Su paprikomis, obuoliais ir slyvomis. Su česnakais ir čili pipirais...
Ir aš pasidaviau atsargų ruošimo manijai. Pasigaminau keletą stiklainių saldžiarūgščiai aštrios pomidorų tyrės su vaisiais, puikaus pagardo prie paukštienos ar paukštienos marinavimui. Tiks ir prie makaronų, picų, žuvies ar kur tik norisi. Valgau tokį vieną, prie paprasčiausio sumuštinio su kaimišku rūkytu kumpiu... Svarbiausia, kad naminis, iš sezoninių gėrybių ir be jokių neteisingų priedų...
Gaminimui naudojau kietas, ne visai prisirpusias, rūgštenes slyvas ir todėl visai nepyliau acto. Rūgštumo pakako, skonį reguliavau tik druska ir cukrumi. Macnumui nepagailėjau česnako ir šviežių aitriųjų pipirų...
Reikia (apie 2,5 l gatavo padažo):
2 kg mėsingų, gerai prisirpusių naminių pomidorų (pvz., "jaučio širdies" veislės);
0,5 kg raudonųjų saldžiųjų pipirų;
1 kg kietesnių vengrinių slyvų;
0,5 kg obuolių (labai tiks alyviniai);
2 šaukštų druskos;
4 - 7 šaukštų cukraus (priklausomai nuo slyvų ir obuolių rūgštumo bei jūsų skonio);
2 vidutinių česnako galvučių;
2 šviežių čili pipirų.
Pomidorus stambiai supjaustome, paprikas išvalome ir taip pat susmulkiname. Obuolius nulupame, išsėkliname ir supjaustome skiltelėmis. Slyvas perpjauname pusiau ar ketvirčiais (kauliukus pašaliname).
Viską sudedame į puodą ir maišant katiname iki užvirimo (saugome, kad neprisviltų!).
Sumažiname kaitrą ir nuolat maišydami troškiname ant nedidelės kaitros apie valandą, kol daržovės ir vaisiai sukris ir virs tiršta mase.
Sutriname elektriniu smulkintuvu ir pertriname per sietą, kad neliktų odelių ir sėklelių.
Gautą tyrę vėl supilame į puodą ir dar šiek tiek paviriname. Pagardiname druska ir cukrumi.
Baigiant virti, įspaudžiame česnaką ir sudedame smulkiai kapotus aitriuosius pipirus. Paragaujame (druskos, cukraus ir aštrumo kiekį reguliuojame pagal savo skonį).
Karštą tyrę supilame į sterilius stiklainius ir užsukame dangteliais.
Laikome vėsiai...