2010 m. rugsėjo 10 d., penktadienis

ROJAUS OBUOLIUKAI

...sirupe.

Niekaip negalėjau atsispirti šitam grožiui. Labai norėčiau pasisodinti rojaus obelaitę. Būtent tokią, kuri rudeniop apsipila gausybe mažulyčių, skaisčiai raudonų rūgščių ir sultingų obuoliukų. Grožis neišpasakytas. Puikiai suprantu Ievą ir Adomą. Aš irgi būčiau neatsispyrus. Apsidžiaugiau kaip mažas vaikas, kai turguj aptikau senučiukę, prekiaujančią mažyčiais gražuoliukais. Ir dar papasakojo, kur gauti medį.
Tai va, kelias dienas įsivėliau į rojaus obuoliukų žaidimą. Turiu seną receptą, pagal kurį galima pasigaminti "cielų" obuoliukų sirupe. Kepiniams, mėsos kepsniams, kokteiliams papuošti. Ar šiaip suvalgyti. Liko ir kvapnaus raudono sirupo.



Reikia:
2 kg rojaus obuoliukų;
2 kg cukraus;
4 - 5 stiklinių vandens;
citrinos rūgšties.

Obuoliukus švariai nuploviau ir peiliu nugremžiau barzdeles (kotelius, kurie buvo, palikau):


Obuoliukus subadžiau mediniu pagaliuku. Tiesiog, paprastai dantų krapštuku daug kartų įvairiose vietose. Suverčiau į citrinos rūgštimi parūgštintą vandenį ir palikau kelioms minutėms (maždaug penkioms). Vėliau nupylus parūgštintą vandenį, užpyliau verdančiu, neilgam, minutei ar dviem. Tuomet iš kart perpyliau šaltu vandeniu. Kitaip tariant, blanširavau.
Iš cukraus ir vandens išviriau sirupą ir gerai pravėsusį užpyliau ant obuoliukų. Palikau parai.


Kitą dieną sirupą nupyliau ir vėl užvirinau. Kiek pavirinus, vėl užpyliau ant obuolių ir palikau dar parai. Smagus žaidimas...
Trečią dieną obuoliukus kartu su sirupu užvirinau (tik labai pamažu, iš lėto, kad nepradėtų staiga kunkuliuoti, nes obuoliukai subliukš ir susproginės) ir ant labai menkos kaitros pavirinau kokią valandą, kad taptų skaidrūs. Supilsčiau į sterilizuotus stiklainius ir užsukau. Likusį sirupą taip pat. Obuoliukai išbluko, užtat sirupas nusidažė vaiskiai raudona spalva ir įgavo gardų aromatą.



Kai kurie obuoliukai vis vien įtrūko, spėju, kad tą žaidimą nupilt - užpilt reikėjo kartoti daugiau kartų. Gal net užtaisyti saldesnį sirupą... :)

14 komentarų:

  1. Oi kaip gerai, jei pasisodinsi! Bent šiokia tokia garantija, kad nuo Lietuvos paviršiaus neišnyks, nes tikrai labai retai bepasitaiko.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Norėčiau pasisodinti, jei tik pavyks gauti, nes tikrai tai jau ne medis, o deficitas... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. as esu pasisodinus, siais metasi nurinkau 8kiklogramus obuoliuku :) tirai verta sodintis :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dariau viska pagal si recepta, bet man obuolkiukai suskilinejo ir pasidare kaip kose :(

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ir aš jau pasodinau, gavau dovanų :) Dar visai maža obelytė, bet skiepyta, visa raudonlapė ir obuoliukai šiek tiek didesni...

    Man suskilinėjo tik kai kurie obuoliukai. Stiklainiuką šitų dar ir dabar tebeturiu, išsilaikė puikūs ir sveiki. Kad obuoliukai nevirstų koše, labai svarbu kruopščiai juos subadyti. Ir galbūt reikėjo daugiau kartų užpilti - nupilti karštu sirupu. Beje, obuoliukai turėtų būti ne visai prisirpę, kietesni.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Rojaus obelyte- vienintele mano sodyboje graziai auganti. Pagal si recepta jau 2 metus konservuoju obuoliukus. ACIU uz recepta :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai smagu :) Lauksiu ir aš, kol manoji paūgės. man jos labai gražios.. :) Dėkui!

    AtsakytiPanaikinti
  8. sveika , kiek mokejai uz obyoliukus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai buvo prieš du metus, tikrai nepamenu, tik žinau, kad labai nebrangiai :)

      Panaikinti
  9. O kiek stiklainiukų litrų gavosi iš tiek obuoliukų?
    Labai noriu tokių pasidaryti :)
    Taip skaniai atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iveta, gaila, bet ir vėl tiksliai nepamenu. Žinau, kad liko sirupo, kuris buvo labai kvapnus ir porą stiklainėlių uždariau atskirai. O pačių obuoliukų nelabai daug, prašom nepykti, jei pabandžius išaiškės, kad buvau netiksli, bet apie du litrus, daugiausiai. Kiek pamenu, gaminimo eigoje buvo skilusių obuoliukų, kuriios suvalgėm ir nedėjom į stiklainius :0)

      Panaikinti
  10. Labai ačiū už receptą, pas mamą auga, ji norėjo išrauti, bet po šio recepto viskas pasikeitė! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, kaip gerai, bus išgelbėta dar viena ir taip mažai bemylima, bet graži obelis :) O aš nesulaukiu savosios, kol ūgtels..

      Panaikinti
  11. Turiu vešlų rojaus obuoliukų medį ,kiekvienais metais gausiai derantį(5-6 kibirai) violetinės spalvos vaisiais ir ksamet su skaudančia širdimi stebiu kaip gausus derlius pernoksta, pūna irbyra ant pievos nes neįstengiu jo suvartoti .jei atsirastų norinčių-mielai perleisčiau derlių mainais į porą stiklainių pagamintos produkcijos,nes man šie moteriški žaidimai per "sudėtingi".../sodo dieduks/

    AtsakytiPanaikinti