Man labai patiko šis paprastas ir lengvai pagaminamas užtepas, kurį pomidorų pasta, o dar geriau - saulėje džiovinti pomidorai ir raudonasis palmių aliejus nudažė ryškia spalva. Tikra puošmena! Mes tokį valgėme gal kiek ir neįprastai, tepėme ant keptos juodos duonos su saulėgrąžomis, bet būtent taip buvo skaniausiai. Bet jūs galite rinktis baltos duonos skrebučius, nenusivilsite. Žinau, obuoliams laikas jau baigėsi. Vietoj jų rekomenduoju agurką, nesvarbu, šviežią ar marinuotą, o gal pabandykite su gabalėliu kivio, kuris su silke labai dera...
Reikia:
1 svogūno
1 skiltelės česnako
4 valg. š. raudonųjų
palmių aliejaus
250 g virtų (arba konservuotų)
baltųjų pupelių
1 valg. š. pomidorų
pastos
200 g aliejuje marinuotos
silkės
1 – 2 saldžiarūgščių obuolių
šviežiai maltų žaliųjų pipirų pagal skonį
druskos pagal skonį
juodos ruginės duonos su
saulėgrąžomis
aliejaus duonos kepimui
druskos pagal skonį
1 – 2 česnako skiltelių duonai įtrinti
žalumynų papuošimui
Svogūną ir česnaką
nulupkite ir smulkiai sukapokite.
Keptuvėje įkaitinkite
raudonųjų palmių aliejų ir pakepinkite svogūną bei česnaką, kol suminkštės.
Virtas pupeles sutrinkite
elektriniu trintuvu iki tyrės kartu su pakepintomis daržovėmis (jei užtepas
atrodo per tirštas, įpilkite šiek tiek virinto vandens). Įmaišykite pomidorų
pastos, pagal skonį pagardinkite maltais pipirais ir druska.
Silkę supjaustykite nedideliais
gabaliukais. Obuolius perpjaukite pusiau, išpjaukite sėklalizdžius ir
supjaustykite plonomis skiltelėmis (žievelės nenulupkite).
Duoną supjaustykite
riekelėmis ir pakepinkite kol apskrus ant nedidelio kiekio aliejaus.
Pabarstykite druska, įtrinkite česnaku.
Ruoškite skrebučius – ant
kiekvienos duonos riekės užtepkite trintų pupelių. Uždėkite po du gabalėlius
silkės, o ant viršaus – po skiltelę obuolio. Paviršių pabarstykite šviežiai
maltais pipirais, papuoškite žalumynais ir patiekite.
Vietoj pomidorų pastos naudokite saują saulėje džiovintų
pomidorų, labai rekomenduoju. Jei sausi, pamirkykite juos karštame vandenyje, sutrinkite ir įmaišykite į
pupelių užtepą. Pomidorus aliejuje tereiks tik sutrinti.
Gražaus laisvadienio!
Receptas ruoštas Debesų žurnalo 2013 m. žiemos numeriui.