2010 m. spalio 12 d., antradienis

RUSIŠKA ŠIUPININĖ

Arba "solianka", jei rusiškai.

Tai tiršta, aštri ir labai skani sriuba. Solianka gali būti trijų rūšių: mėsos, žuvies ir grybų. Ši sriuba turėtų pasižymėti tokiomis savybėmis kaip rūgštu - aštru - sūru. Pagrindinės sudedamosios dalys - rauginti agurkai, alyvuogės, kaparėliai, citrina, marinuoti ar sūdyti grybai. Dedama daug prieskoninių žolių - petražolių, krapų, aštriųjų pipirų. Į mėsiškas šiupinines gali būti dedama įvairiausių rūkytų mėsos ar dešros gaminių. Žuvies sriubos gaminamos iš virtos, sūdytos ar rūkytos raudonos žuvies. Grybienės verdamos daugiausia iš baltųjų, t.y., gerųjų grybų... Bet kuriuo atveju, improvizacijoms ribų nėra.

Manoji solianka truputį kitokia. Sakyčiau, klaipėdietiška, nes prasidėjo menkių sezonas, o pajūrio pušynuose dominuoja ne baravykai, o šilbaravykiai. Taigi, tiršta, aštri ir labai gardi solianka su žuvimi ir grybais.


Reikia:
1 didesnės šviežios menkės;
0,5 l virtų, marinuotų arba sūdytų grybų;
2 šaukštų kaparėlių;
2 nedidelių morkų;
1 svogūno;
4 nedidelių bulvių;
3 mažų raugintų agurkų;
citrinos sulčių;
druskos, čili pipirų (šviežių, džiovintų ar sūdytų);
poros šaukštų tirštos pomodorų pastos (ar natūralaus pomidorų padažo);
aliejaus;
šviežių krapų.

Žuvį išdarinėti. File nuimti nuo kaulų, o iš odos, kaulų, uodegos, galvos ir kitų tinkamų vartojimui dalių išvirti žuvies sultinį (visą žuvies likusį gėrį užpilti maždaug litru vandens ir užvirinti, nugraibius putas, įmesti lauro lapą, pipirų ir virinti ant labai mažos kaitros apie valandą. Padruskinti ir iškošti).
Į puodą įpilti šlakelį aliejaus ir suberti smulkintą svogūną, riekelėmis pjaustytas morkas. Šiek tiek maišant pakepti. Ten pat suversti grybus ir dar šiek tiek pakepinti:


Pridėti pomidorų pastos (padažo) ir dar patroškinti. Supilti žuvies sultinį ir užvirinti. Sumetus kubeliais pjaustytas bulves pavirinti, kol suminkštės.
Menkės file supjaustyti gabalėliais ir sudėti į sriubą. Ten pat įdėti kaparėlių, čili pipirų pagal skonį bei pusriekelėmis supjaustytus raugintus agurkus. Dar šiek tiek pavirinti (apie 10 min.) ir nukelti puodą nuo kaitros. Pagal skonį įspausti citrinos sulčių (solianka turi būti su rūgštele), užbarstyti kapotų krapų.
Patiekti su citrinos girežinėliu ir balta duona.
Rojus tirštų ir sočių sriubų mėgėjams... :)

Idėja iš čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą