2012 m. lapkričio 27 d., antradienis

AŠTRI STARKIO FILĖ ŠVELNIAME PADAŽE




Nepaisant to, kad už lango lyja ir lis dar, tikriausiai, kokias penkias dienas iš eilės be jokio poilsio, nekreipiant dėmesio į tai, kad lauke kvepia pavasariu, o vakar mačiau žiedus beskleidžiančią dekoratyvinę slyvą ar obelį ir leisgyvių kazlėkų po savo pušimis, o dar į tai, kad ant eglių lauke tokiu oru tikrai nebus nuotaikos kabinti mirksinčių girliandų - aplink pilnu tempu šurmuliuoja kalėdinės nuotaikos. Vis pasvarstau, kad reikėtų pagalvoti apie šventinį meniu ir dovanas, bet tespėju tik fiksuoti - pirmadienis... sekmadienis, vėl pirmadienis ir jau iš kart sekmadienis... Kas sutrumpino savaites?

Ant mano virtuvės palangės visą vasarą iki pat vėlyvo rudens gausiai derėjo mažųjų čiliukų krūmelis. Gražiu pavadinimu "Basket of Fire". Ir net ne vienas. Subrandino nei daug, nei mažai - dvi, beveik pusantro metro ilgio, džiovintų mažylių girliandas, šiuo metu puošiančias virtuvės sienas.



Dalį sumaliau kavamale, tad pastaruoju metu geriu, taip vadinamą, 'čili kavą', nes kad ir kaip kruopščiai bandžiau išvalyti man taip svarbų aparatą, aštrumo šiek tiek liko :) Bijau, kad ir vėliau į kavą pradėsiu berti šiek tiek aštrumos. Ir kaip man patinka nuo ant sienų besipuikuojančių čili girliandų kartais nukirpti po porą ugninių mažylių ir ką nors paaštrinti! 


Žuviai, be kurios negaliu apsieiti bent kartą per savaitę, naudojau mažųjų aitriųjų paprikų miltelius sumaišiusi su trupučiu rūkytų čili milteliais, kurių gavau dovanų :) Man patinka skonis, kurį suteikia rūkyta paprika. Jei tokios žuvies nemarinuosite truputyje tiršto jogurto, nuo kurio žuvis tampa sultinga ir nevalgysite su baltuoju petražolių 'bešameliu', suteikiančio švelnumo, ji bus ugninio skonio. Bet kadangi esame kuklūs ir per daug ugnies mums nereikia, derinys "aštru - švelnu" mums kaip tik...

Reikia:
šviežio starkio file gabalėlių su oda (aš išdarinėjau 1,5 kg sveriančią žuvį)
druskos
maltų rūkytų ir įprastų aitriųjų paprikų mišinio (arba rūkytos saldžiosios paprikos miltelių ir maltų aitriųjų pipirų mišinio)
tiršto natūralaus jogurto (tiek, kad vos padengtų turimą žuvies kiekį)

padažui:
1 - 2 šaukštų sviesto
2 - 3 skiltelių česnako
smulkiai sukapoto vidutinio svogūno
šaukšto miltų
stiklinės (ar kiek daugiau) riebesnio pieno
didelės saujos garbanotųjų petražolių (negailint)
druskos ir maltų pipirų pagal skonį

Žuvies filė gabalėlius padruskinkite, įtrinkite rūkytais aitriųjų paprikų milteliais ir palikite 15 - 30 minučių vėsiai. Galiausiai užpilkite ar aptepkite tirštu jogurtu (kad vos padengtų) ir padėkite į šaldytuvą, kad pasimarinuotų (keletui valandų, o gal visai nakčiai).

Padažui įkaitintame svieste šiek tiek pakepinkite smulkintus svogūnus ir kapotus česnakus. Įberkite šaukštą miltų ir dar šiek tiek nuolat maišant pakepinkite, tik stebėkite, kad nepradėtų svilti. Maišant palaipsniui pilkite pieną ir kaitinkite, kol sutirštės. Pieno pilkite tiek, kol gausite pageidaujamo tirštumo padažą (nei per skystą, nei per tirštą). Pagal skonį pagardinkite druska, maltais pipirais ir suberkite smulkiai sukapotas petražoles. Daug petražolių. Po minutės kaitrą išjunkite.

Pamarinuotą žuvį nusausinkite, sudėkite į kepimo popieriumi  išklotą ir aliejumi pašlakstytą skardą, paviršių dar šiek tiek pabarstykite aitriaisiais pipirais, apšlakstykite aliejumi ir kepkite 200 laipsnių kaitros orkaitėje 7 - 10 minučių, kol perkeps.

Iškepusią starkio filė sudėkite į lėkštes ir užpilkite baltuoju petražolių padažu. Patiekite su virtomis bulvėmis ar kitokiu mėgstamu garnyru...

Idėja iš BBC Food Recipes

16 komentarų:

  1. Nieko sau krūmelis, Aušra! Pavydu :) Mano 20 kartų mažesnis ir mezga labai vangiai. Išduokit paslaptį kuo jį lepinate? ;) Aš nuo vienos palangės nunešu ant kitos, nes vasarą pasirodė, kad saulės jam per daug, nors dabar vistiek lapai gelsta..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dabar jau jo nebeturiu, Vilma. Sulaukiau, kol sunoko beveik visi čiliukai, o kurie nespėjo sunokti, nukarpiau ir krūmą išmečiau. Trumpėjančios dienos nieko gero nebeduos :0) O šiaip, pavasarį, kai tik pasodinau jauną daigelį į atskirą vazoną, į žemes įmaišiau gerą saują žuvų miltų, kuriuos pirkau sodo prekėse ir kuriuos sodininkai naudoja pomidorams. Ši organinė trąša ilgai maitina ir skatina krauti vaisius. Todėl krūmeliai labai ilgai ir gausiai derėjo, ypač augę namie, mat lauke, matyt, per šalta ir vėjuota, o šiltnamio neturiu :)

      Panaikinti
    2. Na, pas mane tie 2 krumeliai ant palanges irgi nuo vasaros, bet "prikrove" tikrai nedaug,o dabar dar ir lapai gelst pradejo. Aciu uz info, Ausra! Ieskosiu tu stebuklingu zuvu miltu. Juos butina i zeme imaisyti?

      Panaikinti
    3. Ant paviršiaus nerekomenduoju barstyti, "kvepės" visi namai, o su žemėmis sumaišius tokių problemų nėr :) Nebent, nuėmus gerą viršutinį sluoksnį žemių nuo vazonėlio, įberti, o tuomet vėl gerai užkloti žemėmis. Tik ar šiuo metų laiku gelbės, nežinia..

      Panaikinti
    4. Ne tik kepame žuvies lavoną, bet ir daržoves auginam ant lavonų miltų. Kada žmonės pradės naudotis savo jausmais ?

      Panaikinti
    5. Na, tuomet jau ašaros trykšti turėtų ir valgant daržoves. Gyvybė, o kuo ji blogesnė už visas kitas? Geriau vadovaukitės jausmais bendraudami su savo vaikais ir artimaisiais, kurie tikrai tūkstančius kartų svarbesni visų mūsų gyvenime už visas nužudytas žuvis ir daržoves. Valgant labiau praverstų sveikas protas, o ne liguisti nusidavimai...

      Panaikinti
    6. Labai teisingai atsakyta :-)

      Panaikinti
  2. Aš irgi be žuvies sunkia gyvenu :) tik dažniausiai mes ja kepam "turgaus dieną" - šeštadienį arba sekmadienį - kada jau į tą turgų nukankam. Šiuo metu mane yra pavergusios skumbrės... Į orkaitę, o po to jau tiesiai į pilvą ;) su keptomis citrininėmis daržovėmis. Mmm, tai man taip patina,kad pas Tave vis užtinku žuvį :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir pas mus, Rūta, dažniausiai šeštadieniais žuvies diena, tik receptais pasidalinti laiko nėra savaitgalį :) Labai gaila, kad pas mus nėra šviežių skumbrių, labai skani žuvis :) Šiuo metu Klaipėdoj dominuoja menkės, starkiai ir dar keletas nelabai ypatingų rūšių. O skumbrę griebčiau pamačiusi :)

      Panaikinti
    2. :) pasirodo, kad nei ketvirtadienį, nei penktadienį ;)))

      Panaikinti
  3. Čiliukas, tai nerealiai išbujojęs, manau, čia ne tik tik tie žuvų miltai veikia, bet ir didelė šeimininkės meilė augalams :) O starkis man visad primena pajūrį, užkretei, eisiu penktadienį į turgų jo ieškot.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aušra, kviečiu pažaisti. Užsuk pas mane į svečius sužinoti žaidimo taisyklių http://www.laselismedaus.blogspot.com/2012/11/vienuolika.html

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aušra, apgailestauju, bet ir aš Tave kviečiu pažaisti :) http://lietuvos-vireja.blogspot.be/2012/11/zaidziame-zaidimus.html Gal žaiskime tryse?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Jau tie virusai :) Kad jūs žinotumėt, kaip aš natūraliai tingiu tuo užsiiminėti. Nusižengsiu taisyklėms, kitiems tikrai nesiųsiu, bet atsakyti galiu į abiejų klausimus, juk žinau, kad smalsu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip aš Tave Aušra suprantu :))))) atsiprašu už bandymą apkrėsti šituo virusu - viliuosi, kad vieną kartą persirgus įgijamas imunitetas :)))

      Atsakyk į kurį nors vieną iš mano klausimų. Kuris patinka :) Bus ir taip per akis ;)

      Panaikinti