2012 m. lapkričio 12 d., pirmadienis

ŠOKOLADINIS KRIAUŠIŲ PYRAGAS



Savaitgalį Danė pakėlė savo senuosius tiltus ir liūdnai išlydėjo Klaipėdos simbolį - Meridianą. Visai palūžusį, kreivą ir vos gyvą, prilaikomą įtemptų lynų ir iš priekio, ir iš galo. Tempiamą laivagaliu į priekį.
Belieka tikėtis, kad ateinančią vasarą burlaivis savo šešiasdešimt penktojo jubiliejaus proga į miestą įplauks šiek tiek išdidžiau nei išplaukė...


O Klaipėda liko tuščia, ūkanota, vėjuota ir dar liūdnesnė, visai kaip šaltos, vienišos ir beveidės lyg vaiduokliai skulptūros mano vaikystės parke... 

Šokoladinis pyragas. Su riešutais. Be miltų. Minkštas, drėgnas ir sodrus. Sultingos kriaušių skiltelės jam suteikia ypatingo gaivumo. Ir dar, mano tamsėjančių vakarų nėriniai, skirti rudeniui. Spalvingos smulkmenos po kavos puodeliu ar žvake. Namų jaukumui, nuotaikai praskaidrinti, svečiui nudžiuginti...


Reikia:
85 g sviesto ir dar šiek tiek formai ištepti
85 g šviesaus rudojo cukraus (naudojau demerara)
100 g geros kokybės juodojo šokolado (naudojau 62%)
vieno šaukšto brendžio
3 kiaušinių
90 g pakepintų ir sumaltų lazdynų riešutų (naudojau migdolus)
4 - 5 gerai prisirpusių, bet standžių kriaušių (tiek reikia, jei mažos, aš sunaudojau dvi dideles, apie 500 g)
miltinio cukraus apibarstymui

Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
Kriaušes nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite stambiomis riekelėmis.

25 cm skersmens kepimo formą atsegamu dugnu (naudojau kvadratinę, 20 cm) išklokite kepimo popieriumi ir gerai patepkite sviestu.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

Šokoladą ištirpinkite vandens garų vonelėje kartu su sviestu. Įmaišykite šaukštą brendžio ir palikite atvėsti.

Kiaušinių trynius ištrinkite su cukrumi iki šviesios ir standžios masės. Supilkite sviesto - šokolado masę ir gerai išmaišykite. Suberkite maltus riešutus.

Baltymus išplakite iki standžių putų ir palaipsniui, per keletą kartų, švelniais judesiais įmaišykite į tešlą.

Sudėkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir pašaukite į įkaitusią orkaitę. Kepkite apie 40 minučių, kol kriaušės taps minkštos, o pyragas perkeps.


Gerai atvėsinkite ir atsargiai išimkite iš formos. Paviršių pabarstykite miltiniu cukrumi...

Labai minkštas, sunkiau pakeliamas, bet labai skanus :)



Šaltinis Crumble Magazine, 11 psl., 2011 m. lapkritis



Mėgstančioms nėrinius:




17 komentarų:

  1. pyragas tai gundanciai atrodo... bet as ji veliau ismeginsiu :) o va uz schemute - labai aciu :) kazkada vaikystej buvau mamai prinerus tokiu lapuku :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man nėrimas puiki meditacija, labai juos mėgstu, ypač rudenį ir žiemą. Turiu daug nepabaigtų dalykėlių ir nepradėtų idėjų... :)

      Panaikinti
  2. Vajetus (aš veidą apglėbusi linguoju)Tu dar ir vašeliu nerti turi laiko? Aušra, Tu nereali, o tavieti receptai tokie gundančiai skanūs:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, nejuokink :0) Tai vieno vakaro, sėdint prie TV darbas. Smulkmenos. Be to, niekaip nemoku sėdėti prie teliko nieko neturėdama rankose. O jei reikia raminti rudeniškai slogią nuotaiką, tai tik tokiu užsiėmimu :) O už komplimentus labai ačiū :)

      Panaikinti
  3. Džiugu,kai gundantis pyragas dera su spalvingais nėriniais.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Puikuma. Gaila man Meridiano. Kaip tik su vyru pakalbėjom (jis klaipėdietis), kad galėtų gi jį vargšą kaip nors apkamšyti, apskardinti ar dar kaip nors išdegutuoti, kad nepermirktų ir neperšlaptų savigarbos. Jei jau aš neįsivaizduoju Danės pakrantės be šio burlaivio, tai klaipėdiečiams turėtų irgi būti ilgu, kol sulaukia Meridiano sugrįžtant... gerai, kad yra klaipėdiečių kepančių pyragus, nes kaip kitaip sulaukti pavasario?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikimės, kad su laivu taip ir bus, apkamšys, išdegutuos ir šį kart padarys daugiau nei bet kada anksčiau, nes gali būti, kad dabar visas šis reikalas gerose rankose :) O kol lauksim, kepsim ne tik pyragus :) Ir nėrinius kursim, ir dar ką nors, kad tik nebūtų ilgu :)

      Panaikinti
    2. Turėtum ir jam (Meridianui) iškepti pyragą :)

      Panaikinti
  5. Aušra, nuotraukose tikras lapų kritimo metas, o tavo sukurti lapeliai nuostabūs :) Reikia ir man susirasti savo vašelį ir siūlus, seniai jau benėriau. Pyragas, kaip visad, skaniai nuteikiantis, šokoladas ir kriaušės, turėtų būti labai gardu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Rennie, nors miške lapai jau nukritę ir nebegražūs, pas mane jų pribarstyta lyg parke spaly :) Ačiū!

      Panaikinti
  6. kaip tuščia dabar be Meridiano... Labai lauksiu jo sugrįžtant :)
    o dar labaiu lauksiu kol kils ūpas šį pyragą išsikepti. atrodo labai gardžiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Atsakymai
    1. Deja, mūsų upės oficialus vardas jau seniai yra Danė. Nuo kokių 1984 m. Kai aš buvau vaikas, taip, turėjom Dangę :0)

      Panaikinti
  8. aš jūsų bendraamžė, vaikystėj visi vadinoma Dange. Jei visi taip vadintų mūsų upę - prigytų vėl.
    Ar Dangės byla jau užversta? | ve.lt

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano močiutė Manto gatvę vadino tik Montės, nes kažkada ji taip ir vadinosi, o Rąžės upelį - Ronžės, nes toks buvo pokario oficialus vardas. Kodėl šito nebeliko? Kodėl garbė tik Dangei? Danės gatvės pavadinimą, kaip ir upės, taip pat reiktų atstatyti į Luizės, koks ir buvo istoriškai, nes šios Prūsijos karalienės bareljefas ant namo Danės gatvėj yra, vaistinė tokiu pavadinimu yra, kodėl negrąžinus gatvei pavadinimo? Tikriausiai, dar daug senų, mūsų vyresniosios kartos klaipėdiečiams žinomų, gražių istorinių pavadinimų iš prūsiškų ar iš lietuviškų laikų, reiktų sugrąžinti Klaipėdai. Bet ar žmonės tai prisimena ir kam tai rūpi? Mūsų tėvų karta jau per sena, mes daug ko nebežinome, užstrigome tik ties Dange, nuo kurios taip pat baigiame atprasti, o mūsų vaikams tai jau apskritai svetimas pavadinimas. Kaip jūs sakote, nebėra tų "visi", kurie turėtų taip kalbėti. Bent jau mano pažįstamų žmonių rate net ir vyresnieji senuoju pavadinimu upės nebevadina :) Gal tuo galėtų dar pasirūpinti miesto valdžia, žmonėms spiriant į pasturgalį, bet ko gero, yra daug svarbesnių dalykų, apie kuriuos reikia galvoti, bet negalvojama... Gaila, žinoma, gerai, kad bent padiskutuoti galima :0)

      Panaikinti