2014 m. rugpjūčio 6 d., trečiadienis
ABRIKOSŲ DŽEMAS
Abrikosų džemas man gardžiausias su pačiais įvairiausiais sūriais. Dar naudoju pyragams pertepti ar gardinti. Kartais valgau vieną, su arbata, kai norisi kažko skanaus arba maišau su labai mažu kiekiu aitrios adžikos ir valgau prie paukštienos ar su lietuvišku varškės sūriu. Tai džemas, kurio niekuomet netepu ant baltos duonos ar skrebučio, man jis nedera net su blynais, visuomet norisi kažkaip kitaip.
Šiemet prie puodų nestovėjau ir šio džemo neviriau, nes kai šitaip karšta, kaip ir daugeliui, tikriausiai, gaminti nesinori nieko. Abrikosų džemą viriau praeitą vasarą, receptas taip ir liko juodraštyje.
Džemas su cinkeliu, mat vietoj vandens pyliau šlakelį balto ir kvapnaus vokiško Riesling vyno. Prieš sukrėsdama į stiklainius, įmečiau keletą sutraiškytų abrikosų kauliukų, taip kaip rekomendavo recepto autorius, dėl aromato ir skonio...
Reikia (3 - 4 pusės litro stiklainiukams):
1 kg šviežių abrikosų
60 ml vandens (arba balto Riesling vyno)
600 g cukraus
1 arb. š. citrinų sulčių
Abrikosus perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus (jei dėsite į stiklainius, keletą jų sutraiškykite ir pasilikite) ir sudėkite į storadugnį puodą.
Supilkite vandenį arba vyną ir užvirkite. Vis pamaišydami virkite kol šiek tiek suminkštės, bet išliks tvirti.
Mažą lėkštutę įdėkite į šaldiklį (džemo testavimui).
Į puodą su abrikosais supilkite cukrų ir virkite ant vidutinės kaitros atvirame puode nenustojant maišyti, kol sutirštės, o verdamos masės tūris šiek tiek sumažės. Stebėkite, kad nesviltų prie dugno.
Kai džemas atrodys pakankamai tirštas, patikrinkite, ar išvirė, nedidelį kiekį įdėkite į atšaldytą lėkštę ir vėl padėkite į šaldiklį. Po poros minučių pažiūrėkite, jei džemo kauburėlis nepraras formos ir liks standus, toks lyg susiraukšlėjęs, džemas išvirė, jei ne, dar šiek tiek pavirkite ir testą vėl pakartokite.
Džemui išvirus, įmaišykite citrinų sultis ir sukrėtę į sterilius stiklainius (jei norite, įmeskite po vieną - du traiškytus kauliukus), sandariai užsukite. Apverskite dugnais į viršų ir palikite, kol atvės. Laikosi puikiai.
Šaltiniai:
David Lebovitz ir Simply Recipes