2010 m. liepos 19 d., pirmadienis

AGURKŲ GRIEŽINĖLIAI ŽIEMAI

Pikantiški.



Atvežė man tuntą kaimiškų agurkų. Tokių didelių lyg gerai nupenėti paršeliai. Sako, pasidaryk žiemai. Na jau, galvoju, tokių paršų į stiklainį tikrai nesukišiu. Dalį suvalgėm (jau su medum prisilaižėm!), dailiausius užraugėm šiaip, o iš didžiausių prisiminiau, kad galima padaryt "macnią" užkandą prie mėsos ir nemėsos...Marinuoti, tik tiek, kad pjaustyti. Darydavo kažkada, prieš daug daug metų, mano mama ir būtent iš labai didelių, kai daugiau nieko su jais neprigalvosi.
Taigi, proporcijos būtų tokios:

4 kg šviežių stambių (galima ir įprastų) agurkų;
1 stiklinė cukraus;
3 nubraukti šaukštai rupios druskos;
3 stiklinės vandens;
0,75 stiklinės acto (9%);
0,5 stiklinės aliejaus;
maždaug 10 skiltelių česnako (galima ir daugiau, aš juos labai mėgstu, tai ir negailiu);
poros lauro lapelių;
apie 10 -15 juodųjų pipirų žirnelių;
po saują šviežių krapų ir petražolių;
žiupsnelis rupiai maltų džiovintų čili ar šviežio čili pagal skonį (galima iš vis nedėti, kas nemėgsta, bet tas aštrumėlis uh, koks geras).

Nuplautus agurkus supjaustom stambesnėm riekelėm (0,5 - 0,8 cm), sudedam į puodą. Užberiam druskos, cukraus, čili pipirų, sudedam riekelėmis pjaustytus česnakus, kapotas petražoles ir krapus, suberiam juoduosius pipirus, lauro lapus, užpilam vandens ir atsargiai išmaišom. Pabaigoje supilam actą ir aliejų, vėl pamaišom ir paliekam uždengtam puode bent jau dvylikai valandų (ar parai).


O kvepia, o skanumėlis! Per naktį agurkėliai truputį parūgsta, truputį pasimarinuoja, tad kitą dieną galima valgyti tiesiai iš puodo. Tokie -  puikus garnyras prie mėsos, ypač keptos ant žarijų... Na, bet neįsijaučiam, nes darom salotas žiemai. Pasiruošiam stiklainius (švariai išplaunam valgomąja soda ar iškaitinam, čia jau kaip kas...), užkaičiam puodą su agurkais, ir pakaitinam iki užvirimo. Virinti nereikia. Karštus agurkus sudedam į stiklainius ir užpilam puode esančiu marinatu. Užsukam ir paliekam parai "aukštyn kojomis". Paslepiam vėsesnėn vieton ir pamirštam iki šaltojo metų laiko.....:)

132 komentarai:

  1. Šaunuolė, net man sukilo noras užsikonservuot agurkų :) Nors niekada gyvenime nesu nieko konservavus :DD

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oho, niekada gyvenime? Buvo ir pas mane nieko nedarymo periodas ir gan ilgas...Seniau buvo labai populiaru virti uogienes, po to lyg ir nebe, mat parduotuvių lentynos visko pilnos...Bet dabar, kažkaip nuo pernai vėl vis po truputį ir vis kažko norisi, gal įdomesnio, ko nenusipirksi. O jei dar pažiūri parduotuvines, pvz., uogienių kainas, tai hm...

    AtsakytiPanaikinti
  3. O žiupsnelis džiovintų čili tai kiek čia būtų šviežio čiliuko? Pusė, visas?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oi, čia jau teks nuspręsti savarankiškai. Žiūrint, kokio dydžio švieži pipirai, kiek mėgstate aštrumo...Tie mano malti priduoda tik šiek tiek macnumo, valgant ašaros netrykšta. Asmeniškai man galėtų būti ir aštriau. Manau, kad visas būtų per daug (raugdama žiemai agurkus į trilitrainį viso nededu). Eksperimentuokit, į veiną įdėkit daugiau, į kitą mažiau...:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveika!
    Dariau situos agurkelius....Labaiii skanus.Dabar turim patisonu,kazin jeigu taip pat daryciau su jais ar skanu butu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labas, Kristina, džiaugiuosi, kad patiko agurkai. Patisonai tikrai tiks tokiam marinavimui, gal tik pjaustyčiau juos stambesniais gabalėliais ar skiltelėm, žiūrint, kokio dydžio turit...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Taip ir padareme :) .Ziuresime kas gausis .

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aš įdėjau 3 šviežius čiliukus-man ne per aštru :)
    Bet norėjosi jas valgyt ir valgyt, dar nesudėjus į stiklainius.
    Superinės salotos. Ačiū už receptą :D

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kristina, papasakok, kaip gavosi su patisonais...:)

    Anonime, ačiū už atsiliepimus, man šie agurkėliai labai patinka prie kepsnių, kaip minėjai, nesudėti į stiklainį. Tiesiog užtaisau ir palieku keletui valandų, o tada valgau ir valgau...:0)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ausrra :)) Nuostabus skonis ir patisonu,tik dabar kaip darysiu,tai patisono odele nulupsiu...
    Bet skonis super!!!! Aciu uz nuostabu recepta.Tik klausimelis ar gerai issilaiko tie agurkeliai rusyje?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ačiū Kristina už atsiliepimus, malonu, kad patiko. Rūsys turėtų būti vėsus, tuomet turėtų išsilaikyti, nors man išsilaiko ir namie...Čia labiau priklauso nuo to, ar sterilūs stiklainiai. Aš pasidariau nedaug, tai laikau šaldytuvo giliausiame kampe, o šiaip geriausia būtų sudėt pastovėjusius marinate griežinėlius į stiklainius, užpilt rasaliuku ir sudėt į puodą su vandeniu (vandens turi būti iki stiklainio kakliuko). Pamažu kaitint iki užvirimo ir tada jau staigiai užsukt. Aš darau, kaip recepte - pakaitinu pačius agurkus, tik neužvirinu, nes virti tikrai nebus skanūs, ir - į karštu vandeniu ir soda išplautus stiklainius. Laiko neblogai, nors gali visko pasitaikyti...:)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Puikios salotos, kažkur dingsta sotumo jausmas - norisi dar ir dar....:)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sakykit,prašau, o cukraus stikline,tai čia apie 200gr kalbat?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Taip, šios salotos tikrai geros :)

    Stiklinė cukraus gali būti 200 g, o gali ir 250 g, kokiomis viską matuojate, tokios ir tiks. Skonį, maišant agurkėlius, vis vien pareguliuosite pagal save.

    AtsakytiPanaikinti
  15. labai sudomino receptas, tik klausimas: koks vanduo? šiltas, verdantis, šaltas?

    AtsakytiPanaikinti
  16. dar vienas klausimas: ar tinka paprastai užsukami dangteliai, ar reik metalinių sandariai užspaudžiamų?

    AtsakytiPanaikinti
  17. Koks vanduo, neturi reikšmės, svarbu švarus. Aš pilu šaltą vandenį iš krano, pas mus jis iš gręžinio, geriamas. Jei iš krano gėrimui nevartojate, pilkite virintą. Jei užpiltumėt karštu, laikyti reiktų trumpiau, kad per daug neperrūgtų.
    Stiklainius užsuku paprastai užsukamais dangteliais, laiko gerai :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Labai rupejo sis receptas, o ir agurkeliu darze pririnkau "nekondiciniu", todel kaip tik tiko sis ju sudorojimo budas. O jau kvapas, o jau skanumas siu salotu, ir ciliukas kaip cia buves.... Dabar gaila, kad viska sukisau i stiklainiukus ir nepasilikau skanavimui. Matyt teks daryti vien pavalgymui - jos puikios :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Ačiū, Jūrate, labai džiugu, kad patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. kazin o jei ta recepta pritaikyti cukinijom ar butu skanu

    AtsakytiPanaikinti
  21. Nebandysit, nesužinosit :) Manau, kad turėtų būti skanu ir su cukinijom. Tik pjaustyčiau jas truputį storesniais griežinėliais. Pabandykit su nedideliu kiekiu. Lauksiu atsiliepimų!

    AtsakytiPanaikinti
  22. puikus receptas pasidalinau su seserimi:) aciu!

    AtsakytiPanaikinti
  23. Labai puikiai skamba šis receptukas. kaip tik turiu "arklinių" (labai didelių) agurkų. Sakykit, ar nevertėtų išimti sėklas? Anyta sako, kad labai vandeningos salotos gausis jei jų nepašalinsiu..

    AtsakytiPanaikinti
  24. Pasidariau šį skanumą! ačiū už receptuką Ausrra :), agurkėlių tikrai neįmanoma sustot valgius :) begalo skanu, jau planuoja dar darytis, nes šie tai jau tikrai greit dings :D

    AtsakytiPanaikinti
  25. Inga, peraugusiems agurkams reikėtų išimti sėklas. Gal net ir nulupti. Anyta kalba teisingai.. :)

    Reda, labai smagu žinoti! Tikrai stebuklingi šie agurkėliai... :)

    AtsakytiPanaikinti
  26. Ausrra, ačiū už tokį operatyvų atsakymą. Kaip tik einu dabar gaminti :)

    AtsakytiPanaikinti
  27. Skanumėlis gavosi :) Dėkoju už tokį nuostabų receptą. Tikrai norisi ant karto ir suvalgyti.

    AtsakytiPanaikinti
  28. Aš jau vieną stiklainį šiandien atsidariau ir suvalgiau :DDDD Kaži ar sulauks jie žiemos, jei tokiu tempu bus naikinami ;)

    AtsakytiPanaikinti
  29. Inga, šiems agurkams lygių nėr. Keletą stiklainių teks paslėpti.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  30. Rašau jau antrą komentarą, bet negaliu susilaikyti.... Manieji agurkėliai net šalnų nesulaukė, visus sudorojome. Jau net pradėjome planuoti, kiek kitais metais reikės darže sodinti agurkų, kad užtektų valgymui "iš karto" ir žiemai prigaminti DAUG.... :)

    AtsakytiPanaikinti
  31. Smagu Jūrate, šiuos pagal seniai pamirštą receptą ir aš vis gaminu. Ir taip pat greit suvalgom :) Ir pagyrų sulaukiu :) Net nebūčiau pagalvojus! Tiesa, šiemet pasidariau su svogūnais (gausiai prižėlė peletrūno), truputėlį kitokių, bet šitie vis vien skanesni..
    http://ausrra.blogspot.com/2011/08/agurku-svogunu-salotos-ziemai.html

    Ačiū už atsiliepimą!

    AtsakytiPanaikinti
  32. Labai skanūs agurkėliai! labai ačiū už fantastišką receptą! Man šiemet irgi taip buvo - brolienės tėvai davė agurkų sodinukų, o kad užaugo paršeliai! Ir tokie - stora, kieta skūra, didelėmis sėklomis, aišku, dar ir peraugo.. tai nei kaip valgyt, nei išmest.. gaila.. o va, pamėginau šį receptą, atsidarėm kurią dieną paragavimui stiklainiuką, tai jau 3-čią baigiam - bijau, kad ir žiemos gali nesulaukti, nors pridariau tai visą krūvą :) Niam, tikrai pirštukus galima apsilaižyti!

    AtsakytiPanaikinti
  33. Ačiū, Jūratuke ir tau :) Tikrai labai smagu!

    AtsakytiPanaikinti
  34. Šiuos agurkėlius gaminu jau 3 metus ,,,NErealūs ./..AČiū LABAI

    AtsakytiPanaikinti
  35. Užmarinavau lauksiu rytdienos, bet jau ir dabar nieko.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, šie agurkėliai labai skanūs jau po keletos valandų :)

      Panaikinti
  36. Labai dėkoju jums už puikų receptą. Tiesa, dėkoja ir mano mama. Tik pagamintos salotos gaunasi labai skanios. Gaminau pirmą kartą, nors receptą pernai vasarą buvau atsispausdinusi. Tik kažkaip neramu, ar gerai laikysis per žiemą. Tai biškį buvau nusigandus ir druskos įdėjau truputį daugiau. Stiklainius laikysim šaltai rūsyje. Dar stiklainių nebuvom atsidarę, nes turim šviežių agurkų.... Inga

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Inga, jei kyla abejonių dėl laikymosi, galite uždaryti pasterizuojant. Nekaitintus agurkų griežinėlius su marinatu sudėkite į sterilius stiklainius ir juos sustatykite į didelį puodą su vandeniu (vandens turėtų būti pripilta tiek, kad apsemtų stiklainius iki jų kakliuko). Pridenkite dangteliais ir puodą užkaiskite. Pakaitinkite arti virimo temperatūros apie 20 - 30 min ir greit užsukite steriliais dangteliais.
      Tačiau jei laikote vėsiame rūsyje, mano parašytu būdu užkonservuoti agurkėliai tikrai turi laikytis puikiai. Aš neturiu nei rūsio, nei šaltosios. Kartais ne visuomet pavyksta sutalpinti į šaldytuvą, bet iki šiol laikėsi puikiai :)
      Ačiū!

      Panaikinti
  37. Kiek yra 0.75 stiklinės???? Mažiau nei puse ar daugiau?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Juk jei 0,5 yra pusė, tai 0,75 bus daugiau nei pusė :)

      Panaikinti
  38. Ačiukas, taip ir maniau, ale sakau pasiklausiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  39. Prieš pora metų gaminau panašiai, tik nekaitinau. Dabar ieškosiu recepto. Skonis superinis. Jeigu esate taip dariusios, parašykite.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kaip ilgiau išlaikyti nekaitinant, vat čia tai jau klausimas :)

      Panaikinti
  40. o jei turiu sviezio cili, kiek man jo reiketu dedi?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiek, kiek aštriai mėgstate :) Sunku pasakyti, turėsit nuspręsti pats. O dar nežinia, kokio dydžio ir aštrumo tie jūsų čiliai. Toks klausimas jau buvo, paskaitykit, komentarai tam ir yra :)

      Panaikinti
  41. eina peklon kaip skanu!!!! geras receptas, dabar tik tokie agurkai karaliaus ant mano stalo, aciu!

    AtsakytiPanaikinti
  42. Tikrai puikus receptas, jau pernai pagal ji dariau, tik as sudejau i stiklainiukus nekaitinusi, dar prasluoksniavau pomidorais ir tada pakaitinau stiklainiukus vandens vonelej ir uzsukau. Laikesi puikiai. Tie pomidorai suteikia labai gera skoni. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai skani idėja su pomidorais, tikrai ačiū, kad pasidalijot :)

      Panaikinti
  43. Laba ydomu kada persluoksniavot su pomidorais ta pacia diena darant su marinatu ar sekancia diena juos sluoksniavot tiesiai i stiklainius. Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kai dedu pamarinuotus agurkus i stklainiukus tuomet ir prasluosniuoju pjaustytais pomidorais. ir atkaitinu.

      Panaikinti
  44. Norejau paklausti anoniskumo kada sluoksniavo pomidorus ar kaip agurkus uzpilat marinatu ar pries dedant i stiklainius.aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  45. Manyčiau, kad šviežios pomidorų skiltelės turėtų būti talpinamos su jau pamarinuotais, t.y., pastovėjusiais agurkais, antraip, pomidorai, gavę druskos ir marinato kartu su agurkais taps vandeningai ištižę :)

    AtsakytiPanaikinti
  46. padariau panasiai i jusu recepta,nedejau petrazoliu,bet cesnako vos ne 3 kartus daugiau,vis tiek skanumelis

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu! Česnako ir aš dedu nematuodama :) O petražolės, skaniai susmulkintos, prie šių agurkėlių labai tinka. Na, bet jei radot savąjį skonį, to ir pakanka :) Ačiū!

      Panaikinti
  47. o gal galima ir be cili pipiriuko?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, jei šalia policininko nėra, tai galima :0) Žinoma, kad galima, skonis nesikeičia, tik nebus aštrumo :)

      Panaikinti
  48. Ačiū labai už receptą. Skonis nuostabus! Tik norėjau pasiteirauti - ar skysčio stiklainiuose turi būti iki pat viršaus? Nes mums kažkodėl skysčio gavosi tik ~2/3 stiklainio...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, marinato reikia užpilti į stiklainius iki pat viršaus. Nežinau, kaip darote jūs, bet aš sutalpinu agurkus į stiklainį, o po to samteliu užpilu marinato, kurio tikrai pilnai pakanka visiems stiklainiams.. :)
      Smagu, kad patiko, ačiū už atsiliepimą!

      Panaikinti
    2. Ačiū už atsakymą :) viską darėm pagal receptą, bet agurkai, matyt, neišskyrė sulčių pakankamai...

      Panaikinti
  49. Labai dėkoju už receptą!Kaip tik pasimarinavau agurkėlius.Ryt bandysiu dėti į stiklainius:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir jums ačiū :) Tikiuosi gerai laikysis ir skaniai bus suvalgyti :)

      Panaikinti
  50. Labas vakaras, Aušra. O gal reiktų sakyti gili naktis... :) Komentuoju pirmą kartą, negaliu tiesiog tylėti. RECEPTAS NUOSTABUS!!! Ką tik po agurkų naikinimo operacijos :)) Ačiūūūūūūūūūūūūū!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man tikrai labai smagu, kad šie agurkai net naktį verčia iš lovos :0) Ačiū!

      Panaikinti
  51. ar tinka obuolių actas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei jums patinka obuolių acto skonis, tuomet tinka, nes man apskritai nelabai patinka šis actas. Tik jo stiprumas, berods, 6%, tuomet reiks jo daugiau. Ragaukite pagal skonį, kokio macnumo marinatas skaniausias jūsų gomuriui :)

      Panaikinti
  52. labas ausra.. o kiek mazdaug litru cia gaunasi tas marinatas.. noriu ismegiti bet nezinau kiek cia gausis..

    AtsakytiPanaikinti
  53. bet gavosi nelaime.. neturiu petrazoliu.. :) bet y didmiesty nevaziuosiu 20km y viena puse sakau gal ir kaip nors gausis kaskas ir be petrazoliu o sekanciam kartui tiktai uzsipirksiu..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinoma, kad dėl petražolių važiuoti taip toli nereikia, jei yra krapų ir česnakų, viskas tvarkoj, gausis puikūs agurkai. O iš šio recepte nurodyto produktų kiekio užtaisau maždaug šešis - septynis 0,7 l stiklainius agurkų :)

      Panaikinti
    2. hm.. praejo tikmkelios valandos o salotu po truputi jau mazeja.. tiesiog nuostabios salotos.. :) aciu uz receptuka..

      Panaikinti
  54. labai dekinga Jums uz puiku recepta, esu suzaveta. nors esu gana isranki maistui, bet sitas receptas tiesiog puikus. sekmes ir dar karta dekui!

    AtsakytiPanaikinti
  55. Receptas nuostabus. Keli stiklainiukai tiesiog ''dziuvo'' net ne pakaitinti. Aciu Jums:)

    AtsakytiPanaikinti
  56. jau du metus is eiles darau siuos agurkelius,tiesiog pasaka.... ilgai laikesi ir nekaitinti,siandien irgi pasidariau,tai negaliu atsitraukt :) aciu labai...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Laura :) Labai džiugu. Ir aš niekaip neišsiverčiu per žiemą be šitų griežinėlių. Parsinešiau iš turgaus visą tuntą agurkų, laukia smagaus darbelio :)

      Panaikinti
  57. Pasidariau visa partija... :) labai aciu uz recepta, tikrai labai skanus, tik padariau klaida- pridejau per daug cili pipiro malto- kazkaip uzsifiksavo, kad visa valg. sauksta reikia :) bet mes megstam kartais ir astriai pavalgyti, tai tikrai sueis :) tik klausimelis toks kvailokas... Agurkus dariau pirma karta, bijau, kad per mazai uzviriau. O kaip suprasti, jei ten kas negerai? nes agurkai mano lupti buvo, tai jie tokie baltoki ir buvo, tai ir nebesuprantu, ar ten kas negero vyksta, ar viskas taip kaip turi buti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šaukštas čili tikrai nemažai, nors jei darėt visus keturis kilogramus, gal atominiai nebus :) Šiaip, šie agurkėliai man laiko puikiai ir tikrai nekaitinu iki pat užvirimo, nes virti agurkai jau neskanūs. Jei kas ir atsitiks, tai pradės rūgti (nes jei pritrūko aukštos temperatūros, nebus žuvę visos nepageidaujamos bakterijos). Tuomet pūsis dangteliai arba nušaus. Visko kartais pasitaiko. Tokių jau nevalgykite. O jei su dangteliais viskas tvarkoj ir bet kada atidarius nematot nieko blogo (jokio pelėsio ar kitų nepageidaujamų svečių, kurių į stiklainius nekvietėt ir nedėjot), o kvapas ir skonis geras, tuomet viskas tvarkoj. Jei turite galimybę, laikykite vėsiai. Sėkmės!

      Panaikinti
  58. na po nakties bijau,kad kazkas nepavyko-paragavau-tai nieko tokio,del ko galeciau zavetis-lyg ir druskos mazoka ir rugsteles nesijaucia tik cili..:( gal pakaitinus kas ir pasikeis,bet dabar tai nerimas ima,kad busiu sugadinus produktus.. :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaitinimas stebuklų tikrai nepadarys, o jei per neatidumą padauginot čili, jie užgožia kitus priedus, nors pagal receptą tikrai netrūksta nei sūrumo, nei rūgšties :) Bet jei jūsų skoniui trūksta, visuomet galima pridėti, tik vat, ko per daug, jau neišimsi :) O žavėtis neprivaloma :)

      Panaikinti
  59. Sveika, mieloji Aušra. Pernai atradau jūsų receptą ir pasidariau šių puikių salotų...Laaaabai patiko visiems šeimos nariams, mano draugėms ir kaimynėms... Šiemet vėl susiruošiau gaminti. Dėkui už šį nuostabų receptuką. Dar norėčiau pasidžiaugti pačia recepto užrašymo linksma gaida ir puikiais gamintojų atsiliepimais. Dėkui. Sveikatos ir stiprybės Jums.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai dėkoju už nuoširdumą ir šiltus žodžius, džiaugiuosi, kad agurkėliai patiko ne tik jums :) Sėkmės ir gražių dienų!

      Panaikinti
  60. Nu po galais.... :) sugundėte ir mane. Gyvenime nieko nesu vakavusi, bet kaip matau iš komentarų - tai ne kliūtis. Gavau iš uošvienės arklinių agurkų, tiksliau išgelbėjau iš komposto dėžės, tai gaminsiu salotas. Laikykit špygas! :D :D

    AtsakytiPanaikinti
  61. Tai va, ką tik užpyliau. Kaip visiškos neišmanėlės pastebėjimas - marinato gaunasi iš ties LABAI mažai. Reikėjo staigiai improvizuoti ir ieškoti su kuo sugrūsti tuos agurkus (buvau tik samtį pasiruošusi), kad jų daugiau tilptų į stiklainį ir taip užtektų marinato. Reikės mamos gal klausti ar tiesiog kitą kartą nepagailėti ir daugiau to skystimo pasidaryti, nes verkti dėl kiekvieno lašelio - nesąmonė. O tai, kiek skaičiau, ne vien man taip nutiko. Agurkų gavosi 5 litrai. Biškelį persistengiau ir gavosi atominiai :D Na bent vyrui paguoda bus, nes baisiai mėgsta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir aš pasidariau, net per du kartus, tik marinato man kažkaip visuomet užtenka. Agurkų į stiklainius negrūdu, sudedu laisvai ir skystimėlio pakanka kaip tik, nei per daug, nei per mažai. Tai priklauso, matyt, nuo agurkų rūšies arba jų peraugimo (nors tuo tesiguodė tik viena skaitytoja:)Paprastai per naktį pastovėję puode agurkai pakankamai prileidžia savo sulčių (man jie panyra po skysčiu), jei jie tikrai buvo ką tik nuskinti. Nemanau, kad čia didelė problema, paskutiniam stiklainiui, jei pritrūksta, marinatą galima atskiesti karštu virintu vandeniu :)

      Panaikinti
    2. :) pagaliau paragavom vieną stiklainiuką (tas, kur marinato pritrūko), tai tikrai skanūs. :) Ačiū už receptuką, vėl būtinai darysiu, tik vandenuko gal daugiau pilsiu. Gal tie agurkai nesultingi, ar kas. :) Šiandien vėl važiuojam į sodą ir vėl gaminsiu, tik nežinau kur reiks laikyti viską, nes šaldytuve - be šansų.
      Ačiū, Aušra, dar kartą! :)

      Panaikinti
    3. Smagu girdėti, ačiū, kad dalinatės patirtimi :) Aš savuosius laikau sandėliuke kambario temperatūroj, laiko puikiai :) Sėkmės!

      Panaikinti
  62. Sveikos. Dariau siuos agurkelius pernai. Nekaitinau, sudejau i stiklainiukus ir sukisau i saldytuva.Saldytuve pralaikiau visa vasara ir tik kai jau atsalo gerai rusys, sunesiau i ji. Issilaike kuo puikiausiai. Viena uzsilikui pasislepusi stiklainiuka atidariau geguzes menesi-skanus, traskus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geras! Bėda tik tame, kad šaldytuve nuolat trūksta vietos, o ir vėsus rūsys nepamaišytų :) O šiai jei žmonės išlaiko šulinio vandeniu užpiltus agurkus, tikiu, kad laikosi ir tokie. Įdomu būtų paragauti...

      Panaikinti
  63. o man vienam stiklainiui pritruko marinato..:( para pastovejo,bet agurkai nebuvo apsemti marinatu,siandien dariau is nedideliu agurku,ziuresiu kas ryt gausi...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tuomet reikėjo šiek tiek padidinti skysčių kiekį pjaustant kitus. Dėl visa ko, jei tai kelia problemų :) Šis receptas geras tuo, kad marinato skonį galima reguliuoti pagal save. Įpilkite puodeliu vandens daugiau, o kitą dieną paragaukite ir pagal nuotaiką pagardinkite rūgštimi, druska ar cukrumi :) O gal nieko neprireiks...

      Panaikinti
  64. niu nezinau, siandien apie 10val ryta jau buvau padariusi(t.y. agurkus sudejau ir prieskonius) pastovejo pora valandu ir ziu ten jau skyscio daugeja.:) o kaip skanu:))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Panašu, kad priklausomai nuo agurkėlių sultingumo, marinato gali ir pritrūkti, todėl niekas gi neuždraus bent ketvirtadaliu padidinti vandens, acto, cukraus ir druskos kiekio. Nors, jei marinato būtų per daug, vis vien būtų blogai :) O kad skanūs, tai džiaugiuosi, Regina :) Linkiu, kad sulauktų žiemos :)

      Panaikinti
  65. Aciuka Ausra, jau pastaciau ir ziuresim:)))) tikiuos issilaikys, lb skanus, man lb patinka, ir anytai:)

    AtsakytiPanaikinti
  66. Labas vakaras Aušryte,labai ačiū už nuostabų receptuką.Pirmą kartą tokių užauginau agurkų ,kad reikėjo ieškoti recepto .Tikrai labai puikus,ir labai ,labai skanūs agurkai.Su pagarba Petrutė.Linkiu jums sėkmės.

    AtsakytiPanaikinti
  67. Labai gaila, bet nei man, nei mano vyrui nepatiko - marinatas beskonis ir aliejus labai jaučiasi :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai reikejo isideti skonio, jei su sitiek prieskoniu jo nejutote ir nepilti aliejaus, jei nenorejot jo jausti...

      Panaikinti
    2. Ir man gaila, bet ką padarysi, belieka palinkėti surasti savo skonį :)

      Panaikinti
  68. Jau trecius metus gaminu agurkus pagal si Jusu recepta - labai labai! ir kiekvienais metais jo neuzsirasau, na bet uztat vis apsilankau puslapyje..:) ACIU

    AtsakytiPanaikinti
  69. Jau antrai žiemai užmarinavau :) bet šįkar puse dariau su aitriąja paprika, o puse be. Pernai visus su aitriąja paprika, tai tokie aštroki gavos, tačiau visi gyrė, ypač vyrai :) Ačiū už receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už įspūdžius, džiaugiuosi, kad įtiko :) Pipiriukų galima dėti tik vos vos, kad labai nesikandžiotų, bet suteiktų cinkelio :)

      Panaikinti
  70. Sveiki, jau penktą partiją šią vasarą "pastačiau". Gražiai rūsyje laukia žiemos. Kaskart šalia didžiojo ruošinio, 2 litrų stiklainį suruošiu greitam valgymui, kad iš žiemos atsargų ruošinys ženkliai nemažėtų:) Dėkui už receptą!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oho, tai matyt, agurkų gerai užderėjo :) Greitasis valgymas man pats skaniausias, nors gardžiausi man šie agurkai kitą dieną po supjaustymo, kai reikia stiklainin slėpti :) Ačiū, kad grįžot pasidalinti, skanių agurkėlių!

      Panaikinti
  71. Sveiki,sakykit krapai visi ar tik šakelės, iš nuotraukos atrodo, kad su žiedais?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tinka viskas, ką turėjau, tą ir naudojau, juk vis vien krapai :)

      Panaikinti
  72. Bandysim. Agurkai griežinėliais dar nebandyti mūsų namuose. Bet manau bus skanu ir prigis šis receptas.

    AtsakytiPanaikinti
  73. Dariau praeitais metais ir galvoju kaip reiktu rast siais metais si recepta ir radau!!!! :)) darysiu vel tikrai! Paprastas, greitas ir patogus. Viena vakara susiruosi....kita patalpini i stiklainiukus ir ziemai!:)) meginsiu manau ir as su patisonais, nes ju pilna darze....

    AtsakytiPanaikinti
  74. Noriu paklausti o per nakti laikyti saldytuve ar siltai kambary?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš laikau kambario temperatūroje, tik kai taip karšta, galima laikyti trumpiau.

      Panaikinti
  75. Neturiu svieziu krapu. Turiu tik saldytu is saldiklio. Kazin ar tinka? Ar nesugadins visko?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, šaldyti krapai tikrai puikiai tinka ir nieko neturėtų sugadinti :)

      Panaikinti
  76. Labą dieną, prisikaičiau komentarų, seilė nutįso ;) Įdomu, ar ilgieji šiltnaminiai salotiniai agurkai "neiššaudytų" taip sudėti, kaip jūs manote?

    AtsakytiPanaikinti
  77. Sveiki ieškojau recepto pjaustytiem agurkam ir uzkliuvau už jūsų atrodo paprastas receptas kadangi pirmą kart bandysiu marinuoti pasirinkau jūsų receptą tikiuosi pavyks

    AtsakytiPanaikinti
  78. Ir aš pirmą kartą bandysiu tokiu būdu marinuoti. Man patinka, kuo paprasčiau - tuo geriau. :)Kadangi agurkai mano mėgstamiausia daržovė, tai labai aktualu tokie receptai.:)

    AtsakytiPanaikinti
  79. Ir aš pirmą kartą bandysiu tokiu būdu marinuoti. Man patinka, kuo paprasčiau - tuo geriau. :)Kadangi agurkai mano mėgstamiausia daržovė, tai labai aktualu tokie receptai.:)

    AtsakytiPanaikinti
  80. Ar galima taip marinuoti cukinijas? Gal kazkas bandėt?

    AtsakytiPanaikinti
  81. As maisiau agurkus su cukinijomis-man tai labai patiko.

    AtsakytiPanaikinti
  82. Aš užmarinavau ilgus iš IKI agurkus, na rytoj bus aišku, ar skanu, bet jau šiandien paragavus liuks. Sako, kad tie ilgieji netinka marinavimui nei rauginimui, tai pažiūrėsim. Ačiū už receptą, labai patinka man jis

    AtsakytiPanaikinti
  83. Sveika, Aušra. Labai apsidžiaugiau po 6 metų vėl suradus šį nuostabų receptą. Šiandien nusipirkau iš kaimo agurkų, ryt gaminsiu. Skonis superinis. Nesupykit, nusikopijavau ir prisidėjau prie savo receptų, kad jo daugiau nepamesčiau. Agurkėliai mano jaunučiai, 10 cm ilgio, bet darysiu pagal šį receptą, nes labai skanu, gerai laikosi ir tokiu būdu daugiau agurkų telpa.
    Labai Jums dėkinga Aldona iš Klaipėdos

    AtsakytiPanaikinti
  84. sveiki visiems. Kaip prdedanti semininke , darysiu sias salotas, Tiek geru atsiliepimu paskaiciau , aciu.

    Agurku kai visuomet uzaugo labai daug, megstam juos.

    AtsakytiPanaikinti
  85. Sveiki, puikus receptas, darom pagal jus jau nuo 2012 metų.

    AtsakytiPanaikinti