2015 m. sausio 14 d., trečiadienis

GLOGAS arba baltas karštas vynas skandinaviškai


Sugrįžtu. Lyg tyčia, nurimus pajūrio audrai, kuri praėjusį savaitgalį negailestingai nušlavė paplūdimius, medinius suolus ir takus, o siautėjanti jūra pasiglemžė smėlį, išplovė kopas ir pakrantėje paliko krūvą nuolaužų ir pagalių.


Turėčiau pasisveikinti su Naujaisiais, tačiau jau beveik sausio vidurys, bet juk geriems palinkėjimams niekuomet nevėlu.
Norėčiau pasiteisinti, bet ar tikrai privalau?

Tenoriu pasakyti, būkite sveiki ir besišypsantys, tuomet būsite laimingi. Mylėkite Jus supančius žmones ir negailėkite jiems gražių žodžių. Gerbkite aplinkinius net sunkiausiomis akimirkomis. Džiaukitės gyvenimu ir stabdykite akimirkas, kad ir koks sūkurys belaikytų įtraukęs į patį verpeto vidurį...

Sveikinuosi ir keliu glogo taurę! Tai baltasis karštas vynas, populiarus Skandinavijoje, maišytas su natūraliomis obuolių sultimis, riešutais ir kvapniais prieskoniais. Pats tas tokią vėjuotą ir lietingą žiemą!


Reikia:
1 l natūralių obuolių sulčių
2 valg. š. rudojo cukraus
1 švariai nušveisto apelsino plonai nutarkuotos žievelės ir sulčių (aš naudojau 3 mandarinus)
50 g šviežio smulkinto imbiero arba sauja smulkintų cukruotų imbierų
sauja geltonųjų razinų
sauja blanširuotų migdolų
3 cinamono lazdelių
5 žvaigždinių anyžių
apie 15 gvazdikėlių
25 juodųjų pipirų žirnelių
1 butelio balto sauso vyno (rekomenduoju "Riesling")
100 ml baltojo romo (aš šliūkštelėjau brendžio)

Sultis supilkite į puodą, suberkite visus nurodytus pagardus (viską, išskyrus vyną ir romą) ir lėtai užvirkite. Virinkite ant mažos kaitros apie 10 - 15 minučių. Supilkite vyną ir vėl pakaitinkite iki užvirimo, tik šį kartą neužvirinkite. Galiausiai, supilkite romą ar brendį, jei naudosite ir supilstykite į stiklines taures. Patiekite kar, dar garuojantį, su apelsino ar mandarinų riekelėmis. Į sveikatą!


Tam, kad blanširuoti migdolus (nuimti jų odelę), užpilkite juos verdančiu vandeniu ir po minutės nupylę, užpilkite kuo šaltesniu. Migdolų odelę nulupkite pirštais. Aš juos palikau su luobelėmis, man jos visiškai netrukdo, o išbrinkę riešutai tikras skanumynas.
Jei glogo ragautojų nedaug, kiekius mažinkite. Tokį vyną labai tinka skanauti vėjuotą žiemą miške, iš termoso...

Šaltinis Modern Wifestyle