2014 m. lapkričio 26 d., trečiadienis

OBUOLIŲ - FIGŲ SŪRIS

 

Gal namuose jau turėtų sklaidyti cinamonų, gvazdikėlių ar citrusinių vaisių kvapai, o gal kepamo kalėdinio džiovintų vaisių ir riešutų pritvinkusio pyrago aromatai, tačiau aš, matydama, jog mano tinklaraštyje pirmaujančias pozicijas užima obuolių sūriai, prapjoviau šių metų improvizaciją - obuolių - figų sūrį ir noriu pasidalinti jo receptu. Ne paslaptis, kad obuolių sūrius galima virti tol, kol rūsiuose ir sandėliukuose, o gal turguje galima rasti tam tinkamų obuolių, nors sūriams geriausi mažiau subrendę vaisiai.  Gal kas verdate obuolių sūrį, tad labai rekomenduoju įmaišyti džiovintų figų, su kuriomis sūris gavosi labai gardus!
Dar viena maža paslaptis iš patirties - ne parą, o būtent dvi pjaustyti obuoliai laikyti su cukrumi suverda greičiau ir dalis lieka nesukritę. Be jokio vargo išverda taip vadinamas "marmurinis" sūris...



Reikia:
4 kg antaninių obuolių
700 g cukraus
400 g pusiau džiovintų figų (itin minkštų, tokių kartais randu p/c "Rimi", tačiau tikrai tiks ir kitokios, tik svarbu, kad būtų minkštesnės)
1 didelio gerai nušveisto apelsino plonai nutarkuotos geltonosios žievelės dalies

Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis. Užpilkite cukrumi, gerai pakratykite ir palikite dviems paroms kur nors vėsesnėje vietoje.
Praėjus laikui, obuolius gerai nusunkite, kuo kruopščiau nupilkite susidariusį sirupą ir jį užvirkite. Virkite ant vidutinės kaitros, kol didžioji dalis nugaruos ir liks maždaug trečdalis. Suberkite obuolius ir nuolat maišydami mediniu šaukštu, virkite, kol obuolienė ims tirštėti. Virimo pabaigoje sudėkite pasmulkintas figas (joms būtinai nupjaustykite kotelius), suberkite apelsino žievelę ir virkite, kol obuolienę perbraukus per puodo vidurį, verdama masė nebesubėgs.
Sukrėskite į sviestiniu popieriumi išklotus dubenėlius ar formeles, paspauskite, išlyginkite ir palikite atvėsti ir sustingti, maždaug parai. Sustingusius sūriukus išimkite, nulupkite popierių ir džiovinkite orkaitėje ar laikykite suvyniotus ant radiatorių, prie židinio ir pan.



Manieji sūriukai ilsėjosi tai prie židinio, tai ant radiatorių. Dar reiktų padžiovinti, nes truputėlį lipnūs iš išorės, tačiau labai gardūs! 
Figos visiškai suvirė, sūriai liko išmarginti sėklytėmis. Jei norite jausti figų gabalėlius, berkite jas visiškai prieš sūriams suverdant, kad nespėtų suvirti.
Ir dar vienas patarimas dėl apelsino žievelės. Aš jos nenutarkuoju, o bulvių skustuku plonai nuskutu, stengdamasi užgriebti tik geltonąją dalį. Tas juosteles supjaustau plonyčiais šiaudeliais ir tokius sumetu baigiant virti sūrį. Tuomet žievelės taip nesuverda ir labiau jaučiamas jų skonis, kuris tikrai labai tinka sūrių gardinimui...

Daugiau apie obuolių sūrių virimo subtilybes skaitykite čia.
O apie obuolių - kriaušių sūrį čia. Ten rasite mano improvizacijas į verdamą sūrį įmaišyti truputėlį šokolado :)



13 komentarų:

  1. Tu esi tikra tokių tokių sūrių specialistė! Niekas nepasiginčytų :)
    Jau turiu tinkamą puodą, tikiuosi, ir aš pribręsiu kada nors šiam reikalui :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na šitas sūris tikrai nerealus! Turbūt pats skaniausias mano kada nors valgytas obuolių sūris :) Gavau jį nuo Aušros praeitą šeštadienį dovanų per knygos pristatymą. Būtinai bandysiu ir aš, nes tos figų sėklytės ir apelsinų žievelės suteikia pasakiško skonio.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip tai mano man pačiai netikėtas atradimas. Paragavusi, pasigailėjau, kad turiu tokio per mažai, visiems neužteks :)

      Panaikinti
  3. Sveiki ;) ar galima butu deti maziau cukraus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki :) Rūgštūs obuoliai be cukraus nesuvirs iki reikiamos tekstūros ir sūris gali nesigauti :)
      Bet mažiau berti galima, pvz., į recepte nurodytą obuolių kiekį dėkite ne 700 g, o o 400 g cukraus.

      Panaikinti
    2. Siandien uzpyliau 👍 4kg - 600g cukraus. Tai manau suvirs 😊 Paveluotai paskaiciau :D
      Labai aciu uz atsakyma ;)

      Panaikinti
  4. Labai skaniai atrodo! Sakykite, kiek laiko galioja? Ar galima į silikonines keksiukų formeles supilti? Planuočiau Kalėdom tokius skanėstus :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Galioja iki pat Velykų, jei gerai išdžiovinti :) Ir į silikonines formeles tikrai galima supilti, tik reikia gerai supresuoti. Nedideliais kiekiais sūriukai džiūsta dar greičiau ir laikosi puikiai.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai aciu, nes suriukai gaunasi nuostabus, pagarba jums.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai mėgstu paprastus obuolių sūriu. O užmačius tookį karališką receptą net nedvejodama nutariau kad tai bus kalėdinės dovanos :) tik kaži ar tiktų dar įdėti migdolų? Ar nebus jie perteklinis ingridientas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Migdolai tiks. Aš kitokių beveik nebeverdu. Obuolių - figų sūriai tikrai karališkas skanėstas. Figos (džiovintos) suverda ir savo struktūra dar labiau sutvirtina obuolių masę. O riešutai tik pagerina. Beje, rekomenduoju įmesti saują braziliškų, tų didžiųjų ar net makadamijų riešutų. Tuomet sūris gausis super duper karališkas :)

      Panaikinti
  8. Marle suslapinkite saltu vandeniu nugrezkite ir dekite karsta suri jis tikrai neprilips priesurmaiselio..

    AtsakytiPanaikinti