2010 m. rugsėjo 6 d., pirmadienis

DŽIOVINTI POMIDORAI

Oi, kaip aš varvinau seilę žiūrėdama į tai, kaip žmonės degina brangiai kainuojančią elektrą ir džiovina orkaitėse pomidorus. Et, galvoju, tiek to, bus tos elektros, nors mažą dalelę išsaugot teisingų pomidorų gal ir nieko... Blogiausia, kad iš dviejų kilogramų išeina vos keli mažučiai stiklainėliai skanėstų...


Ir geri gaunas, tikrai...
Nieko sudėtingo, aplink apsidairius, receptų nemaža, tad glaustai apie mano pomidorų džiovinimo įspūdžius:

Apie du kilogramus pomidorų supjausčiau ketvirčiais (dalis pomidorų slyvinių, pailgų, o dalis paprastų apvalių, bet labai miltingų. Žinoma slyviniai išdžūvo greičiau). Sėklų neišpjoviau, man jos netrukdo (be to, kas ten beliks iš to pomidoro?). Sudėjau popieriumi iškloton skardon, apibarsčiau rupia jūros druska ir kapotais šviežiais čiobreliais:


Tiek ir to darbo, pašoviau 70 laipsnių kaitros orkaitėn, kurios dureles palikau kiek pravertas ir pamiršau. Prisiminiau, kai namai pakvipo lyg ir žolelėmis, lyg ir karamelizuotais (?) pomidorais. Nežinau, kodėl, bet man kvepėjo taip. Viskas truko ilgokai, apie 7 - 8 valandas. Tiesa, orkaitės dureles būtina praverti, kad išeitų drėgmė. Man kažkoks niekadėjas jas netyčia užvėrė, tai pomidorai kaip mat ėmė prakaituoti.
Po viso ilgo proceso pasidarė liūdna pamačius, kas beliko ir skanių daržovių (o gal vaisių?):

 
Va je, galvoju, kad taip ir žmogus, pabuvęs pirty galėtų tiek sublogti... :) Tik vat, jei taip susitrauktų, gal būtų ir nelabai kas...
Taigi, džiūsnas (o jos turi likti lanksčios ir netrupėti) sukišau į stiklainiukus, įpjausčiau šviežio česnako skiltelių, pridėjau čiobrelių, pipirų grūdelių ir įmečiau šviežio čiliuko. Užpyliau karštu, bet ne verdančiu aliejumi ir užsukau. Ataušusius sudėjau į šaldytuvą. Nemanau, kad ilgam. Nors, turbūt, puikiausiai išsilaikytų per žiemą. Ir nuostabiai tiktų dovanoms...

23 komentarai:

  1. idealumas slypi paprastume - skanumas nerealus, dievinu dziovintus pomidorus!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sutinku. Atrodo, nieko stebuklingo, bet vai, pagalvojus seilė tįsta... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O man gėda prisipažint, bet nesu ragavusi džiovintų pomidorų (*gėdingai nuleidžiu akis apačion). Reikės, matyt, paaukot porą kilogramų šviežių dėl poros stiklainėlių džiovintų :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. koks sutapimas, aš irgi, irgi :D jau antrą dieną džiovinu tuos nenaudėlius :) dariau ir su sėklom ir be. tai tuos besėklius džiovinau 12 valandų (!) o su sėklom va ir antra diena jau (!!!!) (tiesa su nakties pertrauka)
    taviškiai atrodo vienodi, kaip kareivukai gražiai išsirikiavę. ar visi vienu metu išdžiuvo ar vis tikrinai?

    AtsakytiPanaikinti
  5. jatus vajetus, ir norėčiau, ir elektros gaila.
    Šią vasarą saulė buvo tokio kaitrumo, kad gal būtų išdžiovinus, bet laiku neįdarbinau...

    AtsakytiPanaikinti
  6. As jau irgi 4 mazucius indelius turiu...
    Dalia,Sauleje muses puola, todel pirmiausiai vistik reikia dziovinti orkaiteje, saleje nebent apdziuvusius laikyti. Nors kai karsciai buvo, pas mus dar nebuvo pomidoru, o dziovinti pirktinius nematau prasmes...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Juliana, pradžiai gali paragaut ir pirktinių. Nėr čia ko gėdytis, o gal nepatiks? Nepulk taip drastiškai iškart prie orkaitės :)

    Egidija, man pailgi (slyviniai) išdžiūvo greičiau nei apvalūs, mat pastarieji buvo "mėsingesni". O šiaip visus palikau su sėklom, man taip skaniau...

    Dalia, bus tos elektros, ne tiek dar prideginsim... Saulėj džiovinamus įsivaizduoju tik kaimo sąlygomis ir ant stogo, uždengtus kokiu plonu tinkleliu :) Ir, žinoma, pas mus gi, kaip sako Laurindrė, yra saulės - nėra pomidorų; yra pomidorų - lyja lietūs... :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. egidija, nepalik pomidoru per nakti, jie vel prisigeria dregmes, reikia dziovinti anksti ryte, kad vaakre jau butu galima marinuoti ;) na nebent labai karstos naktys tai gal maziau dregmes prisigers :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Neringa, nieko blogo, man taip pat teko nakčiai padaryti pertrauką ir pratęsti kitą dieną. Svarbu išjungus orkaitę padėklus išimti ir jokiu būdu nepalikti viduj, tada tikrai prisigers ten tūnančios drėgmės.

    AtsakytiPanaikinti
  10. dievinu.. tik dziovinti niekaip neprisiruosiu :) bet pries pora valandeliu kepiau orkaiteje karstus sumustinius du formine duona, sauleje dziovintais pomidorais ir fermentiniu suriu. priespiecius valgiau sauletame balkone ant gulto su knyga ir baltu vynu :))) fantastika!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Čia jau sakyčiau, kad per daug fantastiškai. Net pavydas suėmė! :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Vienas patarimas dziovinant pomidorus, gal pravers ir idomus bus;) pries dziovinant as juo sumetu i puoda, uzberiu druska (galima ir prieskoniais is karto) ir palaikau. tam kad dalis skyscio jau pries dziovinant pasisalintu, ir maziau reiktu elektros naudoti ;) skanaus

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutinku, druska varo skystį ir bus išmirkę sūrime. Bet kaip pomidorų skilteles tuomet prieš džiovinimą gerai nuvarvinti? Vis vien bus pilnos drėgmės.. Teks pabandyti, ačiū!

      Panaikinti
  13. O dar geriau, jei turit vaisių ir daržovių džiovyklę. Aš pomidorus pjaustau patogiau - per pusę, o tada riekelėmis apie 0,5cm. išdėlioju ant džiovyklės grotelių ir arba į džiovyklę dedu (tada skystis tiesiog į dugną nuvarva ir išpilu), arba nešu laukan ir džiovinu ant saulės. Ant saulės, beje, išdžiūna per tris dienas palaikant kokias 7-8val per dieną. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lauke galėčiau džiovinti nebent ant namo stogo :0) Bet vat džiovyklė tikrai geras sprendimas. Ačiū, jog dalijatės patirtimi!

      Panaikinti
  14. o ką gaminat su džiovintais pomidorais? Norėčiau kokių sumuštinukų užkandžiams, bet nlb įsivaizduoju su kuo jie tiktų. Gal pasidalintumėt receptukais? Ačiū :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, tokių pomidorų prisigaminu tik tiek, kad suvalgyčiau vienus, man gaila iš jų ką nors gaminti :) Mes tokius valgome prie sūrių, alyvuogių, užgerdami vynu. Arba paprastai, dedu ant svieste paskrudinto prancūziško batono riekelės, pateptos česnaku ir valgau užgerdama vynu :) Jei norisi ko nors daugiau, puikiai tiks konservuotas tunas ar džiovintas plonai atpjautas kumpio gabalėlis. Žmonės džiovintus pomidorus sutrina kartu su alyvuogėmis ir pagardinę druska, pipirais ir aliejumi gamina užtepą ant duonos ar skrebučių... :)

      Panaikinti
  15. Kol neturėjau vaisių džiovyklės taip pat džiovindavau orkaitėje, bet užtrukdavo daug ilgiau nei džiovyklėje. Aš sėklas visada išimu, nes jei iš jų verdi kokią sriubą, tai nelabai skanu, kai plaukioja tos sėklos (na bent mano šeima to nemėgsta). O šiaip aš šiuos pomidorus visada naudodavau į įvairius padažus, ant kepsnių, sriubose. Man jie kaip prieskonis tinka praktiškai į visus patiekalus. Bet dar niekada nebandžiau užpiltų aliejumi. Reikės šiemet pasidaryt :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, sutinku, džiovinti pomidorai tinka beveik visur, o su aliejumi, dar labiau :) Man tokie skaniausi :)

      Panaikinti
  16. Kazkur skaiciau, ir pati taip gaminau -pries uzpilant karstu aliejumi pomidorus trumpam panardinti i acto ir vandens misini, lygiom dalim, cesnako skilteles irgi. Tada pomidorai buna minkstesni. Uzpylus karstu aliejumi laikiau rusyje 4-5 menesius, puikiai issilaike. Man aliejus nuo dziovintu pomidoru labai skanus, daug kur tinka, toks kvapnus, specialiai pridedu nepilna stiklaini pomidoru ir uzpilu aliejum.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Elena, visiškai sutinku. Aš aliejų nuo šių pomidorų sunaudoju iki paskutinio lašo. O dėl mirkymo acte, aš to nedarau. Neperdžiovinu pomidorų, kad būtų kieti, tad ir mirkyti nėra reikalo :)

      Panaikinti
  17. Kiekvienais metais be išimčių mūsų namuose būna džiovinami pomidorai. :) Jau tapo vos ne, kaip tradicija mūsų šeimai.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Džiovinti pomidorai skanu su kiaušiniu virtu

    AtsakytiPanaikinti