Jei Jums patinka rūgščiasaldė silkė (tokią, kaip ruošiama pvz., Švedijoj) ir jei pabodo silkė pataluose, silkė kailiniuose ar silkė kokiu nors kitokiu tradiciniu apklotu, būtinai pabandykite šitą. Apelsinas priduos ne tik salstelėjusios rūgštelės, bet ir nuostabaus gaivumo.
Reikia:
filė iš vienos silkės (aš naudoju tik pačios išdarinėtą silkę)
100 ml vandens
3 nubrauktų šaukštų cukraus
3 šaukštų acto (9%)
1 vidutinio apelsino
1 nedidelio baltojo svogūno
žiupsnio rožinių pipirų
2 mažų lauro lapų
nubraukto šaukštelio geltonųjų garstyčių grūdeliais
šiek tiek smulkinto poro (aš jį pakeičiau maždaug trečdaliu šaukštelio malto cinamono)
Apelsinus švariai nuplaukite ir nuplikykite karštu vandeniu.
Silkės filė supjaustykite nedideliais gabalėliais ir apibarstykite cinamonu.
Vandenį išmaišykite su cukrumi kol cukrus visiškai ištirps. Įpilkite acto ir pusės apelsino sulčių.
Likusią apelsino pusikę supjaustykite nestorais pusžiedžiais, kuriuos padalinkite ketvirčiais. Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais.
Stiklainyje sluoksniuokite paeiliui - silkės gabalėlius, svogūnus, rožinius pipirus, lauro lapus, garstyčių sėklas ir apelsinų gabalėlius. Užpilkite marinatu ir patalpinkite į šaldytuvą mažiausiai parai...
Šis kiekis man dailiai sutelpa į pusės litro talpos stiklainį.
Žinoma, saldumo - rūgštumo kiekį visuomet galite reguliuoti pagal savo skonį :)
Pagal Villa Alps
Pas mane ji irgi labai mėgiama :) Tik ji man skaniausia palaikyta per naktį.
AtsakytiPanaikintiPalaikyti bent per naktį - būtina. Man skaniausia po paros, t.y., tik truputėlį ilgėliau pamarinuota :)
PanaikintiMes namuose irgi panašią darome...tada galiu ir naktį šeldytuvo dureles darynėti:) Šiandien nusipirkau 2 silkes reikės prisigaminti įvairiais būdais:) Laaaabai pasiilgau silkutės:)
AtsakytiPanaikintiSuprantu tave :) ir aš taip mėgstu - pro šaldytuvą eidama į silkės stiklainį vis užsuku :) su šakute, žinoma :)
PanaikintiAs dar tokios neragavau. Skamba idomiai ir skaniai.
AtsakytiPanaikintiRekomenduoju, Medeja!
Panaikintikol žiūrėjau į tuos rožinius pipirus parduotuvėj ir dvejojau, kur dėsiu, jie ėmė ir dingo. Aš taip galvoju, skonio požiūriu jie gal čia ir nėra esminiai, bet atrodo labai gerai
AtsakytiPanaikintiDalia, kalbant apskritai, rožiniai pipirai yra daug kartų švelnesnio skonio nei bet kokie kiti. Ir jei pataikyti nusipirkt šviežių, patrynus turi šiokį tokį, lyg ir kalendrą primenantį kvapą ir šiek tiek aštrumo. Juos naudoja ten, kur tik leidžia išmanioji kulinarų fantazija, bet daugiausiai kartu su saldžiomis natomis :) O čia, prie silkės, atrodo jie dailiai, bet jei ilgiau palaikius marinate, išbrinkę suteiks dar šiokio tokio skonio, ne vien išvaizdos :) Kaip jau minėjau, tai dar priklauso, ar parduotuvėj nusipirksim ne perdžiūvusius..
PanaikintiNuostabus receptukas, jau sestadieni isbandytas, o sekmadieni pakartotas :-) Aciu labai - buvo skanu ir graziai atrode .
AtsakytiPanaikintiLabai smagu ir džiugu :0) Skanių artėjančių švenčių!
AtsakytiPanaikintiJau ir aš pasiruošiau gaminti tokią silkutę šventėms, labai jau rūpi paragauti :)
AtsakytiPanaikintiSkanaus, Jūrate :) Ir jaukių švenčių :)
PanaikintiLaba, jei neturite rausvųjų pipirų, galima naudoti keletą kadagio uogų, jų aromatas šiek tiek panašus. Šis mūsų krašto prieskonis taip pat suteiks pikantiškumo.
AtsakytiPanaikintiAčiū Aušrai už puikią marinato idėją.
Ačiū už idėjas, Ramune :) Kadagio uogų net nebūčiau sugalvojusi dėti į silkę, bet įsivaizduoju, kad būtų labai gerai. Ryt marinuosiu savąsias silkes, vieną tikrai pabandysiu :)
Panaikintilabai skani silke,aciu uz recepta,per kucias pirmoji dingo nuo stalo.ji bus dar gaminama tikrai ne karta...
AtsakytiPanaikintiLabai smagu! Sužinojau, kad šią silkę ragavo ir draugai, ir kaimynai, tad ačiū tikrajai recepto autorei Astai :) Šis receptas tikrai puikus :)
PanaikintiOhhh kokios gražios foto. Dabar man dėl savųjų net šiek tiek gėda... :)
AtsakytiPanaikintiIndre, tavoji silkutė rausva, atrodo labai skaniai, dar vienas puikus mažas Astos recepto patobulinimas :) O dėl foto nekonkuruoju, man graži ir tavoji :)
PanaikintiMiela Aušra,
AtsakytiPanaikintinors aš šios silkės dar negaminau (būtinai planuoju), bet tiesiog noriu pasakyti, kad Jūs nereali. Nuotraukos, maisto patiekimas labai estetiškas, subtilus ir skanus:) Kiekvieną kartą "užeinu" čia pailsėti ir... dvasiškai atsigauti:) Ačiū Jums už idėjas ir neblėstantį entuziazmą.
Giedrė
Ačiū už širdį šildančius komentarus :) Labai smagu, jei randant kažko sau :)
PanaikintiGaminau ir sivakar vel pasidariau butent sita silkute su apelsinais. Super ! tik dedu raudonus svogunus, graziau atrodo su apelsinais :-P
AtsakytiPanaikintiSmagu, kad ir jums patiko :) Raudoni svogūnai yra labai skanūs ir čia puikia dera, bet turėjo viską rausvai nuspalvinti :)
PanaikintiAčiū, kad grįžot su atsiliepimu :)
nieko nenuspalvina, ne kokie burokeliai :-) va ir siandien ruosiu sita silkute rytdienos vakarui
AtsakytiPanaikintiNenuspalvina, tikriausiai, dėl acto, o šiaip šie svogūnai dar ir kaip spalvina! Gražių švenčių ir skanios silkės!
PanaikintiLabas, Aušra, pamėginau ir aš pasigaminti šią žaviąją silkutę. Viskas ėjosi sklandžiai :) Laukiu nesulaukiu Kūčių vakarienės ;)
AtsakytiPanaikintiUgnė