... medumi ir imbieru.
Gamta vėl padovanojo keletą gražių akimirkų. Leido pasidžiaugti sniegu ir priminė, kad dabar vis dėlto pats viduržiemis. Kiek kontrastų per tokį trumpą laiką! Miške norėjosi stovėti ir grožėtis lyg kvapą gniaužiančiais paveikslais...
Jūros pakrantės kvepia stintomis. Žvejai kalba, kad dabar jų pats užplaukimas... Reikia tikėtis, kad šios žuvelės užsibus iki vasario, stintų šventės Palangoje...
Gaila, bet šiandien sniegą vėl tirpdo lietus ir pagal artimiausias prognozes panašu, kad vėl sugrįš žalia žiema :)
Labai gardus vegetariškas užkandis su traškiomis morkytėmis gali būti puikus garnyras prie mėsos patiekalų. Pupuoles, jei tokių neturite, keiskite žaliaisiais žirneliais, daigintais grūdais ar kitokiomis ankštinėmis daržovėmis.
Reikia:
250 g mažų morkų (būna tokių nedidukių, piršto dydžio, bet jei ką, tiks ir įprastos, pasmulkintos :);
200 g daigintų pupuolių;
mažo svogūno ar gabalėlio poro;
gabaliuko šviežio imbiero šaknies;
šlakelio aliejaus;
2 šaukštelių medaus;
puodelio vandens;
žiupsnelio čiobrelių lapelių;
žiupsnio kapotų petražolių lapelių;
druskos, pipirų pagal skonį.
Morkas nuplauname, nuskutame ir perpjauname per pusę išilgai (jei didelės, pjauname dar ir skersai perpus).
Pupuoles perplauname vandeniu. Svogūną ar porą smulkiai supjaustome, imbierą nulupame ir supjaustome kubeliais.
Puode įkaitiname aliejų, sudedame morkas, imbierą ir troškiname keletą minučių pamaišant. Įpilame vandens ir troškiname uždengus apie 10 minučių (morkytės turėtų išlikti šiek tiek traškios).
Sukrečiame pupuoles, svogūną ir dar minutę ar dvi patroškiname. Įmaišome čiobrelius, medų, pagardiname druska ir pipirais. Viršų pabarstome kapotais petražolių lapeliais.
Morkytės bus dar gardesnės, jei prieš pabaigą įmesite saują kapotų anakardžių (kešju) riešutų ir pagal skonį įpilsite šiek tiek balzaminio acto.. :)
Pagal "Valgiai visai šeimai", 2000 m.