2012 m. sausio 18 d., trečiadienis

MORKOS SU DAIGINTOMIS PUPELĖMIS...


... medumi ir imbieru.



Gamta vėl padovanojo keletą gražių akimirkų. Leido pasidžiaugti sniegu ir priminė, kad dabar vis dėlto pats viduržiemis. Kiek kontrastų per tokį trumpą laiką! Miške norėjosi stovėti ir grožėtis lyg kvapą gniaužiančiais paveikslais...
 

Jūros pakrantės kvepia stintomis. Žvejai kalba, kad dabar jų pats užplaukimas... Reikia tikėtis, kad šios žuvelės užsibus iki vasario, stintų šventės Palangoje...
Gaila, bet šiandien sniegą vėl tirpdo lietus ir pagal artimiausias prognozes panašu, kad vėl sugrįš žalia žiema :)

Labai gardus vegetariškas užkandis su traškiomis morkytėmis gali būti puikus garnyras prie mėsos patiekalų. Pupuoles, jei tokių neturite, keiskite žaliaisiais žirneliais, daigintais grūdais ar kitokiomis ankštinėmis daržovėmis.

Reikia:
250 g mažų morkų (būna tokių nedidukių, piršto dydžio, bet jei ką, tiks ir įprastos, pasmulkintos :);
200 g daigintų pupuolių;
mažo svogūno ar gabalėlio poro;
gabaliuko šviežio imbiero šaknies;
šlakelio aliejaus;
2 šaukštelių medaus;
puodelio vandens;
žiupsnelio čiobrelių lapelių;
žiupsnio kapotų petražolių lapelių;
druskos, pipirų pagal skonį.

Morkas nuplauname, nuskutame ir perpjauname per pusę išilgai (jei didelės, pjauname dar ir skersai perpus).


Pupuoles perplauname vandeniu. Svogūną ar porą smulkiai supjaustome, imbierą nulupame ir supjaustome kubeliais.
Puode įkaitiname aliejų, sudedame morkas, imbierą ir troškiname keletą minučių pamaišant. Įpilame vandens ir troškiname uždengus apie 10 minučių (morkytės turėtų išlikti šiek tiek traškios).
Sukrečiame pupuoles, svogūną ir dar minutę ar dvi patroškiname. Įmaišome čiobrelius, medų, pagardiname druska ir pipirais. Viršų pabarstome kapotais petražolių lapeliais.

Morkytės bus dar gardesnės, jei prieš pabaigą įmesite saują kapotų anakardžių (kešju) riešutų ir pagal skonį įpilsite šiek tiek balzaminio acto.. :)

Pagal "Valgiai visai šeimai", 2000 m.

2012 m. sausio 13 d., penktadienis

PURŪS KEKSIUKAI SU OBUOLIAIS

Mano tinklaraščio populiariausių įrašų penketuke pyragus baigia išstumti sriubos :) Savo vietos niekaip neužleidžia tik varškės keksiukai. Ir jau labai seniai. Pažiūrėjau pas Astą iš Villa Alps, iš kurios pasiskolinau šį receptą, situacija ta pati... Kuo gi jie taip ypatingi?
O aš atradau dar vienus, labai paprastus ir greit dingstančius nuo stalo. Paprastučiai, tikrai labai minkšti, purūs ir skanūs keksiukai su obuoliais. Ypač, jei rinksitės rūgštenius ir gerai sukepančius obuolius. Tešloje nėra kiaušinių, o imbiero, nors ir šviežiai tarkuoto, labai įkyriai nesijaučia. Čia tiems, kurie jo nelabai mėgsta ar baiminasi. Be to, imbiero visuomet galima atsisakyti arba pakeisti, pvz., cinamonu, nors aš taip nedaryčiau. Žodžiu, spręsti jums...



Reikia:
225 ml kambario temperatūros kefyro;
225 g miltų;
100 g rudojo cukraus;
100 g obuolių (maždaug vieno vidutinio obuolio)
75 g kambario temperatūros sviesto;
šaukštelio tarkuotos imbiero šaknies;
šaukštelio kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos.

Minkštą sviestą išsukame su cukrumi iki purumo. Maišydami po truputį supilame kefyrą, įdedame tarkuoto imbiero.
Miltus išsijojame į dubenį ir sumaišome su druska bei kepimo milteliais. Maišant suberiame į sviesto ir kefyro masę.
Obuolį nulupame, išsėkliname ir supjaustome kubeliais. Sudedame į tešlą ir atsargiai išmaišome.
Į keksiukų kepimo formą pridedame popierimių formelių ir paskirstome tešlą (du trečdalius talpos). Jei naudosite silikonines formas taip, kaip aš, popierinių formelių neprireiks.
Kepame 200 laipsnių kaitros orkaitėje 25 minutes.
Pravėsusius pabarstome miltiniu ar cinamoniniu cukrumi...


Skaniausi dar šilti, su naminiu jogurtu, kuris vos pasaldintas kondensuotu pienu :)



Šaltinis "Obuolių pyragai. Skanėstų knyga", 2011 m.

2012 m. sausio 11 d., trečiadienis

PRANCŪZIŠKA VIŠTIENOS SRIUBA

Su makaronais ir daržovėmis... Soti.




Gamta šią išskirtinę žiemą pajūriui padovanojo gražią dieną. Tiesiog idealią. Saulėtą, ramią ir visai nešaltą. Toks oras tiesiog tempte ištempė į lauką, nors sausį darbų lauke kaip ir nėra... Vis tik norint pajudėti, darbo visuomet galima susigalvoti.
Keista, tačiau tebežaliuoja agurklės, builiai, šalavijai, čiobreliai ir raudonėliai. Išsiviriau kvapnios arbatos... Visiškai išbrinkę serbentų ir kitų dekoratyvinių krūmų pumpurai. Iš žemės kyšo net kai kurių tulpių žaluma. Kas bus su visu tuo, jei staiga sugriebs šaltukas? Et, dėl visa ko, kur galėjau, užmėčiau per Kalėdas džiuginusios eglės šakomis. Ir mažumėlę pasėdėjau ant suoliuko su šviežių šalavijų arbata. Truputėlį per šalta, kad kvepėtų pavasariu, bet per žalia, kad suvokčiau, jog pats viduržiemis :)
Bet tai buvo vakar ir tik viena vienintelė dienelė per pastaruosius mėnesius. Šiandien vėl lietus, tamsuma ir dūsaujantys vėjai...

Todėl ir verdu sriubas. Šildančias, tirštas ir nuostabias...

Reikia:
450 g mažais kubeliais pjaustytos vištos (ar kalakuto) krūtinėlės;
apie 175 g makaronų;
druskos ir pipirų pagal skonį;
vieno svogūno;
trijų česnako skiltelių;
2 raudonų saldžiųjų paprikų;
2 mažų cukinijų;
nubraukto šaukštelio džiovintų mairūnų;
apie 280 ml konservuotų luptų pomidorų savo sultyse;
1 - 1,3 l vištienos sultinio;
alyvuogių aliejaus.

Puode, kuriame virsite sriubą, įpilkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite smulkiai kapotą svogūną, kol suminkštės. Įmaišykite plonais griežinėliais pjaustytus česnakus ir kepkite dar minutę.
Suberkite nuvalytas ir kubeliais supjaustytas paprikas, uždenkite ir kartkartėmis pamaišydami pakepinkite 5 minutes.
Cukinijas perpjaukite išilgai ir supjaustykite griežinėliais. Suberkite į puodą kartu su džiovintais mairūnais, uždenkite ir pamaišydami patroškinkite dar keletą minučių, kol cukinijos šiek tiek suminkštės.
Į puodą supilkite sutrintus pomidorus su jų sultimis, sultinį ir užvirkite.
Sudėkite makaronus ir vištieną, sumažinkite kaitrą. Uždenkite ir lėtai virkite 5 - 8 min. arba kol išvirs makaronai. Pagardinkite druska, pipirais ir patiekite su duonos lazdelėmis ar žolelių sviestu apteptomis prancūziško batono riekelėmis...


Šaltinis "Valgiai šeimai ir draugams. 380 receptų iš viso pasaulio" ("One dish meals"), 2006 m.

2012 m. sausio 10 d., antradienis

PUIKIOJI CHARČIO

Gruzinišku stiliumi. Tiršta, aitri, su ryžiais, graikiniais riešutais ir granatų sultimis. Labai gardi sriuba...




Tikrojoje charčio sriuboje nėra pomidorų. Jokių. Jei sriuboje, kuri pavadinta "charčio" yra pomidorų, tai jau pomidorienė, o nebe charčio. Charčio - rūgštoka jautienos sriuba su tklapi arba tkemali. Tkemali - rūgščių kaukazinių slyvaičių padažas. O iš slyvų gautą piurė sudžiovinus saulėje, gaunamas kieto pavidalo tklapi, kuriuo ir skaninama charčio. Šitokio gėrio pas mus nėra, todėl savąją sriubą gardinau granatų sultimis, kurios sriubai suteikė ne tik rūgšties, bet ir savitumo...

Reikia:
apie 0,5 kg jautienos krūtininės (liesos jautienos);
maždaug pusės stiklinės maltų graikiškų riešutų;
pusės stiklinės ilgagrūdžių ryžių;
0,3 - 0,5 stiklinės (arba pagal skonį) granatų sulčių;
4 nedidelių svogūnų;
1 morkos;
gabalėlio petražolės ar saliero šaknies;
4 - 6 česnako skiltelių;
šviežios aitriosios paprikos (arba rupiai maltų džiovintų aitriųjų paprikų);
žalumynų (petražolių, kalendros ir bazilikų - gali būti šaldyti);
lauro lapų, kalendros grūdelių, kvapiųjų ir juodųjų pipirų žirnelių;
prieskonių "chmeli - suneli" arba adžikos;
druskos pagal skonį.

Jautieną švariai nuplauname ir supjaustome nedideliais kubeliais. Sudedame į puodą, užpilame 2 - 2,5 l vandens ir užverdame. Nugraibstome putas, sumažiname kaitrą, įdedame nuskustą morką, vieną nuluptą svogūną, saliero ar petražolės šaknį, įberiame pipirų, lauro lapų ir verdame ant minimalios kaitros apie dvi valandas, kol mėsytė taps labai minkšta.
Suvirusias daržoves išgriebiame. Įsriubą suberiame ryžius ir smulkiai kapotą bei svieste pakepintą svogūną. Įberiame kalendros grūdelių. Pasūdome. Paverdame apie dvidešimt minučių, kol suminkštės ryžiai.
Prieš baigiant virti ryžiams, suberiame maltus graikinius riešutus.
Kai ryžiai išverda, įpilame granatų sulčių, įdedame rupiai kapotų petražolių, smulkintą aitriąją papriką, pagardiname prieskoniais "chmeli - suneli" arba adžika. Skonį reguliuojame adžika (jei naudojame) - druska - granatų sultimis. Paverdame dar 5 - 10 minučių.
Sudedame smulkintus baziliko bei kalendros lapelius ir įdedame traiškyto česnako. Kaitrą išjungiame ir paliekame sriubą uždengtą dar penkioms - dešimčiai minučių.

Ši sriuba viena puikiausių. Labai džiaugiuosi savo namine adžika, kuria gardinu beveik viską. Sriubai šis pagardas ypač tiko, kadangi neturiu žalių kalendros lapų...



Šaltiniai:
zebra.lt
Georgia-Sakartvelo-Gruzija
Giedrius Vilpišauskas

2012 m. sausio 6 d., penktadienis

POMIDORIENĖ SU AVINŽIRNIAIS

Tęsiu sriubų maratoną. Ši - su daržovėmis. Šiek tiek egzotiška, aštri ir kvepianti kuminu. Marokietiška.


Reikia:
šlakelio alyvuogių aliejaus;
1 svogūno;
keletos saliero stiebų;
vienos morkos;
skiltelės česnako;
gero žiupsnio kumino sėklų;
400 g skardinės pomidorų savo sultyse (arba nuplikytų, nuluptų, išskobtų ir susmulkintų  šviežių pomidorų);
šaukšto ar dviejų pomidorų pastos;
400 g išmirkytų ir išvirtų avinžirnių;
žiupsnelio druskos, pipirų (naudojau čili), cukraus;
apie 0,5 l vištienos arba daržovių sultinio (naminio);
pusės citrinos sulčių;
žiupsnio smulkintos šviežios kalendros arba petražolių.

Sausoje keptuvėje šiek tiek pakepiname kumino sėklas.
Puode įkaitiname aliejų ir suberiame rupiai sukapotą svogūną, kubeliais supjaustytus saliero stiebus, kumino sėklas ir riekelėmis pjaustytą morką. Pamaišant patroškiname apie 10 minučių (daržovės turėtų išlikti traškios). Baigiant troškinti, sudedame česnaką. Suberiame virtus avinžirnius, ir pasmulkintus pomidorus su visomis sultimis. Įdedame pomidorų pastos. Įberiame truputį cukraus, druskos ir pamaišant dar pakaitiname. Supilame vištienos sultinį, užviriname ir keletą minučių paviriname. Pagal skonį pagardiname citrinos sultimis, pipirais ir kapotomis žolėmis ar adžika.

Žinau, kad daug kam nepatinka salierai. Juos drąsiai galima keisti kitomis mėgstamomis daržovėmis, pvz., petražolių šaknimis, paprika, gal net bulvėmis...

Adaptuota pagal Nami-nami.

2012 m. sausio 2 d., pirmadienis

VENGRIŠKA GULIAŠINĖ

Ką gi, sveiki Juodojo vandens drakono metai! Būtų labai smagu, kad pildytųsi astrologų pranašystės ir 2012-ieji būtų tikrai paskutiniai sunkaus periodo metai. Šiltesni, harmoningesni, labai palankūs meilei ir partnerystei...

Po ilgų švenčių, sočių ir užsitęsusių vaišių man visuomet norisi tik sriubos ir daugiau nieko. Sriubos pirmadienį, sriubos antradienį ir dar šiek tiek sriubos kitomis dienomis. Macniai rūgščios. Karštos, tirštos ir aštrios. Dar ryškios... Vengriška guliašinė - viena tokių. Tokią labai mėgsta mano vyresnėlis...


Reikia:
apie 700 g jautienos (aš perku taip vadinamą "jautienos azu", liesą mėsą, supjaustytą mažomis siauromis ir skaniomis juostelėmis);
šlakelio aliejaus;
nedidelio gabalėlio sviesto;
1 svogūno;
1 - 2 skiltelių česnako;
šaukštelio saldžiųjų paprikų miltelių (labai tinka rūkyta paprika);
džiovintų rupiai maltų čili pagal skonį;
pusės šaukštelio kmynų;
pusės šaukštelio šviežių čiobrelių žolės (džiovintų prireiks daugiau);
1 - 1,5 l jautienos sultinio;
1 saldžiosios raudonosios paprikos;
1 šviežio čili pipiro;
druskos pagal skonį;
400 g konservuotų pomidorų savo sultyse;
šaukšto pomidorų pastos (arba keletos šaukštų natūralaus pomidorų padažo);
keletos miltingų bulvių;
1 - 2 nedidelių morkų.

Storadugniame puode ant sviesto su trupučiu aliejaus pakepinkite smulkiai kapotą svogūną, kol šis suminkštės. Sudėkite mėsos gabalėlius ir pakepinkite ant didelės kaitros, kol jautiena gražiai iš visų pusių apkeps. Suberkite paprikų miltelius, pagardinkite druska, čili pipirais ir dar šiek tiek maišydami pakaitinkite.
 Įberkite kmynų, sudėkite rupiai supjaustytą česnaką ir čiobrelius. Užpilkite sultiniu, kad viską apsemtų, uždenkite dangčiu ir ant mažos kaitros troškinkite apie dvi valandas, kol jautiena pasidarys labai minkšta.

Svieste pakepinkite griežinėliais supjaustytas morkas ir sudėkite į sriubą. Suberkite išvalytą ir nedideliais gabalėliais supjaustytą papriką, pasmulkintą šviežią čili, sutrintus konservuotus pomidorus, pomidorų pastą ir kubeliais pjaustytas bulves. Jei reikia, dar įpilkite sultinio. Virkite dar apie pusvalandį arba kol suminkštės bulvės. Pagal skonį pagardinkite druska ir čili, jei dar reikia.
Patiekdami, užspauskite citrinos sulčių ir įdėkite griežinėlį citrinos...


Pagal BBC GoodFood