2013 m. rugsėjo 23 d., pirmadienis

VARŠKĖS KEKSAS SU KRIAUŠĖMIS IR SALDŽIAVAISIO PUPMEDŽIO MILTELIAIS



Savaitgalį pajūrio miške lijo gilėmis :) Tikrąja to žodžio prasme, šiemet jos sveikos ir jų labai daug. Pučiant vakariui, jos negailestingai ir skaudžiai krito man ant nugaros. Dabar pats metas giliauti, jei ketinate pasigaminti gilių kavos. Aš negalėjau sustoti, prisirinkau didžiulį maišą...



Dar savaitgalį kepiau rudenišką pyragą. Su egzotikos dvelksmu. Drėgną ir kvapnų, su varške, sultingomis kriaušėmis ir saldžiavaisio pupmedžio milteliais. 
Jei tiksliau, saldžiavaisis pupmedis arba saldžioji ceratonija, dar šv. Jono medžiu arba verčiant iš anglų kalbos, karobu (angl. "carob") vadinamas. Šilumamėgis, augantis Viduržemio jūros regione. Pupinių šeimos augalas, užauginantis didžiules ankštaras, pilnas maistingų sėklų.


Nuotrauka iš Vikipedijos

Sakoma, kad kiekvienos sėklos svoris yra vienodas, todėl anksčiau išdžiovintos jos buvo naudojamos sveriant auksą ar brangakmenius. Iš ceratonijos vardo kildinamas žodis "karatas". Bet svarbiausia, kad saldžiosios ceratonijos sėklos gausios baltymų, kalcio, geležies ir skaidulinių medžiagų.O dar įdomiau, kad džiovintos ir sumaltos šios sėklos primena kakavą ir naudojamos šokoladui gaminti, pyragams, sausainiams ir keptiems obuoliams pagardinti. Truputį saldžios. Tinka vaikams. Gardu su šiltu pienu, truputį įbėrus kardamono. Ajuverdoje šie milteliai naudojami kaip priemonė nuo kūdikių viduriavimo...



Pabandžiau įmaišyti į kriaušių - varškės keksą, pyragas labai patiko ragavusiems :) Rudasis cukranendrių cukrus ir karobo milteliai suteikė šiek tiek kakavos, šiek tiek karamelinio skonio. Rekomenduoju!


Reikia:
210 g miltų
85 g rudojo cukranendrių cukraus
130 g cukraus
115 g minkšto sviesto
200 g varškės (naudojau parduotuvinę)
3 kiaušinių
nubraukto šaukštelio kepimo miltelių
šaukštelio cukraus su vanile
2 valg. š. saldžiavaisio pupmedžio (karobo) miltelių
2 sultingų kriaušių
miltinio cukraus viršui apibarstyti

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros.
Kriaušes nulupkite, išpjaukite šerdis ir supjaustykite storesnėmis skiltelėmis.
Minkštą sviestą iki purumo ištrinkite su abiejų rūšių cukrumi. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišydami. Įmaišykite varškę (geriau pertrintą).
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi ir karobu. Įsijokite į tešlą ir švelniai išmaišykite.
Kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir sukrėskite tešlą. Susmaigstykite kriaušes ir pašaukite kepti. Kepkite apie 40 - 50 minučių.
Gerai atvėsinkite ir apibarstykite miltiniu cukrumi.

Labai skanus su balta kava...



Adaptuota pagal Kitchen Fast

P.S. saldžiavaisio pupmedžio miltelių arba karobo galima nusipirkti parduotuvėse "Aliejus".

2013 m. rugsėjo 17 d., antradienis

ŠEIVAMEDŽIO UOGŲ SIRUPAS



Ruduo lėtai, bet užtikrintai užsiima sau priklausančią vietą. Kartu atsinešdamas pirmuosius kosulius, čiaudulius ir galvos svaigulius. Ir tuojau pat priverčia pasirūpinti savimi - į šaldiklį įsimesti vieną kitą šermukšnių kekę, pasidžiovinti pusmaišį miškinių erškėčių ar šeivamedžio vaisių, išsivirti gardaus šeivamedžio uogų sirupo.


Jei išskrendantys paukščiai savimi nepasirūpino pirmiau, kviečiu suskubti. Skanus, nežinau, ar čia tik man vienai, vyšnių skonį primenantis tamsus ir sodrus sirupas gali praversti tuomet, kai antpuolį pradės virusai ir kiti panašūs nelabieji. Mat, šeivamedžio vaisiai, kaip ir kvapnūs žiedynai pasižymi prakaitavimą skatinančiu, karščiavimą mažinančiu, priešuždegiminiu poveikiu ir gali pagelbėti mums ir mūsų vaikams peršalus, sergant gripu, bronchitu ar laringitu. O jei dar kaitindami pagardinsite šlakeliu svarainių sirupo - bus kvapnesnis, dar labiau pastiprins ir suteiks jėgų...


Reikia:
1,5 kg uogų (svoris be šakelių)
1 puodelio (250 ml) verdančio vandens
cukraus (tiek, kiek gausis sulčių, o man gavosi 1,3 l, tad ir cukraus reikėjo 1,3 kg)
1 žvaigždinio anyžiaus (jei patinka, o jei ne, keiskite gvazdikėliais, natūralios vanilės ekstraktu, vyšnių ar juodųjų serbentų lapais)

Uogas reikia kruopščiai nuskabyti nuo šakelių ir perrinkti (išrenkant pagedusias ir neprisirpusias. Šeivamedžiai sirpsta nevienodai, vieni krūmai gali būti apkibę visiškai juodomis uogelėmis, o kiti dar pusiau žaliomis. Rinkitės kuo labiau prisirpusias, tokios lengvai skabysis, tiesiog pačios birs nuo šakelių ir bus skanesnės).
Švariai perplaukite po tekančiu vandeniu ir supilkite į puodą. Užpilkite puodeliu verdančio vandens, išmaišykite ir palikite, kol šiek tiek atvės. Sutraiškykite (aš tai dariau bulvių grūstuku) ir išspauskite sultis.
Pamatuokite, kiek gavosi sulčių, kad žinotumėte, kiek prireiks cukraus.
Šeivamedžių sultis supilkite į puodą, suberkite cukrų, įmeskite anyžių (galite pagal skonį įpilti svarainių sulčių, tik nepadauginkite) ir kaitinkite iki užvirimo. Sirupui užvirus, jei reikia, nugraibykite putas ir dar karštą iš kart supilstykite į sterilius užsukamus ar kitaip užkemšamus butelius. Sandariai užsukite ir palikite, kad atvėstų.


Laikykite šaldytuve ir prireikus, duokite po šaukštą ar kitą vaikams, gaminkite arbatą ar gaivų vėsų gėrimą. Labai tinkamas peršalus, kosint ir karščiuojant (vaistinėse toks gerumas nepigiai kainuoja :)


Būkite sveiki!

2013 m. rugsėjo 6 d., penktadienis

PURUS PYRAGAS SU SLYVOMIS IR CINAMONU




Apie puikesnį rudenį, nei yra dabar, net ir nedrįsčiau pasvajoti... Gėriuosi rudeniu kvepiančia gamta, ramybe ir saulės šiluma. Vis dar... Verdu šeivamedžio ir aronijų uogų sirupus, skinu moliūgus, konservuoju lauže keptas paprikas, raugiu vynus, kepu slyvų, kriaušių ir obuolių pyragus. Rudeninius. Ir jums rekomenduoju... :) 



Šis pyragas išlieka minkštas ir purus net ir po dviejų dienų, tik reiktų laikyti vėsiai, kad nepradėtų rūgti slyvos. Puriuose nestoro tešlos sluoksnio pataluose paskendę sultingų ir prisirpusių slyvų rūgštelė labai dera su pasaldinta, neplakta grietinėle arba vaniliniu padažu. Kodėl tešlai naudojamas aliejus, nors yra sviesto, neklauskite. Aš nesigilinau. Tiesiog, ėmiau, iškepiau ir džiaugiausi, kad puikiai pavyko. Pyragui naudokite stambias mėlynąsias arba raudonas, bet gerai prisirpusias slyvas. Jei slyvos rūgštesnės, truputėlį padidinkite cukraus kiekį arba atvėsusį negailėdami apiberkite cukraus pudra...


Reikia:
2 kiaušinių
130 g cukraus
175 g miltų
1 valg. š. krakmolo (naudojau kukurūzų)
85 g minkšto sviesto
2 valg. š. aliejaus
3 valg. š. tirštos grietinės
1 kupino šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
malto cinamono
miltinio cukraus viršui pabarstyti
500 - 600 g slyvų (perpjautų pusiau, be kauliukų)

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros.

Minkštą sviestą gerai ištrinkite su cukrumi iki purumo. Po vieną sumuškite kiaušinius, geria išplakdami po kiekvieno. Supilkite aliejų, grietinę ir išmaišykite.
Miltus sumaišykite su krakmolu, kepimo milteliais ir druska. Įsijokite į tešlą ir švelniais judesiais išmaišykite.

Sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą (manoji stačiakampė, kraštinės 24 cm ir 30 cm) ir išlyginkite paviršių. Ant viršaus pjūviais į viršų viena šalia kitos išdėliokite slyvas ir apibarstykite maltu cinamonu.
Kepkite apie 35 minutes.
Iškeptą atvėsinkite ir pabarstykite miltiniu cukrumi. Patiekite su saldinta grietinėle (skysta, neplakta arba vos, lengvai paplakta) arba vaniliniu kremu (receptas čia arba čia).

Nesibaiminkite, jei iškepus pyragui, ant paviršiaus išsiskirs kvapnių sulčių nuo slyvų. Kepiniui vėstant, jos susigers į pagrindą ir padarys jį tik gardesnį...




Šaltinis: Gzik i Pyry

2013 m. rugsėjo 2 d., pirmadienis

MOLIŪGŲ DUONA SU RAZINOMIS IR NATŪRALIU RAUGU

Bei naujas rudens "Debesų" numeris.


Net neabejoju, kad šis numeris pats puikiausias iš visų. Kupinas rudens alsavimo, neatrastų skonių ir nepatirtų kvapų. Įvairiaspalvis ir įdomus. Skirtas krepšinio aistruoliams, romantiškajai bobų vasarai, paštininkams, senberniams ir et, ką čia išpasakosi, verskit, skaitykit ir mėgaukitės...



Ilgėjant vakarams, vėstant orams, o daržuose ne dienomis, bet valandomis didėjant moliūgams, siūlau kepti ryškiaspalvę duoną. Saldesnę nei įprasta, su kvapiuoju moliūgu, razinomis ir natūraliu duonos raugu. Skaniems ir jaukiems rudens pusryčiams, labai derančią su medumi, nutela ar moliūgų, o gal slyvų džemu. O jei esate kontrastų mėgėjai (kaip ir aš) - su vytintu kumpiu ir gabalėliu kepto moliūgo ar marinuota paprika...


Reikia:
400 g kvapiojo moliūgo (su oda, bet be sėklų)
280 g aktyvaus ruginio raugo
150 ml drungno vandens
1 valg. š. medaus
1 arb. š. (apie 9 g) šviežių mielių
530 g stiprių kvietinių duonos miltų
300 g geltonųjų razinų
2 nubrauktų arb. š. druskos

Orkaitę įkaitinkite iki 180°C
Moliūgą supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug apie valandą arba tol, kol lengvai bus galima sutrinti šakute.
Atvėsinkite, nulupkite odą ir sutrinkite iki vientisos tyrės.
Patarimas: jei jūsų moliūgas vandeningas (tuo pasižymi kitokios moliūgų rūšys nei kvapusis), tyrę sukrėskite į sietą, išklotą drobe ir palikite per naktį, kad nuvarvėtų. Duonai reikia vientisos, tirštos, nevandeningos moliūgų tyrės.

Dubenyje sumaišykite moliūgų tyrę, ruginį raugą, drungną vandenį, medų ir šviežias mieles. Maišykite iki vienalytės, ryškiai oranžinės spalvos masės.
Suberkite miltus ir suminkykite minkštą, lipnią tešlą. Palikite dvidešimčiai minučių, kad pailsėtų.
Suberkite razinas, druską ir gerai išminkykite. Suformuokite rutulį, suvilgykite aliejumi ir įdėkite į aliejumi pateptą dubenį, kuriame kildinsite. Pridenkite maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje penkiolikai minučių.
Tešlą vėl suminkykite, keletą kartų visaip lankstydami ir sudėję į dubenį, vėl pastatykite šiltai dar dvidešimčiai minučių.
Padalykite į dvi dalis, suformuokite kepaliukus ir sudėkite į miltais pabarstytas stačiakampes duonos kepimo formeles. Viršų pridenkite švariu sausu audiniu ir palikite šiltoje vietoje, kol pakils dvigubai (2 – 4 valandoms, priklausomai nuo aplinkos temperatūros ir raugo aktyvumo).
Orkaitę įkaitinkite iki 220°C. Į apatinę jos dalį įstatykite skardą, pripiltą vandens. Pašaukite kepti duoną. Kepkite apie 40 – 50 minučių, kol abiejų kepaliukų paviršius pasidengs traškia pluta.
Atvėsinkite ant grotelių.
Laikykite sausoje vietoje ir suvartokite per dvi savaites.



Receptą ruošiau maisto tinklaraštininkų žurnalo "Debesys" 2013 m. rudens numeriui.


Vasarą palydint...