2011 m. rugpjūčio 19 d., penktadienis

STORI BLYNAI SU RŪGPIENIU...

... kurie knygelėje "Blynai ir vafliai" (2008 m.) kažkodėl buvo pavadinti plonais blynais su varške, nors nuotrauka - storų ir putlių blynukų. Maniau, apsiriko. Tačiau, varškės šiems blynams taip pat nereikia. Į tešlą pilamas rūgpienis arba kefyras... Supraskit, kaip norit, bet blynai pagal šį receptą stori, minkšti, lyg maži pyragėliai. Ir visai skanūs :) Ar būna neskanių blynų?



Tačiau prieš tai, apie geltonus žiedus. Ir vėl. Kažkaip net pati stebiuosi, kad dauguma mano augalų žydi geltonai. Visiškai nesąmoningai.
Antroje vasaros pusėje visuomet pakartotinai žiedus skleidžia kaktusai:


Geltoni opuntijų ausų žiedeliai šiemet varžosi su stipriai prisirpusiais vaisiais, kuriuos subrandino iš pernykščių žiedų ir kurie atrodo labai dekoratyviai. Kas su jais bus toliau - nežinau. Šie gražuoliai nuo balandžio pūpso lauke. Pasirodo, visai nebaisi jiems lietuviškai lietinga vasara...



Na, ir kas gi gali būti gražiau už rudenį pranašaujančias saulėgrąžas...


Vos subrendus kai kurių galvų sėkloms, tuoj ėmė darbuotis paukščiai. Kad matytumėt, kaip juos lesa akrobatės zylės...


Tai dar nepaskutiniai geltoni žiedeliai. Šiandien juos ypatingai drasko gūsingi vėjai. Bet labiausiai gaila, kad greit teks su jais atsisveikinti ilgai žiemai...


O dabar blynų receptas:
Reikia:
2 kiaušinių;
500 g miltų;
500 ml rūgpienio arba kefyro;
žiupsnelio druskos;
šaukštelio kepimo miltelių;
apie 50 g sviesto (arba keturių šaukštų tirpinto sviesto).

Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Tirpintą sviestą sumaišome su tryniais ir supilame rūgpienį ar kefyrą.
Kitame inde sumaišome miltus su kepimo milteliais ir druska. Lėtai sukant supilame skystąjį mišinį. 
Standžiai išplaktus kiaušinių baltymus sukrečiame ant tešlos ir švelniai pamaišome šaukštu.
Gerai įkaitintame aliejuje iškepame nedidelius blynukus.
Patiekiame su aviečių uogiene, skystu medumi arba kaip kas mėgsta :)


15 komentarų:

  1. Kokie nuostabūs žiedai. Blynai matyt irgi. Sutapimas: vakar iš bibliotekos parsinešiau šią knygelę vien dėl orkaitėje iškepto blyno, dar neišbandžiau, bet turėtų būti l. skanu.Jau kaip mėgstu blynus...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jolanta, ačiū. Visai nieko knygelė paįvairinimui, ypač blynų mėgėjams :) Orkaitėje kepto, to didžiulio blyno per visą skardą ir aš dar nebandžiau, vis ketinu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai zaviuosiu Jusu blogu - puikus receptai ir kartu nepakartojami vaizdai. Labai mieli ir silti irasai. Su dziaugsmu laukiu kiekvieno naujai pasirodancio. Aciu Jums uz grozi sielai ir skrandziui :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Elžbieta, nuoširdžiai dėkoju ir begalo džiaugiuosi, kad patinka tai, kuo dalinuosi ir kas miela man pačiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kaaaaaktusai (inlove)!!!
    Be žodžių ir beveik be sąmonės jau aš :D

    P.S. Truputį labai pavydžiu.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nebūna neskanių blynų, nebūūūna. Šitie atrodo išskirtinai skaniai :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Julija, dėkui. Ir nepavydėk, o augink...

    Asta, ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tai aš auginu, auginu, apie 100 spygliuočių auginu, tik retai žiedais jie džiugina.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Spygliuočius medžius ar kaktusus? Jei medžius, nebėda, aš juos labai myliu, turiu begalę ir žiedų nereikia :) Jei kaktusus, diskusija būtų daug ilgesnė... :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Kaktusus aš meiliai spygliuočiais vadinu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Oi, Julija, tai šimtas yra daug. Kažin, ar nežydinčios rūšys ar tik nežydi? Eisiu paskaičiuoti, kiek pas mane tų spygliuotų "galvų" :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Skanūs blynai, ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, kad patiko ir labai ačiū už atsiliepimą :)

      Panaikinti
  13. Ar i siuos blynus nereikia deti cukraus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pagal receptą nereikia. Ir aš nedėjau, pasisaldinom valgydami, medumi. Tačiau jei reikia, galite įmaišyti porą šaukštų į tešlą, nepakenks (vienintelė bėda ta, kad kartais padauginus tešloje cukraus, blynai kepdami labiau svyla) :)

      Panaikinti