėjo šiaip, sudėti ant lentučių ir pridengti kokias dvi ar tris savaites. Dabar džiūsta įsupti į linines drobules ir sudėti ant radiatorių. Tuos plonuosius, iš kepimo formos sunku net atpjauti, kaip padžiūvo :)
Sveiki, Aušra, prisiskaičius tokių išsamių aprašymų, viriau sūrį ir aš. Viskas lyg ir sekėsi neblogai, po 1 val. 15 min. nusprendžiau, kad jau išvirė. Sudėjau į formą, atvėsinau, bet ant rytojaus dedant į orkaitę padžiovinimui masė ištižo! Baisiai susinervinau, nes padariau su cinamonu ir riešutais, tai nenorejau vėl dėti į puodą ir vėl virti- kad tie vėliausiai sudėti gėriai nenukentėtų. Apdžiovinau tą masę orkaitėje kokias 2 val. tada padalinau į 2 mažesnes dalis, suplojau ir suvyniojau į marlės kelis sluoksnius, sudėjau ant radiatorių. Šiandien patikrinau, panašu, kad suriukai vis gi bus:) gal ne tokie lygūs ir gražūs, kaip Jūsų nuotraukose, bet namie sukramsnosim:) Verdant dovanoms, pasimokiau, teks pavirti dar ilgiau, kad sūriai formą išlaikytų. Tikra tiesa, reikia bandyt, o paskui iš savo darbo darai išvadas. Taigi mitas paneigtas, kad obuolių sūrio virimas super sunkus darbas. Iš vaikystės pamenu, kaip su mama pakaitom maišėm tą obuolių sūrį, kad net virtuvės lubos buvo aptaškytos ta obuolių koše. Po žiemos padarėm virtuvėje remontą ir sūrių nebevirėm:) Mano lubos po šio sūrio neapsitaškė, taigi dar šiemet bandysiu virti, kad ir Kalėdoms turėčiau dovanėlėms. Ačiū už aiškias instrukcijas ir įkvėpimą išbandyti!
AtsakytiPanaikintiEsu labai dėkinga už išsamų komentarą :) Smagu, kad įkvėpiau :) Taip, jei kitą dieną sūris neišsiima, vadinasi virtas per mažai. Aš niekuomet neverdu dideliais kiekiais, mažesniais verdant, pavyksta visuomet ir verdant nesitaško. Be to, verdant per kelis kartus, yra proga pasigaminti įvairesnių sūrių :) Ir aš vis dar verdu sūriukus dovanoms, jau antrą partiją su kriaušėmis :0)
PanaikintiAs surius dziovinu saldytuve, kuriame yra No-frost saldymo sistema. Labai gerai ten viskas isdziuna. :)
AtsakytiPanaikintiLabai įdomu, bet logiška :) Eisiu paieškoti slaptos vietos savajam, kad vieną pabandyčiau :) Kažin, kiek laiko laikote?
PanaikintiKas nežino - jei jūsų šaldytuvas su no-frost sistema, vadinasi, turite šaldytuvą, kuriame nesikaupia nei ledas, nei šerkšnas, atitirpinti jo nereikia (kaip anksčiau - viską išimk, ištirpink, išvalyk, po vėl viską sudėk), o drėgmę iš vidaus pašalina ventiliatoriai...
Negaliu pasakyti :) nes imetu ji suvyniojus i kokia marle ir pamirstu, taip pat ir kokia namine rukyta mesa sudziovinu :)
AtsakytiPanaikintiTiesiog reikia pabandyt ir aisku kontroliuot. Bet siaip no frost dziovina produktus ir cia yra jo minusas, kuri sumasciau panaudot.
Aha, manasis šaldytuvas, pasirodo, ne no-frost, o bio fresh :) Neturi ventiliatoriaus ir produktai tikrai nedžiovinami, nors šerkšno ir sniego nei šaldiklis, nei pats šaldytuvas nekaupia..
PanaikintiNa stai, baigia virti mano suriukas pagal Jusu pirmaji recepta - aciu uz tiesiog tobula aprasyma, labai grazias foto - dziovinsim ir lauksim, kaip pavyko:)
AtsakytiPanaikintiBeje, viriau puode keramine danga - maisiau kas kelias minutes, o pradzioj isvis kas keliolika - jokiu "kibimo" pozymiu, tikra tinginyste:D
Oho, jūs ir kovą verdate obuolių sūrį :) Tikriausiai, užsiliko žieminių obuolių :) Taip, girdėjau, kad puodas keramine danga visai netraukia. Ir tai didelis gerumas tokiems skanėstams. Tikėkimės pavyks sėkmingai užbaigti procesą iki galo..
PanaikintiZinokit pavyko, sakyciau net gi puikiai, jau ragavom, o kitus dziovinam toliau, ypac po to, kai paskaiciau daug informacijos forumuose, kad pirmas kartas dazniausiai nesekmingas. Obuolius pirkau ukininku turguje - jie ten istisus metus turi visokiausiu rusiu...
PanaikintiTik man nesuvire odeles, nors ir atrode minkstos ir plonutes, kita karta lupsiu:)
Aciu dar karta uz receptus, manau didele dalis mano sekmes priklauso Jums:)
Labai smagu, kad pavyko, o odelės nesuvirė matyt, dėl pastovėjusių obuolių. Juk atlaikė visą žiemą! Kitus, jei pavyks, pabandykit padžiovinti ilgiau, bus daug skanesni. Savuosius paskutinius suragavom per kalėdinį laikotarpį, tai šie buvo skaniausi :)
PanaikintiAčiū, gražaus pavasario!
Sveika, Aušrele. O jeigu į verdamo sūrio masę įberti graikinių riešutų? draugės medis jų tiek priaugino, pakako ir man:) .Kokiame virimo tarpsnyje tuos riešutus berti ?
AtsakytiPanaikintiTiks ir graikiniai. Įmaišykite jų saują ar kitą prieš pat virimo pabaigą, kai masė sustandės :)
PanaikintiNu, darau pagal III būdą. Džiovinimo kondicijoje - kol kas viskas idealiai. Ačiū už išsamumą!!!
AtsakytiPanaikintiDžiugu! Vadinasi ne veltui rašiau :)
Panaikintiaciu uz receptus!!! bandziau pirma karta, viskas pavyko,super..neuzilgo turetumem ragaut..
AtsakytiPanaikintiLabai smagu :) Skanių sūrių! Aš dar tik raitojuosi rankoves, turiu gerą maišą obuolių, kuriuos reikia supjaustyti :)
PanaikintiIšbandžiau ir aš :) Dariau I būdu, man visai nesitaškė,gal dėl to,kad vien iš antaninių :)
AtsakytiPanaikintiAš tik galvoju,o jei laikyti sviestinianio popieriaus maišelyje? Drobės neturiu :D
*sviestinio
AtsakytiPanaikintiSviestinio popieriaus maiše gali pradėti pelyti. Sūriai turi kvėpuoti, drėgmė - garuoti. Ieškokite reto lininio audinio ar sudėkite ant lentučių ir pridenkite marlės gabalu. Vis pavartykite. O geriausiai džiūsta arčiau radiatorių :)
PanaikintiOi kaip seniai valgiau šiuos skanėstus,dar labai mažytė buvau,niekada pati neviriau,bet būtinai pabandysiu,tik dabar noriu paklausti kuriuo būdu man patartumėt bandyti,kaip manot kuriuo būtų paprasčiausiai mokytis.
AtsakytiPanaikintiDar noriu paklausti,ar negaminate sūrių tik iš kriaušių,įdomu ar kas įšeitų,nes draugė siūlo daug tai galėčiau pabandyti,tik galvoju,kad cukraus kiekis tūrėtų skirtis(reikės mažiau),bet ar suvirs ir ar pavyktų?
AtsakytiPanaikintiPabandykite pirmuoju būdu iš nedidelio kiekio. Taip geriau pati matysite ir pajausite visą procesą. O vien iš kriaušių nepatariu gaminti. Jos neturi daug pektino, trūksta rūgšties. Gali tekti virti ilgai ir nuobodžiai, o sūris blogai stings. Maišykite bent per pus su rūgštesniais obuoliais. Sėkmės išbandant!
PanaikintiSveiki dar kartą,susiruošiau,nusilupau, susipjausčiau 3,5kg "bogotyr" veislės obuolių,užbėriau cukrumi,bet citrinos sulčių nepyliau,nes manau,kad obuoliai pakankamai rūgštūs,o rytoj bandysiu virti sūrį,net seilė tįsta tik pagalvojus,truputį baisu,kad gali neišeiti,bet noras išmokti didesnis,labai noriu savo vaikučius ir artimuosius pavaišinti nors prie Kūčių ar Kalėdų stalo,o jei pavyks tai ir dovanoms pagaminsiu :) Parašysiu kaip pavyko...
PanaikintiTuri pavykti, tik turėkit kantrybės :) Ir aš jau antrą vakarą iš eilės verdu sūrius (laukia ir trečiasis, su svarainiais :) Dirbam kartu! Lauksiu atsiliepimų ir linkiu sėkmės...
PanaikintiIšviriau vakar sūrį,kaip išėjo dar negaliu pasakyti,kantrybės turiu,viriau,maišiau obuoliukus 2val. ant silpnos ugnies ir vis tiek bijojau,kad būtų pakankamai nugaravę,aš optimistė todėl galvoju,kad bus viskas gerai.Buvo gera proga išbandyti naują puodą,puodas geras,tikrai neprisvilo.Sukrėčiau į tris maišelius ir paslėgiau lentute.Labai smagu žinoti,kad dirbu neviena :).Noriu paklausti,kada reikia išimti sūrius iš maišelių ir pradėti džiovinti?
PanaikintiGalima jau po paros. Galima po dviejų :) Ilgiau nelaikykite. Atsargiai išimkite iš maišelių ir sudėkite taip, kad laisvai cirkuliuotų oras, o kai prasidėjus šildymui, dėkite arčiau šilumos :)
PanaikintiAš savuosius supyliau į apvalius dubenėlius, išklotus kepimo popieriumi, kai atvėso, išėmiau ir sudėjau ant grotelių, pridengiau ir palikau :)
Kai išimsiu iš maišelių ar galiu iš kart padžiovinti orkaitėje ar geriau,kad truputį apdžiūtų natūraliai?O vėliau džiovinsiu pakabintus virš pečiaus,nes mes patys pasikūrenam,kada ir kiek norim.Džiovinti įvyniotus drobėje ar geriau marlėje?
AtsakytiPanaikintiGalima ir labai gerai iš kart padžiovinti orkaitėje. O virš pečiaus iš vis turėtų greit viskas gautis puikiai :) O džiovinti galima tiek drobėje, tiek marlėje, nesvarbu :)
PanaikintiSveiki,obuolių sūris pasisekė,juos išėmiau iš maišelių ir jie man atrodo labai gražūs dabar džiovinu,valio!!!O šiandien viriau obuolių-kriaušių sūrį ir truputį leidau sau improvizuoti gaminimo būdą,jei viskas bus gerai parašysiu ir jums.
AtsakytiPanaikintiSmagu! Ir džiugu už jus :) Improvizaciją skatinu. Visuomet! Nes pati be proto improvizuoju :) O kaip pavyko, norėsiu sužinoti :) Linkiu skanių sūrių!
PanaikintiSveiki,kaip jau rašiau viriau obuolių-kriaušių sūrį.Obuolių 2,5kg.kriaušių 1,5kg.cukraus 0,5kg vienos citrinos sultys.Paruoštus obuolius sutarkavau stambia (burokine) tarka,kriaušias dėjau dviejų rūšių,todėl vienas (stora odelė) nulupau,o kitų nelupau (netokia stora odelė) ir taip pat sutarkavau stambia tarka,subėriau cukrų,supyliau citrinos sultis,palikau per naktį.Ryte nukošiau atsiradusį skystį ir stipriai suspaudžiau vaisius.Toliau dariau kaip Jūs,nuviriau skystį kol liko trečdalis,sudėjau tarkuotus vaisius ir virdama maišiau.Viriau 45min.Šiandien išemiau iš maišelių ir formą laiko gerai,bet man atrodo galėjau dar truputį pavirti,bet nieko reiks tik ilgiau padžiovinti.Išvaizda ne tokia kaip Jūsų sūriu,bet manau bus viskas gerai.O obuolių-kriaušių sūris jis ir būna kitoks ir virti jį reikia ilgiau,nei vien tik obuolių?
AtsakytiPanaikintiObuolių nenulupau.
AtsakytiPanaikintiKriaušės sultingesnės, todėl jei jų daugiau, virti tenka ilgiau. Be to, blogiau stingsta. Bet sumaišius su obuoliais, man patinka. Džiugu, Aušra, kad įsitraukėt į šį smagų darbą ir svarbiausiai, smagu, kad pavyksta :)
AtsakytiPanaikintiIr aš galiu pasigirti. Viriau per tris kartus. Vieną paprastai, tik iš obuolių. Kitą kart - dvi dalys obuolių, viena kriaušių, puslitris agrastų drebučių ir geras šliūksnis aronijų sirupo. Pastarasis gavosi tamsus :) O trečiąjį kartą kartu su obuoliais įpjausčiau svarainių ir paprastą cukrų maišiau su ruduoju, cukranendrių :)
Pastebėjau, kad obuolius, palaikius su cukrumi ne parą, o visas tris, suverda daug greičiau. Cukrus per ilgesnį laiką ištraukia daugiau sulčių ir masė greičiau suverda, nors nemažai obuoliukų lieka net nesukritę. Atradimas iš neturėjimo laiko :)
Aš taip pat pastebėjau,kad ilgiau laikant sulčių daugiau ir išverda greičiau.Labai smagu dalintis atradimais ir tuo pačiu pasitarti.Dabar gelbėju obuoliu iš rūsio nuo supuvimo,nes kažkaip tai šiais metais prastai laikosi,tai verdu jau šešta kartą,o vaikų džiaugsmui nėra galo.
AtsakytiPanaikintiLabai ačiū, Aušra, kad yaip išsamiai aprašėte obuolinių sūrių virimo būdus. Aš jau apie 6-7 metus verdu juos Kalėdų dovanoms. Noriu pasidalinti savo džiovinimo būdu, nors šiemet planuoju išbandyti ir jūsiškį :) Pagal sūrmaišio dydį pasidarau kepimo popieriaus maišelius (plonąjį galą užsuku). Maišelius įdedu į sūrmaišius, statau į siaurą aukštą indą (ąsotį) ir sukrečiu išvirtą masę. Užrišu, lengvai paslegiu parai. O po to dedu ant radiatoriaus. Puikiai išdžiūsta, nepelija ir nedulka. Tik nuo sudžiūvusio kartais sunkiai lupasi popierius :)) Taigi, šiemet pabandysiu kelis aušinti formoje ir džiovinti jūsų būdu.
AtsakytiPanaikintiLabai ačiū už pasidalijimą patirtimi, Rita :) Tikrai ir aš pabandysiu :) Taip pat tikiuosi, kad bus naudinga ne tik man, bet ir kitiems :) Dėkoju dar kartą ir smagu, kad lankotės vėjo gūsiuose!
Panaikintiспасибо!! очень вкусно!
AtsakytiPanaikintiОксана, и тебе спасибо :)
PanaikintiLabai aciu uz issamu recepta, puikiai aprasyta! Si skanesta gaminau pirma karta, naudojausi antruoju - kepimo - budu. Emiau russet veisles obuolius is musu sodo, ju fantastiskas skonis todel jokiu priedu nedejau, tik nulupau, nes turi stora oda. Isvirta mase sudejau I maistini maisiuka ir paslegiau, reikes jau traukti lauk, deti ant kepmio groteliu ir dziovinti. Dar karta aciu!!
AtsakytiPanaikintiDžiaugiuosi už jus :) Skanių sūrių!
PanaikintiKažkada esu bandžiusi daryti obuolių sūrį, tačiau nesėkmingai. Jūsų išsamus receptas labai pagelbėjo gamyboje. Dėkoju, kad nepatingėjote pasidalinti savo patirtimi gaminant sūrius:) Naudojau pirmą būdą, ateityje išbandysiu ir kitus:) didelis ačiū :)
AtsakytiPanaikintiSmagu, kad pagelbėjo, ačiū, kad grįžote pasidalinti!
PanaikintiSveiki, pirmiausia, ačiū už taip smulkiai aprašytą receptą, tokių labai pasigendu :) Pasidalinsiu ir savo patirtimi. Vakar viriau pirmą partiją, nusilipau kibirą "auksinio raneto", dariau viską, kaip parašyta, viriau sultis apie valandą (nors iš pradžių labai nustebau, nes jų iš šios rūšies obuolių mažai, galvoju, kaip čia dar du trečdalius nuvirti, tai kas liks :), tada sukrėčiau obuolius su žievelėmis, kuriuos maišiau ne šaukštu, o grūstuvu. Puikiai, susitrynė, puikiai virė, visai nesitaškė, stovėt nereikėjo, nes turiu storadugnius akmens masės puodus. Viriau obuolienę virš dviejų valandų, kol, kaip ir rašėte, sustingo tiek, kad atskyrus šaukštu nebesubėgtų. Sudėjau į duonos maišelius, tačiau šiandien jie nė kiek nepastingę, paimti sūrelį galiu, nėra visai skysta obuolių košė, bet ir ne stangrus džemas. Matyt, per mažai viriau tokį kiekį..? Šiandien apsišarvavau kantrybe ir viriau virš trijų valandų (apie 3.5 val - 4 val.), kol išties gavosi labai tamsus, superstangrus džemas, tai dabar nežinau, kaip katilą atgrandysiu :D bet sūriai skiriasi kaip diena ir naktis. Pirmuosius 6 valandas ant 60 laipsnių džiovinau orkaitėje, po truputį pradėjo stingti kažkiek, tad tikiuos, kad sustings, bet terštis reik ilgaaaaaaai. Tad tikrai gerai suvirkite! (p.s. pirma partija - 6 labai nemaži, bet ploni sūriai, antra partija - 5 sūriai, tad štai dar kiek drėgmės išgaravo :) ačiū už puikius receptus, atgaiva širdžiai skaityti Jūsų blog'ą vakarais po darbo! :)
AtsakytiPanaikintiSandra
Jūs sudėjote virti kibirą obuolių, o virėte tik dvi valandas, tai žinoma, kad turėjo būti per mažai. Mano aprašyme 3,5 kg nuvalytų obuolių tikrai nėra kibiras ir tokiais kiekiais vienu kartu aš tikrai neverdu :)
PanaikintiSvarbiausi dalykai yra obuolių rūšis ir jų kiekis. Kad pavyktų tobulai, reikia naudoti daug pektino turinčių obuolių veisles, t.y., rūgštesnius, pvz., antaninius, kietesnius, skintus ir mažiau prisirpusius obuolius, o jei norima išvirti greitai, nevirti dideliais kiekiais. Todėl aš ir verdu po nedidelį puodą, bet per keletą kartų ir man visuomet pavyksta puikiai. Jei verdate iš kitokių obuolių ir dar didelį kiekį, nusiteikite ilgam darbui ir įvairiems nukrypimams :) Žinoma, tik pabandžius ir pajautus, kas, kada ir kaip, geriau galima suprasti visas obuolių sūrių virimo subtilybes :)
gerb,Ausra,be galo issamus aprasymai,tik galiu pasakyt ,kad pries dedant mase I surmaisius,reikia butinai suslapint juos saltu vandeniu,gerai nugrezt ir ispurtyt tada niekad neprilimpa,aciu uz gerus receptukus,saunuole.
AtsakytiPanaikintiAš esu bandžiusi šitaip, tik man nepadėjo, sūriai visi vien prilimpa. Ir kas labiausiai man nepatinka, tai audinio likučiai ant sūrio (pūkeliai ir plaušeliai). Gal reikšmės turi, kokio retumo audinys? Nebandžiau į medžiaginį sūrmaišį kloti sviestinio popieriaus, kaip daro kiti, tačiau man geriausias būdas įvairios formelės :)
PanaikintiVisagalis google padėjo atrasti šiuos Jūsų obuolių sūrių receptus, kuriuos perskaičiusi su visais komentarais kitų receptų net nebeieškojau. Pirmąjį sūrį viriau iš antaninių obuolių, džiovinu kiek pagreitintu būdu - orkaitėje. Kad sūris išėjo puikus rodo tai, kad jo jau tik mažas gabalėlis beliko - baigiame išragauti. Antrą viriau iš grapšteinių ir su riešutais, bet šio dar nepjovėm.
AtsakytiPanaikintiIšvirtą masę dėjau į sviestiniu popieriumi išklotą skardą, kol atvėso, tai sūrio paviršius šiek tiek apdžiūvo. Tada ant sūrio užklojau naują sviestinio popieriau gabalą, ėmiau už skardą didesnę medinę pjustymo lentelę, uždėjau ant skardos ir viską apverčiau. Sūris lengvai klestelėjo ant lentelės, nulupau senąjį sviestinį popierių, forma išsilaikė, paėmiau už naujo popieriaus kraštų ir idėjau į orkaitę džiūti ant grotelių.
Kai pamačiau, kad gerai išvirtas ir atvėsęs sūris taip gerai stingsta, pamėginau dalį antrojo sūrio masės sudėti į didžiausias kokias turėjau metalines sausainių kepimo formeles. Ir vėl puikiai pavyko! Apačioje buvo sviestinis popierius. Kai masė formelėje atvėso, formelę lėtai nukėliau, sūriukas buvo prilipęs prie sviestinio popieriaus, lengvai apdžiovinau orkaitėje ir atsargiai apverčiau, kad ir apačia atliptų. Taigi dabar šalia didžiųjų sūrių džiūsta ir trys mažyliai: eglutė, širdelė ir gėlytė. Nuostabios skanios dovanėlės artimiesiams.
Tai tiek mano atradimų ir džiaugsmų.
Ir dar turiu klausimą: kokiu tikslu pirmąjame recepte įtrauktos citrinos sultys? Pirmą kartą aš jas pyliau, bet kad ir taip rūgštūs obuoliai ir sūris rūgštokas, tai antrą kartą mėginu be citrinos.
Vitalija
Vitalija, labai ačiū už nuoširdų atsiliepimą, kuris, manau, bus naudingas ir kitoms sūrių virėjoms :) Smagu, kad jums pavyko, aš taip pat renkuosi įvairias formas, obuolienės masę sukrečiu net į mažesnius gilesnius dubenėlius. Žinoma, turint figūrinių formelių, galima pagaminti ne tik gardžių, bet ir gražių sūriukų :) Šiemet gavau dovanų gerą maišą alyvinių obuolių, kuriuos taip p at suviriau į standų marmeladą. Šis, nors ir nuolat skanaujamas, jau sustigno į nemenką sūrio gabalą. Tad įsitikinau, kad obuolių sūrį galima pagaminti beveik iš bet kokios veislės obuolių. Šiuo metu taip pat verdu sūrius ir kaip visuomet improvizuoju - į vieną partiją bandysiu maišyti džiovintų figų, į kitą - svarainių, o dar norėčiau pabandyti su šermukšniais. Jei kas įdomaus gausis, papasakosiu :)
PanaikintiO dėl citrinų sulčių - jų pilama į bet kokius verdamus džemus ar marmeladus, kad geriau stingtų ir išlaikytų gražią spalvą. Tačiau jei, Vitalija, virėte vien iš antaninių obuolių (ir dar nepilnai prisirpusių, kas būtų idealu), jų tikrai nebūtina buvo pilti. Verdant iš rūgštesnių obuolių, galima šiek tiek padidinti cukraus kiekį, tai nepakenks :)
Ačiū už pasidalijimą patirtimi ir skanių sūrių!
,,,jau daugeli metu verdu surius,bet ne karto neprilipo prie surmaisio,nusiima graziai ir be jokio vargo,o suriukai grazuoliukai ir su blizgesiu,dievinu as juos,aciu,dar kart,Ausryt,,,
AtsakytiPanaikintiparasykite,kaip jums tai pavyksta.Man tai prilipo
PanaikintiKuomet uz lango pasirodo rudenejantys lapai ir virtuve pakvimpa antaniniais obuoliais ,visad uzsuku i tinklalapi "Tarp vejo gusiu".Drisiu teigti,kad tai sie puslapiai yra mano megstamiu puslapiu sarase Jame atrandu kazka idomaus,kazka labai pamokancio.Miela Ausra,mokiausi,mokausi is jusu patirties virti surius. Prisipazinsiu,dariau keleta klaidu,ir jas taisiau. Sie metai yra tikslesni verdant obuolinius surius. Viriau,pagal pirma buda,is antaniniu obuoliu,gavosi puikiai,laukia eiles dziuti. Dariau misriuoju budu- orkaitej kepiau,uzbaigiau ant virykles. Galiu pasakyti,kad gavosi idomi rudenio spalva. Antaniniai obuoliai su svarainiais. Dar slegiasi.Dar planuose obuoliai+dziovintomis vysniomis+dz. spanguoles. Turiu klausima,jeigu isemus is formos mase stingsta,ar paslegimo laiko nepakaktu vienos paros.Antra,jeigu mases nededu i maiselius ,o tik isemus is formos paslegiu ant kepimo popieriaus,ar galiu iskart deti i orkaite. Zinau,kad kiekvienai savi rupesciai,darbai,bet busiu dekinga suradusi atsaka. Linkejimai Pajuriui. Atraskite tai ko neatrado kiti Su pagarba g.k.
AtsakytiPanaikintiSmagu, kad užsukate ir prisimenat gražų rudenį :)
PanaikintiAš taip pat verdu sūrius, improvizuoju ir mokausi iš savosios patirties. Sūrių masės nebepilu į maišelius ir nededu į sūrmaišius. Sudedu į apvalius gilesnius ar seklesnius dubenėlius (jei turite, galima į formeles, kaip neseniai rašė kita sūrių gamintoja), išklotus kepimo popieriumi ir palaikau, ko sustingsta. Gerai suvirusios obuolienės slėgti nereikia, tai jau pati patyrėte, kai pamatėte, jog masė labai puikiai stingsta ir iš jos niekas nevarva. Tad į klausimą kaip ir atsakiau :)
Aš savuosius maždaug po paros išimu iš dubenėlių, nulupu sviestinį popierių ir dedu džiovinti. Pradžioj šiek tiek apdžiovinu orkaitėje, kad apdžiūtų paviršius, o po to sudedu, kad laisvai cirkuliuotų oras ir pridengiu retu lininiu audiniu. Žinoma, kol, sūriai minkšti ir juose dar pakankamai drėgmės, yra rizika, kad gali pradėti pelyti, todėl reikia pasaugoti ir vis prižiūrėti - pavartyti, (galima paviršių ištepti ar nuvalyti brendžiu ar degtine, tai jiems nepakenks). Geriausiai sūriai džiūva prasidėjus šildymui ir greičiausiai išdžiūva plonesni :) Skanių sūrių ir sėkmingo virimo!
Sveika Ausra,
PanaikintiSiandiena,mano obuoliniu suriu diena. Pagaliau man pavyko,be priekaistu paruosti marmurinius surius. Nors laukia dar vienas virimas. Orkaitej dziusta 4 vnt ivairiu inprovizaciju suriai. Ejau nedideliais zingsneliais lig uzsibrezto tikslo,bet jo rezultatais galiu tik pasidziaugti. Jusu Ausra issamiu paaiskinimu,geros ismones deka uz kuria esu nepaprastai DEKINGA,jog jus savo praktiniais pasidalinimais mane ikvepete !!! g. k.
Džiaugiuosi už jus ir dėkoju, kad vis grįžtate pasidalinti patirtimi :) Sėkmės improvizuojant ir džiuginant aplinkinius gardžiais sūriais!
PanaikintiDaug metų svajojau apie mano taip mėgstamą obuolių sūrį (norą patenkindavau jį nusipirkdama turguje), bet vis bijodavau tooookio ilgo gaminimo proceso.bet šį rudenį ryžausi šiam kilniam ir alinančiam darbui.o rezultatas toks, kad jau verdu penktą kartą
AtsakytiPanaikintiKiekvienąkart gaunasi vis truputį skirtingi, bet visi labai puikūs.Jūsų aprašymas man labiausiai patiko.Ačiū už pasidalijimą savo patirtimi.
Labai džiaugiuosi už jus! Dėkoju, kad grįžot :0) Skanių sūrių!
PanaikintiNebūčiau net pagalvojusi, kad išėmus iš orkaitės reikia baigti virti ant viryklės. Teks bandyti pagaminti obuolių sūrių dabar. :)
AtsakytiPanaikinti45 minutes verda sūris, iš jų 15 su visom sultim po dangčiu, nemaišant, po to 30min- intensyviai maišant nuo dugno medine mentele. Viskas.
AtsakytiPanaikintiVirimo laikas priklauso nuo to, kokį kiekį obuolių turite :) Yra žmonių, kurie užtaiso kibirą luptų obuolių su cukrumi ir verda laabai dideliame katile. Tuomet 45 min. tikrai nepakaks. Skiriasi obuolių rūšis, jų sultingumas ir t.t. Tad vieno laiko taikyti tikrai negalima :0)
Panaikintineverta suriu vadinti paprasta padziuvusia obuoliene ,kaip varske nebus suriu taip ir marmeladassupjaustytas nepavirs tikru obuoliu suriu.Suris yra suris ir turi buti paslegtas medziaginiame surmaisy,po to isimtas ir dziovinamas.45min minimum verda paprasta obuoliene
AtsakytiPanaikintiJūs visiškai neteisus, anonime :) Virimo laikas priklauso tik nuo kiekio ir obuolių sultingumo, o gerai ir teisingai suvirusi obuolienė, sukrėsta į sūrmaišį ir slegiama, įgaus tik taip vadinamą sūrio formą, tačiau neištrykš nei lašelis skystimo :) Išbandyta ne kartą. Obuoliai ne varškė, pasukų neturi. Neslėgti sūriukai lygiai taip pat yuri būti gerai išdžiovinti ir maždaug ties Kalėdomis būna ne mažiau kieti ir sunkiai pjaunami, nei slegiami sūrmaišiuose ir visiškai neprimena marmelado :)
PanaikintiViriau jau kelinta partija...ir sudeginau sultis...vis nestingo ant lekstutes...ka dabar daryt? Ar tiesiog ta kieki prijungt rytoj prie kitos partijos?ar kazka bandyt kito?
AtsakytiPanaikintiSusidariusio sirupo jokiu būdu nereikia bandyti sustingdinti ant lėkštutės, per ilgai virėte, todėl ir sudegė. Cukraus kiekis, beriamas ant obuolių, nėra pakankamas, kad sirupas tiek suvirtų, kad imtų stingti ant lėkštės. Pagal tai, kaip gaminu aš, tereikia susidariusį sirupą nuvirti, kol liks maždaug trečdalis putoto vos sitirštėjusio skysčio.
PanaikintiO likusius obuolius maišykite su kitais, kai dėsite į puodą, tikrai suvirs :)
Oooo. Diskusijos sūrių tema tęsiasi nuo 2012... Neblogai. Labai išsamiai aprašytas virimas. Tik turiu dar vieną paslaptį, kurią naudojo ir mano mama. Nugarinus sirupą ir suvertus į puodus obuolius, labai gerai uždengus dangtį ant gana didelės ugnies tiesiog sušutint nemaišant kurį laiką. Tada jie tarsi pakyla ant garų, tik reik nepraleist momento, kada ,,nusileidžia ant dugno"(nežinau kaip kitaip pavadint), ir tada jau reikia maišyt. Kaip mama sako, jei jau pradėsi maišyt, tai ir maišysi. Tai beveik valandą galima turėt laisvas rankas ir dar šį bei tą nuveikt virtuvėj. O džiovint ir formuot geriausia senų laikų celofane, tokiam kur palaižytas truputį saksteli. Dingo jis pas mus seniai, bet šią žiemą sendaikčių turguj gavau ruloną. Neįsivaizduojat, kaip džiaugiausi. Užtat šiemet jau verdu ketvirtą septynių kilogramų partiją. Iš celofano niekas neišbėga, o džiūva tobulai. Ir su tuo pačiu laikyt lentynoj galima iki naudojimo.
AtsakytiPanaikintiSėkmės visom vis dar verdančiom ir pirmą kartą bandančiom
Audrone, ir aš pastebėjau, kad pradžioje obuoliai puikiai verda nemaišomi, nors aš neverdu po septynis kilus iš kart :) O verdant po 2 - 3 kg visas procesas trunka apskritai tik apie valandą. Šiemet palaipsniui, per keletą kartų priviriau visą kalną sūrių, bandžiau įmaišyti net moliūgų, kriaušių, imbierų. Viriau iš slyvų ir visiškai neprisirpusių kietų, dar "žalių" obuolių. Šie suvirė puikiausiai, mat pektino turi daugiausiai. O iš rojaus obuoliukų sūriukai gavosi skaisčiai raudoni, nuostabios spalvos!
PanaikintiDėl celofano pavydu, nes džiovinti pridengus linine skepeta geriausia, ką galiu sugalvoti.
Ačiū už pasidalijimą savąja patirtimi!
sveika, per kiek laiko isdziuna? ar naudojat dziovykle? mano dziovykle- 38-68 laipsniu ventiliuojima- gal tiktu?
AtsakytiPanaikintiMilda, tikrai nevienodai. Ką tik pažiūrėjau-tie, kur virti iš nesultingų obuolių(sausra šiemet padarė savo) prieš kokias tris savaites, jau tinkami naudojimui, sustingę, laiko formą. Būna, kad džiūva gerokai ilgiau, ypač jei patingiu sultingus ilgiau pakaitint. Kol namie nešildo, dedu į viryklės orkaitę, laikau pravirą, ugnį palieku vos vos. Sena ta mano viryklė. Manau, Jūsų geresnė, naudokit drąsiai, nes gali pradėt pelyti. Nuolat nešildau, vakarais po valandą kitą. Kai šilti radiatoriai, galima kabint šalia jų arba uždėt, labai geras variantas.
PanaikintiMan formą puikiai laiko jau kitą dieną. Aš išvirusius sukrečiu į dubenėlius, išklotus kepimo popieriumi, o kitą dieną, pilnai atvėsus, išverčiu ant grotelių ir darau visiškai kaip Audronė, truputėlį laikau orkaitėje, o daugiausiai arčiau židinio arba ant radiatorių, prieš tai paklojusi lininių audinių skiautę. Džiovinant džiovyklėje, manau, turėtų išdžiūti greičiau. Džiovinant natūraliu būdu džiūsta ilgiau, ypač jei norisi kieto ir gerai padžiūvusio sūriuko :)
PanaikintiBandysim
AtsakytiPanaikintiLabai skanus obuolių sūris gaunasi iš obuolių ir burokine tarka sutarkuotų morkų, vitaminingas - obuolių su šermukšniais (kad nebūtų aitrūs, juos reikia pernaktį palaikyti šaldymo kameroje).
AtsakytiPanaikintiO taip, improvizacijoms galo tikrai nematyti :) Man labai skanus virimo pabaigoje įmaišius šokolado plytą :)
PanaikintiSveiki as irgi bandziau siemet virti suri pagal jusu recepta visai gerai pavyko o kaip ten su tuo sokoladu daroma gal placiaugaletumete
AtsakytiPanaikintiAš irgi gaminau šiemet pagal Jūsų receptą, nes turėjau labai daug pbuolių, tai reikėjo kažkaip sunaudoti juos. Tai kepiau orkaitėje. Tikrai labai skanūs. Vieną jau paragavom.
AtsakytiPanaikintiŽmona darė, tai skanus gavosi.
AtsakytiPanaikintiTeko bandyti tiek vieną, tiek kitą būdą. Tai tiesą pasakius antras būdas kepant obuolių sūrį orkaitėje man labiau patinka. Reikės pasidaryti dar kartą šį savaitgalį šio skanėsto.
AtsakytiPanaikintiO man surei gautis pradejo tik is 5 karto. Nezinau kodel taip nesekmingai. O kaip geriau juos isdziovinti ir kur laikyti jei norim ziemai?
AtsakytiPanaikintiLabas vakaras, mieloji Aušra!
AtsakytiPanaikintiŠį rudenį kaimynė įtempė į koridorių artipilnį maišą įvairių obuolių ir liepė daryti su jais, ką besugalvosianti... Teko galvoti apie gaminį, kuriam reikėtų daug žaliavos. Taip ir suradau Jūsų receptus.
Neluptų obuolių skiltelių buvo 11 kg - du geri kibirai.
Gaminti nusprendžiau truputį savaip.
Į abu kibirus subarsčiau po 1 kg cukraus ir palikau iki rytdienos. Kitą dieną nupyliau sultis, jas užvirinau ir vėl užpyliau ant obuolių. Taip - ant visiškai atvėsusių - pakartojau tris kartus. Dėl to pilstymo obuolių skiltelės suplonėjo, palengvėjo ir jų žymiai sumažėjo - to ir siekiau. Paskutinį kartą nupiltas sultis virinau ilgai, kol jos sutirštėjo ir beliko jų tik koks ketvirtadalis. Tokios sutirštintos sultys būna sunkesnės už vaisius, iš kurių jos ištekėjo, laikosi po vaisiais, ir verdamos uogienės nesvyla. Tas sultis supylau į kepimo puodą, ant viršaus sudėjau obuolių skilteles ir pašoviau į orkaitę. Kepė visiškai ramiai: nei svilo, nei taškėsi, nei putojo. Užsiėmiau kitais reikalais. O po kurio laiko ištraukiau ir, nudengusi, uždėjau ant viryklės. Gerai virė, gerai garavo, nesvilo. Nors nesu tikra ar dėl tokio obuolių apruošimo, ar dėl įnirtingo makalavimo. Didžiąją košės dalį sudėjau į skardą, kad greičiau džiūtų. Bet ir vieną sūrelį pasidariau.
Žiūrėsiu, kaip seksis džiovinti.
O kitame kibire obuoliai, palaistyti verdančiomis sultimis, dar laukia rytdienos... Pabandysiu orkaitėje kepti atidengtame puode. Jei pavyktų - būtų greičiau.
Labai ačiū už Jūsų geranoriškumą. Būtų labai įdomu, jei dar pakomentuotumėte. Žinoma, jei šis puslapis Jums dar neįgriso...
Ačiū, mieloji Kate už išsamų atsiliepimą! Nors šis tinklaraštis seniai primirštas, į tokį komentarą negaliu neatsakyti :Obuolių sūrius verdu kasmet ir kasmet eksperimentuoju. Neverdu obuolių tokiais dideliais kiekiais kaip jūs, tad ir patirties neturiu, bet jūs viską darote teisingai. Jūsų atveju, kad gerai pavyktų, tereikia tinkamai išvirti. Didelį kiekį gerokai ilgiau tenka virti iki masės, kuri gerai sustings ir bus tinkama džiovinimui. Kuo ilgiau ir kuo daugiau suvirsite, tuo paprasčiau bus laikyti ir džiovinti.
PanaikintiTai, kad jūs pakaitinate sultis ir vėl užpilate ant obuolių yra beveik tas pats, kas palaikyti cukrumi užbertus obuolius vėsioje vietoje kelias paras. Žinoma, kaitinat gerumas tame, kad mažiau tikimybės, jog prasidės rūgimas laikant paprastai, tačiau rezultatas panašus - ilgiau palaikyto skiltelės sunkoje tampa lengvesnės ir greičiau suverda. Man net patinka ne iki gali suvirę, cukraus sirupe išmirkę gabaliukai.
Kad ir kiek būčiau išbandžiusi, man labiausiai pavyksta iš rūgštesnių obuolių, nors šiemet viriau ir iš "Auksio" veislės obuolių, kurie pakankamai saldūs ir sultingi. Virti reikėjo ilgiau, bet gavosi puikiai :)
Mano improvizacija - šiemet viriau obuolių sūrius į masę verdant įmaišydama svarainių, džiovintų rudųjų abrikosų, figų, net šermukšnių! Ypač gardūs su apelsinų džemu, kurio dabar beveik kasmet išsiverdu iš anksto :)
Gal kaip nors prisiversiu parašyti apie tai išsamesnį įrašą su nuotraukomis :)
Skanių sūrių!
Sveiki, gaminau suri is jusu recepto, obuolius uzpiltus cukrumi laikiau dvi su puse paros, jau pasiruosus virti atrode, kad parugo :D bet to neatsitiko viskas graziai isvire ir siuo metu jau dziusta suriukai. Dziovinu kepimo popieriuje, bet ne sandariai "aplankscius" ar galiu iki galo taip ir dziovinti, ar reikia isimti? Dziovinu orkaiteje. Pradzioje atrode na kaip gi ta "kosele" sudzius, bet viskas puikiai dziusta :) idomu kaip ilgai dar reikes dzioniti? :) pagal ka sprendziate, kad jau isdziuvo?
AtsakytiPanaikintiDžiovinant su popieriumi yra rizika, kad jį sunku bus nulupti. Išvirusi obuolių masė neturi būti panaši į "košelę". o gerokai standesnė. Gali būti, kad jūs per trumpai virėte. Aš masę pastaruoju metu sukrečiu į akmens masės dubenėlius, o kitą dieną jie puikia išsiima. Sudedu ant grotelių ir padžiovinu orkaitėje iki 70 laipsnių. O vėliau sudedu kur nors arčiau židinio ar radiatorių ir pridengusi popieriumi džiovinu, kol visiškai sukietėja.
PanaikintiDžiovinti galima ilgai, kuo ilgiau, tuo geriau. Išdžiūvęs sūris neturi priminti marmelado masės, turi būti kietas spaudžiant, jame neturi likti drėgmės ir turėtų būti panašus į tikrą džiovintą sūrį. Kuo kietesnis ir sunkiau pjaunamas, tuo geriau. Kiek džiovinti, priklauso nuo sąlygų, kokias turite. Idealiausia būtų suguldyti ant pečiaus, jei kaime, ant radiatoriaus, jei mieste :)
Dar labai svarbu obuolių masę gerai suvirti. Kuo mažiau liks drėgmės, tuo jie bus tvirtesni ir greičiau džius.
PanaikintiKa gi skubu papasakoti, kad viskas puiku! Nuo popieriaus suriai tiesiog patys "atsoko", galejai juos vartyti kaip nori. Labai labai aciu uz recepta , greitu laiku gaminsiu vel :)))
PanaikintiO del tos koseles " kaip pavadinau , tai kalbejau apie mase kai ji tik isvirus :)
Esme , kad viskas puikiai pavyko! Dar karteli labai aciu :)))
Puikus receptai obuoliu suriui! Labai aciu uz nuoseklu aprasyma ir su nuotraukomis!
AtsakytiPanaikintiKlausimas. Ar gautusi obuoliu suris nenaudojant cukraus? Galbut jis gautusi kazkiek rugstesnis, bet as nepriestarauju :) Aciu.
Nebandžiau, bet ir man būtų smalsu. Cukrus padeda iš obuolių "išvaryti" skysčius, obuoliai lengviau suverda. O be cukraus net nežinau, manau, reiktų gerokai ilgiau virti, kol tinkamai suvirs. Reikia išbandyti :)
PanaikintiOi, ačiū, labai naudinga, perskaičiau sulaikius kvapą, taip įdomu ir naudinga. dėkoju
AtsakytiPanaikintiTik ka issiviriau mase ir dabar ausinu! aciu, Ausrele, uz toki detalu aprasyma! As gyvenu visai salia seno 300metu obelyno,kuri priziuri miestelio bendruomene, tad prisiraskiau dar visai nesunokusiu raudonu obuoliu! Beje, as kisiu pravesusia mase i kalakutu/vistos kepimo celofaninius maiselius- UK galima rasti bet kokiose parduotuvese (gal but ir LT yra, tad galvojau, pasidalinsiu). Bus matyti, kaip gausis!
AtsakytiPanaikintiLabai dėkoju už idėją su kepimo maišeliais :) Ir kaip nesugalvojau anksčiau, tobula! Tikiuosi, kad jums pavyko išvirti sūrių, nes aš jau be jų virimo neįsivaizduoju nei vieno rudens. Trijų šimtų metų senumo sodas? Skamba nerealiai..
PanaikintiSveiki. Ir as pasidariau!!!. Gavos du suriukai. Guli paslegti grazuoliai:) Dabar reiks dziovinimo procesu uzsiimti. Ausra, labai Jums dekinga uz toki fantastiska aprasyma. Dariau pirma karta, nezinau kas gausis. Tikiuosi, kad pavyko. Aciu!
AtsakytiPanaikintiIr aš labai tikiuosi, kad jums pavyko :)
PanaikintiSveiki, daug metų jau verdu sūrius :) man tai visada ilgas ir varginantis procesas, nes verdu didelį kiekį. Po pirmos partijos šiemet, kai po 3h virimo kitą dieną teko pervirti- nusprendžiau išbandyti mišrų būdą- dabar kepu obuolius orkaitėje, vėliau baigsiu virti kartu su nugarintomis sultimis. Beje, mano favoritai- marmuriniai su lazdyno riešutais :) kasmet visi labai laukia per Kalėdas "{sūrinių" dovanų, tikiuosi ir šiemet neapvilsiu :)
AtsakytiPanaikintiSveiki,ar butina suri padziovinti orkaiteje? Ir ar veliau geriau deti suri suvyniota i medziaga ant paprasto radiatoriaus ar galiu deti ant vonios gyvatuko? Jis labai karstas, gal padetu greiciau dziuti? Ar kaip tik gali pakenkti? :)
AtsakytiPanaikintiIrma, galite orkaitėje ir nedžiovinti. Džiovinkite ant gyvatuko, tik prieš tai, leiskite jam gerai sustingti (po virimo), išimkite iš formos ar sūrmaišio ir tuomet jau galima dėti ant šildomų grindų, radiatoriaus, gyvatuko, pečiaus ar ką tik turite :)
PanaikintiSveiki, ačiū už puikų tekstą ir žavingas nuotraukas. Jei Jus sutinkate, norėčiau panaudoti Jūsų obuolių sūrių nuotraukas pailiustruoti Lietuviškos virtuvės subtilybes savo tekstuke apie Lietuvą. Žinoma, tik su Jūsų sutikimu ir nuorodos įterpimu! Jokiu būdų nepasisavinčiau nuopelnų :)
AtsakytiPanaikintiZiuriu irasas berods 2012 metu,bet komentarai nesustoja 😊mano obuoliukai maudosi cukruje ir laukia rytojaus.. pirma karta meginsiu ir as 😊
AtsakytiPanaikintiAciu uz recepta
Obuolių masę pilu į silikonines formas , po poros dienų išverčiu ant grotelų su patiestu subadytu kepimo popierium , padžiovinu orkaitėj 60 laipsnių kelias val. kitą dieną galima perkelt į džiovyklę , po kelių padžiovinimų - ant saulėtos palangės . Nepamiršt pavartyt , dedu ant popierinio rankšluostuko , jį vis pakeičiant , kol nebešlampa.
AtsakytiPanaikintiSveiki. Jusų receptukas man patiko, dariau tik virimo būdu. Aisku kaip pirmą kartą gaminant teko pervirti. Bet jau guli paslėgtas. O jeigu aš jo nedžiovinčiau orkaitėje, nes mano orkaitė kažkokia nenormali o iš karto dėčiau į džiovyklę gautųsi?
AtsakytiPanaikintiKeistai man šiemet sūriai viresi. Nuo pat pradžių masė buvo labai klampi, sunkiai maišėsi, gal kad obelims drėgmės vasarą trūko.
AtsakytiPanaikintiSirupo mažai išsiskyrė. Ir ištveriau tik 35 min, nes taip sunku buvo maišyti. Dariau pirmuoju būdu ant 2 kg obuoliu 230 g cukraus, normaliai. Gaminau 2 partijas (pirmuoju būdu) , ir abi taip pat, mažai sulčių ir sunku maišyti. Kodėl? Obuoliai kaip kasmet, tie patys, geri, raudoni, kietoki.
Dariau tris metus. Pernai buvo pertrauka, nes obuolių nebuvo. Dabar vėl darysiu. Turiu pasisiuvus 15 sūrmaišių, tai į juos supilu košę ir pakabinu, kad nuvarvėtų (kai sudedu į sirupą obuolius verdu neilgai, nes labai taškosi) sirupas išbėga. Tada sūrius paslegiu, palaikau kelias dienas ir džiovinu.
AtsakytiPanaikintiKai džiovinu sūrius, tai orkaitėje džiovinu ir sirupą. Iš sirupo gaunasi obuolių želė sluoksnis. Jį supjausčius kvadratėliais gaunu saldainiukus.
Obuolių sūriai - desertas svečiams, o saldainiukai nuostabus gardumynas prie kavos ar arbatos abiems su vyru.
Sveiki, o kaip laikyti obiuolių sūrį? supjausčiau gabaliukais. Ar galima sudėti į stiklainį ir aklinai uždaryti? Sūris virtas iš antaninių obuolių be cukraus. Ačiū
AtsakytiPanaikintiSveiki,verdu sūrius bauer keptuvėje,krečiu masę į iš kepimo popieriaus pasidarytus sūrmaišius ( "siuvu" su sąsagėlėm popieriui susegti), paslegiu 3 dienoms ir išėmus džiovinu vaisių, uogų džiovyklėje 45 laipsnių temperatūroje.Pradžiūvusius laikau drobiniuose maišeliuose.
AtsakytiPanaikintiTurguose galima rasti apvalų metalinį su skylutėmis ugnies skirstiklį. Jis modernioms vyryklėms tikriausiai netiks, bet dujinei - puiku. Verdant sūrį, košė visai nesitaško.🤗
AtsakytiPanaikintiLaba diena noriu paklausti ar 3,5kg jau supjaustitu o oboliu ar dar nepjaustitu?
AtsakytiPanaikintiSupiaustytų
AtsakytiPanaikintiSupiaustytų
AtsakytiPanaikintiSveikos šeimininkute, gavosi taip, kad išimtas sūris lyg ir nori pelyti.Džiovinu ant kepimo popieriaus, ant palangės. Pavartau. Orkaitė džiovinimo nesinaudojau.
AtsakytiPanaikinti