2012 m. spalis 30 d., antradienis

VENGRIŠKAS VARŠKĖS PYRAGAS

Vienas gardžiausių pyragų varškės mėgėjams. Minkštutė, burnoj tirpstanti smėlinės tešlos plutelė ir švelnus bei sultingas varškės įdaras. Daugiau nesakysiu nieko...


Reikia:
tešlai:
250 g miltų
0,5 šaukštelio kepimo miltelių
100 g cukraus
šaukštelio cukraus su vanile
žiupsnelio druskos
1 kiaušinio trynio
125 g minkšto sviesto
50 ml riebios grietinės

įdarui:
250 g varškės (naudojau kaimišką, ne per sausą ir ne per drėgną, daugiau tepamos tekstūros)
100 g cukraus
šaukštelio cukraus su vanile
1 kiaušinio trynio
200 ml riebios, tirštos grietinės
šaukštelio nutarkuotos citrinos žievelės
2 kiaušinio baltymų

Tešlai miltus sumaišykite su kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi ir druska.
Minkštą sviestą ištrinkite su cukrumi iki purumo. Įdėkite kiaušinio trynį, grietinę ir gerai išmaišykite.
Suberkite miltų mišinį ir suminkykite elastingą tešlą. Padalykite į dvi lygias dalis, suformuokite rutulius, pridenkite maistine plėvele ir pastatykite į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui.

Įdarui varškę gerai ištrinkite su cukrumi, tryniu, vaniliniu cukrumi ir grietine. Įberkite tarkuotos citrinos žievelės.
Baltymus išplakite iki standžių putų ir švelniai įmaišykite į varškės masę.

Vieną tešlos rutulį iškočiokite ir įklokite į kepimo popieriumi išklotą kvadratinę ar stačiakampę kepimo formą (manoji kvadratinė, jos kraštinė 20 cm, galite naudoti šiek tiek didesnę, pvz., stačiakampę, 22 cm  ir 27 cm).   Ant tešlos sudėkite varškės masę, paviršių išlyginkite. Ant varškės užklokite kitą iškočiotą tešlos rutulį. Paviršių subadykite šakute ar padarykite įpjovas peiliu ir pašaukite į 180 laipsnių kaitros orkaitę.
Kepkite, kol tešla įgaus dailiai gelsvą atspalvį, tik neperkepkite.

Pjaustykite tik labai gerai atvėsusį, o dar geriau - pašaldytą šaldytuve. Paviršių pabarstykite miltiniu cukrumi...


Man patiko ši tešla. Truputį kitokia nei trapi, lengviau minkoma ir kočiojama, paprasčiau perkeliama į kepimo formą ir labai gardi!
Negailėkite kepimo popieriaus skardai. Įklokite jo tiek, kad kraštai gerokai išlįstų. Už jų pačiupę, lengviau išimsite iškeptą pyragą iš formos.
Kepiau su gerokai storesniu varškės sluoksniu, mat įdarui sunaudojau 500 g varškės, 200 g cukraus, vieną trynį, 150 ml grietinės, po šaukštelį citrinos žievelės ir vanilinio cukraus bei du baltymus.
Grietinės kiekį įdarui rekomenduoju reguliuoti priklausomai nuo varškės drėgnumo... 

Šaltinis: Planet of the Crepes

36 komentarai:

  1. Jūsų žymiai patrauklesnis už originalą! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Vilma, bet svarbiausia, kad šis pyragas labai gardus :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai gražiai atrodo pyragas, tikras meno kūrinys :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, juk tikrai ne :) Bet vis vien ačiū, smagu, jei taip atrodo :)

      Panaikinti
  4. ojojojojoj.... net man ne pyragų mėgėjai žandikaulis iki žemės nukrito. Kepsiu būtinai! Yra proga ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikiuosi patiks, ne mažiau nei mums, pyragų mėgėjams :)

      Panaikinti
  5. Labai labai skaniai atrodo ir taip tinka prie to, šiemet anksčiau, iškritusio sniego :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, pyragas žiemiškos išvaizdos, tik sniegelio pajūry nebuvo, pas mus aplink žalia žalia :)

      Panaikinti
  6. Kuriuos miltus geriau naudoti: 405D ar 550D?

    AtsakytiPanaikinti
  7. ...nesulaukiu kada ji galesiu atpjaut!!!! stovi ant stalo ir erzina! o kvepia kaip... jau nesakysiu kaip gundanciai atrodo....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pagaliau sulaukiau!!!! pasakiskai skanus :) varske tokia slapia, o pati tesla trapi... skanesnio varskes pyrrago kaip gyva nesu dar valgiusi... :))) aciu!

      Panaikinti
  8. Dėkui už receptą-labai patiko, tikrai dar kepsiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiaugiuosi, ačiū, už atsiliepimą :)

      Panaikinti
  9. Nuostabus! Sekmadienio pusryciams prie kavos mano seimynai jis buvo tobulas! Dziaugiuosi,kad suradau pas jus si recepta.Aciu!:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū ir jums, Jurgita :) Smagu, kad patiko :)

      Panaikinti
  10. Maniau kad sis piragas skanus,bet netikejau,kad jis pasakisko skonio :) Nuo siol gaminsiu ir gaminsiu ji :

    AtsakytiPanaikinti
  11. na, jau kepa :) tik i tesla sudejau varskei skirta grietines kieki, bet viskas gerai :) o i varske kondensuoto pieno dejau. ziuresim kaip bus :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Pirma karta kai kepiau,sis pyragas gavosi idialus.Bet sekantys trys kiti -nevike. Varske byra,pyragas nesulipes. Gaminu,lygiai taip pat pagal instrukcija,tik nesuprantu ,kodel man nebesigauna...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Matyt, nuotaika buvo ne ta visus tuos kartus :) Tik jums vienai žinoti, kur bėdos. Jei būčiau šalia stovėjus, pasakyčiau, o dabar negaliu :) O šiaip, produktų kokybė dažnai turi labai didelės reikšmės. Man jis vienas gardžiausių varškės pyragų vien dėl puikios tešlos, o varškę reikia labai rinktis...

      Panaikinti
  13. Nerealus,tokio skanumo mmmm...aciu !!!Tik man sukrenta pyrago viduriukas ,kazin kodel?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir man šiek tiek įkrenta, net nuotraukoj matyti :) Dėl to ir kraštai šiek tiek įlūžę. Manau, kad reiktų pareguliuoti varškės įdaro tirštumą, t.y., nuo per skystos įkrenta šiek tiek :) Bet man tai netrukdo :) Smagu, kad patiko, ačiū, grįžot pasidalinti :)

      Panaikinti
  14. ka ne taip darau, jei palaikius šaldytuve tešla ji man vis tiek labai limpa ir niekaip negaliu iškočioti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neįsivaizduoju, gal dėl to, kad labai šilta? Gal reiktų ilgiau palaikyti šaldytuve.. Pamiltuokite ir tešlą, ir kočėlą arba pabandykite kočioti tarp sviestinio (kepimo popieriaus) lakštų. Ši tešla kaip tik lengviau kočiojama nei trapios tešlos pagrindas, kurį dažniausiai reikia į tartos formą įspaudyti rankomis..

      Panaikinti
  15. O kiek laiko kepti pyragą, bent preliminaru laiką parašykit. Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  16. Šiandien kepiau, todėl galiu patikslinti: 20 cm kvadratinėj formoj su didesniu (500 g) varškės sluoksniu kepiau 35 minutes :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Siandien mano seimyna irgi skanaus sio nuostabaus pyrago, oi kaip visi laukia :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Aušra, ačiū, kad pasidalinai šiuo nuostabiu receptu. Su pirmąja pastraipa absoliučiai sutinku!
    Mes paskutiniu metu vieną po kito kepam varškinius pyragus: amerikietišką, prancūzišką, rumunišką, vengrišką. Ragavom su vyru šį ir negailėjom žodžių, kad koks puikus, kokia skani tešla ir koks drėgnas įdaras. Pyragas nuostabus, net prabangus savo skoniu, sakyčiau.

    AtsakytiPanaikinti