2011 m. rugpjūčio 26 d., penktadienis

MIGDOLINĖ OBUOLIŲ TARTA

Pasiilgau obuolinių pyragų, kaip ir "teisingų, tikrų" obuolių. Ne visai taisyklingų, saldžiarūgščių ir tų, kuriuos mėgsta kirmėlaitės, ne vien žmonės :) 
Trapios tešlos pyragas su alyviniais obuoliais gardus dar šiltas, su vaniliniais ledais ar plakta grietinėle. Dar puikesnis kitą dieną, kai obuolių sultys skaniai suminkština trapų pagrindą. Jei turite, į tešlą įpilkite kokio nors migdolinio likerio, pvz., "Amaretto". Kad paryškinti migdolų skonį. Tačiau tai nėra būtina. Ši tarta puiki ir taip...


Reikia:
pagrindui:
1,5 stiklinės miltų;
4 šaukštų cukraus;
šaukštelio kepimo miltelių;
100 g sviesto;
1 kiaušinio.

Įdarui:
50 g sviesto;
0,5 stiklinės cukraus (naudojau rudąjį);
2 šaukštelių cukraus su vanile;
2 kiaušinių;
150 g maltų migdolų;
500 g obuolių;
2 šaukštų migdolų likerio (jei tokio turime);
cinamoninio cukraus viršui.

Pagrindui sumaišome miltus, cukrų ir kepimo miltelius. Pridedame minkšto sviesto, įmušame kiaušinį ir gerai išminkome. Minkštą tešlą įvyniojame į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui patalpiname šaldytuvan.
Tešla užpildome 24 cm skersmens kepimo formą, kraštelius prispaudžiame prie indo sienelių. Subadome šakute.

Orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių kaitros.

Įdarui minkštą sviestą gerai ištriname su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Nuolat maišant po vieną įmušame kiaušinius. Įmaišome maltus migdolus ir likerį, jei naudojame.
Obuolius nulupame, išsėkliname ir supjaustome skiltelėmis.

Įdarą sukrečiame ant tešlos. Ant viršaus išdėliojame obuolių skilteles. Kepame apie 30 - 40 minučių.
Viršų pabarstome cinamoniniu cukrumi..


Šaltinis: "Obuolių pyragai",  2006 m.

15 komentarų:

  1. Ausra, o 150gr maltu migdolu cia mazdaug kiek? Saukstais. Labai noriu iskepti,bet sunkiai gaudausi matmenu pasaulyje, nezinau kaip atmatuoti tuos maltus migdolus. Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Lina, šaukštais nepasakysiu, kiek. Aš perku sveikus migdolus maišeliais. Yra pakuočių po 150 g. Tad visą šį kiekį ir susmulkinu blenderiu. Galima ir sumalti... Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Skanus pyragas. As gal kiek persistengiau su kepimo laiku, nes jis vis man rodesi neiskepes. Bet ir ilgesnis kepimo laikas ne kiek nepamaise jam buti skaniu:-))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Lina, smagu, kad patiko! Ilgiau kepęs, turbūt, gavosi trapesnis..

    AtsakytiPanaikinti
  5. Taip,gavosi labai trapus pagrindas,kuris ir sekancia diena ne kiek nesuminkstejo.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Puikus! Skaniai skamba, o ir šiaip - juk daugelis obuolių pyragų tiesiog vieni už kitus skanesni :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Asta, tikrai. Baigiu išbandyti visus knygos "Obuolių pyragai" receptus :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tikrai vertas dėmesio pyragas. Tvardomės, kad viso per šiandien nesuvalgytume :) (kalorijos... :) ). Nors ir kažkiek labiau 'darbo imlus', jei lygintume su kokiu tai standartiniu obuolių pyragu, bet ir skonis kur kas subtilesnis. Dėkoju už receptą :).

    AtsakytiPanaikinti
  9. Daiva, su tartų tešlom visada daugiau darbo lyginant su biskvitiniais. Minkyk, šaldyk, kočiok, lipdyk... Bet juk ne kasdien :) Džiaugiuosi, kad patiko ir ačiū už atsiliepimą!

    AtsakytiPanaikinti
  10. nerealiai skani :) tik as biski ja perkepiau... persistengiau eilini karta :D tai kaip ir sausoka gavosi. bet skonis - nerealus :) aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Migliau, jei tartos pagrindas gavosi kietokas, kitą dieną truputėlį sudrėks nuo obuolių ir bus pats tas (jei liks, žinoma). Džiaugiuosi, kad patiko ir ačiū, kad grįžai :0)

      Panaikinti
    2. aha, jau vakare buvo normali, manau, tokia, kokia ir turejo but :)... o siaip, as niekur nedingus buvau :D tik lp; neisbandau - tai ka ten... :))))

      Panaikinti
  11. ..vakar sita tarta kepiau antra karta. bet - kaimo salygomis. o tai reiskia, kad jokiu blenderiu, tartai skirtu skardu ir visko, kas palengvintu visa procesa - nera :) ir galiu pasidziaugti - kad seimynai - labai patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir kaip galėjo nepatikti, juk buvo įdėta natūralaus rankų darbo ir, net neabejoju, daugybė meilės ir teigiamų minčių :0) O jei dar pavyko ploniau suformuoti ar iškočioti bei padaryti tokį senovinį, kaimiškos išvaizdos, tai iš vis pasaka :)
      Jei darome rankomis, be palengvinimų, vadinasi, tam nusiteikiame, skiriame daugiau laiko, turime galimybę įdėti ir daugiau geros energijos. Man šiemet sugriuvo dauguma virtuvės elektrinių pagalbininkų (matyt, visiems vienu metu baigėsi tarnavimo laikas :), tad daugumą darbų tenka daryti rankomis ir užtrunka ilgiau. Bet nesigailiu ir kažkodėl labai neskubu pirkti naujų :0)

      Panaikinti
  12. ...tai va as ir galvoju, kad kai noras yra, netrukdo ir naujoviu nebuvimas salia :) dar labai labai labai kaupiuosi roziu pievai issikepti... ir mastau, kad taip ir padarysiu kol obuoliu is kaimo turiu... tik va, dar iki pilno susikaupimo kazko truksta.... :/

    AtsakytiPanaikinti