Pavasarį įsigijau ledų sukimo mašiną. Pagaliau. Ir manau, kad visai nesunku atspėti, ką dažniausiai skanaujame, ypač kai šilta :) Nugirdau, kaip jaunėlis vyresniajam telefonu pasakoja: "žinok, valgau ledus tol, kol liežuvis nutirpsta. Visokius." Ir jau pasidarė labai išrankus. O klausimas, ar yra šaldiklyje ledų - tai mūsų kasdienybė :)
Plaktos grietinėlės kekso virusą į blogerių pasaulį prieš porą metų atnešė Forelle. Pyragas purus, drėgnas ir tikrai tirpstantis burnoje. Išbandytas jau ne kartą, tiek didelio kekso, tiek keksiukų pavidalu. Šį kart - keksiukus paįvairinimui pagardinau smulkintomis kakavos pupelėmis. O jei dar su braškiniais ledais, tikrai, liežuvis tirpsta. Kepiau juos seneliui Antanui, antaninėms. Man pasirodė, kad keksiukai su ledais tirpo greičiau, nei mūsų liežuviai...
225 g miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
350 g riebios grietinėlės
4 mažų kiaušinių
2 arb. š. cukraus su vanile
200 g cukraus (naudojau 180 g)
2 valg. š. smulkintų kakavos pupelių
Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių kaitros.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.
Kiaušinius išplakite iki purumo su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
Grietinėlę išplakite iki švelnių putų (neperplakite) ir įmaišykite į kiaušinių masę.
Įsijokite miltų mišinį ir švelniai išmaišykite. Suberkite kakavos pupeles ir dar kartą permaišykite.
Sukrėskite tešlą į popierinėmis formelėmis išklotą keksiukų formą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę.
Kepkite apie 20 - 30 min. Atvėsusius apibarstykite miltiniu cukrumi arba dar šiltus patiekite su braškiniais grietininiais ledais.
Ledams reikia: (apie 1 l ledų)
400 g šviežių švarių ir nuvalytų braškių
120 g cukraus (jei braškės rūgščios, berkite daugiau, pvz., 150 g)
1 arb. š. vyšnių degtinės arba paprastos degtinės
200 g riebios grietinės
200 ml riebios grietinėlės
0,5 arb. š. citrinos sulčių
Braškes supjaustykite gabalėliais ir apipilkite cukrumi ir degtine. Gerai išmaišykite, kad cukrus kuo labiau ištirptų. Pridenkite ir palikite kambario temperatūroje maždaug valandai, vis pamaišykite.
Elektriniu smulkintuvu sutrinkite braškes kartu su visu skysčiu, grietine, grietinėle ir citrinos sultimis beveik iki vientisos tyrės (jei lieka braškių gabalėlių, taip ir palikite).
Mišinį atšaldykite šaldytuve (mažiausiai valandą) ir išsukite ledų gaminimo mašinoje vadovaudamiesi gamintojo instrukcijomis.
Sutirštėjusią ledų masę sukrėskite į indą ir patalpinkite į šaldiklį.
Šaltinis: David Lebovitz "The Perfect Scoop", 2007 m.
Žiedai žiedeliai, dideli ir maži, kvepiantys ir nuostabūs. Kartais sunku atskirti, kur rožės, o kur bijūnai...
Aš noriu būti tavo seneliu :D
AtsakytiPanaikintiO gėlių gražumas, kaip visuomet, sustabdo mane šitam puslapy pasilikti ilgiau.
Julija, gal geriau būk bičiule, koks gi tu būtum senelis :)
PanaikintiDžiaugiuosi kiekvienu pražystančiu žiedu. Gal žiedai vėjo gūsiuose kasmet kartojasi, bet argi jų būna pet daug..
Bijunai ..grozis..:-)Ieskosiu ir as geltono bijuno , neturiu tokio.Taip cia grazu , kad vis griztu ir griztu . Ir keksiukus reikia pabandyti - labai jau viliojanciai atrodo :-)
AtsakytiPanaikintiAčiū, Saitana :) Geltonieji bijūnai tikrai nuostabūs, šiemet pražydo šiek tiek vėliau nei įprastai. Krūmas didelis, suskaičiavau apie 40 žiedų, didžiulių ir kvapnių. Jei nori, parašyk man į el. paštą, pasakysiu, iš kur parsisiunčiau :)
PanaikintiO šį pyragą, nesvarbu kokiu pavidalu, rekomenduoju pabandyti, tikrai puikus. Ir ledus, naminiai daug geriau nei pirktiniai :)
Kai įsigijom ledų aparatą ir mūsų šaldiklyje pradėjo tūnoti ledai ;) Geras daiktas, vienok ;)
AtsakytiPanaikintiO taip, didelis džiaugsmas ir erdvė improvizacijai :)
PanaikintiTurbūt patys skaniausi keksiukai, kiek esu kepusi. Net trečią dieną išliko ypatingai minkšti ir drėgni.
AtsakytiPanaikintiDžiaugiuosi, kad patiko, ačiū už atsiliepimą, Julija :)
Panaikinti