2012 m. gruodžio 13 d., ketvirtadienis

APELSININĖ SILKĖ

... su rožiniais pipirais, tapusi viena mėgstamiausių ir privaloma ant mūsų Kūčių stalo...



Jei Jums patinka rūgščiasaldė silkė (tokią, kaip ruošiama pvz., Švedijoj) ir jei pabodo silkė pataluose, silkė kailiniuose ar silkė kokiu nors kitokiu tradiciniu apklotu, būtinai pabandykite šitą. Apelsinas priduos ne tik salstelėjusios rūgštelės, bet ir nuostabaus gaivumo. 


Reikia:
filė iš vienos silkės (aš naudoju tik pačios išdarinėtą silkę)
100 ml vandens
3 nubrauktų šaukštų cukraus
3 šaukštų acto (9%)
1 vidutinio apelsino
1 nedidelio baltojo svogūno
žiupsnio rožinių pipirų
2 mažų lauro lapų
nubraukto šaukštelio geltonųjų garstyčių grūdeliais
šiek tiek smulkinto poro (aš jį pakeičiau maždaug trečdaliu šaukštelio malto cinamono)

Apelsinus švariai nuplaukite ir nuplikykite karštu vandeniu.
Silkės filė supjaustykite nedideliais gabalėliais ir apibarstykite cinamonu.
Vandenį išmaišykite su cukrumi kol cukrus visiškai ištirps. Įpilkite acto ir pusės apelsino sulčių.
Likusią apelsino pusikę supjaustykite nestorais pusžiedžiais, kuriuos padalinkite ketvirčiais. Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais.
Stiklainyje sluoksniuokite paeiliui - silkės gabalėlius, svogūnus, rožinius pipirus, lauro lapus, garstyčių sėklas ir apelsinų gabalėlius. Užpilkite marinatu ir patalpinkite į šaldytuvą mažiausiai parai...


Šis kiekis man dailiai sutelpa į pusės litro talpos stiklainį.
Žinoma, saldumo - rūgštumo kiekį visuomet galite reguliuoti pagal savo skonį :)

Pagal Villa Alps

25 komentarai:

  1. Pas mane ji irgi labai mėgiama :) Tik ji man skaniausia palaikyta per naktį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Palaikyti bent per naktį - būtina. Man skaniausia po paros, t.y., tik truputėlį ilgėliau pamarinuota :)

      Panaikinti
  2. Mes namuose irgi panašią darome...tada galiu ir naktį šeldytuvo dureles darynėti:) Šiandien nusipirkau 2 silkes reikės prisigaminti įvairiais būdais:) Laaaabai pasiilgau silkutės:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Suprantu tave :) ir aš taip mėgstu - pro šaldytuvą eidama į silkės stiklainį vis užsuku :) su šakute, žinoma :)

      Panaikinti
  3. As dar tokios neragavau. Skamba idomiai ir skaniai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. kol žiūrėjau į tuos rožinius pipirus parduotuvėj ir dvejojau, kur dėsiu, jie ėmė ir dingo. Aš taip galvoju, skonio požiūriu jie gal čia ir nėra esminiai, bet atrodo labai gerai

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dalia, kalbant apskritai, rožiniai pipirai yra daug kartų švelnesnio skonio nei bet kokie kiti. Ir jei pataikyti nusipirkt šviežių, patrynus turi šiokį tokį, lyg ir kalendrą primenantį kvapą ir šiek tiek aštrumo. Juos naudoja ten, kur tik leidžia išmanioji kulinarų fantazija, bet daugiausiai kartu su saldžiomis natomis :) O čia, prie silkės, atrodo jie dailiai, bet jei ilgiau palaikius marinate, išbrinkę suteiks dar šiokio tokio skonio, ne vien išvaizdos :) Kaip jau minėjau, tai dar priklauso, ar parduotuvėj nusipirksim ne perdžiūvusius..

      Panaikinti
  5. Nuostabus receptukas, jau sestadieni isbandytas, o sekmadieni pakartotas :-) Aciu labai - buvo skanu ir graziai atrode .

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai smagu ir džiugu :0) Skanių artėjančių švenčių!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Jau ir aš pasiruošiau gaminti tokią silkutę šventėms, labai jau rūpi paragauti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skanaus, Jūrate :) Ir jaukių švenčių :)

      Panaikinti
  8. Laba, jei neturite rausvųjų pipirų, galima naudoti keletą kadagio uogų, jų aromatas šiek tiek panašus. Šis mūsų krašto prieskonis taip pat suteiks pikantiškumo.

    Ačiū Aušrai už puikią marinato idėją.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už idėjas, Ramune :) Kadagio uogų net nebūčiau sugalvojusi dėti į silkę, bet įsivaizduoju, kad būtų labai gerai. Ryt marinuosiu savąsias silkes, vieną tikrai pabandysiu :)

      Panaikinti
  9. labai skani silke,aciu uz recepta,per kucias pirmoji dingo nuo stalo.ji bus dar gaminama tikrai ne karta...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai smagu! Sužinojau, kad šią silkę ragavo ir draugai, ir kaimynai, tad ačiū tikrajai recepto autorei Astai :) Šis receptas tikrai puikus :)

      Panaikinti
  10. Ohhh kokios gražios foto. Dabar man dėl savųjų net šiek tiek gėda... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, tavoji silkutė rausva, atrodo labai skaniai, dar vienas puikus mažas Astos recepto patobulinimas :) O dėl foto nekonkuruoju, man graži ir tavoji :)

      Panaikinti
  11. Miela Aušra,

    nors aš šios silkės dar negaminau (būtinai planuoju), bet tiesiog noriu pasakyti, kad Jūs nereali. Nuotraukos, maisto patiekimas labai estetiškas, subtilus ir skanus:) Kiekvieną kartą "užeinu" čia pailsėti ir... dvasiškai atsigauti:) Ačiū Jums už idėjas ir neblėstantį entuziazmą.

    Giedrė

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už širdį šildančius komentarus :) Labai smagu, jei randant kažko sau :)

      Panaikinti
  12. Gaminau ir sivakar vel pasidariau butent sita silkute su apelsinais. Super ! tik dedu raudonus svogunus, graziau atrodo su apelsinais :-P

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, kad ir jums patiko :) Raudoni svogūnai yra labai skanūs ir čia puikia dera, bet turėjo viską rausvai nuspalvinti :)
      Ačiū, kad grįžot su atsiliepimu :)

      Panaikinti
  13. nieko nenuspalvina, ne kokie burokeliai :-) va ir siandien ruosiu sita silkute rytdienos vakarui

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nenuspalvina, tikriausiai, dėl acto, o šiaip šie svogūnai dar ir kaip spalvina! Gražių švenčių ir skanios silkės!

      Panaikinti
  14. Labas, Aušra, pamėginau ir aš pasigaminti šią žaviąją silkutę. Viskas ėjosi sklandžiai :) Laukiu nesulaukiu Kūčių vakarienės ;)
    Ugnė

    AtsakytiPanaikinti