2011 m. birželio 7 d., antradienis

RABARBARŲ KEKSIUKAI


Minkštut minkštutėliausi ir visai nesaldūs, su rūgštele...


Mėgaujamės staiga prasidėjusia karšta vasara. Na ir kas, kad dusinančiai karšta. Gerai, kad dienomis pučia stiprus pietys, stiprus, bet šiltas. Užtat naktys ir vakarai šilti, šviesūs ir ramut ramutėliai. Sėdim ant suoliuko, vėpsom į nesutemstantį žvaigždėtą dangų. Su taure naminio vyno rankose. Laukiam šilto vasariško lietaus, nepaisant to, kad aplink žaibuoja ir visus debesis į šoną nupučia gūsingas vėjas nuo jūros...

Minam dviračiais. Stebim atvykstančius motociklais. Į pajūrio kempingus pamažu traukia spalvingi baikeriai. Spalvingi tiek savo išore, tiek transportu. Savaitgalį Klaipėdoj Harley Davidson suvažiavimas. Nematysim, ruošiamės kaimynų šventei.

Vakar Klaipėdoje puikavosi neįtikėtinai didelis ir gražus kruizinis laivas, vardu "Costa Pacifica", savo didybe ir įvairiakalbiais žmonėmis užpildęs senamiestį. Kad matytumėt, kaip šie žmonės moka džiaugtis gintaro gabalėliais! 

Atidarėm turistavimo sezoną. Žinau, kad Žemaitijoje daug gražių vietelių, bet net nebūčiau pagalvojusi, kad visai čia pat slypi Minijos slėniai, primenantys rojaus kampelius...



Keksiukai tikrai neįtikėtinai minkšti, recepto šaltinis nei truputėlio nemelavo. Tiesiog puikūs.
Jei jums, kaip ir man, patinka mažiau saldūs kepiniai, vietoj įprasto cukraus naudokite rudąjį, truputį padidinkite rabarbarų kiekį ir tik iškepusių ir ataušusių keksiukų viršų pabarstykite miltiniu cukrumi...


Reikia (22 keksiukams):
3 kiaušinių;
200 g cukraus;
1,5 šaukštelio kepimo miltelių;
2 šaukštelių vanilinio cukraus;
šaukštelio malto cinamono;
300 g miltų;
200 g grietinės;
100 g minkšto sviesto;
apie 0,5 kg nuluptų ir kubeliais supjaustytų rabarbarų;
šiek tiek malto cinamono ir demerara cukraus mišinio viršui pabarstyti.

Minkštą sviestą ištrinkite su cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius. Įmaišykite grietinę.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu ir vaniliniu cukrumi. Pamažu, švelniai įmaišykite į tešlą.
Galiausiai, įmaišykite pjaustytus rabarbarus.

Keksiukų formeles išklokite popierinėmis formelėmis ir sukrėskite tešlą:


Paviršių pabarstykite cinamono ir demerara cukraus mišiniu. Pašaukite kepti į 200 laipsnių kaitros orkaitę maždaug 20 minučių.




Pagal Nami - nami

19 komentarų:

  1. Kažkodėl labai, labai aš noriu ten pas jus į svečius... ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Žinok šiandien žadėjau į pajūrį važiuoti! ;)
    Kadangi dabar esu reabilitaciniam laikotarpy, tai noriu kažkaip maloniai keletą dienelių praleisti, bet orų prognozėj pamačiau žaibus ir sudvejojau...
    Bet nežinia, kas dar man gali šauti į galvą :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tai kad žaibai nudundėjo vakar vakare, o šiandien vėl šilta ir tvanku. Abejoju, ar lis. Reabilitacijai šiltas, bet vis vien gaivus pajūrio oras pats tas. Savaitgalį bus dar gaiviau, tad kraukis daiktus ir marš prie jūros sveikatos taisyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taip pasakei, jog nedrįstu neklausyti :)
    Keliausiu rytoj, tik...dar nežinau kur apsistoti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kokie geručiai, teisingi keksiukai. Šauniai turistaujat, net pavydu daros. Gal tinklaraštininkų dienai į Vilnių ruošiatės, malonu būtų susipažint.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Julija, vat ir perkūnijos vėl sulaukėm :) Bet koks gi čia lietus, vasariškas, šiltas, kvepiantis ir trumpas. Pradedu jau galvoti, kas čia bus po Joninių, jei dabar jau taip lyg vidurvasarį..
    Jei atvyksi rytoj, tikrai bus dar labai karšta. Ir penktadienį dar gražus oras.. :)

    Rennie, dėkui. Gaila, bet šiemet Vilnių vėl praleidžiu. Truputį toli, truputį nėra kur apsistoti, truputį reikia, kad būtų savaitgalis. Bet labai norėčiau. Gal kitais metais jau tikrai :) Ir man labai smalsu susipažint. Gero laiko jums ten!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Gaila. O apsistot tai tikrai kur atsirastų, jeigu kartais persigalvotumei.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū Rennie, tikrai gera žinoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Gal galėtų autorė pasidalinti kur įsigyja keksiukų formelių? turiu bėda - prekybos centre arba nemoku jų ieškoti arba nerandu... :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ieva, čia tu apie popierines ar tą didžiąją, metalinę? Popierinių dažniau būna Iki prekybos centruose, kartais didesnėse Maximose. Gerduvos parduotuvėse tikrai beveik visada yra ir tokių, ir kitokių:
    http://www.gerduva.lt/parduotuves

    Metalinių 12 vnt. ar 6 vnt. formų būna beveik visuose didesniuose prekybcentriuose prie įvairių kepimo formų, paieškok, tikrai rasi :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ačiū Aušra, kalbėjau apie popierinius, nes maximoje radau mažiukes tiktai formeles, reikės į iki užsukti arba minėtoje gerduvoje nusipirkti :) Nesitveriu noru išbandyti keksiukus!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Laba diena,

    Tik ką išsikepiau. Minkšti, skanūs, su "elegantiška" rūgštele, labai patiko! Rabarbarų kažkiek mažiau dėjau, nes neturėjau daug (pusei normos keksiukų trys stori kokių 25cm ilgio rabarbarai, bet nuo to, manau, skonis labai nenukentėjo). Ačiū už receptuką :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ačiū, Daiva, už atsiliepimą! Džiugu, kad patiko. O vietoj rabarbarų į šituos, manau, galima dėti it kitokius vaisius. Aš ketinu įpjaustyti braškių, gal labai nesugadinsiu.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Niu kepsim kepsim ir ragausim obuoliu, varskes ir pascarpones keksa. Nu jau taip skaniai skamba ausyse ir burnoje, kad net seiles kaupiasi. Beje kur yra keksiukai su "Siesta" vafliukais vietoj "karvutes" nu nerandu recepto "karvutes" keksiuku. Baigiu visa pusdieni prasedeti - nu nerandu :))). Beje, Ausra, Klaipediete? Apie tave skiltyje maciau kad tarp Palangos ir Klaipedos. Labai matyta esi - nu labai :)

    Diana

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Diana, ieškomus receptus nesunkiai gali rasti puslapio viršuje, kairėje pusėje esančiame paieškos laukelyje. O keksiukai su vafliais yra čia:
      http://ausrra.blogspot.com/2011/10/varskes-keksiukai-su-vafliais.html
      Su karvutėmis čia:
      http://ausrra.blogspot.com/2011/04/varskes-keksiukai.html

      Klaipėda - didžiulis kaimas, nieko nuostabaus, kad vienas kitą esame matę, o gal ir pažįstame :0)

      Panaikinti
  15. kuo galima pakeisti grietine?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kuo tirštesniu natūraliu jogurtu ar geru kaimišku rūgpieniu, tačiau, būtent dėl grietinės šie keksiukai labai minkšti :)

      Panaikinti