2012 m. lapkričio 20 d., antradienis

GRIETININIS MORKŲ KEKSAS




Pasaldintas "Karvutėmis". Labai drėgnas, sodrus, minkštas, Kalėdomis kvepiantis pyragas. Puikiai iškilęs ir nesusmukęs, kaip dažnai pasitaiko su morkų pyragais (tokių labai nemėgstu). Karvutės tešloje bekepant beveik sutirpsta ir kartu su trupučiu rudojo cukraus suteikia karamelinio atspalvio tiek skonio, tiek išvaizdos prasme. 


Reikia:
215 g miltų
0,5 šaukštelio valgomosios sodos
1 kupino šaukštelio kepimo miltelių
0,5 šaukštelio cinamono
šiek tiek šviežiai patarkuoto muskato riešuto
kupino šaukštelio cukraus su vanile
žiupsnelio druskos
80 g rudojo cukraus (Demerara)
120 g minkšto sviesto
2 didelių kiaušinių
140 ml  grietinės (kokybiškos)
1,5 puodelio smulkia burokine trintuve sutarkuotų morkų (dvi stambios morkos, apie 300 g)
10 vnt. saldainių "Karvutė" (naudojau latviškas, klasikines, be jokių priedų, tas kurių viduriukai kietesni, be tąsios karamelės)

Minkštą sviestą ištrinkite su cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno labai gerai išmaišykite. Įmaišykite grietinę.

Miltus gerai išmaišykite su soda, druska, kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi, cinamonu ir patarkuotu muskato riešutu. Palaipsniui, maišydami suberkite į skystąją tešlą.

Nuo tarkuotų morkų nuspauskite skysčių perteklių (tiesiog, imkite saujomis ir šiek tiek nugręžkite) ir sudėkite į tešlą. Gerai išmaišykite.

Saldainius smulkiai sukapokite ir taip pat įmaišykite į tešlą, kad vienodai pasiskirstytų.

Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą kekso formą ir pašaukite į 180 laipsnių kaitros orkaitę maždaug valandai ar kiek daugiau (jei kepsite žemesnėje kepimo formoje, gali pakakti ir 45 minučių).

Pjaustykite tik labai gerai atvėsusį...


Žinoma, sviestą galite keisti tokiu pat aliejaus kiekiu, tačiau aš labai seniai pastebėjau, kad su sviestu kepami morkų pyragai nepalyginamai gardesni ir iškepa puresnės tekstūros.
Šiam keksui ypatingo minkštumo suteikia grietinė. Rekomenduoju rinktis "teisingą" grietinę, t.t., riebesnę ir tirštesnę arba gerą grietinę maišykite per pus su natūraliu, taip pat, tirštesniu jogurtu. Išbandyta, rezultatas taip  pat puikus.

Jei neturite saldainių, naudokite 130 g rudojo cukraus.
Čia labai tiktų improvizacija, įmaišant, pvz., geltonųjų razinų ar smulkintų riešutų...

Adaptuota pagal nigella.com


Daugiau morkų pyragų:

Prancūziško stiliaus morkų pyragas
Morkų keksiukai
Morkų pyragas su graikiniais riešutais


14 komentarų:

  1. gražuolis Tavo morkų pyragas. Karvučių myėtojams - rojus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. isivaizduoju, kad tai yra nuostabaus skonio keksas.. :) Gaila cia tikriausiai nerasciau 'karvuciu' :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Medeja, kokio nors atitikmens tikrai turi būti, o jei ką, galima kepti su rufuoju cukrumi :)

      Panaikinti
    2. Tikriausiai bandysiu praleist 'karvutes' :) o grietine riebesne geriau?

      Panaikinti
  3. Kaip skaniai skamba ir atrodo... Jei spėsiu, jau šiandien vakare išsikepsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Iškepėm, paragavom:) gavosi gražus ir kvepiantis, bet riebokas. Kai kepsiu kitą kartą, bandysiu suktis su mažiau sviesto, bet ačiū už receptą:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gaby, sviestą gali keisti aliejumi, o grietinę - tirštesniu jogurtu, vis vien bus ne prastesnis :)

      Panaikinti
    2. Mums labai patiko sis pyragas. Sodrus, grazus, kvapnus ir labai skanus. Puikiai laikosi, kita diena dar skanesnis. Ir tiesa, labai sotus, bet tame ir esme! Geriau vienas gabalelis, bet skanaus, aciu!

      Panaikinti
    3. Džiugu, ačiū, kad skaitot ir kepat :)

      Panaikinti