2011 m. gruodžio 30 d., penktadienis

RECEPTAS NAUJIESIEMS...

Paimkite artimiausių dvylika mėnesių, nuo jų švariai nuvalykite kartėlį, godumą ir baimę.

Kiekvieną mėnesį supjaustykite gabalėliais į 30 ar 31 dalį taip, kad atsargų užtektų vieneriems metams.

Kiekvieną dalį paruoškite atskirai, sudėdami vieną dalį darbo, dvi - linksmumo bei jumoro.

Dar pridėkite tris šaukštus optimizmo ir vieną arbatinį šaukštelį tolerancijos, vieną dalelę ironijos ir žiupsnelį takto.

Tada visą masę gausiai užpilkite meile.

Paruoštą patiekalą papuoškite mažais dėmesingumo lapeliais ir kasdien patiekite su gera nuotaika ir vienu geros gaivinančios arbatos puodeliu...
(pagal paskutinį sieninio kalendoriaus lapelį:)

Paskutinė metų diena - Blogų minčių atsikratymo diena. O Naujųjų Metų šventė nuo seno lietuviams buvo sveikinimų ir linkėjimų diena. 
Paskutinę šių metų dieną linkiu visą pyktį ir blogas mintis palikti toli užmaršty, kad jos nesektų iš paskos. O metų pradžioje linkėti sau ir kitiems vien pačių gražiausų dalykų, mat linkėjimai, ištarti metų pradžioje turi magiškos galios ir linkę išsipildyti. Metų pradžioje senieji papročiai moko mus elgtis taip, kaip norima elgtis visus metus... Būkime geresni vienas kitam, o gyvenimas už tai atsidėkos. Su artėjančiais!


2011 m. gruodžio 28 d., trečiadienis

ŠVEICARIŠKAS MEDUOLIS

Arba "Basler Leckerli", jei nelietuviškai. Meduolinis, minkštas, šiek tiek tąsus, tiesiog be galo skanus pyragas, kurio receptą radau pas Elžbietą, tinklaraštyje "Žaidžiame virtuvę" ir spėjau iškepti jau keletą kartų. Pritariu Elžbietai, kad šis skanėstas genialus ne tik skoniu, bet ir gaminimo paprastumu. Mūsų šventėms nebereikėjo jokių kitokių įmantrių ir sudėtingai gaminamų pyragų...



Kepdama pagal Elžbietos receptą, naudojau migdolų riešutus ir kiaušinio baltymo glazūrą ant viršaus. 


Antrą kartą kepdama, šiek tiek patobulinau pagal save - dėjau mažiau cukraus (pyragas labai saldus), vietoj migdolų - lazdyno riešutus ir ant viršaus pyliau citrinos - cukraus pudros glazūrą. Pastarasis nurungė. Rekomenduoju!

Reikia:
125 g cukraus (naudojau 100 g rudojo);
1 kiaušinio;
175 g miltų;
šaukštelio prieskonių meduoliams;
šaukštelio kepimo miltelių;
125 g smulkintuvu rupiai kapotų migdolų (arba lazdyno riešutų);
50 g cukatų (naudojau vieno apelsino nutarkuotą žievelę);
50 g medaus;
šaukšto romo ar brendžio (gerai visaip, ir su šlakeliu alkoholio, ir be jo).

glajui:
80 g miltinio cukraus;
kiaušinio baltymo;
šlakelio romo ar brendžio

arba:
vienos citrinos sulčių ir miltinio cukraus.

Kiaušinį gerai ištriname su cukrumi, supilame medų, alkoholį (jei naudojame), įdedame tarkuotos apelsino žievelės.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir meduolių prieskoniais. Įmaišome į tešlą. Suberiame rupiai kapotus riešutus.
Tešla gaunasi nei maišoma šaukštu, nei minkoma rankomis. Tokia lipni. Aš ją išminkiau virtuviniu kombainu ir drėgnomis rankomis paskleidžiau ant kepimo popieriumi išklotos skardos, suformuodama nedidelį, daugiau nei centimetro storio kvadratą.


Kepdama antrąjį kartą, tešlą tiesiog sudėjau į popieriumi išklotą kvadratinę kepimo formą, kurios kraštinė 21 cm.

Kepame 150 laipsnių kaitros orkaitėje apie 20 minučių. Labai svarbu neperkepti. Pyragas neturi patamsėti ar labai paruduoti. Jo vidus turėtų likti minkštas ir truputį tąsus lyg irisinis...

Glajui kiaušinio balymą išplakame su cukrumi ir alkoholiu, paskleidžiame ant pyrago viršaus ir dar patalpiname orkaitėn keletai minučių. Vėstant kepiniui, viršus turėtų visiškai apdžiūti.

Arba iškeptą ir ataušusį meduolį aptepame citrinos sulčių ir miltinio cukraus mišiniu. Paviršių pabarstome perliniu cukrumi. Paliekame išdžiūti ir supjaustome...


Šaltinis Žaidžiame virtuvę

2011 m. gruodžio 27 d., antradienis

RŪKYTO LIEŽUVIO SALOTOS



Na, štai ir po švenčių maratono. Atrodo, ruošiesi visą amžinybę, o viskas trunka tik akimirką. Dar šiek tiek fejerverkų ir vėl karaliaus pilka kasdienybė. Sausis, vasaris ir kovas mano patys nemėgstamiausi mėnesiai. Dar gerai, jei žiema su sniegu ir nosį kutena šaltukas. Bet jei ir toliau nuolat lis ir stūgaus vėjai taip, kaip dabar, bus baisiai liūdna...


Kviečiu paraguti skanių salotų su sūriu, rūkytu kiaulės liežuviu, porais ir kukurūzais. Jei įmaišysite pjaustyto obuolio, salotos taps dar gaivesnės ir gardesnės. Puikiai tiks ant šventinio vaišių stalo...

Reikia:
200 g fermentinio sūrio (naudojau "Rokiškio");
nedidelio rūkyto kiaulės liežuvio (apie 200 g);
gabalėlio poro šviesiosios dalies (apie 100 g);
apie 150 g konservuotų kukurūzų;
saldžiarūgščio obuolio (nebūtinai);
druskos, maltų pipirų ir majonezo pagal skonį.

Liežuvį supjaustome plonais griežinėliais, sūrį ir obuolį - kubeliais, porą - žiedais. Suberiame kukurūzus ir viską išmaišome. Pagardiname druska ir pipirais. Įmaišome majonezą...


Šaltinis sena asmeninė užrašų knyga

2011 m. gruodžio 24 d., šeštadienis

LINKĖJIMAI

Šiandien mano namai kvepia eglių spygliais, meduoliais ir naminiais kūčiukais. Šiemet mūsų namus aplankė didžiulė, vešli ir labai puošni eglė. Apetitą žadina marinuojamų stintų kvapai, šaldytuve viliotinį šoka apelsininė silkė. Savo eilės nebesulaukia išbrinkusios aguonos, pasirengusios gardžiam pienui. Atitirpusios spanguolės su pasididžiavimu laukia, kuomet pamalonins mus skaniu, tirštu kisieliumi, aplietu grietinėle...
Vakare mūsų laukia iškilmingos Piemenėlių mišios, o kur dar rytdienos Kalėdų vaišės, dovanos, artimieji...

Šio tinklaraščio svečiams taip pat linkiu, kad kiekvieno Jūsų namuose nosis kutentų tik patys mieliausi, gardžiausi, nostalgiški bei labiausiai apetitą žadinantys kvapai... Tegul šias, kad ir nelabai baltas Kalėdas Jus supa patys mylimiausi, brangiausi ir geriausi žmonės. Dovanokit jiems šypsenas ir pačią geriausią nuotaiką!

Ramių ir jaukių Kūčių. Džiaugsmingų Kalėdų, smagių dovanų. Gausaus vaišių stalo! Su šventėmis!


2011 m. gruodžio 16 d., penktadienis

SVIESTINIAI SAUSAINIAI IR KALĖDŲ SENIS SLAPUKAS

 

Šiandien mane aplankė Kalėdų senis slapukas :)  Asta iš Saulėtos virtuvės šiemet pirmoji mane pasveikino artėjančių švenčių proga. Ačiū, Asta, už labai jaukias ir šiltas dovanas! 

Kaip smalsu ir smagu buvo atidaryti gautą siuntinuką, net negaliu apsakyti:



Meduolių gražumo net užpavydėjau... Kol džiaugiausi, vienam berniokui turėjau nuolat daužyti per nagus, kad neįsisuktų :)



Ir dar...


O kas gi ant žavių šaukštelių parašyta, ko prilinkėta... patys paskaitykit:


Puiki puošmena mano virtuvei. Kad Astos šaukšteliai, kaip simboliai, meilę, švelnumą, džiaugsmą spinduliuotų apvalius metus... 



Sviestinius sausainius kepiau įkvėpta visokių prieššventinių grožybių įvairiuose tinklaraščiuose. Kažkaip, nekepti meduolių, imbierinukų, pyragų ar dar ko panašaus, kasdien matant tiek skanumynų monitoriaus ekrane, pasidarė nesmagu. Pasijutau kalta. Ir jei už lango želia ryškiai žalia žolė, stūgauja vėjo gūsiai ir smarkiai lyja, jei nedžiugina Klaipėdos tuščia ir nyki, šventine turėjusi vadintis, Teatro aikštė, su dirbtine ir šalta egle, negyvais Kalėdų namukais, tai kočiojant tešlą ir spaudant eglučių ar žvaigždelių formos sausainius, kalėdinė nuotaika pati prašosi į svečius. Na ir kas, kad kepinių neliko jau tą patį vakarą, užtat nebesijaučiu tokia prasikaltusi...


Sausainiai labai trapūs, juos vos įmanoma pakelti nuo lėkštės. Ir burnoje ištirpsta lygiai taip pat, kaip tos kelios iškritusios snaigės už lango.. 



Reikia:
250 g minkšto sviesto;
65 g cukraus pudros;
šaukštelio cukraus su vanile;
270 g miltų;
75 g kukurūzų miltų;
100 g maltų pistacijų (nesūdytų, bet manau, kad ir sūdytos tiks);
50 g aguonų;
karamelizuoto kondensuoto pieno sausainių suklijavimui (jei norisi).

Minkštą sviestą išsukite su miltiniu cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo.
Miltus ir kukurūzų miltus persijokite ir palapsniui, nuolat maišydami įmaišykite į sviesto masę. Tešlą padalykite pusiau. Į vieną pusę įmaišykite maltus pistacijų riešutus, į kitą - aguonas. Abi tešlos dalis suvyniokite į maistinę plėvelę ir patalpinkite į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui.
Atvėsusią tešlą padalykite nedideliais gabalėliais ir iškočiokite. Kuo ploniau tai darysite, tuo biresni ir trapesni gausis sausainiai. Iš aguonų tešlos išspauskite žvaigždutes, o iš riešutinės - eglutes. Atsargiai, peiliuko pagalba perkelkite sausainėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie 15 - 20 minučių, kol vos paruduos.


Labai gerai atvėsinkite ir jei norite, sutepkite karameliniu kremu ar uogiene.




Su improvizacijom pagal žurnalą "Virtuvė. Nuo...iki..." Nr. 12, 2011 m.

2011 m. gruodžio 14 d., trečiadienis

MARINATAS VIŠTIENAI

... su tamsiuoju cukrumi "Farinas". Gardžiai pamarinuojantis visą vištą arba atskiras jos dalis, pvz., sparnelius, kuriuos galima kepti ir lauke, ant grotelių.
Mūsų keletą kartų išbandytas ir įvertintas...


Reikia:
apie 1 kg paukštienos gabaliukų (šlaunelių, sparnelių ar nedidelės vištelės);
50 g cukraus Farinas (arba tamsaus cukraus su melasa);
2 šaukštų garstyčių (aš mėgstu angliškąsias, grūdėtas, bet tinka ir "Dijon");
4 šaukštų baltojo vyno (arba baltojo vyno acto);
4 šaukštų alyvuogių aliejaus;
2 šaukštelių paprikų miltelių;
2 - 4 skiltelės sutrinto česnako;
1 smulkiai pjaustytos aitriosios paprikos (arba rupiai maltos džiovintos aitriosios paprikos pagal skonį);
žiupsnelio juodųjų pipirų;
druskos pagal skonį.

Dubenyje sumaišykite marinatui skirtus produktus. Vištienos gabalėlius sudėkite į maišelį ir supilkite marinatą (galite marinatą užpilti ant dubenyje suguldytų gabalėlių, tik tuomet dubenį teks karts nuo karto pakratyti) arba visą viščiuką gerai apipilkite marinatu ir įtrinkite.


Mažiausiai pora valandų palaikykite vėsiai, maišelį ar dubenį retkarčiais pakratydami.




Kepkite 200 laipnių kaitros orkaitėje.
Vištiena, pabuvojusi salstelėjusiame marinate, linkusi šiek tiek svilti, todėl kepant, pradžioje pridenkite folijos lakštu, o atidenkite tik prieš pabaigą, kad tinkamai apskrustų...



Šaltinis Dan Sukker receptai.

2011 m. gruodžio 12 d., pirmadienis

AGURKIENĖ

Su vištų širdelėmis ir penkių grūdų mišiniu. Būtent tokią raugintų agurkų sriubą verdu nuo senų senovės. Tirštą, su kaimiškais, rūgščiais, tikrai raugintais agurkais. Iš bačkutės. Tokiais, kurie skaniausi su rūkytais ar sūdytais lašiniais ir juoda duona. Kai kas dar pasakytų "ir su arielka". Mano kūma (krikšto mama) tokius vadina tinginio agurkais. Ji tokius užtaiso į trilitrinius, tikriausiai, palaukia, kol įrūgs, uždengia storais, dvigubais plastikiniais dangteliais ir išneša į vėsų rūsį. Sako, geras buvo šiemet agurkų derlius, užsiraugėm keliasdešimt stiklainių. Išsilaiko apie metus, kuo ilgiau, tuo macnesni... Įsivaizduojat? Tokių ir gavau lauktuvėms, pačiai gardžiausiai agurkienei. Reiks pasižvalgyti statinaitės agurkams kitam sezonui...


Reikia:
apie 0,5 - 0,7 kg vištų širdelių;
1 svogūno;
1 morkos;
gabalėlio sviesto;
truputį daugiau nei puse puodelio penkių grūdų mišinio ("penki grūdai košei" - žirniai, kviečiai, rugiai, miežiai, avižos);
3 - 4 didesnių bulvių;
4 - 6 raugintų agurkų (kuo rūgštesni, tuo geriau);
druskos, pipirų žirnelių, lauro lapo;
džiovintų prieskoninių žolių mišinio sriubai;
maltų pipirų.

Grūdus iš vakaro perplauname ir užpilame vandeniu.
Vištų širdeles švariai nuplauname, nupjaustome nereikalingas dalis. Užpilame vandeniu ir užviriname.
Nugraibstome putas, įmetame lauro lapą, pipirų žirnelių, prieskoninių žolių sriubai ir ant mažos kaitros verdame 30 - 40 min.
Suberiame išmirkytus grūdus, pagal skonį pagardiname druska ir paverdame, kol grūdai šiek tiek suminkštės.
Sudedame kubeliais pjaustytas bulves.
Smulkintą svogūną ir tarkuotą morką pakepiname keptuvėje ant sviesto, kol daržovės suminkštės ir sudedame į sriubą. Bulvėms išvirus, sudedame kubeliais pjaustytus agurkus. Skonį reguliuojame druska ir agurkų rasalu, kuris labai pagerina agurkienės skonį...



2011 m. gruodžio 6 d., antradienis

OBUOLIŲ VYNIOTINIS IŠ FILO TEŠLOS

Arba obuolių štrudelis iš Filo. 


Kvėdarnoj šiuo metu prisnigę. Visur balta balta ir slidu. Užtat prie jūros jau trečia diena griaudint perkūnui ir žaibuojant, dangus barsto didžiulius sniego žirnius, vėjas tuoj pat juos nupučia, o lietus nutirpdo. O pas mane žydi kaktusai:


Įdomiai prasidėjo žiema. Girdėjau kalbant, kad nelabai ir sulauksim tos baltosios, tikrosios....


Džiugu, kad prekybos centruose jau galima nusipirkti plonytės Filo tešlos. Kad ir lenkiškos, bet visai neprastos. Prigriebiau dėžutę, iš kart pagalvojusi apie štrudelį. Ir nors obuolių vyniotinis iš šios tešlos nelabai primena tikrąjį štrudelį, mat gaunasi per trapus ir sudėtingas valgyti, vis vien skanus. Svarbiausia, nesunkiai pagaminamas, jei nepaisysime įgūdžių trūkumo "žaidžiant" su popieriaus plonumo tešla... 


Reikia (2 nedideliems vyniotiniams):
0,5 kg (12 lapų) šaldytos Filo tešlos;

įdarui:
0,5 kg rūgštesnių obuolių;
3 šaukštų citrinos sulčių;
150 g razinų;
šlakelio brendžio ar juodos arbatos;
2 šaukštų cukraus;
šaukštelio cinamono; 
sluoksniams pertepti:
200 g lydyto sviesto;
teptuko;
5 šaukštų maltų baltos duonos džiūvėsėlių;
ant viršaus:
lydyto sviesto aptepimui;
miltinio cukraus pabarstymui.

Tešlą ištraukite iš šaldiklio ir porą valandų palaikykite kambario temperatūroje arba parą laikykite šaldytuve.
Razinas užpilkite brendžiu arba juodąja arbata.
Nulupkite obuolius, išvalykite ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų, apibarstykite cukrumi ir cinamonu:


Ant darbastalio pasitieskite kepimo popieriaus (didesnį plotą nei tešlos lakštas). Atšilusią tešlą labai atsargiai išvyniokite. Viršutinį tešlos lapelį suimkite už kraštelių ir atsargiai perkelkite ant popieriaus. Likusius tešlos lapus būtinai kiekvienąkart uždenkite drėgna skepeta ar švariu rankšluosčiu, kad nedžiūtų, o sudžiūvę neplyštų. Pertepkite sviestu. Imkite kitą lapą, uždėkite ant pirmojo ir vėl pertepkite. Taip suklokite šešis lapus. Susluoksniuotą tešlą tolygiai apibarstykite maltais džiūvėsėliais (kad sugertų iš įdaro bėgantį skystį). Tuomet išdėliokite obuolius ir apibarstykite razinomis iš kraštų palikdami laisvos vietos (apie 2 cm):


Užverskite tešlos šonus ant įdaro, standžiai susukite ritinį ir su visu kepimo popieriumi perkelkite ant kepimo skardos siūle žemyn. Gausiai aptepkite lydytu sviestu.


Taip pat paruoškite ir antrąjį vyniotinį.
Sudėję į skardą abu, kepkite 200 laipsnių kaitros orkaitėje apie 45 minutes.
Ištraukę iš orkaitės, palaukite, kol jie atvės ir apibarstykite miltiniu cukrumi.



Ir nors atpjauti, taip, kaip ir valgyti gan sudėtinga, šiltas su plakta grietinėle ar ledais - labai skanus...



Šaltinis: "Obuolių pyragai", 2006 m.

2011 m. gruodžio 1 d., ketvirtadienis

DŽIOVINTŲ VAISIŲ PYRAGAS KALĖDOMS

Tas, kuris skanus, jei valgysime po keletos dienų, skanesnis, jei po savaitės ir visų skaniausias, jei po keletos savaičių...

Prieš keletą dienų ir aš, kaip daugelis jau šiemet, suvyniojau ir paslėpiau bręsti džiovintų vaisių pyragą. Pernai, įkvėpta Vilmos iš Kulinarijos laboratorijos, kepiau kvepiantį meduoliais, su riešutais, vaisiais ir medumi. Nedidelį keksiuką puikiai pavyko išsaugoti beveik iki pat Velykų. Iš smalsumo. Pyragas buvo skanus, bet dėl gausos cukruotų vaisių ir datulių labai saldus. Kam įdomu, receptas čia.
Kai namie pasisakiau, kad šiemet kepsiu vėl, vyresnysis paklausė, "ar tai tą, kuris rauginamas?" Ne rauginamas, o brandinamas. Šiųmetinio sudėtis paprastesnė, mažiau cukruotų vaisių, jokių riešutų, prieskonių ar medaus. Daugiausiai naudojau geltonąsias "golden" razinas, kurios turi daugiau rūgštelės nei įprastos ir šiek tiek "sulietuvinau", įmaišiau gerą saują džiovintų šermukšnių ir svarainių. Skanus jau po poros dienų...


Kas nežino - taip vadinami vaisių pyragai - pyragai, kepami Kalėdoms į tešlą įmaišant labai daug smulkintų ir alkoholyje mirkytų (nebūtinai) džiovintų vaisių, riešutų ir prieskonių. Ruošiami iš anksto, mažiausiai prieš dvi savaites iki švenčių. Iškepti ir pilnai avėsę pyragai suvyniojami į foliją, po to - į sviestinį popierių ir brandinami kambario temperatūroje iki pat Kalėdų. Kartais nuolat sulaistomi romu ar brendžiu. Besiskiriantis vaisių saldumas ir drėgmė ilgėliau palaikytus pyragus paverčia sultingais, kvapniais ir gardžiais skanėstais, kurių skonis priklauso nuo pasirinktų vaisių. Brandinti juos galima net iki trijų mėnesių, kuo ilgiau, tuo skaniau...

"Vaispyragiai" buvo kepami dar senovės Romos laikais ir iki pat šių dienų yra populiarūs daugelyje pasaulio šalių. Gilioj senovėj tokie pyragai buvo kepami smulkintus miežius maišant su kedrų riešutais, granatų sėklomis ir razinomis. Vidurmažiais jau buvo pridedama medaus, prieskonių, džiovintų vaisių ir, bažnyčiai leidus, sviesto į tešlą.
Šiandien italai kepa vaisių pyragą pavadinimu "panforte" su aštriais pipirais ir medumi arba saldžią duoną "panettone"; vokiečiai - "stollen", mielinį vaisių pyragą su migdolais, kurių jau dabar pilnos ir mūsų parduotuvės; bulgarai ir rumunai - "cozonac", taip pat saldžią vaisių duoną; anglai - gausiai dekoruotą "fruitcake", amerikiečiai -  "fruitcake" tiesiog pertvinkusį džiovintų vaisių ir riešutų...

O štai ir manasis...

Reikia (2 pailgos kekso formos pyragams):
400 g geltonųjų razinų "Golden"'
200 g stambių geltonų razinų "Golden Jumbo";
200 g džiovintų kriaušių;
100 g džiovintų papajų;
100 g džiovintų spanguolių;
100 g džiovintų svarainių (iš sirupo, naminių);
geros saujos džiovintų šermukšnių;
250 g sviesto;
200 g cukraus;
dviejų šaukštelių cukraus su vanile;
4  didelių kiaušinių;
275 g (beveik dviejų puodelių) miltų;
2 šaukštelių kepimo miltelių;
vienos citrinos sulčių;
200 ml romo ar brendžio.

Visus vaisius, išskyrus šermukšnius ir svarainius, labai švariai nuplauname ir patiesiame ant rankšluosčio, kad išdžiūtų (geriausia tai padaryti iš vakaro). Stambesnius pasmulkiname ir užpilame romu arba brendžiu bei citrinos sultimis. Vis pamaišant palaikome apie parą. Jei nenorite mirkyti alkoholyje, vaisius užpilkite stipria juodąja (pvz., Earl Grey) arbata su citrinų sultimis.



Minkštą sviestą ištriname su cukrumi iki baltumo. Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišant.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi. Švelniai įmaišome į sviesto - kiaušinių mišinį.
Suberiame džiovintus vaisius su visu likusiu skysčiu ir išmaišome.


Tešlą supilame į kepimo popieriumi išklotas kepimo formas ir kepame 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie 60 - 80 minučių (tikriname sausu mediniu pagaliuku).

Iškeptus labai svarbu gerai ataušinti ir tik tuomet suvynioti. Vienas mano keksų lūžo, nes kilnojau ne visai atvėsusį. Užtat turėjom progą paskanauti... Vieną puselę subadžiau mediniu pagaliuku ir sulaisčiau brendžiu... išskirtinai suaugusiems :)



2012 - 04 - 30
Na vat, ir vėl noriu pasigirti, kad šio vaisių pyrago gabalėlis sulaukė balandžio pabaigos nei truputėlio nesupelijęs, nesudžiūvęs ar kitaip kaip nors pasenęs. Sandariai įvyniotas į du folijos sluoksnius visą šį laiką nuo pat Kalėdų praliūdėjo užslėptas virtuvės spintelėje. Pribrendo noras paragauti - išsilaikė puikiai ir yra skanus prie puodelio pavasarinės arbatos... 


2011 m. lapkričio 29 d., antradienis

RUGINĖ KAVA

Advento pradžiai...

Pajūrį užpuolusi vėtra, sugrąžino vėjo gūsius :) Neįtikėtinai ramus ruduo pasibaigė su trenksmu. Ačiū šėlsmui už nenutrauktus elektros laidus, už skaudžiai tebesiūbuojančius, bet sveikus ne tik medžius, bet ir langus. 
O taip pat ir už pravėdintas mintis...
Kalėdinė nuotaika neklausia. Ji, kaip ta praūžusi audra, skverbiasi į mūsų gyvenimus. Kas rašo kulinarinį dienoraštį, bet dar nežino, kad gali gauti dovaną mainais į savąją, daugiau informacijos ras pas Viktoriją, Receptų medyje. Visus norinčius aplankys "slaptas" Kalėdų senis. Smagi akcija!

O aš turguje pas ūkininką nusipirkau rugių ir suviliota recepto N. Marcinkevičienės knygoje "Metai už stalo", pasiruošiau ruginės kavos. Labai lietuviškos. Receptas nesudėtingas, daug mažiau darbo nei su gilėmis. Skonio paįvairinimui, ramiems advento vakarams, o gal Kūčioms? Skaniausias šis gėrimas balintas grietinėle. O dar, paskanintas cinamonu, apelsino ar mandarinų žievelėmis ir medumi...



Reikia:
rinktinių rugių (švarių, dailių ir tvarkingai išlukštentų grūdų);
pieno, kad apsemtų;
gabalėlio sviesto.

Rugių grūdus užplikome verdančiu pienu (užpilame, kad apsemtų) ir paliekame, kad pabrinktų (kol visiškai atauš pienas, apie pora valandų). Išpilame ant sietelio, gerai nuvarviname ir supilame į skardą. Džioviname 60 - 70 laipsnių kaitros orkaitėje, kol visiškai išdžiūna (jei turit pečių, džiovinkit jame).
Sausus grūdus paspraginame keptuvėje su trupučiu lydyto sviesto (prieš beriant grūdus į keptuvę, išlydome joje šaukštelį sviesto). Spraginamus rugius būtina nuolat maišyti. Dar šiek tiek papildomai vis pridedame po truputėlį sviesto. Kepiname iki geltonai rudos spalvos, kol taps traškūs, lengvai kramtomi.


Sumalame (galima permalti keletą kartų, jei norime smulkiau, aš maliau tik vieną kartą, t.y., rupiai).

Gėrimo (kavos) paruošimas:
į norimą kiekį verdančio vandens beriame maltus rugių grūdus (kupiną šaukštą puodeliui) ir minutę pavirinime (tik nepalikite per ilgai, grūdai brinksta, o gėrimas tirštėja). Užbaliname pagal skonį grietinėle ir iškošę bei supilstę į puodelius, pasaldiname. Labai tinka pridėti cikorijos ar mėgstamų prieskonių...

Paklausit, koks skonis? Nieko daug nepasakojusi, šio gėrimo daviau paragauti jaunėliui. "Jau, turbūt, sumaišei gilių kavą su tikromis kavos pupelėmis" - tokia buvo jo nuomonė. Nemaišiau. O skonis - truputėlį gilių (jei esate ragavę), truputėlį miežinės kavos arba "kafijos", jei senoviškai, truputėlį dar kažko. Žodžiu, ruginis... Vyrui patiko.
Malti grūdai labai gardžiai kvepia, primena grūstas kanapes. Kilo mintis primaišyti druskos ir pamirkyti virtą ar keptą bulvę. Labai skanu, tikrai labai tinka ir šiam tikslui. Visai, kaip rupesnio malimo kanapynė, kurios receptas čia, jeigu ką.


2011 m. lapkričio 25 d., penktadienis

JOGURTINIAI ČIRVINIAI BLYNAI

Ypač minkšti ir purūs. Pastaruoju metu kepu tik tokius blynus. Visai nebenoriu žiūrėti į tuos, kepamus keptuvėje ir geriančius aliejų, nors pagal šį ir visus kitus mano vaflinių blynų receptus puikiai galima kepti ir įprastus blynus keptuvėje. Kol blynai kepa širdelių formos vaflinėje, galiu kažką daugiau nuveikti. Pavyzdžiui, pažiopsoti į kompiuterio monitorių. Užsidegus žaliai lemputei, blynus išimu, supjaustau, į keptuvę įpilu naujos tešlos ir vėl žiopsau. Vis geriau, nei rymoti prie kaitlentės ir liūdnai vartyti kepamus blynus. Vaflinė galėtų dar ir pyptelti blynams iškepus, nes užsižiopsojus, yra rizika visiškai pamiršti apie dirbamą darbą...


Šių vaflių tešloje nėra cukraus, todėl jie labai gardūs su kondensuotu pienu. Jei cukraus tešloje labai reikia, kokį šaukštą galima visada įmaišyti. Vietoj jogurto puikiai tiks rūgpienis, o šiaip labai neblogi blyneliai. Nors mūsų patys skaniausi ir dažniausiai kepami su varške, tie, kurie puikuojasi tarp gausybės drugelių... O jų receptas  va čia :)

Reikia:
250 g miltų;
2 šaukštelių bulvių krakmolo;
žiupsnelio druskos;
šaukštelio cukraus su vanile;
0,5 šaukštelio sodos;
2 kiaušinių;
1,5 puodelio natūralaus jogurto;
2 šaukštų ištirpinto ir atvėsinto sviesto.

Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir išmaišykite juos su vaniliniu cukrumi, tirpintu sviestu ir jogurtu.
Miltus sumaišykite su druska, soda ir krakmolu.
Maišant šaukštu, jogurto mišinį pamažu supilkite ant biriųjų produktų. Tešla turėtų gautis grietinės tirštumo, tai reguliuoti visuomet galima jogurtu (tik iki baltymų įmaišymo).
Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir švelniai įmaišykite į tešlą.
Iškepkite blynus ir patiekite juos su kondensuotu pienu ar kitais mėgiamais priedais...


Šaltinis Žurnalo ManoNamai receptai "Blynai ir vafliai", 2008 m.

2011 m. lapkričio 23 d., trečiadienis

TROŠKINTA KIAULIENA SU VYNUOGĖMIS...

... šalavijais, rozmarinais ir čiobreliais... Jei patinka kiauliena saldžiarūgščiai... 


Reikia:
1,5 kg kiaulienos sprandinės;
prieskonių kiaulienai;
3 svogūnų;
500 g tamsiųjų vynuogių;
2 šaukštų cukraus;
0,5 stiklinės blazaminio acto;
keletos šalavijų lapelių;
žiupsnio šviežių čiobrelių;
šakelės rozmarino;
druskos, pipirų pagal skonį;
aliejaus kepimui.

Mėsą švariai nuplauti ir pašalinus plėves ir didesnius riebalus, supjaustyti piršto storio juostelėmis. Gerai įtrinti druska ir pipirais (ar kitokiais mėgstamais prieskoniais mėsai). Palikti bent pusvalandžiui.


Pakepinti kiaulieną gerai įkaitintame aliejuje, kol dailiai apskrus. Sprandinę perkelti į dubenį, o iš keptuvės išpilti kepimo metu išsiskyrusius riebalus.
Svogūnus nulupti ir supjaustyti. Vynuoges švariai nuplauti, nupešioti nuo šakelių ir perpjovus pusiau, išimti kauliukus.


Svogūnus ir vynuoges apie 4 minutes patroškinti keptuvėje su šlakeliu aliejaus.


Įberti cukraus, gerai išmaišyti. Įpilti balzaminio acto ir pakaitinti iki užvirimo.
Prie vynuogių ir svogūnų sudėti apkeptą kiaulieną, įpilti porą stiklinių vandens, sudėti prieskonines žoles, uždengi ir troškinti apie 40 - 60 minučių, kol mėsytė taps minkštut minkštutėlė. Prieš baigiant troškinti, pagal skonį pagardinti druska ir pipirais.
Skaniausia su ryžiais...


Šaltinis "Школа гастронома ", Nr. 17, 2011 m.



VARŠKĖS IR SAUSAINIŲ PYRAGAS

Su marmeladiniais saldainiais... Tokį skanėstą reiktų pasigaminti iš vakaro, kad jis pastovėtų ir gerai sudrėktų. Truputį kitoks, sakyčiau, baltas tinginys!


Reikia:
3 pakelių (po 180 g ) paprastų sausainių (man labai patinka mažieji "Selga", jie trapūs ir labai čia tinka);
200 g sviesto;
500 g varškės;
300 g rūgštesnių marmeladinių saldainių;
100 g cukraus;
100 g pieno.

Sviestą išlydykite ir sumaišykite su cukrumi. Įmaišykite varškę ir pieną. Sutrupinkite sausainius ir kartu su marmelado kubeliais įmaišykite į varškės masę.


24 - 26 cm atsegamą kepimo formą išklokite maistine plėvele. Varškės ir sausainių mišinį sukrėskite į formą. Įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite iki kitos dienos, kad pyragas gerai sudrėktų...

Aš gaminau iš pusės normos. Varškės - sausainių masę sukrėčiau ant maistinės plėvelės kaip tikrą tinginį ir suvyniojusi padėjau į šaldytuvą. Pusė baltojo tinginio nesulaukė rytojaus, nors tikrai skanesnis kitą dieną... :)



Šaltinis Žurnalo ManoNamai receptai. "Varškės patiekalai. Varškės, rikotos, maskarponės valgiai." 2009 m.