Reikia:
bandelėms (8 vnt.):
25 g šviežių mielių
300 ml pieno
1 didelio kiaušinio
2 šaukštų aliejaus
2 šaukštų cukraus
šaukštelio druskos
500 g miltų
šaukšto sviesto bandelių paviršiui patepti
linų sėmenų arba sezamo sėklų paviršiui pabarstyti
mėsos paplotėliams:
apie 1,2 kg maltos kalakutienos (aš perku gryną mėsą ir susimalu pati)
kiaušinio
2 skiltelių česnako
2 šaukštų manų kruopų
apie 100 - 150 ml grietinėlės
druskos, maltų pipirų pagal skonį
aliejaus kepimui
majonezui: (visi produktai turi būti vienodos temperatūros)
kiaušinio trynio
pusės citrinos sulčių (arba baltojo vyno acto pagal skonį)
šaukšto vandens
šaukštelio garstyčių
skiltelės česnako
apie 100 - 150 ml aliejaus
druskos ir pipirų pagal skonį
keletos marinuotų agurkėlių
žiupsnio šviežių petražolių
ir dar:
šviežių jaunų salotų, gražgarsčių lapų
plonai supjaustyto mėgstamo sūrio
Bandelėms mieles ištrinkite su puse stiklinės drungno pieno, įberkite truputį cukraus ir pastatykite šiltai, kad pakiltų, maždaug 20 min. (aš įdedu į 30 laipsnių kaitros orkaitę).
Į dubenį supilkite pieną, aliejų, įmuškite kiaušinį, suberkite likusį cukrų ir druską ir šiek tiek pamaišykite. Supilkite mielių mišinį ir vėl išmaišykite. Suberkite miltus ir gerai išminkykite (jei rankomis, tai darykite mažiausiai dešimt minučių). Tešla turėtų gautis glotni, minkšta ir šiek tiek lipni. Suformuokite rutulį, kurį įdėkite į dubenį, užklokite maistine plėvele ir palikite šiltai, kol pakils dvigubai, priklausomai nuo sąlygų, tai turėtų trukti apie valandą.
Pakilusią tešlą padalinkite į aštuonias dalis (stenkitės lygias), kiekvieną gabalėlį paminkydami ir suformuodami standų, dailų kamuoliuką.
Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių kaitros.
Tešlos kamuoliukus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos (išlaikydami padorų atstumą) ir dar palikite, kad pakiltų, maždaug pusvalandžiui (manosios šildėsi prie židinio, tad dailiai išsipūtė jau per penkiolika minučių).
Pakilusias bandeles patepkite lydytu sviestu ir apibarstę linų sėklomis ar sezamu, pašaukite į orkaitę. Kepkite 15 - 180 minučių iki dailiai auksinės spalvos.
Iškepusias bandeles apklokite švaria skepeta (kad paviršius būtų minkštas) ir palikite, kad visiškai atvėstų.
Į maltą kalakutieną įmuškite kiaušinį, suberkite manų kruopas, įspauskite česnako ir gerai išmaišykite. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Vis minkydami, pamažu supilkite grietinėlę, stebėkite, kad tešla nesigautų nei per sausa, nei per skysta. Uždenkite ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui, kad pabrinktų.
Išplakite majonezą. Kiaušinio trynį šluotele plakite kartu su traiškytu česnaku, garstyčiomis, šaukštu vandens ir šlakeliu citrinos sulčių. Pamažėl, labai plona srovele, nenustojant plakti, vis įpilkite aliejaus. Plakite tol, kol supilsite visą aliejų, o masė pasidarys puri, vientisa, kreminės tekstūros. Pagal skonį pagardinkite druska, pipirais ir citrinų sultimis arba actu (aš visuomet įberiu šiek tiek cukraus).
Į paruoštą majonezą įmaišykite smulkiai sukapotus marinuotus agurkėlius ir petražolių lapus.
Paruoštą ir šaldytuve pailsėjusį kalakutienos faršą padalinkite į aštuonias lygesnes dalis (tiek, kiek turite bandelių), suformuokite apvalius maltinius, juos suplokite (nedarykite labai storų) ir apkepkite iš abiejų pusių gerai įkaitintame aliejuje. Kepkite neilgai, bet karštai, tik kad perkeptų, bet netaptų sausi ir sprangūs.
Mėsainiams bandeles perpjaukite pusiau. Apatinę dalį plonai patepkite majonezu, užklokite salotų ar gražgarsčių lapeliais, uždėkite kalakutienos paplotėlį, ant jo - plonai supjaustyto sūrio, kurį gerai patepkite majonezu ir užkloję gerą sluoksnį salotų, uždenkite viršutine bandelės puse.
Suruošus mėsainius, įsipilkite stiklinę mėgstamo alaus, pvz., tamsaus, jei pagal mane, nusibraukite prakaitą ir į puotą :)
Bandelių idėja iš The Kitchn
Oi kaip gundo tie mėsainiai :) Noriu noriu noriu! Reikės matyt kepti.
AtsakytiPanaikintiOi, kaip gerai kartais jų prisivalgyti, tokių šiltų, jaukių ir naminių. Graužia sąžinę po to truputėlį, kad skrandyje sunku, bet vis ne nuo tų, na, ir taip aišku, kokių :0)
PanaikintiSuper :) Viskas nuo A iki Ž mėsainių mėgėjams.
AtsakytiPanaikintiŽinai, prisipažinsiu, kad kai skaitau kaip Tu namuose kažką tokio kuri (ir lyg netyčia išduodi, kad "prie židinio", kad "savas gėlynas" ir kt.) - tai taip užsimanau kraustyti į Klaipėda, kad oho ;) Žinoma, šita norą pakursto ir tai, kad kartais su vyru apie šitai padiskutuojam ;)
Taip, Rūta, viskas (beveik viskas) su žodeliu 'naminių mėsainių mėgėjams' :)
PanaikintiGal kada nors, Rūta, pavyks 'kažką tokio' susikurti net nebūtinai kraustantis į Klaipėdą?
Tai, kad kitur jūros nėra :)
PanaikintiTen kažkur pas jus netoliese yra :) Ir tikrai arčiau nei iki Klaipėdos :)
PanaikintiO jei sausas mieles deciau, tesla tokia pati gautusi? kiek sausu mieliu reiketu?
AtsakytiPanaikintiTurėtų tokia gautis, recepto šaltinyje nurodoma, kad reikia šaukšto sausų mielių, pažiūrėkit :) Tik tuomet naudokite 150 ml pieno ir 150 ml vandens (vietoj 300 ml pieno) ir sausas mieles tirpinkite drungname vandenyje. Jei skaičiuoti pagal sausų - šviežių mielių proporcijas (1:3), turėtų pakakti 8 g sausų mielių :)
Panaikintieina sau... aš gi gerų mėsainių fanatė. tik pati nekepu. reiks prašytis į svečius :D
AtsakytiPanaikintiEgidija, mums seniai laikas artimesniam susipažinimui ne vien gardžių mėsainių susitikti, bet ir po Palangą pabraidyti :0)
PanaikintiŠiandien išbandyti, patiko labai, labai :) Bandelės tiesiog tobulos! Ačiū už receptą :)
AtsakytiPanaikintiLabai džiugu, Justyna, ačiū :)
PanaikintiIšbandžiau bandelių receptą, labai labai skanu. Dariau mėsainius su veršiena ir sūrio padažu, na tikrai labai geras skonis, ačiū už puikų receptą.
AtsakytiPanaikintiSmagu! Dėkoju už atsiliepimą :)
Panaikinti