2010 m. liepos 15 d., ketvirtadienis

BRAŠKIŲ UOGIENĖ...

Su mėlynėmis ir bazilikais. Spėjau dar į paskutinį traukinį...
Kas gali būti geriau už naminę uogienę? Tik naminė uogienė. Kasmet išverdu šiokos tokios ir po labai nedaug, kad būtų suvalgyta per vieną žiemos sezoną. Ši - uogienė, gal daugiau braškių tyrė su trupučiu mėlynių ir anyžių - cinamono kvapo bazilikais, kurie priduoda nuostabaus aromato ir šlakelį kitokio skonio...


Maždaug penkiems su trupučiu puslitriniams stiklainiams uogienės sunaudojau:
2 kg šviežių braškių;
1 l šviežių mėlynių;
1 kg uogienių cukraus (su pektinu);
saują cinamoninio ir anyžinio baziliko.

Braškes nuploviau, nugnybiau kotelius ir sutryniau "blenderiu" (sutryniau ne visai, kitaip kalbant, "grubiai", iki ne visiškos tyrės). Suverčiau į puodą, užbėriau nuplautas ir perrinktas mėlynes ir užkaičiau. Pastoviai maišiau, kad nesviltų.


Pradėjus kilti garams, pamažu, maišydama supyliau uogienių cukrų ir užvirinau. Ant nedidelės kaitros leidau lengvai kunkuliuoti apie 10 minučių. Nuolat maišiau ir "graibiau" putas. Likus penkioms minutėms, sudėjau bazilikų saują. Išjungus kaitrą, supilsčiau į švarius indelius ir užsukus palikau parai "aukštyn kojomis". Visada pasilieku mažyti indelį ragavimui...


Tiesa, bazilikus prieš pilstant galima išrankioti, jei bijomasi intensyvesnio jų aromato (galima surišti į pundą prieš metant į katilą, kad nereiktų "žvejoti") arba galima palikti uogienėje. Aš taip ir darau, man jie visai netrukdo, išimu pradariusi indelį, jei "maišosi po ranka"...Pabandykit!

4 komentarai:

  1. bandysiu ir aš šiandien kažką sumeistrauti iš braškių (nerealios kainos) ir baziliko. pora slovykiukų pasibovymui... daugiau nereikia, nes mano santykiai su braškių uogienėm nuo vaikystės tokie gana komplikuoti.
    o kaip bazilikas ar jaučiasi normaliai? ar tik lengvai lengvai?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ne, Egidija, bazilikas priuoda tik savito atspalvio, nėra intensyvus. Jei nesinori intensyvumo, siūlau nepalikti uogienėje, o pivirinti ir ištraukti. O šiaip, pradarai, stiklainėlį ir kvapas toks visai kitoks, su prieskonių, ne vien braškinis. O braškių ir pas mus nelabai mėgsta, vat sutrintos labiau, nei "cielos" ir subliuškusios. :0)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Noriu labai padekoti uz si uogienes recepta, nu tai atradimas kazkoks :) uogienes skonis nuostabus..nemegstam siaip braskiu uogienes, bet cia kazkas tokio...taip gaila,kad pamaciau jau i braskiu sezono pabaiga, bet dar gal spesiu padaryti antra norma :) nes pirma labai greit tirpsta..as dejau tik paprasta bazilika, nes cinamoninio neturejau:)...bet labai skanu. 10 balu :) Aciu. Inga :)

    AtsakytiPanaikinti