2012 m. lapkričio 5 d., pirmadienis

OBUOLIŲ - KRIAUŠIŲ SŪRIS




Šiuo metu, tikriausiai, pats nemaloniausias metas. Kai vakarinė tamsa vis labiau skverbiasi į dieną, nuolat lyja, lauke viešpatauja dargana ir vėjas. Kai laukan nesinori net nosies iškišti, nors laukia krūvos nesugrėbtų lapų... Šiuos ilgus ir niūrius mėnesius mėgstu vakarus leisti tarškindama virbalais ar pirštus mankštindama vąšeliu. Arba susirangiusi ant kanapos, valandų valandas skaityti knygą. O kai sustyra rankos, ką nors nusivelti iš vilnos. Ir gerti vasaros žolių arbatą, skanauti obuolių sūrio ir vos juntamą gerklės perštėjimą malšinti cukruotais imbierais, klausantis jaunėlio gitaros skambesio...

Lapkritį, po Vėlinių, prasideda Kalėdų laukimas. Pamažu sukasi mintys apie dovanas ir 'skanių' receptų paieškas... Viktorija, rašanti tinklaraštį Receptų medis, šiemet vėl kviečia dalyvauti smagioje dovanėlių apsikeitimo atrakcijoje "Kalėdų senelis slapukas". Jei rašote kulinarinį tinklaraštį, nepamirškite užsiregistruoti ir sudalyvauti, juk dovanoti ir gauti dovanų visuomet smagu :)

O aš savaitgalį šildžiausi prie viryklės, bandydama išvirti dar vieną obuolių sūrį, šį kart su kriaušėmis. Pavyko puikiai, tad štai jums dar viena idėja dovanoms, kol dar yra kriaušių..


Reikia:
2 kg žieminių veislių obuolių (rūgštesnių, kietesnių ir nepersirpusių; aš naudojau "bogatyr" veislės)
1 kg kriaušių (kietesnių)
400 g cukraus
0,5 citrinos sulčių
gabalėlis šviežio imbiero šaknies (kiekis pagal skonį)

Obuolius ir kriaušes nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite stambesnėmis skiltelėmis. Sudėkite į puodą, užpilkite cukrumi, uždenkite ir palikite kambario temperatūroje mažiausiai parai (aš, pritrūkusi laiko, laikiau dvi paras).

Išsiskyrusias sultis nupilkite į puodą storesniu dugnu, vaisius gerai nuspauskite. Supilkite citrinos sultis ir virkite ant vidutinės kaitros, kol sutirštės, o tūris sumažės trigubai.
Sudėkite vaisius ir nuolat maišant mediniu šaukštu virkite ant vidutinės kaitros, kol masė sukris, sutirštės, o perskyrus per vidurį, krūvon nebesubėgs. Į išvirusią vaisių masę sudėkite sutarkuotą imbierą, gerai išmaišykite ir šiek tiek pravėsusią sukrėskite į du maišelius nuo duonos. Galus užriškite, suformuokite norimos formos sūriukus ir paslėkite uždėję lentutę, o ant jos, pvz., porą pakelių cukraus. Palikite parai ar dviems.

Paslėgtų sūrių maišelius prakirpkite, sūriukus atsargiai išimkite ir pusdienį padžiovinkite orkaitėje ant grotelių (50 - 60 laipsnių kaitroje) arba pridenkite marlės, drobės ar lininio audinio gabalėliu ir padėkite arčiau radiatorių, šildomų grindų ar pan. Kuo ilgiau džiovinsite, tuo sūriukai bus skanesni ir tinkami  ilgiau laikyti ..


Kriaušes rinkausi turguje, žiūrėjau, kad būtų kietesnės, nors pora dienų pabuvusios namie, labai greit suminkštėjo, tapo saldžios ir labai sultingos. Virimo procesui įtakos tai neturėjo...
Minėtas vaisų kiekis suvirė labai greit ir be jokio vargo. Apie 20 minučių viriau išsiskyrusias sultis (ant pakankamai intensyvios kaitros) ir dar apie pusvalandį patį sūrį. Kriaušės, pastovėjusios porą parų su cukrumi, tapo beveik skaidrios ir pilnai nesuvirė, matyti būtent jų gabalėliai. Sūriai gavosi dailios šviesaus gintaro spalvos.
Paslėgti sūriai, išimti iš maišelių, buvo gerokai minkštesni nei verdant vien iš obuolių. Tačiau puikiai išlaikė savo formą, o padžiovinti orkaitėje dar labiau sutvirtėjo. Nuotraukose sūriai ką tik išimti iš maišelių :)
Šiuo metu laikau juos įsupusi į lininį audinį ant šiltų radiatorių. Laukiu, kol galėsiu prapjauti, nes dar karšta vaisių košė pasirodė labai gardi, saldi, su traškiais kriaušių gabalėliais. Nežinau, kaip atrodys, kai sūriukai padžius, bet imbiero, jei mėgstate, siūlau negailėti...

Daugiau apie sūrių virimo subtilybes prirašiau čia:
Obuolių sūris: trys būdai, keturi receptai


Papildymas 2012 m. gruodžio 5 d.:

Noriu pasidalinti dar vienu pabandymu. Viriau sūrį iš 3 kg rūgštesnių obuolių ("auksinio reneto" veislės) ir 2,5 kg kriaušių. Pavyko gerai. Sūrį pagardinau skrudintais migdolais ir truputėliu tamsaus šokolado. Kol neprapjoviau, nesiryžau rašyti, turėjau paragauti :) Dabar, kai šiek tiek padžiovinau ir paragavau, galiu pasidalinti, skonis puikus. Jaučiamas kriaušių traškumas ir neįkyrus kakavos prieskonis. Tikrai galiu pasakyti, kad šokolado galima dėti daugiau (aš dėjau tik apie trečdalį plytelės), tai įvertino paragavę ir mano artimieji. Naujas atradimas - šokoladinis obuolių - kriaušių sūris!


22 komentarai:

  1. Smagu vėl sulaukti Jūsų receptėlio. Skaitau su malonumu. Mėgstu gaminti, tačiau tinklaraštį rašyti pritingiu. Daug maloniau vakarais po darbo peržvelgti Skonių blogą, paskaitinėti kaip kokį rimtą romaną, pasisemti idėjų, kai kuriuos receptus išsisaugoti savo elektroninėje receptų knygelėje. Tikrai nuoširdžiai žaviuosi tais žmonėmis, kurie sugeba pasidalinti geru su kitais. Sėkmės ir skanių akimirkų!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, jūsų žodžiai labai šilti :) Kiekvienas turi daryti tai, kas patinka, kas įdomu ir kam užtenka laiko. Dėkui, kad skaitote :)

      Panaikinti
  2. Ir vėl puikus sūris! Labai graži spalva, tarsi gintarinis :) Dar labiau masina išbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dalia, tikrai kviečiu pabandyti, iš nedidelio kiekio tikrai pavyks, pamatysi :)

      Panaikinti
  3. Aušra, čia tobuliausias desertas, kokį tik įsivaizduoju! Gerai padžiūvusio obuolių sūrio gabalėlis mmm... net zodžių trūksta kokia fantastika. Niekad nesu jo dariusi ir vis save atkalbu, kad čia tiek daug darbo, kad neverta pradėt, nes vargu ar pavyks. Bet matyt teks įžnybt sau į minkštą vietą, pasiraitot rankoves ir bandyt, nes sūrio LAAAAABAI noriu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai gundau, tikrai, Vaiva :) Dėl to ir gaminau iš nedidelio obuolių kiekio, kad įkvėpčiau pabandyti kitas. Tikrai žinau, kad yra nemažai dvejojančių ir įsivaizduojančių, kad obuolių sūrių virimas labai ilgas ir sunkus darbas. Bet jei degi dideliu noru, turi pavykti :) Ačiū!

      Panaikinti
  4. Net pavydas bambą graužia... reiks savaitgalį turguje pasimedžioti obuolių ir kriaušių - pas mus dar jų apsčiai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš, taip sakant, pagavau kablį :0) Taip pat eisu į turgų ir bandysiu dar, per pus su kriaušėmis :)

      Panaikinti
  5. Obuolių sūrio su kriaušėm dar nesu valgiusi, įtariu, kad labai skanu :) Vyro močiutė į obuolių sūrį deda lazdyno riešutų, labai tinka. Gėda prisipažinti, bet aš pati obuolių sūrio dar nesu nei karto virusi, vis atrodo su juo tiek darbo. Aišku, man bepigu teisintis, kai vyro močiutė mus skaniausiais obuolių sūriais aprūpina :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manoji močiutė buvo vienintelė, kuri virdavo obuolių sūrį, labai skanus man tas prisiminimas :) Deja, kažkada labai seniai pabandžiusi, taip pat nusivyliau, nepavyko. Užtat dabar, atradusi savuosius metodus, labai džiaugiuosi. Išbandžiau visokius, ir su lazdynų, ir su migdolų riešutais. Tik su lazdynų dar neprapjoviau, nors jau padžiūvo kaip reikiant :) Linkiu perimti senolės patirtį, kol dar ne vėlu :0) Tokie receptai patys vertingiausi..

      Panaikinti
  6. kai uz lango siaucia vejas,visad prisimenu jusu tinklalapio pavadinima.
    Uzsuku pasimegauti darbciu zmoguciu idejomis. Bet ...kaip grazu,akis paganyti graziais gintara primenanciais lietuviskais suriais.
    O ir idejos auksines.
    Dziusta ir pas mane pirminiai sureliai.Bet viduje kerba pasiskolinti {jeigu leisite} ideja su imbieru.
    Dar nezinau ,kaip pavyks,bet burnoje jauciu obuolio ir imbiero derini.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, labai smagu, kad prisimenate ir skaitote :) O idėjos tam čia ir surašytos, kad jas skolintis :)

      Panaikinti
  7. Labai labai labai mėgstu šį sūrį

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir aš tikiuosi, kad gausis skanus ir pamėgtas, dar vis džiūsta neprapjautas :)

      Panaikinti
  8. Pasiilgau lietuviškos virtuvės. O kai dar gali nekaltai ir pasmaguriauti?:) Mielai kokį gabaliuką suragaučiau, bet dabar reikia šiek tiek sugrįžti į savo svorį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveika sugrįžusi į realybę :) Įsivaizduoju, vietnamietiška egzotika turėjo gerai praskaidrinti lietuvišką kasdienybę :) Lauksim reportažų!

      Panaikinti
  9. Jeigu Kalėdų senelis slapukas pas mane netyčia neštų vėjo gūsis, labiau už viską pasaulyje norėčiau, kad atpūstų ir obuolių sūrį... :)
    Juk galima garsiai svajoti, ar ne?.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ar vaisiu kiekis jau nulupti ir be seklu? Ar cieli obuoliai?
    Gal nedaskaiciau bet nerandu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sakyčiau, nepradėjote skaityti :) Skaitom kartu - pats pirmas sakinys sako, kad obuolius ir kriaušes reikia nulupti, išpjauti sėklas ir supjaustyti, vadinasi kiekis nurodytas "cielų" vaisių :)

      Panaikinti
  11. Kodel po paros suris nesustengo?

    AtsakytiPanaikinti