2013 m. vasario 12 d., antradienis

BELGIŠKI VAFLIAI




Jau еsu minėjusi, kad man daug labiau patinka kepti blynus vaflinėje nei stoviniuojant prie keptuvės. Ne tik dėl to, kad vafliniai blynai gardžiau atrodo ir yra kepami be riebalų, bet ir dėl įvairaus skonio, juk juos galima kepti pagal nuotaiką -  mielinius, minkštus, trapius, plonesnius, su varške, pikantiškus ir t.t. O  kol vaflinė leidžia kvepiantį garą, mėgstu dirbti kitus darbus, skaityti ar tiesiog vėpsoti pro langą.

Pastaruoju metu džiaugiuosi ne taip seniai įsigyta vaflių giliais langeliais keptuve ir Užgavėnėms turiu progą išbandyti vis kitokio skonio gardėsius. Gerai, kad yra kam valgyti, o blynų mėgėjams - rojus :)



Kad iškepti skanius belgiškus vaflius, reiktų atkreipti dėmesį į tam tikras smulkmenas. Pvz., norint iškepti traškesnius vaflius, vietoj pieno į tešlą rekomenduojama pilti drungno vandens.
Kepant iš tešlos su pienu, vafliai iškepa ne tik minkštesni, "blyniškesni", bet ir tamsesni. Pastebėjau, kad tešlai naudojant tikrą kaimišką pieną, rezultatas nepalyginamai geresnis.
Dar svarbu, kad visi tešlai naudojami produktai būtų vienodos temperatūros, o tešlą tikrai reikia mažiausiai valandą brinkinti.
Storiesiems vafliams tešla turėtų būti užmaišoma pakankamai tiršta, bet lengvai krentanti nuo šaukšto.
Žinoma, vaflių kokybė priklauso ir nuo turimos keptuvės ypatumų ar nuo mūsų įgūdžių ja naudotis...



Šiuos vaflius kepiau tešlai vietoj pieno naudodama gazuotą mineralinį vandenį. Tokį dažnai pilu kepdama lietinius. Vafliai gavosi trapesni iš išorės, daugiau primenantys pyragaičius nei blynus. Labai skanūs prie puodelio arbatos su aviečių uogiene...



Reikia:
250 g miltų
3 kiaušinių
100 ml gazuoto mineralinio vandens (naudojau "Vytautą")
100 g sviesto
100 g cukraus
2 šaukštelių cukraus su vanile
2 šaukštelių kepimo miltelių

Miltus dubenyje sumaišykite su kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi ir cukrumi.

Sviestą ištirpinkite ir šiek tiek pravėsusį supilkite į miltų mišinį. Įpilkite mineralinio vandens ir gerai išmaišykite.

Kiaušinius suplakite šakute iki putų ir supilkite į tešlą. Vėl gerai išmaišykite.Tešlos tirštumą reguliuokite mineraliniu vandeniu, tešla turėtų gautis tiršta, bet lengvai kristi nuo šaukšto.

Užmaišytą tešlą palikite brinkti mažiausiai valandai kambario temperatūroje.

Įkaitinkite vaflinę ir iš paruoštos tešlos kepkite vaflius. Patiekite dar šiltus.

Kaip visuomet, jei norite, kad kepiniai išliktų trapesniu viršumi, nedėkite jų vienas ant kito. Sudėti bokšteliais, vafliai vėsdami suminkštėja.

Linksmų ir sočių Užgavėnių!




35 komentarai:

  1. Ausra, nuostabios nuotraukos! Taip patrauke mano aki! Niekad nekepu vafliu, bet vien del foto atsidariau irasa, juo pasigrozeti :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puikūs vafliai - galėtum Briuselio senamiestyje pardavinėti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi, man vis primeni, kad man reik vaflinės :)
    Klausyk, kokios firmos tavo vaflinė yra?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vakar kaip tik Maximoje užmačiau belgiškų vaflių vaflinę, tokią, su kurią tiesiai ant ugnies, kaip su keptuvę reikia kepti. Dabar galvoju ar verta ją pirkti:) Aušra, kur ir kokią tu pirkai?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Manoji vokiška, elektrinė "Cloer" firmos, vat tokia:
    http://www.krinona.lt/index.php?s_id=6&p_id=2481&lang=lt

    Aš pirkau ją pernai kažkurioje parodoje, mat ši firma pastoviai dalyvauja įvairiose parodose ir reklamuoja keptuves kepdama įvairius vaflius "on line".
    Visai neprasta, su nepridegančiu paviršiumi, tikrai puikiai kepa be riebalų :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš kaip tik vis pažiūrėdavau į šitos firmos vaflines. Tai sakai, kad gera... Reik gal imt ir nusipirkt.

      Panaikinti
    2. Ir aš senokai dairiausi, bet vis už šitų užkliūdavau :)

      Panaikinti
    3. Ir aš turiu šios firmos vaflinę,tik širdelių formos, mat tokios jau nebeturėjo:)( Tai va kas paskutinę nupirko:D). Ji tikrai gera. O tavieji vafliai labai gardžiai atrodo. O nuo tavo maisto kaimynams seilės turi tekėti. Ar neatbėga iš gretimo namo su lėkšte?

      Panaikinti
    4. Taip, Rima, ten vaflinių kokių tik nori, mačiau net tokią, kur galima iškepti alia čekiškus plonyčius vafliukus, net raštas toks kaip Čekijoj :)
      O kai kurie kaimynai kartais pagal nuojautą pataiko, ypač vasarą, kai langus laikau atvertus :)

      Panaikinti
  6. Ačiū, Aušra, už nuorodą, prisiminiau, esu jas kažkada mačiusi parodoje, visai buvau pamiršusi :) Tą kurią vakar apžiūrinėjau, tai man nepasirodė labai kokybiška, reiks tavąja labiau pasidomėti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O taip, Vilniuje gali pačiupinėti ir paklausinėti, nereiks net parodos laukti :) O dar vasarį nuolaidos :)

      Panaikinti
  7. Atrodo puikiai! Išsisaugau receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pabandyk kada nors, Gabriele, aš vis kepu pagal skirtingus receptus ir kol kas visi vafliai savaip skanūs :)

      Panaikinti
  8. kiek vafliu gaunas is nurodytos teslos?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Noriu padėkoti už puikų receptą - vafliai (nors keliau blynų širdučių keptuvėje) gavosi nuostabūs. Kirto ir vaikai nevalgiukai, nespėjau kepti :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. O man jie greiciau blynus primine nei vaflius:( visai netraskus! Teks ieskoti kito recepto.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O aš ir nerašiau, kad jie traškūs, tik traškiu viršumi :) O blynai tokie nebūna :) Be to, matyt, sukrovėt vieną ant kito. Kad ir kokius traškius bekepsit, valgyti reikia dar šiltus ir nedėti į kaupą vieną ant kito, vėliau vis vien suminkštės :)

      Panaikinti
    2. Reikėjo ilgiau pakepti, nuo to dažnai priklauso traškumas, kad ir iš kokios tešlos begamintum, o ir nuo vaflinės bei kepėjo ypatumų :-) Ir žinoma, bet kokie traškiausi vafliai pastovėję virsta minkštais, juk stori.

      Panaikinti
    3. Sutinku :) Bet kuriuo atveju, šie nebuvo minkšti lyg blynai net ir atvėsę, o receptų prašom, pilnas internetas. Kuo daugiau bandysit, tuo geriau išmoksit ir suprasit, kame šaknys :)

      Panaikinti
  11. O kiaušinius nereikėjo atskirti ar reikia kartu plakti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kartu. Šiek tiek paplakti ir supilti į tešlą :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sveiki, Rašote, kad ir į lietiniu tešlą pilate gazuotą mineralinį vandenį. Ką jis duoda tešlai?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Super gavosi, tik kita karta desiu daugiau sviesto, man ju norisi slapesniu (bet cia jau skonio reikalas). Beje kepiau ne vafliu keptuveje, o po orkaite vafliu silikonineje formoje apie 35 min. 210 laipsniu. Dekui uz nuostabu receptuka.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Teko išmesti :( Gavosi prikepusi prie apatinių grotelių, neišsikėlusi iki viršutinių tešla. Vos atgramdžiau nuo apačios, ir nuotaika, ir produktai ir diena sugadinta, ir vaikai be pusryčių :( Tiek teko gramdyt nuo apačios, taip prilipo, kad daugiau bandyt ranka nekilo, išpyliau visą likusią tešlą :( Nors virtuvėje toli gražu nesu naujokė

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Būna, pasitaiko net ir ne naujokams:) Subtilybių čia daug. Aš kepu pagal šį receptą vaflius Užgavėnėms ir visi patenkinti!

      Panaikinti
  16. Kątik prisikepėm, o dieve... nesitikėjau, kad taip skanu, ačiū!!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  17. Vel susiradau jusu recepta...kepiau gal pries metus ir labai patiko... produktai jau paruosti- rytoj kepsiu pusryciams vietoj blynu :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Ar galima vietoj pasuku pilti pieną?

    AtsakytiPanaikinti