2011 m. rugpjūčio 2 d., antradienis

VAFLIAI SU VARŠKE...

... ir agrastų padažas. Arba vafliniai varškės blynai su agrastų padažu.


Štai ir rugpjūtis. Pats gražiausias vasaros mėnuo. Pati šilčiausia jūra, daugiausia saulėtų ir nebe taip kaitrių dienų, šilčiausias vėjas, žvaigždėtos naktys, grybų pilni miškai... Ką jau bekalbėti apie uogų, vaisių ir daržovių derlių... Tinkamiausias metas atostogauti lietuviškam pajūry! Liūdna tik dėl to, kad vakarai nebe tokie šviesūs...

Rugpjūtis - ežiuolių žydėjimo metas.  Apie jų gydomąsias galias pasakoti net nereikia. Aš jas auginu dėl nuostabių žiedų, kuriuos labai mėgsta lankyti drugeliai. Daugybė nuostabių drugelių :)



O pas mus vis dar yra agrastų. Kaip visuomet, Lietuvos vakaruose viskas vėluoja. Tačiau jau visai pabaiga, todėl skubu dalintis agrastų padažo receptu. Jei žinote, kas yra "lemon curd", tai čia panašus. Labai skanus, saldžiarūgštis, tinkamas tartoms įdaryti, trupiniuočiams kepti, kaip užpilas ant pyragų ar pyragų pertepimui, o taip pat prie putlių ir minkštų varškinių vaflių, kurie manajai šeimynai taip patiko, kad per kelis kartus spėjau prikepti jų didžiulį tuntą... Beje, vaflinė turi būti nebūtinai širdelių formos, tiks ir tokia, kokią galima rasti namie :)


Reikia:
vafliams:
2 kiaušinių;
2 pakelių varškės (360 g);
300 ml pieno;
250 g miltų;
šaukštelio kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos;
šaukšto cukraus;
šaukštelio vanilinio cukraus;
75 g tirpinto sviesto.

agrastų kremui:
100 - 150 g cukraus (priklausomai nuo agrastų rūgštumo);
250 g agrastų;
100 ml vandens;
50 g sviesto;
2 didelių kiaušinių.

Vafliams kiaušinius išplakame su cukrumi, pridedame su pienu sumaišytos varškės, supilame lydytą sviestą.
Suberiame miltų, kepimo miltelių, druskos ir vanilinio cukraus mišinį ir gerai išmaišome. Jei tešla atrodo per tiršta (ji turėtų gautis maždaug grietinės tirštumo), įpilame dar šiek tiek pieno.
Paliekame 15 minučių pabrinkti ir įkaitintoje vaflinėje iškepame blynus.


Agrastų kremui nuvalytus agrastus suberiame į puodą kartu su vandeniu ir ant nedidelės kaitros, maišant ir patrinant mediniu šaukštu, paviriname, kol agrastai subliūkšta ir sukrenta. Pertriname per sietą.
Vandens garų vonelėje (ant puodo su nestipriai verdančiu vandeniu pastatome dubenį) ištirpiname sviestą su cukrumi ir maišant kaitiname, kol cukrus ištirps. Įmaišome pertrintą agrastų tyrę ir dar pakaitiname. Kiaušinius nestipriai paplakame ir rankiniu plakikliu nuolat maišant supilame į agrastų tyrės dubenį. Kaitiname, kol masė lengvai sutirštėja (atvėsusi sutirštėja dar labiau).
Kremą supilame į stiklainį ir, ataušinus, patalpiname šaldytuvan.



Patiekiame prie vaflinių blynų.. :)


Šaltiniai:
"Blynai ir vafliai", žurnalo Mano Namai receptai, 2008 m.
Jamie Oliver forumas.

26 komentarai:

  1. Gaila, kad jau pas mus nėra agrastų, tas padažas labai vilioja, įsivaizduoju koks jis skanus.
    Beje, aš irgi grįžau iš sodo su šimtais drugelių ant ežiuolių nuotraukomis :) Ir pas mus jas dar labai bitutės lanko

    AtsakytiPanaikinti
  2. Forelle, šio tipo padažai man naujas atradimas :)
    O ežiuoles ypač mėgsta vabzdžiai, matyt, daug jose saldaus ir gero nektaro.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš tai nesuprantu.. Kepu šiuos blynus jau kelintą kartą, ir be reikalo dedu kepimo miltelius, nes kad ir mažai tešlos bepilčiau į vaflinę, vistiek pradeda purkšti, ir bent ketvirtadalis tešlos iš vaflinės išbėga :( Visa dujinė apibėga..

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gal dujinės vaflinės ypatumai kitokie nei elektrinės? Aš kepu elektrinėj, tešlos pripilu daugiau, kad gautųsi storesni ir nieks niekur nepabėga :) Gali būti, kad per daug įkaitinta jūsų keptuvė, pabandykit ant mažesnės kaitros. O jei gerai gaunasi be kepimo miltelių, tai kepkite be jų, nors jie ne tik tam, kad kepiniai iškiltų, bet ir kad būtų puresni... :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na jo, mano dujinė, sena jau tokia.. Turbūt dėl to.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Susigundziau siuo receptu, nes jame buvo varske ir nuosirdziai viska dariau pagal recepta, bet tesla gavosi neitiketinai tirsta - vos imanoma saukstu pakabinti. Iskepti vafliai nelabai skanus...Tikrai nekoks receptas, nors bandziau gelbeti vaflius derindama su kondensuotu pienu, bet vis tiek - nekas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinoma, jei tešla gavosi kieta, vadinasi ir vafliai iškepė kieti. Kodėl jums taip gavosi, nežinau, nes sąžiningai pasakius, tai mūsų vieni mėgstamiausių vaflių - minkšti, purūs ir labai skanūs. Supratau vieną dalyką, kepant vaflius labai daug kas priklauso nuo vaflinės. Aš pati jų turiu dvi, su viena iš kurių negaliu nieko padoraus iškepti. O tešlą, jei jums atrodė per tiršta, galėjot paskystinti pienu jau po pirmųjų "neskanių blynų", juk kartais reikia vadovautis ir šeimininkiška nuojauta :) Žiūrėkit, prieš tai komentavusiam tešla "purškdama" bėgo per vaflinės kraštus :)

      Panaikinti
    2. labai atsiprasau, noriu papriestarauti. Sie vafliai tikrai labai skanus, juos labai pamego mano vaikai ir kepiau juos daugybe kartu. Nei karto tesla nesigavo tokio kietumo, kad vos eitu pakabinti saukstu. Gal vis dėlto Ieva kazka pamatavo netiksliai ar pamirso. O gal tai priklauso ir nuo varskes rusies, net nezinau. Puikus receptas, aciu ausrra!
      Solis

      Panaikinti
    3. Soli, ačiū. Gerai, kad yra skirtingų nuomonių, taip juk įdomiau! Ir tai tik dar vienas įrodymas, kad skonis ir patirtis baisiai subjektyvūs dalykai :0)

      Panaikinti
    4. Peržiūrėjau visus Jūsų paskelbtus blynų receptus ir artėjančiom Užgavėnėm pasirinkau šiuos :) Belieka antradienį nupūsti dulkes nuo "širdelinės" keptuvės ir išbandyti. Pažadu parašyti, kaip man pavyko :)

      Panaikinti
    5. Tikiuosi, vadovaujantis patarimais, jums pavyks iškepti skanius varškės vaflinius blynus :)

      Panaikinti
    6. Išbandyti!!! Žinote, aš vakar aikčiojau nuo kakavinių, bet šie neapsakomo skanumo!!! Minkšti, purūs, o kepdami taip išsipučia, kad net pakelia vaflinės dangtį :)
      Tešla gavosi geros grietinės tirštumo, bet tikrai paprastai šaukštu kabinama. Ir kaip galima teigti, kad receptas nevykęs, jis tikrai puikus ir įtrauktas į mano "favorit" sąrašą. Lauksiu, kol paaugs mano mažasis ponaitis ir būtinai jam kepsiu, nes man atrodo vaikams šie vafliai turėtų ypač patikti :)

      Panaikinti
    7. Na vat, kaip smagu žinoti, kad šie blynai vieni mėgiamiausių dabar jau ne tik pas mus :) Labai dėkoju už atsiliepimą ir džiaugiuosi, kad pavyko!

      Panaikinti
  7. Butent, kad Ieva viska svere elektroninemis svarstyklemis ir piena matavau matavimo indeliu. Viska dariau nuosekliai pagal recepta. Logiskai mastant - skystu produktu kiekis yra gerokai per mazas, nes 360 g sausos varskes ir net 250 g miltu, o skysciu tik - 300 ml pieno ir 75 g sviesto. Sausu produktu gerokai daugiau. Neisivaizduoju, kaip cia gali gautis skysta tesla. Nesu visiskai naujoke virtuveje ir dazniausiai viskas pavyksta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ieva, tešla ir nesigauna skysta. Maždaug grietinės tirštumo. Varškės nepriskirčiau prie sausų produktų, pati renkuosi toli gražu nesausą (aš naudoju "Žemaitišką", pakankamai "šlapią" ir labai minkštą) ir kartais vietoj dviejų, įmaišau tris pakelius (su tuo pačiu miltų ir sviesto kiekiu). Ir niekad nesigauna blogai :) Kaip jau minėjau, labai daug kas priklauso nuo vaflinės keptuvės... Būna taip kartais... :)

      Panaikinti
    2. Šįryt ir aš išbandžiau šiuos vaflius. Tikrai skanūs. Vaikams patiko :) Ačiū už receptą Tik man kaip ir Ievai tešla iš pradžių buvo labai labai tiršta. Manau, kad konsistencija labiausiai nuo varškės priklauso - aš naudojau naminę (ji tikrai labai sausa). Teko pilti daugiau pieno. Įpylusi papildomai pieno, per daug išskiedžiau tešlą ir tada viskas purškė pro šonus keptuvėje, kaip jau kažkas minėjo. Aš nesunkiai išsisprendžiau šią bėdą pridėjusi dar šiek tiek miltų. Gal žmogus naudoja liesą varškę, ji gi daug drėgnesnė, o gal skysčių šiek tiek padaugina, jei taip purškia pro keptuvės šonus... Aš kepiau su senute dujine vafline ir atitaikius konsistenciją, nebuvo jokių bėdų. Tai manyčiau, kad ne nuo vaflinės, o nuo varškės priklauso :)

      Panaikinti
    3. Ačiū, Vilma kad pasidalijot patirtimi. Šiuos blynus kepiau jau tiek kartų, jog nebežinau, kaip gali kas nors būti ne taip :) Tikriausiai, tu teisi dėl varškės. Aš naudoju vis tą pačią, o tešlos konsistenciją net nematuodama reguliuoju pienu ir darau grietinės tirštumo. Vis tik nuo vaflinės, manau, kad priklauso. Dujinė kai užkaitina, tai ir purškiasi per visus galus, todėl ir tenka reguliuoti arba kaitrą, arba tešlos tirštumą. Su elektrine nėra jokių bėdų - ar tešla būtų skystesnė, ar tirštesnė, atsuki visu pajėgumu ir ramiai kepi be jokių nesklandumų.. :)

      Panaikinti
  8. Sveiki, Aušra! Užėjau padėkoti už nuostabiai skanių varškinių čirvinių blynų receptą!!! Jie puikūs, ačiū!!! Kepiau iš pusės porcijos, gavosi 5 blynai. Tuo pačiu kepimu išbandėm ir kakavinius čirvinius taip pat iš pusės porcijos. Bet varškiniai skoniu vienbalsiai nurungė kakavinius... Varškinių tešla gavosi liuksiška, nei skysta, nei tiršta, tiesa, kiaušinius naudojau didelius. Dar kartą ačiū už puikų receptą ir už vieną mėgstamiausių kulinarinių dienoraščių!!! Linkėjimai iš Klaipėdos!!! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū, žemiete Lina, tikrai be galo smagu :)

      Panaikinti
  9. Nuostabūs vafliai, ačiū Juma laaaabai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiaugiuosi, kad patiko, ačiū, kad atsiliepėt :0)

      Panaikinti
  10. Sveiki, gal galėtumėte atsakyti kaip Jums pavyko užauginti tokias gražias ežiuoles. Ar sėjote iš kart į dirvą, ar sodinote daigus. Aš šiemt pasėjau tiesiai į dirvą ir nei viena sėklytė nesudygo:(
    Ačiū iš anksto už atsakymą. Jūsų blogas vienas puikiausių: ir tekstai, ir nuotraukos ir žinoma receptai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su ežiuolių sėklomis tiesiai į dirvą daug vargo, geriau sėti į vazonėlius ant palangės. Ir šilčiau, ir matysite, ir laiku paliesite. Sudygusius ir sutvirtėjusius daigelius išskirstykite ir tuomet, visiškai atšilus orui, pasodinkite į lauką. Krūmeliai suvešės ir sustiprės (pradžioje reikia būtinai stebėti, kad neperdžiūtų ir laiku palaistyti), o žiedų sulauksite jau kitą vasarą, dar daugiau - po poros metų. Daugiau vargo tik kol prigyja, vėliau, jokio vargo. Žiemoja puikiai, žydi gausiai ir gražiai, vilioja begales drugelių :) Daiginti galima ir dabar, turėtų sutvirtėti iki žiemos, o liepą - rugpjūtį pasėtos ežiuolės turėtų žydėti jau kitą vasarą... :0)

      Panaikinti
    2. Tiesa, jei sėjote lauke, gali būti, kad sėklos dar sudygs. Dėl labiau permainingų oro ir drėgmės sąlygų tai gali užsitęsti, tad siūlau dar palaukti. Pasitikslinau, natūraliai nužydėjusių ežiuolių sėklos išbyra rugpjūtį - rugsėjį, tad tuo metu galima jas vėl barstyti, tik sudygti turėtų jau ankstyvą pavasarį. Lauke vasarą taip pat galima daiginti vazonėlyje, įkasant jį į žemę, taip lengviau rasite, kur tos sėklos ir žinosite, ką palieti :)

      Panaikinti
  11. Turbut su grudeta varske nelabai gautusi? As ne Lietuvoje, tad tikrosios varskes nelabai pavyks gauti, o sitie vafliai taip vilioja ;\

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mante, kodėl gi ne :) Pabandyk, pvz., iš pusės kiekio. Svarbu reguliuoti tešlos tirštumą priklausomai nuo varškės drėgnumo ar sausumo(pvz., pas mus grūdėtą varškę reiktų šiek tiek nusunkti). Su grūdėta varške turėtų būti skanu :)

      Panaikinti