2011 m. birželio 21 d., antradienis

JOGURTINIS BRAŠKIŲ PYRAGAS...

... ir geltonų bijūnų žydėjimas.. :)


Pamažu įsiviešpatauja tikros ir kvepiančios braškės. Bet pačios kvapniausios pasaulyje uogos - žemuogės, jau prie pabaigos. Vakar svečiavausi pas draugus žemuogių miškelyje. Ištisi kilimai. Ne, ne kilimai, o jūra raudonų uogelių. Kuo giliau tarp smilgų, jonažolių ir rasakilų, tuo stambesnės (kažin, kodėl?). Rinkom plepėdamos apie vaikus, darbą ir gyvenimą. Apie tai, kaip reikia mėgautis kiekviena vasaros diena. Nors ir šaltoka, nors ir pučia gūsingi vėjai, lyja. Bet ar gi čia naujiena? Tuoj Joninės, o kiek tolėliau - jau ir šiluma....
Nesinorėjo net rankų plauti, kokios kvapnios tos žemuogės...

Jogurtinis braškių pyragas su varške. Nekeptas. Paprastas. Lengvas, gaivus ir greit suvalgomas. Labai skanus.


Reikia:
1 kg braškių;
500 g tiršto, graikiško tipo natūralaus jogurto (naudojau pas mus parduodamą turkiško stiliaus, kibirėliuose. Labai tiktų naminis jogurtas, prieš tai nusunktas per marlę);
500 g pertrintos varškės;
kupino šaukšto želatinos kristaliukų;
100 g miltinio cukraus (cukraus kiekis priklauso nuo uogų saldumo - rūgštumo bei skonio);
2 šaukštelių vanilinio cukraus;
apie 10 - 15 šviežios šaltmėtės lapukų;
200 g biskvitinių sausainių "damų piršteliai" (tų, kurie naudojami tiramisu gaminti arba panašių);
stiklinės žemuogių ir 50 g juodojo šokolado papuošimui.

Želatiną užpilame vandeniu, kad vos apsemtų ir paliekame pabrinkti.

Pertrintą varškę sumaišome su tirštu jogurtu...

 

...cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įmaišome smulkiai kapotus mėtų lapelius.
Išbrinkusią želatiną pakaitiname ir supilame į varškės - jogurto masę.

Atsegamą tortinę ar kitokią formą (manoji 22 cm skersmens) išklojame sausainiais.
Būtų gerai juos truputėlį sulaistyti. Aš tai padariau stipria mėtų arbata.
Ant sausainių dedame gerą sluoksnį nuplautų, nuvalytų ir riekelėmis supjaustytų braškių (dalį jų iš anksto pasiliekame viršaus papuošimui). Po to užpilame jogurto - varškės masės. Vėl viską pakartojame (sausainiai - braškės - jogurto masė). Antrojo sausainių sluoksnio laistyti nebereikia. 


Viršų papuošiame pjaustytomis braškėmis, tarpelius užpildome žemuogėmis. 

 

Dedame į šaldytuvą keletui valandų, o geriausia - nakčiai.
Išimame iš formos ir apliejame lydytu šokoladu...





Nors bijūnai jau daug kur nužydėjo, pajūryje, kaip visada, viskas vėluoja apie dvi savaites. Negaliu žiūrėt, kaip vėjas lanksto bebaigiantį žydėti geltonų bijūnų krūmą, mano kiemo pasididžiavimą...

35 komentarai:

  1. kokie gražūs bijūnai... atrodo užuodžiu jų kvapą...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai skaniai atrodo torčiukas ir dar su žemuogėmis.

    AtsakytiPanaikinti
  3. O koks skanus, jau įsivaizduoju, turi būti šis pyragas! Būtinai traukiu į gaminamų sąrašą:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rennie, dėkui, torčiukas tikrai puikus.

    Renata, rekomenduoju, nuvilti neturėtų.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kažką panašaus esu gaminusi, tik be varškės ir želatinos. Labai puikus desertas gaunasi :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Karolina, iš tikrųjų, naudojant tirštą jogurtą, masė, kad ir su varške, turėtų sustingti ir be želatinos. Aš truputėlį jos įdedu, kad tvirčiau laikytųsi :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nors paskutinėmis dienomis tik saldėsiais gyva, bet šito manau neatsisakyčiau

    AtsakytiPanaikinti
  8. O jei koks geris cia ♥ Bet zinai ka daryciau mieliausiai.... nurinkciau kaip mazas vaikas visas zemuoges, nes ju belekiek metu nevalgius :(

    AtsakytiPanaikinti
  9. Indre, šitas gali būti visai nesaldus, pieniškai uoginis.. :)

    Aguonėle, manau, kad vokiečiai tikrai nežemuogiauja. Patikrinus miškus aplink Frankfurtą, turbūt, žemuogių tuntus rastum :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. jus kas savate kanors gaminate :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Aivarai, mes kasdien ką nors gaminame :) Labai smagu tave čia sutikti! Užsukit su mama dažniau :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ir as susigundziau siuo tortuku ir likau suzaveta! Superinis! Ypatingai gaivus, nepersaldus, tirpstantis burnoje! Gavosi didziulis ir nesupratau kaip isnyko :D Butinai kartosiu. Aciu uz nuostabu recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Kaip manote kokia cia varske idealiausiai tiktu ( philadelphia, mascrpone ar risota) ? Aciu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš dėčiau maskarponę, būtų karališkai skanu, bet lengvesnis variantas su rikota taip pat puikiai tiktų :)

      Panaikinti
    2. Aciu labai uz operatyvuma :) Bandysiu karaliskaji varianta :)))

      Panaikinti
  14. Tikrai labai vasariskas, skanus ir lengvai paruosiamas tortas. Tik man truputeli truko citrinos rugsteles, kita karta ispausiu sulciu. As dariau su ricotta varske, puikiai gavosi, o visi namiskiai liko suzaveti :) Didelis Aciu uz Jusu nuostabius receptus ir uz toki silta bei ikvepianti gaminti puslapi! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir aš labai dėkoju už šiltą atsiliepimą, džiaugiuosi, kad patiko :)

      Panaikinti
  15. Šis torčiukas gavosi labai skanus, visi išgyrė:)Tik norėjau pasiteirauti, kokių uogų galima dėti vietoj braškių?P.S. nes braškės jau baigiasi:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai tiks mėlynės, kurios dar tik prasideda :) Arba šilauogės ir avietės :) Maišykite mėlynes su šilauogėmis, ypač skanu :)

      Panaikinti
    2. Gal bandėte šį tortuką gaminti naudojant šaldytas uogytes? Turiu netrintų mėlynių, juod. serbentų, šiek tiek aviečių. Kažin ar skanu būtų, jei šiuos panaudočiau? Beje, ar šaldytas uogas būtina atšildyti? Bijau, kad atšildytos praras forma, išteš...

      Panaikinti
    3. Aš jūsų vietoj uogas atšildyčiau (galima būtų pabandyti ne iki galo), šiam pyragui jų forma nelabai svarbi, susimaišo su jogurtine mase. Neatšildytos pradės atitirpti jau susluoksniuotam pyrage ir tuomet gali ištežti visas pyragas :)

      Panaikinti
    4. Dėkui už patarimus. Bandysiu penktad. tortuką surinkti savo dvimetinuko gimtadienio proga...:)

      Panaikinti
    5. Tortukas jau senokai suvalgytas... Gaminau su šaldyt. mėlynėmis, kurių gal šiek tiek ir padauginau, nes pjaustant tortelį uogos byrėjo... Bet visa kita buvo tikrai liuks, labai skanus desertas. Ir dideli, ir maži nepasididžiavo...Vasarą būtinai išbandysime gaminti su braškėmis. Ačiū!!!

      Panaikinti
    6. Ačiū už atsiliepimą, labai džiugu!

      Panaikinti
  16. Na, vakar dariau ir aš. Laikiau per naktį. Naudojai 3,5 % nat. jogurtą. Deja, bet trūko standumo. Manau viskas dėl per skysto jogurto. Formą laikosi, bet galėtų būt tvirtesnis. Bet skoniui tas netrukdo. Labai patiko. Užskaitau :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. isbandziau ir as jau:)man ir siek tiek gal standumo truko ir sausainiu:)noreciau paklast autores - kazi, jeigu prideciau daug lauzytu gaideliu sausainiu vietoje situ?ar jie suminkstetu?ar gal juos reiktu pirmiau pamirkyt ir tada det?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau, kad reikėtų pamirkyti, Gaidelis daug kietesni sausainiai nei damų piršteliai, kurie tuoj pat permirksta. Jei trūksta srandumo, dėkite kokį 1,5 šaukšto želatinos :)

      Panaikinti
  18. Penktadienį atveš braškių, tai jau žinau, kad visos dietos šeštadienį baigsis :D Nes sprendžiant ir receptor, tai bus apsivalgymas :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Gaminau, viskas gerai, skonis tikrai puikus - lengvas, ne per saldus. Būtinai gaminsiu ir vėl. Tik man gavosi gerokai per daug kremo (dariau su maskarpone), gal dėl to, kad tryniau mikseriu? Ir želatinos kitą kartą dėsiu šiek tiek daugiau, buvo kiek minkšta. Bet šiaip liuks - lengvas ir skanus.

    AtsakytiPanaikinti