2011 m. rugsėjo 20 d., antradienis

SLYVŲ - PERSIKŲ UOGIENĖ

...Su citrininiais bazilikais...


Pastaruoju metu madinga virti uogienes ar džemus su prieskoninėmis žolėmis - mėtomis, bazilikais, čiobreliais ar rozmarinais. Populiaru lietuviškus vaisius maišyti su egzotiškais. Kažkas teisingai sugalvojo, nes prieskoninės žolės suteikia puikaus aromato ir prieskonio, o egzotiški vaisiai, būdami sultingesni ar saldesni, sušvelnina lietuviškų uogų ir vaisių rūgštumą ir aitrumą.
Šiai madai pasidaviau ir aš. Išvirus porą stiklainių agrastų - bananų džemo, pradėjau improvizuoti. Ypač skanus agrastų - braškių - bananų - kokosų pieno džemas nesustabdė. Avietes sumaišiau su moliūgais, obuoliais, slyvomis ir bananais. Gavosi švelni avietinė košė su cinkeliu. Tik nieko blogo nepamanykit, ekperimetuoju gamindama po du - tris stiklainėlius...


Bet dabar apie tai, kaip šiemet blogai augo bazilikai. Sudygo gal tik iš ketvirto karto ir net nepradėjo žydėti. O juk prisisėjau ir žaliųjų citrinų skonio, ir cinamoninių, ir anyžinių. Lietus baigia numarinti liaunus stiebelius, todėl skubu sunaudoti.


Persikų - slyvų uogienei lygiomis dalimis naudojau dideles, jau beveik persirpusias geltonąsias slyvas bei tik gerai prisirpusius ir sultingus persikus, kurių pas mus dar galima rasti turguje. Šiame derinyje nuostabiai tinka žaliųjų citrinų žievelė, sultys bei citrininiai bazilikai, kurie priduoda savito, bet nuostabaus aromato ir skonio... 

Ši uogienė - puikus įdaras pyragams ir bandelėms, pagardas ne tik prie blynų, vaflių ir balto varškės ar brie sūrio, bet ir prie paukštienos, o ypač kalakutienos, jei taip , kaip ir aš, mėgstate saldžiarūgščius priedus prie mėsos..

Reikia:
0,5 kg persikų;
0,5 kg geltonųjų slyvų;
2 žaliųjų citrinų (laimų);
500 g uogienių cukraus;
žiupsnio šviežių citrininių bazilikų lapelių (labai tiks ir cinamoniniai bazilikai arba rozmarinai ir čiobreliai).

Persikus perlieti verdančiu vandeniu, nulupti odelę ir supjaustyti nedideliais gabalėliais (kartu išimant kauliukus).
Slyvas taip pat susmulkinti, išimti kauliukus.
Laimo vaisius švariai nuplauti, nutarkuoti žievelę ir išspausti sultis.
Smulkintus vaisius sumaišyti su citrinų sultimis ir tarkuota žievele. Užvirinti ir ant mažos kaitros, nuolat maišant, pavirinti, kol vaisiai sukris. Įberti uogienių cukraus ir gerai išmaišius dar pavirti 5 - 10 minučių. Suberti bazilikų lapelius.
Išpilstyti į sterilius stiklainius ir užsukti...


6 komentarai:

  1. pasijutau tokia neišprusus, kai perskaičiau, kokių rūšių gali būti bazilikai..dievinu jų kvapą ir skonį..;)ir uogienė skamba netikėtai, bet tikrai skaniai..;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kokie jaukučiai bazilikai, kad ir mažučiai, bet kaip gražiai tuose vazonėliuose atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oditėle, man skaniausi bazilikai anyžių ir laimo kvapo. Labai gardi jų arbata.. :)

    Rennie, Maisto Diletante, ačiū. Tikėjausi vešlių lapų, kaip kasmet, o liko tik mažos gėlytės :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Panaudojau kaip žoleles citrininius bazilikus ir čiobrelius - gavos labai gardi uogienė!

    AtsakytiPanaikinti