Su šviežiomis bulvėmis ir rozmarinu bei su saliamiu ir kaparėliais... Kad krepšinio varžybos būtų dar skanesnės...
Mėgstu namines picas. Apskritai, labai mėgstu picas. Šaldiklyje dažnai turiu savos gamybos šaldytos tešlos. Man patinka plonytis, bet nebūtinai traškus padas ir labai plonai supjaustyti priedai. Visai skirtingai, nei mano vaikams, kuriems idealus storapadis, dažniausiai pirktinis picos paplotėlis, būtinai labai šviežias ir su visais priedais pakeptas... mikrobangėj. Įžeidimas picai, kitaip niekaip... Tačiau kol kas nieko negaliu pakeisti.
Užtat plonytė rupių miltų pica, su dar ploniau supjaustytomis bulvėmis, svogūnais ir rozmarinio lapeliais ar saliamio dešra, jei patinka labiau tradicinė, - puikus užkandis prie salotų lėkštės ar tiesiog alaus stiklo...
Reikia (4 picoms):
papločiams:
250 g rupių kvietinių miltų;
250 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų;
15 g šviežių mielių;
10 g druskos;
žiupsnelio cukraus;
apie 325 ml šilto vandens;
šaukšto alyvuogių aliejaus.
Įdarui:
natūralaus ar naminio pomidorų padažo;
keletos šviežių raudonų bulvių;
skanios saliami dešros;
raudonojo svogūno;
tarkuoto parmezano, džiugo arba čederio sūrio (arba skirtingoms picoms skirtingų sūrių);
šviežio rozmarinio lapelių;
šviežios kapotos čiobrelio ir raudonėlio žolės (tiks ir džiovintos);
smulkintų petražolių;
rupios jūros druskos;
maltų pipirų;
marinuotų kaparėlių;
alyvuogių aliejaus.
Mieles ištrinti su cukrumi, šlakeliu vandens ir trupučiu miltų. Pastatyti šiltai, kol ims burbuliuoti.
Dubenyje sumaišyti miltus, mielių mišinį, druską ir vandenį. Turi gautis lipni tešla. Įmaišyti aliejų ir minkyti, kol taps vienalytė ir glotni. (Arba apie 10 minučių plakti plakikliu). Jei tešla pareikalautų papildomai miltų, labai svarbu nepadauginti, kad pica nesigautų "akmeninė".
Iš tešlos suminkyti rutulį ir uždengtą maistine plėvele palikti dubenyje, kol pakils dvigubai.
Orkaitę įkaitinti iki 250 laipsnių kaitros.
Tešlą padalinti į lygias dalis. Iš kiekvienos jų iškočioti apskritimus (apie 5 mm storio) ir perkelti į rupiais miltais pabarstytą skardą. Papločius patepti natūraliu pomidorų padažu.
Neskustas bulves labai švariai nuplauti ir supjaustyti kiek įmanoma plonesnėmis riekelėmis (labai pagelbėtų mandalina, jei tokią turėtume). Sudėlioti ant picos papločių, pabarstyti rupia jūros druska, plonais griežinėliais pjaustytu svogūnu, tarkuotu sūriu bei kapotais rozmarino lapeliais.
Ant kitų papločių išdėlioti plonai pjaustytą saliamį, pabarstyti svogūnais, sūriu, maltais pipirais, kapotomis petražolėmis bei kaparėliais.
Picas pašauti karšton orkaitėn ir kepti apie septynias minutes arba, kol sūris išsilydys ir ims burbuliuoti.
Iškeptas apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir apibarstyti šviežiais kapotais ar džiovintais raudonėliais ir/ar čiobreliais...
Adaptuota pagal D. Stevens "Naminė duona" 2011 m. ir
The Italian Dish