2011 m. rugpjūčio 29 d., pirmadienis

NAMINIS POMIDORŲ PADAŽAS


Su paprikomis, obuoliais ir slyvomis. Su česnakais ir čili pipirais...


Ir aš pasidaviau atsargų ruošimo manijai. Pasigaminau keletą stiklainių saldžiarūgščiai aštrios pomidorų tyrės su vaisiais, puikaus pagardo prie paukštienos ar paukštienos marinavimui. Tiks ir prie makaronų, picų, žuvies ar kur tik norisi. Valgau tokį vieną, prie paprasčiausio sumuštinio su kaimišku rūkytu kumpiu... Svarbiausia, kad naminis, iš sezoninių gėrybių ir be jokių neteisingų priedų...

Gaminimui naudojau kietas, ne visai prisirpusias, rūgštenes slyvas ir todėl visai nepyliau acto. Rūgštumo pakako, skonį reguliavau tik druska ir cukrumi. Macnumui nepagailėjau česnako ir šviežių aitriųjų pipirų...

Reikia (apie 2,5 l gatavo padažo):
2 kg mėsingų, gerai prisirpusių naminių pomidorų (pvz., "jaučio širdies" veislės);
0,5 kg raudonųjų saldžiųjų pipirų;
1 kg kietesnių vengrinių slyvų;
0,5 kg obuolių (labai tiks alyviniai);
2 šaukštų druskos;
4 - 7 šaukštų cukraus (priklausomai nuo slyvų ir obuolių rūgštumo bei jūsų skonio);
2 vidutinių česnako galvučių;
2 šviežių čili pipirų.

Pomidorus stambiai supjaustome, paprikas išvalome ir taip pat susmulkiname. Obuolius nulupame, išsėkliname ir supjaustome skiltelėmis. Slyvas perpjauname pusiau ar ketvirčiais (kauliukus pašaliname).
Viską sudedame į puodą ir maišant katiname iki užvirimo (saugome, kad neprisviltų!). 
 Sumažiname kaitrą ir nuolat maišydami troškiname ant nedidelės kaitros apie valandą, kol daržovės ir vaisiai sukris ir virs tiršta mase.

Sutriname elektriniu smulkintuvu ir pertriname per sietą, kad neliktų odelių ir sėklelių.
Gautą tyrę vėl supilame į puodą ir dar šiek tiek paviriname. Pagardiname druska ir cukrumi.
Baigiant virti, įspaudžiame česnaką ir sudedame smulkiai kapotus aitriuosius pipirus. Paragaujame (druskos, cukraus ir aštrumo kiekį reguliuojame pagal savo skonį).
Karštą tyrę supilame į sterilius stiklainius ir užsukame dangteliais.
Laikome vėsiai...

20 komentarų:

  1. Bet kaip gerai skamba!!!!!! Net seiles susikaupe. O sakyk, prie ko tu ji tada naudoji? Kaip padaza ar pagarda?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atsiimu klausima :DD kvailele blondzine...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aguonėle, šlakelyje pieno troškinau starkį, pabaigoj šliukštelėjau šio padažo. Pyliau į bebaigiančią troškintis vištieną. Kaip jau minėjau, dedu ant sumuštinio ir t.t. Padažas gaunasi gan skystokas, galima būtų šiek tiek sutirštinti krakmolu arba daugiau dėti slyvų... :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na, iš ties, turėtų būti labai turtingo skonio, tiek visokių sezoninių gėrybių :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rennie, saldžiarūgštis, truputį kitoks, nei vien iš pomidorų :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šiandien viriau, bet turiu pasakyti jog ne mano skonio :( Net nusivyliau, kad jis toks skystokas gavos ir ne toks turtingas, ko iš sudedamųjų dalių tikėjaus... nieko, kaip nors išdalinsiu nes viriau tik iš pusės kiekio. Ačiū vistiek už idėjas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aguonėle, taip, padažas gaunasi gan skystas. Jau minėjau, kad jei norisi tirštesnio, galima sutirštinti krakmolu arba gelfix mišiniu, o dėl skonio kaip visuomet, ginčijamasi, bet nesutariama :) Pas mus tokia tyrė sėkmingai eina į pabaigą. Radau naują panaudojimo būdą - maišau su majonezu ir marinuoju paukštieną...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aš tai kai darau nededu nei cesnako,nei obuoliu,nei slyvu :) darau kiek kitaip,bet mano padazas labiau gaunasi panasus i ta vadinamaji uncle bens :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Elena, turėtų būti skanus, juk tavo minėtasis su ananasais.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Labai įdomus receptukas. Artimiausiu metu išmėginsiu. Tik manau dėti džiovintus čili pipirus, galbūt irgi tinka?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, džiovinti čiliai tinka. Tik nepamirškite, kad padažas pagal šį receptą gaunasi gan skystokas.. :)

      Panaikinti
  11. Na štai pasigaminau. Skonis išties savotiškas, naujas. Iš pradžių pajunti saldumą, po jo atsiveria rūgštumas ir aštrumas. Ir gavos gana tirštas. Ilgiau paviriau, tai matyt išgaravo vanduo. Ačiū už receptuką :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu :) Tik smalsu, kokius pomidorus naudojote, tuos, mano aprašytus stambius ar kitokius? Nes nuo pomidorų veislės priklauso ir tirštumas, mat "jaučio širdys" lyg ir miltingi, bet suvirę tampa vandeningi, dėl to ir skystina visą padažą. Tikriausiai, tinkamiausi būtų slyviniai... :0)

      Panaikinti
  12. Na kadangi šiemet pas mane tik slyviniai derėjo, tai būtent juos teko panaudoti. KMICIC veislės pomidorai ypatingu skoniu nepasižymėjo, bet buvo mėsingi ir konservavimui labai tiko :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai vat, aš jau iš patirties pastebėjau, kad padažams geriausi slyviniai :) Ačiū!

      Panaikinti
  13. Puikus padažas:) Sutirštinimui naudojau tirštinimo mišinį su pektinu. Ačiū už receptą:)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Aš jo prisigaminau dvejiems metams,man his nerealus,kaip tik baigiasi tai šiemet twks vel gaminti,patinka,kad nereikia acto ir nesijaučiau to bjaurais asteumo.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Aš jo prisigaminau dvejiems metams,man his nerealus,kaip tik baigiasi tai šiemet twks vel gaminti,patinka,kad nereikia acto ir nesijaučiau to bjaurais asteumo.

    AtsakytiPanaikinti