2011 m. birželio 18 d., šeštadienis

BRAŠKIŲ - ŠPINATŲ - KUSKUSO SALOTOS...


... su daržinėmis balandūnėmis ir apelsininiu užpilu. Gaivios, sveikos ir vegetariškos. Moterims :)


Daržinė balandūnė - vienas seniausių vienmečių daržo augalų, tik pamirštas. Tai ta pati, "patvorių" piktžolės balandos giminaitė. Jos konkurentas, ją nurungęs - špinatas. Lapai švelnūs, neturintys ryškaus skonio ar kvapo, net švelnesni už špinatus. Gal šiek tiek primena burokėlių lapus. Mažiau, nei špinatai, turi oksalo rūgšties. Ne taip greitai perauga, galima auginti ištisą vasarą.
Balandūnės gausios vitaminų ir mineralinių medžiagų, vartojamos liaudies medicinoje, o valgomos taip, kaip ir špinatai. Dedama į salotas, barščių, rūgštynių sriubas.
Mano žolynų kampelyje sužėlė raudonlapės balandūnės:


Nusipirkau sėklų ir pasisodinau iš smalsumo, daugiau dėl grožio, nes lapai labai ryškūs, gražiai atrodo ir šviečia iš tolo. Kitą pavasarį susodinsiu kartu su špinatais, juk daržovės lysvėje taip pat turi gražiai atrodyti :)
Kaskart, eidama pro šalį pasiskinti salotų, nupešu ir keletą balandūnių lapelių, paįvairinimui. Namie iš pradžių buvo žiūrima labai įtariai, vis pasigirsdavo klausimas, ar tikrai valgomi. Valgomi, ir labai naudingi...


Braškių salotose su špinatais balandūnės labai dera, nors skoniu nesiskiria nuo špinatų. O dera dėl savo raudonos spalvos, kuri, beje, išlieka ir lapus pakepinus ar patroškinus. 


Salotos lengvos, labai tinka kaip užkandis ir nebūtinai karštą vasaros popietę, kai nesinori nieko rimto. Bet jei trūksta "stiprumo", galima patiekti prie vištienos ar rūkyto kumpio.

Reikia (vienam asmeniui):
truputį daugiau nei pusės stiklinės pjaustytų šviežių braškių;
šiek tiek česnakinių laiškų,
apie 100 g kuskuso kruopų;
saujos šviežių špinatų lapų;
keletos jaunų balandūnių lapelių (jei neturite, tai ir nereikia);
pusės apelsino sulčių;
šaukšto ar dviejų baltojo vyno acto;
šaukštelio medaus;
šaukštelio garstyčių;
poros šaukštų aliejaus;
druskos ir maltų pipirų pagal skonį.

Kuskuso kruopas užpilame verdančiu vandeniu, kad apsemtų. Įdedame truputį druskos ir uždengiame kad išbrinktų. Po maždaug penkių minučių papurename šakute, kad taptų birios. Ataušiname.

Špinatų ir balandūnių lapus supjaustome siauromis juostelėmis, sudedame į salotinę.


Suberiame braškes ir ataušusias kruopas. Pabarstome druska ir maltais pipirais.

Užpilui apelsino sultis sumaišome su actu, medumi, garstyčiomis ir aliejumi. Paragaujame. Jei ko nors trūksta, pridedame. Užpilame ant salotų. Viršų pabarstome smulkiai supjaustytais česnakiniais laiškais.

Adaptuota pagal The Seattle Times

5 komentarai:

  1. Labai gražiai tie raudoni lapai su žaliais kontrastuoja. Įtariu, kad ir labai skanu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Rennie, skonis kaip špinatų, o spalva dėl įvairovės :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai spalvingos ir viliojančios salotos.Šitiek visokių naujų augalėlių pas jus prisižiūrėjau.Šaunu:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Laimuže, kad užsuki :) Smagu, kad patinka..

      Panaikinti
  4. Hmm..na braškių ir špinatų derinys žinomas. Bet, kad dar kuskusas derėtų negirdėjau. :)) Atrodo salotos gražiai, manau išbandysiu kol dar yra kaip.

    AtsakytiPanaikinti