2012 m. rugpjūčio 24 d., penktadienis

ŠILAUOGIŲ IR OBUOLIŲ PYRAGAS



Pamažėl prasideda obuolių pyragų sezonas. Aš jų per vasarą labai pasiilgstu. Šiuo metu obelys dar labai gražios, tikriausiai, pačios puošniausios, lyg karoliais pasidabinusios raudonais, pusiau rausvais ar žaliais, dar ne visai prisirpusiais obuoliukais. O gal jau pernokusiais alyviniais? Pastarosios, ko gero, jau be "karolių"...

Kol dar vasara, kepu minkštą obuolių pyragą su šilauogėmis ir kvapniais, stambiais cinamoniniais trupiniais ant viršaus. Uogos kepinį nelabai dailiai "numurzioja", bet užtat padaro drėgną ir labai gardų. 

Šis pyragas kepamas kekso formoje, todėl drąsiai gali vadintis obuoliniu šilauogių keksu. Jei jau nerasta šilauogių, kepkite su mėlynėmis, aš būtent mėlynes pakeičiau stambesnėmis uogomis, šilauogėmis...


Reikia:
250 g miltų
200 g šilauogių (arba mėlynių), tiks ir šaldytos uogos
170 g šalto sviesto
170 g šviesiojo "Muscovado" cukraus (naudojau rudąjį "Demerara")
2 kiaušinių
1 didelio obuolio (naudojau 2 vidutinius)
nuo vieno apelsino nutarkuotos žievelės
šaukštelio malto cinamono
šaukštelio kepimo miltelių

Miltus išsijokite į dubenį. Įtarkuokite šaltą sviestą, suberkite cukrų ir pirštais suformuokite trupinius. Maždaug penkis šaukštus trupinių atidėkite į kitą dubenį ir subėrę cinamoną dar pamaišykite - patrinkite rankomis.

Obuolius nulupkite ir stambiai sutarkuokite.
Kiaušinius išplakite, į juos suberkite nuo apelsino nutarkuotą žievelę, sudėkite tarkuotus obuolius ir išmaišykite.

Į didžiąją dalį trupinių suberkite kepimo miltelius, sukrėskite obuolių ir kiaušinių masę, viską gerai išmaišykite.

Tris ketvirtadalius uogų sudėkite į tešlą ir atsargiai išmaišykite, kad nesusimaigytų.


Tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą stačiakampę kekso formą, paviršių išlyginkite. Suberkite likusias uogas ir apiberkite cinamoniniais trupiniais.


Kepkite 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie valandą ar kiek daugiau. Jei viršus imtų labai skrusti, pridenkite kepimo popieriumi ar folijos lakštu. Ar pyragas iškepęs, tikrinkite mediniu pagaliuku.

Iškepusį šiek tiek pravėsinkite, išimkite iš formos ir pjaustykite tik gerai atvėsusį. Labai skanus su šviežio "tikro" pieno stikline ... :0)


Šaltinis: G. Barauskienė, E. Bliūdžiutė-Baltrušaitienė "Obuolių pyragai. Skanėstų knyga", 2011 m.


Gavau ir aš dovanų iš Fazer, tų pačių guminukų dėžutę, kuriais skanavo ne vienas tinklaraštį rašantysis.


Ačiū Fazer atstovams, ačiū Rimai iš Lašelio medaus, kuri į mane nusitaikė piktųjų paukščiukų ("Angry birds") laidyne. Gavau žinią, jog vasarai baigiantis šie paukšteliai išskrido į šiltus kraštus ir daugiau į nieką nesitaikys. Tad, kaip suprantu, naujųjų guminukų dalybos baigėsi...


Vasarai besibaigiant beveik visuomet antru kvėpavimu žydi mano kaktusai. Pastebėjau tendenciją, kad spygliuotieji intensyviau žiedus krauna dienoms pamažu ilgėjant, t.y., balandį - gegužę ir dienoms trumpėjant, rugpjūty - rugsėjį. Man pasirodė, kad rudenėjant žiedų net daugiau, matyt, tai dėl per vasarą gaunamos drėgmės ir truputėlio trąšų. Pražydo ir tie, kurie iki šiol vis dar slėpė savo žiedų grožį...







2012 m. rugpjūčio 20 d., pirmadienis

DACQUOISE SU ŠILAUOGĖMIS




Tokiu pavadinimu puikuojasi tortas knygoje "Šokoladas". 
Šią knygą man padovanojo sūnus Kalėdų proga, todėl suprantama, kad esu įpareigota nors kartais ką nors iš jos pagaminti. Nepaisant įspūdingo knygos įvaizdžio, paauksuotų puslapių ir receptų gausos, turiu jai šokių tokių asmeninių pretenzijų dėl pačių receptų turinio (numanau, kad dėl nelabai tikslaus vertimo), tačiau labiausiai keista, kad nėra nurodyta leidimo metų (nei originalaus, itališkojo, nei lietuviško leidimo) ir autorių. Kaip taip gali būti? Puoliau kuistis internete ir ieškoti teisybės.

Knyga išversta iš italų kalbos, jos autoriai - Bardi Carla ir Pietersen Claire. Originalo kalba ji vadinasi "Il libro d'oro del cioccolato", pažodžiui - "auksinė šokolado knyga". Išleista 2006 m. Kada išversta į lietuvių kalbą, nežinia. Jei leidėjams tai nesvarbu, tai ir nereikia...

Pati knyga tikrai pilna puikių "šokoladinių" receptų. Įvairiausių. Kartais vartau ją prieš miegą, kai niekas nepalinki saldžių sapnų :)
Prieš kiekvieną šventę namuose, kai paklausiu, ko skanaus norėtumėte, mūsų jaunuolių akys krypsta į šią knygą...

Dacquoise - prabangus, saldus, labai skanus, nors ne toks dailus, kaip norėjau, šokoladinis tortas su morengų sluoksniais šešioliktojo gimtadienio proga. Kartais atrodo, kad kito nieko neveikiu, tik skaičiuoju, kaip bėga laikas...



"Dacquoise", kaip teigia Vikipedija, yra tortas, pagamintas iš riešutinių morengų lakštų, perteptų plakta grietinėle ar sviestiniu kremu ir patiekiamas su vaisiais. Žodis prancūziškas, siejamas su Dax miestu, esančiu Prancūzijos pietvakariuose.
Knygoje teigiama, jog tai tradicinis prancūziškas tortas, pagamintas iš riešutinio morengo, pertepto šokoladiniu kremu.
Aš maniau, kad viskas, kas susiję su morengais, vadinama Pavlova. Pasirodo, Pavlova yra storas morengas traškia išorine plutele, bet minkštu viduriu, o Dacquoise - traškūs, plonesni pertepti morengų sluoksniai.

Šis tortas - migdolinių morengų ir minkštų, sultingų šokoladinių biskvitų sluoksniai, pertepti saldžiu šokoladiniu kremu. Torto viršų aptepiau storu mažai saldintos plaktos grietinėlės sluoksniu ir gausiai apibėriau šilauogėmis. Jų rūgštelė - tikra atgaiva valgant saldų gardėsį...
Minkštus, purius ir ne kart išbandytus biskvitus kepiau pagal Elžbietos ir jos tinklaraštyje "Žaidžiame virtuvę" besipuikuojančio torto "triufelis" receptą. Vis nedrįstu kepti biskvitų pagal knygoje siūlomus receptus su sausomis mielėmis...


Reikia:

dviems morengams:
4 kiaušinių baltymų (trynius sunaudosime kremui)
200 g cukraus
150 g maltų migdolų (ar lazdyno riešutų)
šaukštelio baltojo vyno acto


trims biskvitams:
6 kiaušinių
6 šaukštų cukraus
3 šaukštų miltų
3 šaukštų krakmolo
1,5 šaukšto geros nesaldintos kakavos miltelių

biskvitų sulaistymui:
vienos citrinos sulčių
puodelio virinto vandens

pertepimui:
200 g karčiojo šokolado (naudojau 62 %)
4 kiaušinių trynių
130 g cukraus
150 g minkšto sviesto
dviejų šaukštelių cukraus su vanile
80 ml vandens

viršui:
300 ml plakamosios grietinėlės
nubraukto šaukšto cukraus
kupino šaukštelio cukraus su vanile
300 - 500 g šilauogių (ar kitokių šviežių uogų)

Pirmiausiai iškepkite morengus.

Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių kaitros.

Kiaušinius kempinėle kruopščiai nuplaukite po karštu vandeniu.

Skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo nupieškite apvalų torto dydžio skritulį (aš apibrėžiau atsegamą 22 cm skersmens torto formos dugną).

Du kiaušinio baltymus atskirkite nuo trynių ir išplakite iki standžių putų, dalimis suberdami puse nurodyto cukraus kiekio. Švelniai įmaišykite puse maltų riešutų ir įpilkite puse šaukštelio acto.
Masę paskleiskite ant nupiešto skritulio, iš kraštų palikdami apie 1,5 cm (nes kepant morengai pučiasi ir platėja).
Tą patį padarykite su likusia puse produktų.
Morengus pašaukite į įkaitintą orkaitę ir džiovinkite apie valandą.
Išėmę iš orkaitės, palaukite, kol šiek tiek pravės, tuomet nulupkite popierių ir palikite atvėsti iki galo.

Man atsitiko taip, kad morengai gavosi per dideli, nei reikėjo (didesni savo skersmeniu nei biskvitai). Aš juos aštriu peiliu atsargiai apipjoviau uždėjusi tortinės dugną. Būtent todėl baltymų masę reikia paskleisti siauresniu sluoksniu nei nupieštas apskritimas, o jei turite kelias tortines, kepkite tiesiai jose, tuomet niekas niekur nepabėgs.

Biskvitams orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių kaitros.
Įprastą 22 cm skersmens formą tortui atsegamu dugnu išklokite kepimo popieriumi.

Tešlą geriau maišyti kiekvienam lakštui atskirai, nes paruoštos tešlos iš plaktų baltymų laikyti negalima. Tad vienam biskvitui:
dviejų kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir išplakite iki standžių putų. Plakant įberkite cukraus, supilkite du trynius ir dar šiek tiek paplakite.
Šaukštą miltų sumaišykite su šaukštu krakmolo ir puse šaukšto kakavos miltelių. Šį mišinį švelniai įmaišykite į baltymų masę.
Tešlą iš kart sukrėskite į popieriumi išklotą kepimo formą, paviršių išlyginkite ir kepkite apie 7 - 8 minutes (kol pirmasis biskvitas kepa, užmaišykite tešlą antrajam). Biskvitas turėtų dailiai pakilti ir iškepti minkštas ir purus. Iškepusį šiek tiek pravėsinkite ir su visu popieriumi atsargiai išimkite iš formos. Formą išklokite kitu popieriaus lakštu. Popierių nuo biskvito nulupkite tik kai šis visiškai atvės.
Taip iškepkite visus tris biskvitus.

Pertepimui šokoladą ištirpinkite inde, įstatytame į puodą su silpnai verdančiu vandeniu ir palikite atvėsti.
Kiaušinių trynius išplakite iki purumo.
Į puodą įpilkite 80 ml vandens, suberkite cukrų ir kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol cukrus ištirps. Sirupą pavirinkite dar porą minučių, tada puodą nuimkite nuo viryklės, šiek tiek pravėsinkite ir plona srovele supilkite į nuolat plakamus trynius.
Sviestą gerai išsukite su vaniliniu cukrumi ir į jį po truputį supilkite tirpintą šokoladą ir trynių masę. Viską gerai išmaišykite iki vientisos purios masės.

Viršutiniam sluoksniui grietinėlę standžiai išplakite su šaukštu cukraus ir vaniliniu cukrumi.

Ant lėkštės ar padėklo klokite vieną biskvitą ir sulaistykite jį vandens ir citrinos sulčių mišiniu.
Užtepkite šokoladinio kremo (maždaug ketvirtadalį visos masės) ir uždenkite morengo lakštu. Šį lengvai paspauskite, aptepkite trečdaliu likusio kremo ir vėl užklokite biskvitu, kurį šiek tiek sulaistykite rūgštele. Viską kartokite, kol sunaudosite visus biskvitus, kremą ir morengus.
Viršutinį biskvito sluoksnį šiek tiek sulaistykite ir aptepkite plakta grietinėle. Gausiai užbarstykite uogomis ir įdėkite į šaldytuvą keletui valandų, kad morengas šiek tiek suminkštėtų ir būtų lengviau pjaustyti.

Torto pertepimas ir morengai labai saldūs, todėl biskvitams laistyti naudojau citrinos ir vandens mišinį, o į grietinėlę bėriau mažai cukraus. Maišant tešlą biskvitams siūlyčiau dėti ne du, o vieną šaukštą cukraus kiekvienam biskvito sluoksniui.

Tortas tikrai labai prabangus, skanus ir, be abejonės, sotus, nors netobulos išvaizdos. Man džiugesį sukėlė kitos dienos kautynės dėl paskutinio gabalėlio :0)



2012 m. rugpjūčio 8 d., trečiadienis

JOGURTO BLYNAI SU MĖLYNĖMIS

Liūtys ir vėjai tuoj išblaškys visas likusias uogas ant krūmelių, todėl skubu kepti minkštų jogurtinių blynų su mėlynėmis, kol pastarųjų dar galima rasti (bent jau turguje :)
O jei mėlynių jau nerasta, siūlau įmaišyti skiltelėmis supjaustytų nuluptų obuolių ar kriaušių, juk šių vaisių derlius tik prasideda...



Reikia:
260 g miltų (vieno 300 ml talpos puodelio)
300 ml natūralaus jogurto
2 kiaušinių
šaukštelio kepimo miltelių
šaukštelio cukraus su vanile
3 šaukštų cukraus
40 g sviesto
puodelio (apie 170 g ) mėlynių
aliejaus kepimui

Sviestą ištirpinkite ir ištrinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įmaišykite kiaušinius.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir pakaitomis su jogurtu įmaišykite į tešlą.
Švelniai įmaišykite mėlynes ir iškepkite blynus.

Patiekite su medumi...



2012 m. rugpjūčio 6 d., pirmadienis

PURUS PYRAGAS SU NEKTARINAIS

Audrų ir kontrastų vasara, ne kitaip. Ką tik nuo Baltijos praūžė grėsminga vėtra, nupūsdama tropinius karščius ir Klaipėdą užpildama neapsakomu kiekiu vandens. Nei praeit, nei pravažiuoti. Labai įdomus tas gamtos šėlsmas, nors ir viską griaunantis... 



Už lango siautėjant audrai ir atvėsus orui, kepu kvepiantį skanėstą. Ne kart esu minėjusi, kad mano mėgstamiausieji, taip vadinami, arbatiniai pyragai. Bet kokį skaniausio torto gabalėlį iškeisčiau į minkštą, purų, lengvą ir sultingą biskvito gabalėlį, iš kurio kyšo kamputis obuolio. Tačiau obuoliniams dar ne laikas. Gal dar ne pats laikas, nes vieną, su vasariniais, jau kepiau. Tačiau šį kart apie tai, kaip obuolių pyragą paverčiau labai skaniu puriu pyragu su nektarinais. Šių vaisių rūgštelė puikiai dera su minkštu, burnoj tirpstančiu biskvitu ir traškių trupinukų paviršiumi...


Reikia:
200 g miltų
150 g minkšto sviesto
150 g grietinės
150 g rudojo cukraus
4 - 5 ne visiškai minkštų nektarinų
3 kiaušinių
2 šaukštelių kepimo miltelių

biriam pyrago paviršiui:
75 g miltų
50 g kepintų ir smulkintų lazdyno riešutų
50 g sviesto
50 g rudojo cukraus
šaukštelio cinamono

Biriam pyrago viršui skirtą sviestą ištirpinkite. Šiek tiek atvėsinkite ir suberkite cukrų, cinamoną, miltus ir kepintus lazdynų riešutus. Pirštais sutrinkite iki trupinių.

Nektarinus supjaustykite skiltelėmis.

Minkštą sviestą gerai ištrinkite su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir dalimis įmaišykite į sviesto masę. Sudėkite grietinę ir dar kartą išmaišykite.

Pyragą supilkite į kepimo popieriumi išklotą 20 cm skersmens kepimo indą (manoji forma kvadratinė, kurios kraštinė taip pat 20 cm).
Ant tešlos paviršiaus tolygiai paskirstykite nektarinų skilteles (susmaigstykite į tešlą).


Viską užberkite trupinių mase.


Kepkite 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie pusvalandį. Jei paviršius pradėtų skrusti greičiau, pridenkite kepimo popieriumi.
Išimkite ir gerai atvėsinkite. Paviršių apšlakstykite pašildytu klevų sirupu, medumi ar apibarstykite miltiniu cukrumi...





Adaptuota pagal knygą "Obuolių pyragai. Skanėstų knyga" 2011 m.

2012 m. rugpjūčio 3 d., penktadienis

PIENIŠKAS DESERTAS SU KARAMELE IR MĖLYNĖMIS

Kai mėlynes pabosta valgyti vienas...




Reikia:
indelio (190 g) maskarponės sūrio
100 ml natūralaus jogurto
100 ml plakamosios grietinėlės
50 g cukraus
1,5 šaukštelio želatinos kristaliukų
100 - 150 g šviežių mėlynių

Karamelei:
150 g cukraus
30 g sviesto
125 ml grietinėlės

Želatiną užpilkite vandeniu, kad vos apsemtų ir palikite išbrinkti.

Grietinėlę išplakite su cukrumi, įmaišykite jogurtą ir maskarponę.

Išbrinkusią želatiną pakaitinkite kol ištirps (tik neužvirinkite). Atvėsusią supilkite į sūrio - grietinėlės - jogurto plakinį. Švelniai įmaišykite mėlynių uogas (šiek tiek uogų pasilikite), stengdamiesi jų nesutraiškyti. Supilstykite į stiklines ar desertinius indelius ir patalpinkite šaldytuvan, kad sustingtų.

Karamelei cukrų suberkite į storadugnį puodą. Kaitinkite, kol ištirps ir pradės silpnai rūkti. Nukelkite nuo kaitros ir įmaišykite sviestą. Sviestui ištirpus, nuolat maišydami supilkite grietinėlę. Jei masė ims kietėti, puodą vėl uždėkite ant viryklės ir ant silpnos kaitros maišydami pakaitinkite. Pravėsusią karamelę supilkite į stiklainį ir atvėsinkite.

Sustingusius drebučius prieš patiekdami pagardinkite šaukštu karamelės ir užberkite šviežių mėlynių...


Idėjos iš: "Varškės patiekalai. Varškės, rikotos, maskarponės valgiai." 2009 m.;
Žaidimų aikštelė

Desertas neturėtų gautis standus lyg želė, anaiptol - minkštas ir purus. Jei norisi tikrų drebučių, dėkite du kupinus šaukštelius želatino.
Maskarponę keiskite pertrinta varške, desertas bus mažiau kaloringas, bet vis vien gardus...