2010 m. spalio 22 d., penktadienis

GILIŲ KAVA

Mėgstu tikrą kavą, ypač rytais. Stiprią. Ir ne bet kokią. Kartais kai kas  atneša man jos į lovą, dažniausiai sekmadienio rytais. Bet nevadinu savęs "kafemane". Rudenį ir žiemą daugiau geriam žolių arbatas, o pastaruosius du  ar tris metus ir gilių kavą. Ji man primena vaikystę ir močiutę, su kuria praleisdavau daug laiko ir kurios prisiminimas man labai brangus. Tuomet gerdavom ne tik gilių, bet ir miežinę su cikorija. Dar morkų. Ir gilių ir morkų kavos skonį gerai prisimenu, bet vat cikorijos su miežiais atsiminti nenoriu, neskani. Nors jei kas pavaišintų, šiandien paragauti norėčiau. Kaip apibūdinti gilių kavos skonį, net nežinau. Tikros kavos, žinoma, gėrimas neturi priminti ir neprimena. Pieniškas, gal kažkiek riešutinis, kažkiek karamelinis, turputį miško, bet geras, teisingai rudeniškas ypač su kokiu nors biskvitiniu pyragu....

Ačiū gerai žinomam saldainių fabrikui, kuris pradėjęs gaminti gilių kavą, priminė seniai pamirštą gėrį. Ir kad senuose užrašuose tūno močiutės receptas, reikalaujantis namažai pastangų. O dar reikėjo pasukti galvas, kur surasti gerų ąžuolų....


Šiemet gilės kaip niekad stambios ir sveikos. Matyt, praeita šalta žiema išnaikino kenkėjus, o karšta vasara subrandino sveikus vaisius. Bent jau pajūrio miškuose. Pernai per du kartus neprisirinkau tiek, kiek šiemet per vieną kartą...

Taigi, receptas tiems, kurie mėgsta po miškus šmirinėti, visokius niekalus į maišą dėti, virtuvėj terliotis ir gūdžiais vakarais mėgautis karštu pienišku gėrimu, dvelkiančiu ąžuolo stiprybe ...

Surinktas giles paskleidžiu skardon ir padžiovinu. Galima palaikyti keletą dienų, kol visos dailiai vienodai paruduoja. Svarbu nelaikyti vėsiai ir per ilgai, nes ims pelyti.


Perrenku, išrenku per mažas, negražias ar įtrūkusias, jei tokių papuolė. Nuimu kepurėles, kurių neišmetu, nes labai dailiai atrodo kaktusų ar kitokių augalų vazonėliuose. Tiesiog paskleidžiu vazono paviršiuje, atrodo dekoratyviai, paįvairina ir ilgai nesutrūnyja.


Pačias giles plaktuku mėsai mušti perskeliu ir išimu branduolius. Užsiėmimas ilgas ir nuobodus, bet ai, įsijungiu kokią nors laidą per TV ir bumpsiu visiems ant nervų... Nieko baisaus, jei gilių branduoliai skyla, nebūtina, kad liktų sveiki. Svarbu nepalikti kirminiuotų ar kitokių negražių.

Išlukštentų gilių branduolius užpilu riebesniu pienu, kad apsemtų ir palieku šaldytuve vienai ar dviems paroms. Taip labiau ištraukiamas kartumas. Nereikėtų nustebti, kad  ir laikant šaldytuve dėl gilėse esančio kartumėlio pieną gali šiek tiek sutraukti. Svarbu, kad nesurūgtų pats pienas.


Išmirkus gilėms, pieną nupilu. Giles sudedu į puodą, užpilu šviežio pieno bei grietinėlės mišiniu (santykiu 1:1) ir užvirinu (gilės turi būti apsemtos). Verdu ant mažos kaitros apie valandą. Būtina vis pamaišyti, kad neprisviltų ir nugraibyti vis susidarančią plutą paviršiuje. Pienas suverda ir puodo turinys sutirštėja ir tai yra gerai. Jei būtų įmanoma viską daryti krosnyje, tai ir reiktų šutinti, kol  skysčio nelieka.
Likusį nuo virimo paruduvusį pieną nupilu, giles suverčiu į kiaurasamtį ir greit perplaunu vandeniu. Gerai nuvarvinu, šiek tiek pasmulkinu peiliu ir paskleidžiu ant popieriumi patiestos skardos, kur džiovinu, o vėliau skrudinu orkaitėje, įkaitintoje iki 60 - 70 laipsnių (orkaitės durelės turi būti pravertos). Tai užtrunka iki tol, kol gilių branduoliai visiškai išdžiūsta, sukietėja ir dailiai rudai paskrunda, maždaug valandą ar pusantros. Svarbu nesudeginti. Čia kaip ir su kavos pupelėmis - daugiau paskrudinsim, gilės bus tamsesnės ir šiek tiek aitresnis gėrimas, mažiau - šviesesnės ir švelnesnis gėrimas.
Paskrudintas giles sumalu kavamale, suberiu į stiklainiuką ir baigta! Galima išvirtas giles iš kart permalti mėsmale ir tik po to gautą masę džiovinti, o kavamale pamalti tik šiek tiek, kad liktų rupūs branduoliai, bet ne miltai. Aš malu kaip kavą, smulkiai.


Gėrimui vienam puodeliui į užvirusį vandenį beriu 2 šaukštelius gilių kavos ir pavirinu 2 - 3 minutes. Užpilu pienu ir grietinėle, dar minutę pavirinu. Labai tinka pagardinti maltu imbieru, gvazdikėliais, kardamonu ir pipirais. Tada gaunas toks rytietiško stiliaus gėrimas baciloms baidyti bei krūtinei šildyti... Iškošiu ir šiek tiek pasaldinu. Vandens, pieno ir grietinėlės santykis 1:1:1. Galima tik su pienu, tik pieno dalis turi būti didesnė. Patikėkit, su grietinėle skonis visiškai kitoks...

Šią kavą rekomenduojama laikyti ne ilgiau kaip metus, todėl daug prisidaryti nereikia, geriau kasmet rudenį pavaikščioti po mišką.
Sakoma, kad gilių kava labai tinka baikštiems, nusilpusiems po ligos žmonėms, ji gerina apetitą ir skatina kepenų darbą. Taigi, jei ko nors bijote, ar kokiom nors baimėm serga jūsų namiškiai, draugai ir kiti jums svarbūs žmonės, pavaišinkite juos gilių kava... :) Ir tai tikrai nėra gėrimas, skirtas tik tiems, kurie gyvena vien sveikuoliškai arba iš vis nevartoja įprastos kavos...


PAPILDYMAS 2011-11-04

Šis receptas sulaukė labai didelio populiarumo. Labai dėkoju už susidomėjimą ir džiaugiuosi, jei vadovaujantis šiuo receptu jums pavyko pasigaminti senoviško ir gardaus gėrimo. Remdamasi skaitytojų patarimais, savo patirtimi (negalėjau atsispirti šiųmetinių gilių derliaus gausai ir nepasigaminti gilių kavos) ir, svarbiausia, N. Marcinkevičienės knyga "Metai už stalo. Kalendorinių švenčių ir sezoniniai valgiai", 2009 m., kurioje surinkta daugybė receptų, atspindinčių lietuvišką virtuvę ir mitybos kultūros tradicijas, noriu pakoreguoti savo anksčiau aprašytą receptą:

surinktas giles lengviau išlukštensite, jei jas plonai paskleisite kepimo skardoj ir maždaug 10 - 15 min. padžiovinsite 70 - 80 laipsnių kaitros orkaitėje (gilių kevalėliai perskils pusiau, o ir tas, kurios neskilo, bus lengviau išlukštenti);

giles tikrai bus lengviau išlukštenti, jei jas rinksite spalio pabaigoje, kai ąžuolų vaisiai bus patys pilnai parudavę;

lukštenti peiliuku pradėkite nuo to galo, ant kurio puikavosi gilės kepurėlė;


gilių branduolius nebūtina mirkyti piene, pakaks tik išvirti;


išlukštentas giles reiktų vis pamaišant pavirti piene atidengtame puode apie 30 - 40 min., kol suminkštėja (jei reikia, vis papildant pieno);


išvirusias giles nusausinkite, paskrudinkite ir sumalkite arba:

ką tik išvirtas giles iš kart sumalkite mėsmale ir tuomet skrudinkite. Jei norisi intensyvesnio skonio, paskrudintas dar ir sumalkite...


Skanaus!

69 komentarai:

  1. Vau! Labai graziai aprasyta.
    Niekad nesu geros giliu kavos, bet mielai pasivaisinciau puodeliu. Sitiek darbo, meiles ir pastangu ideta, tai kaip ji neskani gali buti ♥

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Aguonėle, aš tikrai tave mielai pavaišinčiau... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ale tu isprotejusi ne maziau uz mane...Smagu kai tokiu zmoniu yra. As irgi visko prisigalvoju, bet giliu kavos dar nedariau. Babyte mano irgi darydavo tokius dalykus, gal ir geriau vaikysteje, bet skonio nepamenu. Labai daug joje pieno, kurio netoleruoju. Tai gal ir nedarysiu, nors pasiterlioti butu visai idomu.
    Smagu prisiminti vaikystes skonius. Babyte mane tampydavo po miskus zoliauti, gal todel ir as dabar rankioju visokias zoleles. Smagu ziemos vakarais gerti savo rinktas arbatas ir saldinti pieniu ar seivamedziu medumi(sirupu).
    Labai suprantu tave....

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū, Laurindre. Dažnai vaikystės skoniai būna susiję su babytėmis - močiutėmis. Ir tie prisiminimai tokios aukso vertės... ir taip norisi daug ką atkartoti, prisiminti... Todėl aš daug kam sakau, "mamos kuo daugiau laiko praleiskite su savo vaikais. Ir ne vien juos maitindamos, rengdamos ar auklėdamos... " :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. uj mano vyras ant rankų panešiotų, kad tik šitos kavos pagerti gautų :)
    mes šiaip kavos negeriam, bet va turi kažkokį prisiminimą iš Lietuvos apie gilių kavą... ir taip nostalgiškai vis ją prisimena...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai gražus įrašas! Nemažai kantrybės reikia tokiai kavai paruošti, bet užtat rezultatas koks! Man labai patinka gilių kava, tik kol kas tenkinuosi pirktine. Na, gal kada nors prisiruošiu ir pati pagaminti. Ir mintis apie gėlių vazonėlių puošybą labai graži :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. geras, net nezinojau jos 'valgomos' ;)
    Idomu, koks skonis....

    AtsakytiPanaikinti
  8. Asta, galim jums to gėrimo atsiųsti, bet tik jei tikrai labai labai norisi :0) Nostalgija yra labai svarbus dalykas...

    Ačiū, Citrinai ir bulvei (uch, koks geras vardas), tikrai kviečiu pabandyt pasidaryti pačiai, apsirūpintum visai žiemai...

    Dalija, pačias giles labai mėgsta šernai, o virtų piene ir maltų gilių kavą lietuviai gerdavo nuo laabai senų laikų. Sakoma, kad pokario metu jos ypač daug išgerdavo. Skonis geras :) O šiaip, kavą gamina net iš mūsuose augančių kaštonų vaisių...

    AtsakytiPanaikinti
  9. As ragavau giliu kavos (teko mokytis kolegijoje, kurioje gamindavom ta giliu kava sveciams padovanoti, tai leido ir mums pasiimti po truputi, bet nebutume studentai jei nebutume pasieme tikrai daugiau) :) Man tai labai patiko. Skonis tikrai labai labai geras jei darai pagal recepta :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nežinomasis, ir man šis gėrimas labai skanus. Mėgstu šią kavą ypač žiemą ir su grietinėle... Kitokio recepto nelabai ir esu girdėjus - mačius, nemirkius, nevirinus piene, karti kava garantuota.
    Ačiū, už atsiliepimą!

    AtsakytiPanaikinti
  11. kaip skaniai atrodo skrudintos gilės prieš malimą, kaip kokie riešutai :)
    Mes kai buvome kaime gilių kavą virė iš nemaltų giliukų, nes pamenu puode tikrai plaukiojo giliukai.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Aš pati nusipirkau"Rūtos"gamybos, laaabai skani, bet pačios palangė nuklota giliukais, tai jau dabar puslius gaminti, ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Galima virti ir iš nesmulkintų gilių arba grubiai pasmulkintų. Iš maltų - intensyvesnis skonis.. :)

    Taip, "Rūtos" fabriko gilių kava tikrai skani. Ir nepigi. Linkiu skanios savos! :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. prisirinkom giliuku ir tikrai gaminsimes giliu kava tikrai bus skanu

    AtsakytiPanaikinti
  15. Beliko tik paskrudinti ir susimalti, bet aromatas jau dabar pasakiškas - karamelinis toks. Visą kibirą su vyru prisirinkom, tai užteks ne tik sau, bet ir dovanoms tos kavutės. Be galo ačiū už tokį nuostabų receptą, apipinta šiluma...

    AtsakytiPanaikinti
  16. Džiugu! Tik skrudindami nepersistenkite, čia svarbiausia akimirka :) Kitaip bus karti ir neskani..

    AtsakytiPanaikinti
  17. Sveiki, Ausra,
    pasidariau giliu kavos pagal Jusu recepta, tik viriau piene be grietineles. Dalinai isdziovinus sumaliau viska kombaine ir "dadziovinau", o po to dar paskrudinau. Kava gavosi NUOSTABI :) Aromatas fantastiskas, skonis puikus. Uzkreciau sia liga visas seimos moteris :) Kadangi giliu visus metus neprisirinksi, tai prisirinkome dar papildomai po kibireli, pasidesim (juk negenda) ir jei pritruksim kavos, vel pasigaminsim. Labai didelis aciu !!!!! Beje, radau internete dar ir morku kavos recepta, reikes ir ji isbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. P.S. dar norejau pridurti, kad sviezias giles pakaitinus orkaiteje, dalis ju susprogineja kaip pistacijos. Tada labai lengvai issilupa. Kita dalis irgi puikiai issilukstena paspaudus pirstais, nes kevalas sprogsta ir branduolys labai lengvai issiima. Buciau zinojus, nebuciau tiek vargus :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Labai džiugu žinoti! Ačiū, kad pasidalinote, tik norėjau perspėti, kad surinktų gilių ilgai nelaikytumėt. Deja, jos genda. Jei ilgai nieko nedarysit, branduoliai pajuoduos, sudžius ir iš jų nieko nebepagaminsite. Geriau iš kart pasidarykite kavos. Pačius miltelius ar smulkintas giles kavai nerekomenduojama laikyti ilgiau nei metus ir geriausia stikliniuose indeliuose.
    O dėl išlukštenimo gera idėja! Ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Nika
    Ausra, buvote teisi,
    apsiziuziurejusi pamaciau, kad sukirmys tos mano giles, jei nieko nedarysiu. Todel vel pakepinau kol susproginejo, sumaliau kombaine ir dziovindama skrudinu dabar be jokiu mirkymu ir virimu. Sesuo sake, kad daresi kava butent taip ir gavosi labai skanu. O ir maisto medziagu daugiau lieka. Deja, nespejau jos kavos paragauti, greiciau maniske paskrus. Ziuresim, kas gausis. Visi namai kvepia gilemis - nuostabu :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Anadien atsiminiau jog mociute darydavo toki gerima is giliu, tik beda, receptuko nezinojau. Aciu super galiu turinciai google'i ir Ausrai. Dabar vel galesiu prisimint vaikystes skoni :) Labai graziai aprasyta, malonu skaityt.

    AtsakytiPanaikinti
  22. Nika, kai paragausit, pasakykit, kaip gavosi, nes š nemirkytų taip skanu neturėtų būti. Daugiau karčių ir sutraukiančių medžiagų. Mirkydavo net senoliai, maatyt, žinojo, ką daro.. :)

    Rolandai, ačiū, smagaus gaminimo :)

    AtsakytiPanaikinti
  23. Labas vakaras. Pasigaminau ir aš pagaliau tos kavos ilgai lauktos. Daug darbo reikalavo :) Bet nenusivyliau rezultatu :) Skonis primena karamelę. Tiesa pirmąjį puoduką dabar geriu, tik gaila per mažai koncentruotą pasidariau tai tas malonus skonis vos jaučiasi, vos permuša pieno skonį :)

    AtsakytiPanaikinti
  24. Ačiū, Saule, man labai smagu skaityti :) O dėl gėrimo stiprumo, tai aš taip pat maltų gilių dedu negailint, pasidarau stipresnės. Džiugu, kad pavyko, skanios žiemos su gardžia miško kava!

    AtsakytiPanaikinti
  25. LABAI IDOMU REIKĖTU PABANDYTI

    AtsakytiPanaikinti
  26. Labai įdomu būtų sužinoti, kaip pavyko.. :0)

    AtsakytiPanaikinti
  27. Nika

    Aušra, kaip nekeista, gavosi puikiai. Lyginant abu variantus, tai piene mirkyta/virta šiek tiek saldesnio kvapo, tokia lyg karamelės aromatu dvelkianti. O skrudintas variantas irgi puikaus kvapo ir skonio. Kartumo nera. Turbūt ir nuo gilių daug kas priklauso. Mūsų šeimoj bepienis variantas todėl ir atsirado, kad ragavom pakepintas giles ir stebėjomės kad nekarčios. Kitais metais turbūt eisiu greituoju keliu, juolab ir maisto medžiagų daugiau lieka. Bet Aušra, labai didelis ačiū už receptą ir idėją. Labai džiaugiuosi gilių kavą atradus :)

    AtsakytiPanaikinti
  28. Nika, ačiū už atsiliepimą. Tikrai įdomu. Ir aš manau, jog tikrai galima bandyti gilių nevirinti ir kartumas priklauso nuo pačių gilių, tik kodėl nežinau, nes vienas giles galima kramtyti, o nuo kitų taip sutraukia kartumas, kad apsakyti sunku... Manau, išlukštentas būtų galima pabandyti parą pamirkyti piene, o po to paskrudinti ir sumalti. Be virimo. Smagu, kad patiko ir dėkoju dar kartą!

    Beje, šiemet labai gausus gilių derlius. Savaitgalį vaikščiojau po mišką, kuriame beveik kasmet gilių reikdavo ieškoti. Šiemet jų tiek daug ir tokios sveikos, didelės bei dailios, kad nesusilaikiau neprisirinkus, nors neketinau..
    Tad, jei kas nors dvejoja ir norėtų pabandyti, tikrai kviečiu suskubti miškan, dabar pats laikas!

    AtsakytiPanaikinti
  29. Labai ačiū už gera recepta,buvo labai skanu...

    AtsakytiPanaikinti
  30. aciu uz receptuka, begu rinkti giliu

    AtsakytiPanaikinti
  31. Pabandziau Jūsų receptą ir labai patiko:) Na palyginimui nusipirkau UAB "Rūtos" gamintos gilių kavos, kad sulyginčiau skonius. Atlikau bandyma darydamas kavos puodely iš savo kavos ir pirktinės (viską dariau vienodai(santykis vandens, pieno ir grietinėlės 1:1:1, ir pagal tą patį receptą) Pirktinės kavos skonis- buvo rūgštus(nors ir cukraus nepagailėjau, spalva tamsi. Naminė kavos skonis- švelnus, panašus į kakavos(bet su savitu giliu aromatu) , spalva šviesi. Degustavome su namiškiais ir nusprendėme jog namuose gaminta kava tikrai yra skanesnė už pirktinę. Nors dar bandžiau padaryti pagal UAB"Rūtos" siūlomą receptą, bet vistiek ji yra rūgštoka.Naminė kava skanesnė už pirktinę net kai isverdi su vandeniu ir paskanini tik 10 g. grietinėlės.
    :)

    AtsakytiPanaikinti
  32. Oi, labai ačiū už išsamų palyginimą, tikrai džiaugiuosi, kad patiko! Pirktinę ir aš gerdavau, nebuvo visai prasta, bet tikrai kitokia, nei namie gaminta. Iš kur tas rūgštumas, sunku pasakyti, bet tamsumas dėl ilgesnio skrudinimo. Aš mirkytas ir apvirtas giles skrudinu iki tol, kol išdžiūva, nebelieka drėgmės, kad galėčiau sumalti. Bet galima skrudinti ilgiau, kol gilės patamsės, tuomet ir skonis bus aitresnis. Manau, kad fabrike skrudina aukštoj temperatūroj, pramoniniam pečiuj, todėl taip ir gaunasi. Ir dar, maltas giles reiktų suvartoti per sezoną, t.y., nelaikyti ilgiau, kaip iki sekančio rudens. Praranda aromatą ir skonį...
    Bet kuriuo atveju, dar kartą labai ačiū, kad dalinatės patirtimi!

    AtsakytiPanaikinti
  33. pasirinkau giliu litrą reikės išbandyti

    AtsakytiPanaikinti
  34. jau mano giles baigia isdziuti

    AtsakytiPanaikinti
  35. Ačiū,Ausrra.Viskas puiku...

    AtsakytiPanaikinti
  36. Giles reikia rinkti dabar, kai jos jau natūraliai parudavusios, todėl jų džiovinti jau nebereikia. Aštriu peiliu kiekvieną gilę perpjauti per pusę (pradėti nuo nuo galiuko,o ne nuo ten, kur buvo kepurėlė. Užkišus peilį už kevalo krašto nesunku branduolį išimti. nesvarbu pataikyti, kad skiltelės liktų sveikos. Jei turite kantrybės, galite nuskusti plėvelę, nes kartumas būna tik nuo jos. Tada gilės sunerčiamos į pieną ir verdamos apie pusvalandį, o po to išgriebiamos kiaurasamčiu ir tuoj pat malamos mėsmale per tankų sietelį. Malinys paskleidžiamos ant sausos skardos (1-2 cm storio) ir džiovinamos 1-2 valandas orkaitėje vis pamaišant (viršutinę skardą visiškai iki galo neįkišus, kad durelės neužsidarytų per 4-5 cm). Norintiems intensyvesnio skonio galima išdžiūvusias dar šiek tiek pamalti (geriau ne su kavamale, bet elektriniu blenderiu). Skanaus.

    AtsakytiPanaikinti
  37. Steponai, labai ačiū už aiškų ir konkretų receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  38. Šį rudenį keliaudama po Žemaitijos užkampiausius kampus atsidūriau po ąžuolu, nuo kurio saulės atokaitoje pupsėjo žemėn gilės. Apsidžiaugiau, jog tai buvo toli nuo kelių ir visokių agrokultūrų. Prisirinkau nemažai - kiek tilpo. Namie lukštenimas vyko dviese iki pūslių ant pirštų, bet atkaklumas davė vaisių - gilių branduolias pripildėme 5 litrų puodą. Baisiai gražiai atrodė tos sodrios, ramios spalvos...
    Viriau piene su vandeniu per pusę. Išsigandau kai pabaigoj tą pieną sutraukė, bet nusunkusi perploviau vandeniu kiekvieną gilę, kad neliktų luobelių ir pieno tirščių. Tada susmulkinau su
    daržovių smulkintuvu ir išdžiovinau. Gavosi nevienodo smulkumo gabalėliai, tai aš juos persijojau per koštuvą ir gavau 2 rūšių kavos - smulkios ir rupios. Paskrudinau atskirai. Dabar turiu apie pusantro kg gilių kavos, be galo patenkinta. Maišau su cikorija, arba vieną, arba su medum, arba su imbieru, arba arba... Na tokia tikrai naminė, jauki, patikima, riešutinė, šokoladinė, kvepianti natūralia gamta. Štai ir pasigyriau šį ankstų rytą... Sėkmės visiems šią dieną, šioj sąvaitėj ir šiais metais. -Giedrė

    AtsakytiPanaikinti
  39. Labai gražus, net romantiškas "pasigyrimas", Giedre. O giliukų kavos apibūdinimas apskritai neapsakomas :) Labai ačiū už tokį gražų ir ramų stabtelėjimą "gūsiuose" :)

    AtsakytiPanaikinti
  40. Dariau ir as giliu kava, bet dariau taip pirma islukstenau riesutus paskrudinau orkaitej sukraciau i puoda ir uzpyliau pienu palikau gal keliom valandom. Nupyliau piena uzpyliau puodeli grietineles ir puse puodelio pieno, nes tiek teturejau uzdejau virti, uzvire, sutirstejo, nuploviau ir dejau vel i orkaite, po to i blenderi sumaliau tik man gavos gan stambus miltukai, gali buti del to, kad visi riesutai buvo cieli ir nenukaisiau tos skureles kaip buna ant zemes riesutu, tai kita kart darysiu biski kitaip. Bet kava labai skani ir saldi gavos. Kita savaite darysiu antra karta dovanu Kaledom.

    AtsakytiPanaikinti
  41. Dar vienas klausimas, o tos lygios dalys kavai virti 1:1:1 tai vienas puodukas vandens, vienas puodukas pieno ir vienas puodukas grietineles? ar kaip?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiaugiuosi, kad jums pavyko ir, svarbiausia, patiko :) Aš darau pagal pakoreguotą receptą, padžiovinu orkaitėje su kevalais, tuomet be vargo išlukštenu, ir išverdu piene. O tuomet skrudinu ir malu. Puikiai pavyksta :0) Improvizuoti nedraudžiama :) O su pieno - grietinėlės - vandens dalimis taip pat improvizuokite, kaip jums skaniausia. Kalbėdama apie lygias dalis, taip ir turėjau minty, kad visko po puodelį ar po puse. Tik dažniausiai aš gaminu stipresnį, sodresnį gėrimą, pvz., užvirinu du puodelius vandens, įberiu du - tris kupinus šaukštelius gilių kavos, keletą minučių pakaitinu ir šliukšteliu grynos grietinėlės (gal puse puoduko). Dar pakaitinu iki užvirimo ir iškošusi bėgu skanauti ar svečius vaišinti :) Galite užpilti grynu pienu, daug kas taip ir daro ar per pus pieno ir grietinėlės mišiniu, nes nors truputėlį įpylus grietinėlės, skonis nepalyginamai geresnis...

      Panaikinti
  42. Kaip malonu, kad radau tave, AuŠra. Dabar kaip tik lukštenu giles. Aš nuimu ir tą kevalą ir tą rudą užvalkalėlį nuskutu. Kažkur skaičiau, kad jame daugiausia kartumo. Tik jau vėlu, pieno neturiu, tai teks ryte virt. Gal nepakenks? Man labai skani gilių kava. Ir kaimynę vaišinu, o dabar ir obuolių pyragą galima išsikepti. Būkite sveikos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, mieloji Sraige, kad turi gerą užsiėmimą :0) Taigi, kad prieš lukštenant giles šiek tiek paskrudinus, lengviau nusiima ir ta ruda luobelė, esanti po kevalu. Gali būti, kad esi teisi dėl kartumo priežasties. Gal ir nieko, jei giliukus užpilsi pienu ryt ryte, bet ne vėliau, nes ilgiau pabuvę išlukštentos ruduoja, gali sugesti.
      Ir aš linkiu sveikatos, ir skanaus gėrimo prie sultingo obuolių pyrago :0)

      Panaikinti
  43. Labas rytas, mieloji Aušra. Pabudau, išsiviriau kavos, žvilgsniu per balkoną išlydėjau mokinukus į mokyklą, tame tarpe ir anūkes, ir suskubau į Tavo puslapį. Nudžiugau- Tu jau atsakei. Ačiū. Dieve, kokia Tu išradinga, darbšti, naginga. Kiek daug visko moki. Tu tikra šaunuolė. Man daugiau patinka mezgimas, domiuosi ir žolelėmis. Baltai Tau pavydžiu-šalia Tavęs jūra. O aš taip myliu jūrą, tik man iki jos 250 km. Bet kiekvieną vasarą Palangoje ilsimės 2-3 savaites. Užsiplepėjau. atleisk. Geros Tau dienelės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai jaukus komentaras. Gražių žodžių su kaupu, bet vis vien labai smagu. Ačiū!

      Panaikinti
  44. AČIŪ, AŠ TIK IŠMOKAU KAIP REIKIA GAMINTI, EISIU IR GAMINSIU, KAI PASIGAMINSIU DAR KARTĄ PADĖKOSIU

    AtsakytiPanaikinti
  45. ....perskaicius si irasa net pasirode, jog pajutau skoni burnoj sio nuostabaus gerimo...:)
    Uzaugau su sia kava (aciu mociutems ir mamai...), o dabar jau gal 20 metu nesu jos gerusi..., uzsimirso kazkaip, nieks nebegamina seimoj, matyt, "is mados isejo"...:))
    Bet... as taip noriu, taip pasiilgau giliu kavos! Gaminsiu, tikrai. Rytoj pat vaziuosiu i teviske prie simtamecio azuolo ir "prasysiu" giliu :), tikiuosi, jis bus man dosnus...;))
    Jurgita.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už šiltą komentarą :) Tikiuosi ąžuolas gilėmis apdovanojo :) Skanaus gėrimo!

      Panaikinti
  46. O zinot, sivakar jau skanauju kava :), vaisinu ja mama, dar iskepiau varskes keksa (taip pat pagal Jusu, Ausra, recepta) ir turim nuostabiai jauku vakara...
    Kava puiki, tikras vaikystes skonis!...:) Azuolas man savo turtu is tiesu nepagailejo, tad kavos pasidariau nemazai. Nors darbo reikia ideti ir procesas uztrunka, bet... Verta. Tikrai.
    Smagu, kad cia radau Jusu recepta. Aciu Jums, kad esate! ;)
    Jurgita.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Jurgita, labai smagu ir džiugu :)

      Panaikinti
  47. Mama dare. Aisku, siek tiek adaptavo pagal save, bet - nerealiai skanu :) Aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Migle :) Aš dariau paprastai, pamirkiau piene, o paskui tame pačiame išviriau, padžiovinau ir sumaliau :) Man labai skanu su trupučiu kardamonu :)

      Panaikinti
  48. Seniai noriu pasigaminti ir paragauti gilių kavos,bet niekur neradau tokio išsamaus paaiškinimo.Pernai buvau prisirinkusi gilių,bet taip ir nepasigaminau,o šiandien važiuosiu žiūrėti gal jau bus prikritusių ir prisirinksiu,būtinai pasiruošių šio skanėsto ir paragausiu,ir kitus pavaišinsiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gilių dar tikrai yra :) Ruduo nuostabus :) Linkiu pasigaminti ir kitus nustebinti :)

      Panaikinti
  49. cia geriausias puslapis kuri radau :)
    jau buvau pasidares kavos, bet skonis buvo nepakankamai intensyvus, gal todel kad viriau jas piene 1 valanda, dabar bandysiu virt 30 minuciu ir labiau paskrudint :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Karoli :) Virti reikia tik tiek, kad suminkštėtų. Aš verdu riebesniame "tikrame", kaimiškame piene, nukošiu ir džiovinu orkaitėje. Tik svarbu neperdžiovinti, tuomet sunkiau bus sumalti. Mums patinka šis gėrimas, verdu beveik piene, pradžioj užplikau šlakelyje vandens, tuomet pakaitinu ir įpilu daug pieno arba pieno su trupučiu grietinėlės. Pakaitinu ir psio :) Man skaniausia su ruduoju cukranendrių cukrumi :)

      Panaikinti
  50. Paragavus giliu kavos likau suzaveta su niekuo nesulyginamu jos nuostabiu skoniu.Todel nusprendziau pati pasidaryti pirma karta giliu kavos.Bet nusivyliau,nes gavosi labai karti.Piene nemirkinau,o is karto piene viriau.Ir pacios giles buvo kazkokios kitokios formos,nepailgos,o daugiau apvalios.Kas galetu buti netaip?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Būtent pienas ištraukia kartumą, o jūs surinkot ne įprasto, bet raudonojo ąžuolo giles, kurios yra kartesnės už paprastojo :) Šitas reikėjo pamirkyti piene, pieną nupilti, o virti šviežiame. Esu dariusi iš šitų ir mane apie jų kartumą įspėjo miškininkas :) Plikykite vien verdančiam piene ir dėkite nedaug :)

      Panaikinti
  51. Sveiki Aušra,kaip žinoti kada gilės jau paruoštos kavai, gerai bus išdžiuvusios,nes jas kai maišau tai man atrodo,kad jos vis dar drėgnos.Kiek laiko jas reikia džiovinti?Norisi,kad gerai išdžiūtų,nesupelytų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kol orkaitėje, taip ir atrodys, kad dar vis drėgnos. O kai ištrauksit ir pradžius, gali pasirodyti, kad perdžiūvo. Taps labai kietos ir bus sunku sumalti. Reikia džiovinti, kol paspaudus ar perlaužus nebebus labai minkšta. Nors... jei atrodo per minkšta, ištraukus iš orkaitės ir padžiovinus atviram ore, gali pasirodyti, kad pats tas. Turit žiūrėti pagal save, nes jei per daug padžiovinsite, bus ne tik per kietos, bet ir kartesnės. Šviesesnės ir neperdžiūvusios bus švelnesnio skonio :) Sunku nusakyti, turit pajausti pagal save :)

      Panaikinti